Eто моята любима питка, покажете и вашите! - 9-та тема

• 86 032
  • 741
  •   1
Отговори
# 510
  • София
Браво на всички майсторки , много красиви неща показвате , особено ме впечатлиха кашкавалките , много са красиви.

Искам да питам за маста , никога досега не съм се престрашавала да я ползвам , но мисля , че е крайно време и аз да пробвам , даже имам вече осигурен един буркан.

Та да питам , разтопявате ли я преди да я сложите в тестото или просто трябва да е размекната ? 

Също да питам , няколко страници по-назад май Пепика обясняваше , че тесто замесено с мас не трябва да втасва на много горещо (например във фурната ) , защото маста щяла да излезе от тестото.

Аз смятам да правя козунак с малко мас , и ако трябва да втасва козунака ми на стайна температура може да отиде цял ден   ooooh!

Как ще ме посъветвате да процедирам ? Мерси предварително !

Значи то дали ще я разтопяваш или няма пак не трябва да втасва на много топло щото тя пък маста се втечнява и онова се разлива направо. Аз затова път го тургам н по тесен но по висок съд та да върви нагоре.

# 511
  • в моя свят
Момичета аз винаги правя козунака с мас и олио 1:1,но си го втасвам на много топло,че то иначе и цял ден няма да ми стигне.Не съм имала проблем да излезне маста.Иначе за други тестени неща с мас внимавам за това правило обаче при козунака не мисля,че важи.

# 512
Стаси 76,подай насам една кашкавалка,че направо ми замирисаха през монитора,толкова златисти и апетитни! Peace

# 513
  • Варна
Моя милост предната седмица прави само хляб и не стигна нито до правене на снимки, нито до месене на питки с едно малко болно човече в къщи.
За сметка на това вчера правих точно два броя -
една за дечицата ми, на които им дай само това да ядат  ooooh! Пак с тестото на мах-мама   bouquet

И една за наш приятел, рожденник. По рецепта от моята майка, която отдавна не бях правила.

За съжаление днес и аз не се чувствам добре и ща не ща ще си седна малко на дъ....то  ooooh! - довечера ще се яде хляб купен от магазина   Wink

# 514
  • забравих си мисълта...
Didnik, разкошни питки си направила   bouquet. Споделяла ли си рецептата на майка ти? Ако не си, напиши я моля те.

# 515
Стаси, сподели моля рецептата за кашкавалките и кажи какви изменения си направила
мерси много Heart Eyes

# 516
  • Разград
Дидник, newsm10 .

# 517
didnik,питките ти са много хубави,браво!
Бързо оздравяване!

# 518
didnik много са хубави и двете! Бързо оздравяване, то и мен май пак нещо ме хваща. Tired

azals това е рецептата на еми:

•   1 кг бяло брашно
•   42 г прясна мая
•   3 бр. яйца
•   2-3 с.л. олио
•   200 мл прясно мляко
•   200 г кисело мляко
•   1 с.л. сол
•   1 с.л. захар
Маята се разтваря в 100 мл топло, но не горещо прясно мляко и се добавя брашно за получаване на не много гъста каша. Добавят се и 1-2 щипки захар. Това ще предизвика по-бързото втасване на маята. След това се пресява брашното. Добавят се сухите съставки и се разбъркват. Оформя се кладенче и в него се изливат яйцата, 200 мл прясно мляко, 200 г кисело мляко и олиото. Накрая се добавя и готовата мая. Замесва се средно твърдо тесто. Оставя се да втаса, докато удвои обема си. Разделих го на 12 питки като леко ги премесих. Разтоих ги на кори и всяка кора поръсих с плънка от сирене, масло и яйца. Навих на руло и после на охлюв. Мажа с жълтък и малко прясно мляко. Отгоре има настърган кашкавал.

А така направих аз:

над 1 кг. брашно ми отиде
400 мл. пр. мляко
100 гр. кис. мляко, като към него добавих 100 мл. вода
3 яйца
1 с.л. сол
1 с.л. захар
3 с.л. олио
1 с.л. мас
20 гр. мая

Процедирах по описания начин по-горе. Peace

# 519
  • Велико Търново
stasi76, рецептата на моята питка е същата само, че киселото ми мляко е една кофичка с една ч.л сода бикарбонат и два от жълтъците на тези три яйца оставям за намазване, разбъркани с олио

ето я

А ето и моята любима питка - само нея си правя.

# 520
Поздрави на всички майсторки и майстори от мен!
Преминавам на бързо през темата, че тия дни имам доста работа.

Преди малко я опекох... Тестото си е мое, оформянето е на кифлички с много сиренце вътре. Приятна вечер на всички!

# 521
  • Popovo
   Здравейте на Всички. Както винаги видях прекрасни питки и без да се мазня, мога да кажа,че вие сте моето вдъхновение да продължавам да се уча. Благодаря ви.   bouquet
  Имам едно въпросче. Моят мъж ми поръча да направя малка питка.Този път решиха да замеся тестото със суха мая, но незнам как да процедирам. Живата мая се разтваря във вода или мляко, но какво да правя със сухата? Може да ви се стори глупав въпроса  Embarassed , но наистина незнам. До сега винаги съм правила питките си с жива мая.

# 522
  • забравих си мисълта...
Имам едно въпросче. Моят мъж ми поръча да направя малка питка.Този път решиха да замеся тестото със суха мая, но незнам как да процедирам. Живата мая се разтваря във вода или мляко, но какво да правя със сухата? Може да ви се стори глупав въпроса  Embarassed , но наистина незнам. До сега винаги съм правила питките си с жива мая.

Mama_Vesi, аз прибавям сухата мая към брашното с останалите продукти и меся. Сухата мая не е необходимо да се активира.

И от мен хлебчета, тестото е 20/80 ръжено/бяло брашно.

Това трябваше да е кола  Joy.                                                               Това трябваше да е пеперуда  Joy.

А това трябваше да е питка  Joy

но тестото, особено като не е във форма, си се разстила на където пожелае  Grinning.

# 523
Venetta , всичко си личи какво е, и пеперудката, и питката-цветенце, само колата я взех за прАсенце Embarassed, ама аз от коли изобщо не отбирам, та ми е простено. Grinning Много вкуснички изглеждат всичките!  bouquet

rossoneradannyny, много красиви питки!  bouquet

didnik, и на мен ми се прииска да си чупна! Heart Eyes  bouquet

Аз, за сега уж успешно,  задържам с месенето, ама докога ли newsm78. Малко почивка, че пролет иде, пък като гледам как се окръгляме........хич не ми харесва.  Grinning Ама подстрекателките тук не мирясват, пък аз не мога да не вляза да видя красоти.  chef  bouquet

# 524
Venetta браво!  bouquet Пеперудата най-много ми харесва и си я копирам веднага и следващия път като замеся ще се пробвам да я направя, че децата да се радват. Hug

Общи условия

Активация на акаунт