Устройство за четене на дигитални книги

• 75 993
  • 741
  •   1
Отговори
# 195
Роца,

Книгите от "Проект Гутенберг" са във файлови формати, които се четат от повечето, да не кажа всички, електронни четци;

С външна памет, ако картата е от 4 клас, комуникацията - четец - карта е изключително бърза. На практика, не можеш да направиш разлика, дали е от вътрешната или външна памет;

От "Читанка" сваляй pdf само ако сваляш комикси. За всичко останало ползвай fb2 за всички четци, или fb2.zip ако твоят го поддържа. Забрави за txt;

За това какъв четец да си купиш - провери кои поддържат без проблем кирилица, ако държиш на нея. Ако си в България, нито Kindle, нито Sony са най-добрият избор.

Калинка333,

Къде ти е правена застраховката, и какво означава - не ми я приеха? Може би трябва да се четат и общите застрахователни условия;

# 196
  • пак на Рив Гош
Toro, благодаря за бързия отговор и насоките   bouquet

Аз съм във Франция, а тук електронните четци много не са на почит  Peace. При това до такава степен, че най-известният сайт с тестове на електронни устройства има само един сравнителен анализ на различните модели четци и той е отпреди година  Grinning.
Мислех да избегна да кирилизирам устройството, затова исках да пробвам файловете на кирилица да ги чета във формат пдф. Но май няма де се окаже много удобно като решение.
Ти имаш ли опит кои от четците поддържат без проблем кирилица? Ако не се лъжа, видях в началото на темата, че LemonDesi и Raly са кирилизирали техните Сони-та.
Днес разглеждах в нета Nook на Barnes&Noble, но май не поддържа много формати...  newsm78

# 197
Може би ще се повторя с вече написаното от някого, но ще споделя и моите първи впечатления от Kindle 3 и от поръчката му.

Поръчах устройството в петък и в сряда следващата седмица вече беше при мен.
Цената му бе 139 щ.д. + 4.99 щ.д. за адаптер + 26.97 щ.д. доставка.
- в понеделник получих имейл от ИнТайм, че устройството е в България с приложена декларация, че съм съгласна да платя митните такси. Трябваше да бъдат платени 12 лева за транзит до града, в който живея,  и 56.48 лева ДДС. Попълних декларацията и им я върнах по имейла.
- в сряда, от ИнТайм ми донесоха документите и им платих посочените по-горе 12 лева.
- още същия следобед освободих устройството от митницата, като платих посочената сума за ДДС и мисля, че беше около 10 лева мито.

Това е.

Първите ми впечатления:
Много симпатичен, удобен и лек. Което го очаквах - откъм външен вид изненади нямаше.
Не очаквах обаче, че толкова бързо ще свикна с четенето на него. Още в първите минути се чувствах така, сякаш цял живот съм чела точно на такова устройство
Функциите не са никак сложни, процесът на работа - много лесен. Поне на мен така ми се стори. Но от около седмица чета форумите за Kindle в Amazon и може би това е изиграло някаква роля.
Удобно е това, че - устройството запомня докъде си стигнал и когато отново отвориш същата книга, я отваря точно там, докъдето си бил.

- можеш да подчертаваш. Подчертаните пасажи автоматично се отделят в отделен документ. Също много удобно.

- можеш да си водиш бележки - само на латиница. Но тъй като аз никога не съм го правила - не възнамерявам да започвам и сега

- Технологията E-Ink и начинът, по който изглежда, са уникални. Просто не може да се опише, докато не се види. Няма нищо общо с каквито и да било други устройства, които могат да бъдат използвани за четене - имам предвид телефони, компютри и т.н.

Имам много книги на английски език в pdf-формат и установих, че мога да ги чета на устройството без никакви затруднения, след като ги изпратя на имейл, посочен от Amazon като прикачен файл. Връщат ми ги до няколко минути във формат, подходящ за четене на устройството. После трябва само да включа wi-fi и да натисна едно копче - книгите автоматично се качват в него.

Току що пробвах и как ще се справи с кирилицата. Свалих една книга от читанката във формат e-pub. С помощта на Callibre форматирах книгата във формат mobi, качих книгата на устройството. Чете я без никакъв проблем.

# 198
Калинка333,

Къде ти е правена застраховката, и какво означава - не ми я приеха? Може би трябва да се четат и общите застрахователни условия;

До колкото разбрах от поста на Калинка333, не са и признали гаранцията, а не застраховката. Wink

Между другото, ако някой има опит с застраховки на електронни книги, нека сподели. Къде може да се направи, как се процедира при счупване, кражба, ... или каквото и да е там застрахователно събитие.

# 199
Може би ще се повторя с вече написаното от някого, но ще споделя и моите първи впечатления от Kindle 3 и от поръчката му.
Може ли да ми кажеш как е със PDF с картинки ( както каза Роца "имам доста книжки с картинки, независимо от напредналата си възраст ") Трябва ми нещо за четене най-вече на специализирана литература, която се намира предимно на pdf-и и съдържа доста графична част - ако става и цветно хич няма и да се замислям  Grinning
Ако някой има и други предложения, по възможност не много скъпи, ще съм благодарна!  Simple Smile

# 200
  • Somewhere...over the rainbow - where troubles melt like lemon drops
Цветно не става засега.
Резолюцията на екрана по принцип е страхотна,
най-вече може да се увери човек, като разглежда jpg файловете.
За схеми и графики са най-удачни тези с големите екрани,
например
 http://www.amazon.com/gp/product/B002GYWHSQ/ref=s9_pop_gw_ir01/1 … mp;pf_rd_i=507846

# 201
Може ли да ми кажеш как е със PDF с картинки ( както каза Роца "имам доста книжки с картинки, независимо от напредналата си възраст ") Трябва ми нещо за четене най-вече на специализирана литература, която се намира предимно на pdf-и и съдържа доста графична част - ако става и цветно хич няма и да се замислям  Grinning
Ако някой има и други предложения, по възможност не много скъпи, ще съм благодарна!  Simple Smile

Лично на мен устройството ми се струва неудобно за pdf файлове. Опитах със списание. Страницата се появява изцяло на екрана - fit to screen, картинките се виждат, но в този вариант шрифтът е твърде ситен и не би могъл да се чете. Можеш да си увеличиш частта, която искаш да прочетеш/разгледаш по-подробно, и се вижда идеално, но просто не е удобно непрекъснато да увеличаваш и местиш. Не съм особено компетентна в техническо отношение - да не кажа хич Laughing, но общо-взето pdf файлът за устройството е нещо като снимка.
Лично аз не бих си взела 6-инчовия Kindle, ако имам намерение да го използвам предимно за pdf- файлове.
По-големият и съответно по-скъп вариант има допълнителни функции, свързани точно с тези файлове, но нямам лични впечатления.

# 202
  • пак на Рив Гош
Тони, благодаря ти за подробното описание на твоя модел! Да ти е честит и да си го ползваш дълго със здраве!  Hug
Аз май се насочвам към него или "по-големия" му брат, именно заради възможността за пдф с картинки (моите са от готварски списания и книги - всеки луд с номера си  Laughing).
Даже писах на Амазон да ми дадат цените в евро ако могат (че аз хубаво си конвертирам доларите, ама дали накрая получавам същия резултат като тях  Grinning). Да видим какво ще ми отговорят.

# 203
Благодаря за стойностните  отговори и съвети, аз след колебания между сони и киндъл,пак към киндъл клоня.Може ли да дадете инфо за ре4ниците в Kindle 4етеца? Примерно мога ли да си инсталирам(или както там се казва, не съм сигурна инсталирам ли е правилната дума) ре4ник бг/италиански  и да го ползвам по време на 4етене. Примерно маркирам думата и полу4авам превода или обиаснението?
Благодаря  bouquet

# 204
Роца, благодаря! Пожелавам ти съвсем скоро да се сдобиеш с твоя модел и да се похвалиш Hug

Angelca, нямам представа за двуезичните речници. Моят Kindle си дойде с два инсталирани речника - Oxford Dictionary of English и The New Oxford American Dictionary. Могат да бъдат използвани самостоятелно или по време на четене - когато поставиш курсора пред определена дума, в долната/горната част на екрана ти излиза дефиниция.

# 205
Здравейте.
 Извинявам се, че така нахлувам , но случайно прочетох за това устройство, да си призная не бях чувала за него. Аз все на компа си чета книги, но е малко неудобно. Та исках да попитам ако си го поръчам от Америка ще мога ли да чета на Бг език. Сигурно въпроса ми е изключително тъп , за което ми простете. Embarassed

# 206
Bambi,

За кое устройство става дума, и къде живееш? А защо не си го поръчаш от България?

Поздрави

# 207
Торо, ми да ти призная не знам. Мислех това Киндъл да си поръчам ако ще е от Америка. Аз живея в Черна гора. А в Бг не знам какви се предлагат, мога и от там да поръчам на мама да ми донесат. Извинявам се пак за глупавото питане, прочетох темичката, но не разбрах книгите безплатно ли се теглят или се плащат. Не че има значение де, така или иначе ще ми е по удобно. Въпреки , че допира с истинската книга си е друго нещо. Благодаря.

# 208
  • Somewhere...over the rainbow - where troubles melt like lemon drops
Toro, има ли някакъв вариант за поправка на екран на Sony PRS 505 в България?

Не иска да ви депресирам, хора, но си счупих и втория рийдър.
Физически дисплея няма пукнатина, просто добре познатите черни линии...

# 209
Не иска да ви депресирам, хора, но си счупих и втория рийдър.
Физически дисплея няма пукнатина, просто добре познатите черни линии...

ЕЕЕЕЕЕЕЕЕ!!!!!Много неприятно!Дано се намери вариант!

Аз пак се улавям, че и заурус-а го захвърлям  около възглавницата...малката вече ми счупи писалката и ми каза-Няма страшно, мамо, Дядо Коледа ще ти донесе нова!

Общи условия

Активация на акаунт