Великобритания-тема 29

• 59 426
  • 745
  •   1
Отговори
# 555
  • Лондон
Алиса, на майка ти може пък това да й е 'направило' празника. Сигурно на стари години не се случва да те задяват често... Wink

Аз смених провайдъра за телефона и новите имат тарифа от 45п до домашни телефони в БГ. Сега ми дойде една красива сметка....
Имате ли някакви препоръки за карти или нещо подобно? Намерих много, но ми се иска да е нещо изпитано.

# 556
Аз смених провайдъра за телефона и новите имат тарифа от 45п до домашни телефони в БГ. Сега ми дойде една красива сметка....
Имате ли някакви препоръки за карти или нещо подобно? Намерих много, но ми се иска да е нещо изпитано.
Аз ползвам ребтел (www.rebtel.com) и съм доволна. Заявяваш БГ номер на коѝто искаш да звъниш и ти дават англиѝски номер коѝто ти набираш, т.е. ти плащаш за градски разговор. За мобилен номер обаче е скъпо, по-добре ползваѝ Хермес. И обратното можеш от тук да направиш акаунт например на родители в БГ, те набират БГ номер и се свързват с теб тук.

# 557
Хората си кръщават децата по ред и различни причини.
Някои-защото наистина вярват и следват канона.
В този случай, дилемата-къде, в коя църква не стои.
За други, това си е просто събитие тип "така правят всички'
и чудесен повод да се събере родата на раздумка и веселба.
Е, в Англия църкви колкото щеш, харесваш си и организираш мероприятието.
А това, което е казала Алиса за католическата, училищата и пр.,
колкото и шокиращо да звучи на първо четене, в крайна сметка,
на времето кога Борис е избирал християнска принадлежност,
също е подходил с политическите, а не с религиозните причини напред.

Имам приятели в Нотингам, които сериозно се запалиха по протестанството.
Казват, че православието не им допада. На мен пък ми идват в повече песните на горните.
Чувствам се все едно съм на дискотека... Няма друг храм като православния,
който да ми дава усещанията и спокойствието, и цялата мистичност, която витае там.
Но пък за други е мрачно, задимено и подтискащо...

Мисля, че всеки родител, кръщаващ детето си, трябва да си даде ясна сметка, защо го прави.
Да се заинтересува поне малко какви са каноните, традициите на въпросната църква,
в чието лоно полага отрочето си...

# 558
zlatnata tolumba, ако донесеш боя, ще искам да дойдеш и да ми ги боядисаш Embarassed така че си помисли преди да повториш офертата Laughing

Боядисвам  Blush
Ама после няма да се сърдиш за "разкрасената" кухня
и омазаната до ушите малка помагачка  Crazy

# 559
Алиса, на майка ти може пък това да й е 'направило' празника. Сигурно на стари години не се случва да те задяват често... Wink

Мога да те уверя, че не е така.

# 560
  chef Толумба, Цвете, да ви изпратя и аз една дузина, моля ви, 4е да ме отсрамите с боядисването Embarassed!  Много ми харесват нарисувани яйца, ала друг да ги рисува Wink)

Ея, аз ползвам www.alphatelecom.com - засега съм доволна от цена + ка4ество. Вижда ли се края на ремонта?

Лек ден моми4ета!

# 561
  • Нотингам/Пловдив
Момичета да споделя и аз за децата и училището.Когато дойдохме тук децата бяха на 10 и на 5 ,тръгнаха на училище само с елементарен английски и докато каката твърдо в къщи си говори бг малката предпочита да не го използва.Когато идем на гости или имаме гости и се заиграе с децата говори само английски и аз започнах да се притеснявам.Казва, че другите деца не говорят български ,така че няма нужда и тя да го използва.Чете английски книжки гладко,мисля септември да я запиша на бг училището в Баркинг дано се научи да чете гладко и бг книжки. Занимаваме се в къщи ,но като че ли не и е много интересно или аз не съм добър учител. Simple Smile

# 562
За звъненето до България - ние звъним на 2,5р на минута от БТ телефона до БТК номера на един от тези телефони:
http://www.niftylist.co.uk/calls/to/bulgaria/landline/
Мога да проверя точно кой набирам в момента, но се сменят от време на време, като ти кажат че до България трябва да почнеш да набираш друг номер.
Иначе от България майка ми си пусна някакъв план на Глобул, в който има 1000 безплатни минути към 10 номера, 3 които могат да бъдат в чужбина - само наземни обаче, т.е. БТ. Така че или тя ми звъни по време, по което знае, че сме в къщи или когато аз искам да говоря с тях, я набирам през мобилния, да види, че я търся и тя ми звъни после пак на домашния. Само веднъж успя да изговори 1000-те минути.

За четенето и писането, моята дъщеря, която дойде тук на 4 и вече е на 5, от многото упражния в училище и вкъщи по четене, започна да прочита правилно почти всяка дума на английски, независимо от това, че не знае какво значи. И точно в момента е в еуфория от това, че може да чете почти всичко и чете навсякъде където свари, всичко, и не иска да я поправям, само когато поискала помощ, тогава можело да и каже. Дори не я интересува какво значи думата, важното е, че може да я прочете.  Simple Smile От ваканцията между предучилищна и първи клас, започнахме и с българския. Аз също съм на мнение, че е добре нещата да вървят успоредно и сега чете и на български. Както и при Яхнала Метлата, и тя бърка понякога еднаквите букви, особено ако пише нещо на български.

# 563
  • Лондон
Здравейте, много хубава и полезна дискусия стана, браво, надявам се не само за мен Grinning

Както вече сте го казали, всеки сам си решава, аз съм от т.н. семейство с комунистически разбирания и вярата не беше от нещата, които свободно се дискутираха или подкрепяха, като резултат не съм вярваща, но все пак съм кръстена в тази вяра и ще си остана в нея, така го разбирам...Освен това съм чела много за история на религиите и според мен католическата е една от най-консервативните и нетолерантни...

Алиса, това за католическите училища беше първата възможност, която проучих когато разбрах за каква сложна система става дума, говорих с няколко колеги, на който децата са в такива училища и я отхвърлих на края. Причината е, че имат доста часове по религия, много ритуали, като молитва сутрин например, и това наистина ме отказа, както казах вече, моето дете е кръстено и не мога да го прекръствам след няколко години само.
За училищата сигурно има и други варианти, като например открихме, че най-добрите Офстед рипорти имат училища извън Лондон, открихме 1-2 в едно предградие и сериозно мислим да се местим след около година....

Много ми е интересно за адаптацията на по-големите деца...Моето дете изгражда страхотен акцент Rolling Eyes, за сега обаче не казва и една българска думичка, а аз все на български й говоря...това само показва колко време успяваме да сме заедно и колко прекарва в градината Embarassed Иначе разбира всичко, което е все пак обещаващо..

Много приятен ден Simple Smile

# 564
Здравейте милички!Аз също съм мама от Великобритания.Влизам при вас с едно запитване,тъй като и трите ми деца са родени в края на годината,а моя приятелка пита дали ако детето й е родено април месец трябва да търгне тази година на у.ще или другата като стане на 5.Ама понеже нямам детенце родене в началото на годината,а и тримата са октомври месец и не съм съвсем ситурна,та реших за по-сигурно и вас да питам Simple Smile

# 565
  • Манчестър
Здравейте, много хубава и полезна дискусия стана, браво, надявам се не само за мен Grinning

Както вече сте го казали, всеки сам си решава, аз съм от т.н. семейство с комунистически разбирания и вярата не беше от нещата, които свободно се дискутираха или подкрепяха, като резултат не съм вярваща, но все пак съм кръстена в тази вяра и ще си остана в нея, така го разбирам...Освен това съм чела много за история на религиите и според мен католическата е една от най-консервативните и нетолерантни...

Алиса, това за католическите училища беше първата възможност, която проучих когато разбрах за каква сложна система става дума, говорих с няколко колеги, на който децата са в такива училища и я отхвърлих на края. Причината е, че имат доста часове по религия, много ритуали, като молитва сутрин например, и това наистина ме отказа, както казах вече, моето дете е кръстено и не мога да го прекръствам след няколко години само.
За училищата сигурно има и други варианти, като например открихме, че най-добрите Офстед рипорти имат училища извън Лондон, открихме 1-2 в едно предградие и сериозно мислим да се местим след около година....

Много ми е интересно за адаптацията на по-големите деца...Моето дете изгражда страхотен акцент Rolling Eyes, за сега обаче не казва и една българска думичка, а аз все на български й говоря...това само показва колко време успяваме да сме заедно и колко прекарва в градината Embarassed Иначе разбира всичко, което е все пак обещаващо..

Много приятен ден Simple Smile

Това за католическите училища е точно така. Обаче има и такива ,които приемат % деца,които не са католици. не знам дали се отнася за всички или се определя от местния канъсл. Моя син ходи в католическо училище , кръстен е в БГ , знаят,че е ортодокс , има още няколко такива деца(други религии), но те не посещават часовете за молитви и тн....Аз съм доволна от това...така,че провери училището на място,което конкретно те интересува. иначе маи сме от едно поколение....
Децата,които са родени тук или са дошли много малки ще имат акцент на българския....моя син проговори първо англииски, после български( благодарение на две лета х 3 м в БГ и моята племенница в момента говори почти като възрастен,) и поне засега не се усеща акцент,а англииския си е като на местен.

# 566
  • Манчестър
За телефон до БГ аз съм с TalkTalk - безплатно на домашен, интернет + рентал = около 18 лири..

# 567
  • На село (близо до Лондон)
Ох че хубава дискусия се е заформила  Heart Eyes.

Да, Алиса така е за католическите училища  Simple Smile. Ние когато кръстихме Филип не сме мислили за това, но на по късен етап обсъждахме и ходихме да видим местното католическо училище. Отхвърлихме го като избор, въпреки че сигурно щеше да влезе там, но ни се видя много религия (и доста писания за Господ по стените) и не ни се стори подходящо. Но сигурно децата по различно го възприемат. Кръщелника ми, пак в католическа църква кръстено дете, тази година тръгва в това училище и ще имам по-преки наблюдения...
Аз рядко ходя да Лондон и бг църква, също и рядко до България, но имам отвреме-навреме нужда да отида до църква да запаля свещ и тн. Затова ми се стори подходящо да ми е близо а и децата това ще виждат. Господ е един, но това си е до разбирания  Peace  Реалните разлики между католизма и бг православие са доста малки (въпреки че ние друго сме учили)

tzetak, аз и преди съм писала Филип говореше само на английски до 4 г, но ние в къщи на бг, и така към 4-ри почна да превключва между двата езика  Party

# 568
Eya,  www.discountdial.com
там можеш да видиш телефона през който да звъниш в БГ, от време на време променят телефона и тарифата. В момента е 1,5р/мин. Понякога е даже 0.5р/мин. Не се плаща нищо допълнително, всичко ти идва на сметката. Ние говорим доста и не превишаваме 15 лири на месец

# 569
  • Bristol
По темата училища и социално разделение в обществото, ето едно интересно филмче, което снощи гледах по Channel 4. 50 мин е филмът.
Too Poor for Posh School?
А ние тук си говорим кварталните училища  Laughing

Общи условия

Активация на акаунт