Шоколадов сладкиш с майонеза

• 277 666
  • 1 547
  •   1
Отговори
# 300
Аз го пекох на 180 градуса, 30 мин. Нито цъфна, нито нищо, не се наду много, но може би тортената ми форма беше с по-голям диаметър, и затова се е разлял по нея. Височината му беше три пръста, пък на вашите снимки ми се струва, че са по-високи сладкишите. Ама това да му е проблема де.

Тези дни пак ще го правя, обаче съпружеството си го поръча да е с бадеми вътре. Пък той толкова рядко изказва някакви претенции, че не смея да откажа.

# 301
  • София
Радост, мерси за съвета. За следващият път ще пробвам. И двата пъти го пека на 180 градуса за 25-30 мин, но още към 15-17 мин и "цъфва"....
Другия път ще пробвам на малко по-нисък градус

# 302
Аз го пекох на 180 градуса, 30 мин. Нито цъфна, нито нищо, не се наду много, но може би тортената ми форма беше с по-голям диаметър, и затова се е разлял по нея. Височината му беше три пръста, пък на вашите снимки ми се струва, че са по-високи сладкишите. Ама това да му е проблема де.

Моя стана висок, точно колкото е висока и откопчаващата се форма. Даже се бях притеснила, да не вземе да излезе от нея. Mr. Green

# 303
Ми какво да съм объркала тогава? Някакви съвети? Всичко по рецептата правих, ама не. И моята е такава откопчаваща се форма.

# 304
Ми какво да съм объркала тогава? Някакви съвети? Всичко по рецептата правих, ама не. И моята е такава откопчаваща се форма.

Вероятно моята форма е с по-малък диаметър от твоята, затова. Не се притеснявай.

# 305
  • Бургас
Инка, нищо не си объркала. По-добре така, отколкото да ти остане суров вътре. Явно формите са ви с различни диаметри. Пък и самото количество тесто не се знае дали е същото. Аз имам 4 големини "чаена чаша". От там и количеството на тестото е различно. Аз ползвах най-големите си. Но, разковничето е: ако ти е малка тавичката да се пече бавно, по-скоро да съхне. А ако ти е по тънка сместа ще се изпече по-бързо заради по-голяма площ.

Моето сладкишче го пекох в една йенска правоъгълна тавичка и уж я покри 1 см. височина, поглеждам го след половин час - увеличен тройно, но не се напука, защото съм стара "кексопекачка" Simple Smile

# 306
Ами аз една чаена чаша я смятам 200гр. Щото най-отпред на рецептата пише 1ч.ч. майонеза - 1 кофичка от 200гр. И аз оттам се юрнах и де що пише чаена чаша я смятах по 200гр едната  Rolling Eyes Rolling Eyes Rolling Eyes
И да, не ми е много малка тавичката, и като изсипах вътре се покри на един пръст някъде. И се надигна с още два.

Няма пък, иска и аз такъв бухнал да ми стане  Crossing Arms Crossing Arms Crossing Arms

# 307

А между другото аз също ползвах най-големите си чаши, така че и количеството ми е било повечко.

# 308
  • Бургас
Щом искаш бухнал, изпечи го в нещо по-малко.

# 309
Ами аз една чаена чаша я смятам 200гр. Щото най-отпред на рецептата пише 1ч.ч. майонеза - 1 кофичка от 200гр. И аз оттам се
Ааааааааа, не си права!  Wink
Чаената чаша е мярка за обем. Това, че в 1 ч.ч. се събират 200 г. майонеза, не значи, че 1 ч.ч. метални стърготини пак ще са 200 г.  Grinning Нали се сещате за старата гатанка - кое тежи повече - кило вълна или кило желязо? Същата работа и тук.

В сладкарството мерките са много важни, затова ви препоръчвам да мерите с такива:

Има и метални, и пластмасови. Би трябвало да се продават в домашните потреби, но последно купувах за една дружка от ТСМ - комплекта е 4 - 5 лв. максимум. Има мерки за 1 ч. 1/2 ч.ч. и 1/3 ч.ч. По-големите комплекти имат и 3/4, както и 2/3 и 1/4 ч.ч. Голямо удобство са! Иначе у нас имам толкова много чаши, които ползвам за чай, ама една с една не си ходят. А не е все едно с какво мериш, защото обикновено набухвателят се дава в грамове, което води до различни пропорции набухвател - останали продукти.

# 310
Ми да, ето защо стои здраво стъпил на земята тоя мой сладкиш, и неще да политне нагоре.
Е добре сега, ориентировъчно, чаената чаша на колко грама се равнява???

# 311
  • Бургас
Зависи с какво я пълниш!

# 312
И аз го направих . На вкус стана страхотен , обаче на вид не го докарах  Rolling Eyes - ронеше ми се по краищата ... Дали защото сложих хартия за печене и от нея не си прилепна плътно по тавата ?
И друг въпрос много рядка ми стана глазурата  Sick Разтопих шоколада в МВ - стана като течен шоколад и после сложих маслото / без да го разтопявам / . Стана хубава еднородна консистенция , но рядка . Къде съм сбъркала ?

# 313
Ами аз една чаена чаша я смятам 200гр. Щото най-отпред на рецептата пише 1ч.ч. майонеза - 1 кофичка от 200гр. И аз оттам се юрнах и де що пише чаена чаша я смятах по 200гр едната  Rolling Eyes Rolling Eyes Rolling Eyes
И да, не ми е много малка тавичката, и като изсипах вътре се покри на един пръст някъде. И се надигна с още два.

Няма пък, иска и аз такъв бухнал да ми стане  Crossing Arms Crossing Arms Crossing Arms

Виж Селма какво е писала по този въпрос за мерителната чаена чаша:

http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=351414.0

Последна редакция: пт, 29 яну 2010, 19:50 от monii

# 314
  • В сърцето на живота!
Сложила съм го да се пече,дано не сгафя Mr. Green
Редактирам се - май и моя ще е суров отвътре,какво да правя? Rolling Eyes

Общи условия

Активация на акаунт