Малък Сечко вън върлува, ЮЛЧЕТО в къщи палува!

• 19 671
  • 744
  •   1
Отговори
# 225
  • На края на вселената!
Кати, няма да споря кое е вредно или полезно. Всеки решава за себе си. За въпросната "здравословна дама" ще кажа, че просто има друга философия за живота, но в никакъв случай фанатична. Знам как изглежда на 65 години, не пие лекарства и не боледува  Peace Дай Боже и аз да съм като нея на тези години, но за сега не мога и наполовина да стигна нейните възможности, макар и да съм на по-малко и от половината й години.

# 226
  • София

Бях пускала преди време една доста дълга тема. Там имаше доста инфо, вкл. снимки на домашни тестове за въпросните метали за конкретни съдове ( оказа се че се продават, някои ги купуват от И бей, една мацка май от Франция ги беше купила). Също така има вредности в червената и оранжева боя за чинии ( затова е препоръчително поне от вътрешната си страна чаши и чинии, които ще съдържат гореща храна, да не са в тези цветове).

Тефлонът е безопасен и при много по- висока Т. От Т нищо не му става.
Проблемът е когато му се наруши целостта... когато се надраска...
Червените бои - в много случаи - съдържат живак или мед... не винаги.
Всякакви подобни домашни тестове са... ами, главно пари на вятъра.
НЯМА специфични реакции за Cd и Hg. Тестът може да даде положителен резултат... но да е от съвсем друго, или обратно - да имате фалшив отрицателен. Ако тестовете, които се продават, не представляват апарат с размер на средноголяма стая и 5 - 6 цифрова цена - по- добре си дайте парите за ябълки.

# 227
  • София
Кати, няма да споря кое е вредно или полезно. Всеки решава за себе си. За въпросната "здравословна дама" ще кажа, че просто има друга философия за живота, но в никакъв случай фанатична. Знам как изглежда на 65 години, не пие лекарства и не боледува  Peace Дай Боже и аз да съм като нея на тези години, но за сега не мога и наполовина да стигна нейните възможности, макар и да съм на по-малко и от половината й години.

Хм, в такъв случай някой нея е довел до заблуда.
Просто пастьоризацията е най- обикновено нагряване...

ПП
Извинявай  за острата реакция - но напоследък са се навъдили много такива "еко" и "био" маниаци...  Rolling Eyes

ППП
Аз купувам само козе сирене... рядко - овче. Краве мнооого малко, ползвам го само за готвене. Просто качеството по никой начин не отговаря на цената... общо взето е главно суроватка... със съответните вкусови качества.  Sick
А навремето беше... ами, с консистенцията на козето, дето го купувам сега.  Naughty Помня аз. Дъртичка съм и помня, че и сиренето може да е сирене, и кашкавалът - да е кашкавал...

# 228
Мен пластмасите не ме кефят и чисто визуално. ПРосто ме дразнят, и това си е. Иначе не съм някаква маниачка, но реално да си изхвърля старите тефлонов тави и да купя 2 нови йенски ми струваше петдесетина лева. А се поддържат много по лесно. Знам, че има и някакви подложки, които се слагат върху керамичния котлон за да може  върху тях да се сложи йенската тенджера, но ме е страх. Вече сменяхме веднъж плота, втори път нема да го понеса  Laughing
Всъщност аз предпочитам печенето, защото ми се струва най лесно- като се готви в тенджера  ( ако не е супа) може да загори повечето пъти, а за пържа ме мързи ( ако не е Емо пържоли на тиган няма да ядем никога, а тиквички, за които си умира досега съм му пържила само веднъж  Blush ). Рибата също открих, че много лесно и вкусно става в хартия и то за доста риби- разрязвам надлъжно за да почистя, слагам посредата  малко сол, масло, черен пипер, лимон и евентуално друга подправка според рибата, сглобявам я обратно, увивам всяка риба в хартия и я пека в тава без нищо. Става вкусно- правила съм скумрия, ципура, херинга, маслена риба. 

Кати, и аз тъй си мислех за тефлона, ама наскоро дори ми направи впечатление на една тава в Кауфланд, че пишеше да се ползва до 220 градуса. КАк пък не застанах с термометъра до нея, при това за пица беше. Пък и аз съм писюранка- ако трябва да слугувам на тефлонова тава....предпочитам да не я купя изобщо.

# 229
  • София,
ДОбро утро, щях да пиша за млякото дето се убива туберкулозата в него - ама не остава и мляко Joy, но то вече няма смисъл Mr. Green.
И аз ползвам в къщи най обикновени тенджери, глинени съдов - т.е. гювечета ползвам рядко, даже отдавна нищо не съм правила в тях, тигани пък въобще не ползвам по простата причина че не пържа нищо. За храната и аз гледам да е здравословно още повече че на мъжо му препоръчаха строга диета за кръвното, така че всякакви мазни меса, пълномасленип млека сирена, полуфабрикати всичко му е забранено и купуваме само нискомаслено мляко и прясно и кисело.
Малката отскоро и тя започна да приема прясно мляко, правя и с него бисквитени каши и закуски и няма проблеми, преди много го повръщаше, особено домашното - незнам защо newsm78, явно защото  си е мазно и като не е преработено става доста тежко. Tired
Мими благодаря и аз за изчерпателните обяснения  Hug

# 230
  • На края на вселената!
http://blazzerbg.blogspot.com/2009/10/blog-post_1707.html
Малко да разведрим студения ден  Laughing

# 231
  • София
Кати, и аз тъй си мислех за тефлона, ама наскоро дори ми направи впечатление на една тава в Кауфланд, че пишеше да се ползва до 220 градуса. КАк пък не застанах с термометъра до нея, при това за пица беше. Пък и аз съм писюранка- ако трябва да слугувам на тефлонова тава....предпочитам да не я купя изобщо.

Хм, не знам - не съм гледала какво пише по тавите, а какво пише в справочника, който съм ползвала по време на следването - тогава бях проявила любопитство...  newsm78

Обаче знаете ли какво си спомних - ей, това студентските спомени са страшно нещо.

И тъй, пропускайки началото на случайния характер на откриването на свойствата на тефлона (амиии... един аспирант почнал лятото, ръководителят му бил в отпуска, после - по конференции - с 2 думи - скучаел младежът и хванал да изследва свойствата на продукта на неуспешен предишен експеримент на ... някой друг, работил в лабораторията...  Mr. Green) след като се изяснило колко добре би се държало нещото като незалепващо покритие, се сблъскали с поредния проблем - нещото не щяло не само да реагира с храната - по какъвто и да било начин, дори с изгорялата, нито да се променя с Т, но не искало и да се свързва с подложката... т.е. тефлонът е крехък. Не става да се направи съд от него изцяло, но и трудно се "сплавява" - в случая доста произволно използвано, но тъй или иначе, никак не искал да се задържи в/у металните съдове.

Та подозирам, че при въпросните тави подложката , която е метална, се разширява температурно при по- висока Т повече от допустимото, при което напуква покритието (което не е склонно да се разширява заедно с подложката си), нарушава целостта му... то започва да се отлепва... и - сещаш се нататък.

Нещото, което не харесвам на тефлоновите тави, е, че в повечето случаи ... ами, трябва едва ли не да им баеш, като ги слагаш в миялната.

Нещото, което не харесвам на стъклените съдове, е, че не могат да се ползват в предварително загрята фурна (същото се отнася и за керамиките).

Ако някой се сеща за друга алтернатива... ами, казвайте!

ПП
Къде е пунктът за раздаване на златото?  Sunglasses

Последна редакция: чт, 28 яну 2010, 11:17 от katiABV

# 232
. Знам как изглежда на 65 години, не пие лекарства и не боледува  Peace Дай Боже и аз да съм като нея на тези години, но за сега не мога и наполовина да стигна нейните възможности, макар и да съм на по-малко и от половината й години.
За съжаление се убедих, че това не е никаква, ама никаква гаранция. Всичко е ген и колаген, както казва една приятелка  Laughing
Имам приятелка, която пуши като комин, не спи, пие си каквото й е на душа, а кожата й е прекрасна. Аз не пуша, и ако ще от главата до петите да се намажа с Шисейдо и само Перие да пия, пак няма да имам такава кожа. И по фрапантни примерни има, в т.ч. свързани с храненето, теглото, заболявания..Не казвам, че трябва да си оставиш магарето в калта, но ако някой не боледува, не значи че ако и ти ядеш като него, и ти няма да боледуваш.
Нашето семейство е достатъчно доказателство- тая зима аз и Никсъна ни веднъж не сме боледували, Емо се скъса. Ядем едно и също, живеем на едно и също място, работим на едно и също място, всичко ни е еднакво.

# 233
  • sf
Брееей, голяма дискусия сте заформили.

Я, кажете обаче нещо за срещата, гледам бая хора са гласували, реални ли са не са ли. Ще има ли ,няма ли...
Инак някой спомена Маги Малеева- хич не съм й фен, като е толквоа зелено настроена, що с майка си изсекоха сума ти дървета от парка да си правят тенис корт  Crossing Arms

# 234
  • На края на вселената!
Рокси, съгласна съм, че не е само до хранене. Аз говоря за цялостна философия за живота, което включва хранене, движение, силата на ума и много други неща. Не визирам също само кожата, косата или ноктите, говоря за фигура, енергия, желание за работа, постоянно добро настроение (как един път не я видях ядосана). Генът има голяма роля, но индивида се грижи за неговото "култивиране", ако може така да се каже.

Кати, само ББ може да каже къде държи златото  Laughing

Аз ще дойда на срещата, само да сме здрави  Peace

# 235
  • sf
Забравих одеве да пиша- Мими, точно туй дето си пояснила ме интересуваше. За нашия набор, ходещ вече в ОДЗ. Мерси  Grinning
А инак- ти хубаво ще дойдеш на среща,ама никой не обсъжда къде и кога  Joy

# 236
  • Sofia
Мими, доста полезна информацията за кандидатстването!  Hug

Храните - не ми се коментира - само за протокола - яйца от селото където е вилата на нашите хапваме, месо - каквото продават в магазина, ако купувам био кисело мляко - ще се разоря (ми то мойто може само на това да живее и като се почне докато не свърши не го оставя). А иначе моя има следната теория - по-добре сега умерено да му дава "боклуци", отколкото като тръгне на училище да почне да се тъпче като невидял ... не че това няма да стане. Иначе и аз предпочитам вкъщи да се яде готвено.

СРЕЩА - моят глас си е реален. Ама кажете до кога ще се гласува и да се знае да се мисли вече сериозно място. Аз мисля, че ако е на (около) Плиска - наистина е най-добре да е събота, защото в петък ще е АД да се стигне до там  ooooh!

# 237
  • София
Я, кажете обаче нещо за срещата, гледам бая хора са гласували, реални ли са не са ли. Ще има ли ,няма ли...

Аз отпадам - болна съм. Sad Пазя си стаята, да не вземе да избяга...

Кати, само ББ може да каже къде държи златото  Laughing

Да бе.
Пък и да каже - то освен краварите кой ли ще му разбере изразните средства...  Crossing Arms
Ние пак ще си останем с празни ръце.  Joy

ПП
Аз съм гласувала, аз исках на Плиска - но утре - други ден освен да си меря Т през няколко часа за друго едва ли ще ставам още...

# 238
  • sf
Щом Кати отпада, кой беше другия желаещ за Плиска да каже дали ще идва,че да мислим сериозно.

# 239
  • София

Ми... няма как. Вчера по- голямата част от деня прекарах в леглото, в полусън... добре, че баща ми взе Давид (в отпуска е), иначе - не го знам какво щеше да прави цял ден... Sad

Общи условия

Активация на акаунт