СТРАСТИ - градините в СОФИЯ - текущи класирания, преместване, записване

• 56 388
  • 1 433
  •   1
Отговори
# 1 065
Не виждам защо да не може. Просто казва - от днес обслужваме САМО социално- неоправдани деца. И готово. Т.е. определят ВСИЧКИ градини за социални. Или казват - ето, тази ЕДНА ще е за простосмъртни. Или две. Или колкото успеят да отделят.
Защото за оная 1 или 2 градини за простосмъртни пак ще трябва да налагат критерии за да направят някакво класиране; или лотария; или пак бой с лакти и нокти.... за четвърти равиант не се сещам
Даже и само за социални да станат градините - пак местата ще са недостатъчни и пак ще трябва да слагат някакво сито на входа...

Не, няма да трябва. Родителите ще се нареждат на опашка в мига, в който получат ЕГН за детето си.

Е, това може да се брои за четвърти вариант, в случай, че в един ден не се издават много нови ЕГНта (което си е така)
И... на който когато - и ако - му излезе късмета.
Това пак е вид цедка заради недостига на места - т.е. генералната несправедливост

# 1 066
  • София
2. Не намирам за справедливо тази година пак да се нулират всички номера от класациите досега. От миналата година чакам ред за място в яслата за детето си, сега пак всичко наново ли? Но никой от общината не е питал родителите за нулирането - дали да го има, или не;

Да, но ако си в позицията на Ария - кандидатствала от... не знам кога си, но детето ти е получило навсякъде числа, започващи със 7 , 8 и 9 от рандомизатора, вероятно ще имаш друго мнение по въпроса... с което просто казвам, че повечето монети имат по поне 2 страни.

# 1 067
  • София
Да редно е но само в случай , че въпросното дете напусне ОДЗ-то и освободи място още при първо класиране , а не да си е в бройката и да си пази мястото в ОДЗ  , а и същевременно да се нареди най отпред за ДГ  Wink

Мисля, че има логика и въпреки, че като цяло сме на различни мнения с reniris в случая сме мислим едно и също.
Вие сравнявате 1-та точка на ясленче с 1-та точка на дете от друго ОДЗ или ЦДГ. Ами въобще не е същото защото ясленчето 100% в годината когато има една точка предимство напуска яслата ЗАДЪЛЖИТЕЛНО. А детето от друго ОДЗ/ЦДГ не напуска задължително, а по свое желание. И ако го намирате за справедливо, защо миналата година набор 2007 нямаше 1т. от ясла при кандидатстване в ОДЗ? Защото се прецени, че щом едно дете посещава ясла нека си стой там за да имат шанс и други деца да започнат да посещават желаното от тях ОДЗ (справедливо). А сега изведнъж дайте да създаваме удобства някой да не пътува. Щом искат да кандидатстват наново просто да напуснат сегашното си място и да си кандидатстват, както ясленчето напуска яслата и кандидатства в ЦДГ/ОДЗ.  Peace

Развесели ме   bouquet

Те няма да получават допълнително предимство.
Прочее, през цялата изминала година деца 2007, посещаващи чиста ясла, можеха да кандидатстват с пълните 3 точки за първо желание.

# 1 068

Винаги е имало годишно кандидатстване и оформяне на нови опашки. Дори и по времето когато това ставаше с подаване на молби на място. Молбите се подаваха в началото на всяка година независимо дали предишната е подавана такава или не.

Тази практика започна през 2007 година. Тогава анулираха всички молби от предходните години и започнаха приемане на нови молби на 02.01.2007 година. Тогава много родители изпищяха, защото бяха подали молби година по-рано и си чакаха ред, а в един момент молбите им бяха анулирани и загубиха входящите си номера. Преди 2007 година практиката беше както при чистите ясли - подаваш молба още при раждането и се надяваш да се доредиш докато детето ти стане на съответната възраст.

Може да е било различно на различни места, но съм подавала молби за голямата дъщеря и въпреки че не я записах до предучилищна, молби подавах всяка година и получавах номер от новата опашка.

Възможно е да е било различно на различните места. Аз имам наблюдения само върху едно ОДЗ. Синът ми е роден 2005 и всички ме съветваха да подам веднага молба. Аз не подадох, защото не исках да го пускам на ясла на 1 годишна възраст. Но е факт, че приеха други деца, които бяха подавали така предходни години молби. Когато през 2006 година отидох да подам молба, директорката не ми я прие с обяснението, че има нов регламент и за класиранията за прием 2007 ще се приемат молби на първия работен ден от съответната година.

2. Не намирам за справедливо тази година пак да се нулират всички номера от класациите досега. От миналата година чакам ред за място в яслата за детето си, сега пак всичко наново ли? Но никой от общината не е питал родителите за нулирането - дали да го има, или не;

Да, но ако си в позицията на Ария - кандидатствала от... не знам кога си, но детето ти е получило навсякъде числа, започващи със 7 , 8 и 9 от рандомизатора, вероятно ще имаш друго мнение по въпроса... с което просто казвам, че повечето монети имат по поне 2 страни.

Кати, според мен ария и джули са точно на едно и също мнение - че не трябва да се нулират миналогодишните дати. Тоест в едно и също положение са Simple Smile

# 1 069
  • София
julie.k за местенето на децата така или иначе не се прие тази допълнителна точка, защото дори директорките бяха против.Просто първо не се знае дали наистина ще се обяви свободно място на това на напусналото дете и второ представи си, че твоето детенце чака първо на опашката, обявява се место и изведнъж Ви измества детенце , което ходи на ясла(ДГ) и е получила тази 1 т . за преместване.
Относно второто ти притеснение-и аз съм абсолютно против нулирането на датите на децата, които чакат вече почти година, но това е решено още миналат година преди старта на настоящата кампания.Доколкото разбрах и тук е имало доста полемики.Прави се с оглед на това да имало равенство ама за едни равно, за други по равно според мен.
Да и аз съм твърдо за това да се вижда броя на децата приети при класиранията и съответно броя на децата в съответните групи.

Ари, ако си на 5-то място в градина с обявени 5, така имаш поне шанс да получиш ново число с 01...

# 1 070

Те няма да получават допълнително предимство.
Прочее, през цялата изминала година деца 2007, посещаващи чиста ясла, можеха да кандидатстват с пълните 3 точки за първо желание.

Така е, но колко такива деца са били приети в ОДЗ?

# 1 071
  • София

А имахме случай в който една директорка беше отписала дете на самотна майка в момента в който майката отишла да я уведоми че от септември се местят в по-удобна ДГ, защото са ги приели там. И без обяснение ги бяха изритали юни месец и жената се чудеше какво да прави сама с детето три месеца.

Много директорки биха постъпили по същия начин и ще е лудост от страна на родителите сами да си вкарват "автогол". Почти никой няма да обяви, че детето му е прието на друго място. Просто ще го запише и "на есен с песен". По този начин ще се появят десетки освободени места за които само директорките знаят и ще е въпрос на добра воля от тяхна страна да ги пуснат в системата (и то чак септемви-октомври). Получава се така, че в 90% от случаите  при освободено място, няма да влиза дете от чакащите, а дете от "плащащите". И то без никой да разбере.

Хммммм...
Интересен въпрос - възможно ли е едно дете да бъде записано ЕДНОВРЕМЕННО на 2 места?
Не го намирам за коректно.
Би следвало да се отпише от едното място ПРЕДИ да се запише в новото и СЛЕД приемането си.

# 1 072

Ари, ако си на 5-то място в градина с обявени 5, така имаш поне шанс да получиш ново число с 01...
[/color]

Кати, ако се запазят датите от миналата година (хипотетично), мисля, че шансът се увеличава в пъти защото ще се обявят много свободни места, а всички кандидатстващи тази година за пръв път ще се отзад на опашката. Тоест и с големи числа, конкуренцията ще е малка, а местата повече.

# 1 073

[/color]

Кати, ако се запазят датите от миналата година (хипотетично), мисля, че шансът се увеличава в пъти защото ще се обявят много свободни места, а всички кандидатстващи тази година за пръв път ще се отзад на опашката. Тоест и с големи числа, конкуренцията ще е малка, а местата повече.

Да но ако миналата година бяха обявили че датите се запазват и няма да има нулиране, по опашките сега щеше да има доста повече деца, респективно значително по-нисък шанс.

Разбирам огорчението на родителите които чакат от една година. Но бих разбрала и родител който резонно ще попита защо не е бил информиран своевременно че датите няма да се нулират и така е пропуснал своя шанс.

# 1 074
Ако едно дете, посещаващо към момента детска градина и бъде класирано наново в друга детска градина още на първо класиране, то автоматично губи мястото си за цяло лято, тъй като за новата година приемът е септември...така че, общо - взето, е като ясленчетата.

# 1 075
  • София
Аз доколкото разбрах от постовете - повечето от вас се притесняват че при възстановяване на точки, децата които де факто се местят ще заемат място от септември, а в същото време директорите няма да имат основание да обявят заемането от тях място за свободно от септември докато детето реално не започне да посещава новата градина.

Т.е. притеснението е че се заменят места за кандидатстване за септември с евентуално места, които ще се освободят като текущи.

Би могло да се поиска, но не знам колко би било изпълнимо, да се запише в Ръководството че деца, които посещават една ДГ и са приети и записани да посещават от септември друга, да обявяват този факт пред директорите към момента на записването. По този начин директорите ще знаят колко деца ще ги напуснат от септември и ще могат да обявят местата за класиране. Но не знам доколко ще се навият защото винаги съществува риска детето да бъде отписано от новата ДГ и да си остане в старата и по този начин да се създадат проблеми едновременно в две ДГ.

А имахме случай в който една директорка беше отписала дете на самотна майка в момента в който майката отишла да я уведоми че от септември се местят в по-удобна ДГ, защото са ги приели там. И без обяснение ги бяха изритали юни месец и жената се чудеше какво да прави сама с детето три месеца.

Аз съм местила детето си от една градина в друга и мога да разкажа какво видях с очите си. Значи - ние кандидатствахме с големия син по стария регламент, на приципа "най-бързия печели". Тогава кандидатствахме за втора група и аз бях сложила на 1 място в кандидатурите си една градина, която беше обявила нулев прием, но ми е най-удобна. Приеха ни по второ желание, но аз не изтрих първата си кандидатура, а останахме да чакаме евентоално освобождаване на място в тази, която ни беше 1 желание. И дни преди да тръгнем на градина, (защото се кандидатства за септември, какво всчики знаем, но до тогава има текущи класирания всяка седмица) се освободи място в градината, която ми беше първо желание и съответно системата ни класира, защото бяхме 1 чакащи.
Детето беше записано мисля май месец в тази, в която ни приеха на 1 желание и аз отидох да го записвам в новата градина септември-когато ни приеха и там. Директорката пред мен отбеляза в системата, че записва детето, когато се прибрах в къщи видях, че в профила на детето ми пише срещу старата градина - "отписан", а срещу новата "посещаващ". Т.е. системата в този момент знаеше, че детето е преместено, и не пречи да обяви автоматично освободеното място. Трябваше да отида да взема някакви документи от "старата" градина и там директорката, пак пред мен, огледна в системата и каза "я, ама вие вече наистина не сте при нас, вече посещавате друго одз". Т.е. до този момент тя не беше разбрала, че има отписано дете, но и това беше в началото на септември, сборни групи и т.н. Следих на няколко класирания - освободеното от нас място така и не се появи като свободно в системата  Whistling
Ясно е, че директорките преценяват колко свободни места да обявят, според...някакви критерии и изисквания, но все пак, когато става дума за преместване на дете, кандидатствало през системата - значи това място вече е било обявявано и не пречи да става автоматично новото му обявяване за свободно, след преместването...ако ме разбрахте  Embarassed

И не смятам, че трябва да се дава допълнителна точка за преместване, но ако детето загуби 3-те точки за първо желание на следващите класирания, следва, че преместването реално никога няма да се осъществи...

Обявените в момента места все още са за текущи класирания. Ако детето ти в момента посещава старото ДЗ, очевидно не може от понеделник друго дете да спи в същото легло.

# 1 076
  • Sofia
Имам следния въпрос относно ЦДГ №127"ЗЛАТНОТО ПАТЕ:  ДГ ФУНКЦИОНИРА СЪС СЕДЕМ ЦЕЛОДНЕВНИ И ЕДНА ПОЛУДНЕВНА ГРУПИ С ОКОЛО 170 ДЕЦА. ШЕСТ ОТ ГРУПИТЕ СЕ ПОМЕЩАВАТ В САМОСТОЯТЕЛНИ ФИЛИАЛИ НА ПАРТЕР В ЖИБЛИЩНИ БЛОКОВЕ: БЛОК № 91/А, БЛ. № 91/В, БЛ. № 93/А, БЛ. № 95/А, БЛОК № 97/А, БЛОК № 116,  ДВЕ ГРУПИ В СГРАДА НА  УЛ. "ДЕДЕАГАЧ" № 42.
Как така ДГ функционира в жилищни блокове? Ако е временно разбирам, но къде излизат?Двор? Столова или някакъв вид зала за изяви?
Ако избереш тази ДГ как може да ограничиш избора си до централната сграда, а не в жилищни блокове?

# 1 077
  • София
Не виждам защо да не може. Просто казва - от днес обслужваме САМО социално- неоправдани деца. И готово. Т.е. определят ВСИЧКИ градини за социални. Или казват - ето, тази ЕДНА ще е за простосмъртни. Или две. Или колкото успеят да отделят.
Защото за оная 1 или 2 градини за простосмъртни пак ще трябва да налагат критерии за да направят някакво класиране; или лотария; или пак бой с лакти и нокти.... за четвърти равиант не се сещам
Даже и само за социални да станат градините - пак местата ще са недостатъчни и пак ще трябва да слагат някакво сито на входа...

Не, няма да трябва. Родителите ще се нареждат на опашка в мига, в който получат ЕГН за детето си.

Е, това може да се брои за четвърти вариант, в случай, че в един ден не се издават много нови ЕГНта (което си е така)
И... на който когато - и ако - му излезе късмета.
Това пак е вид цедка заради недостига на места - т.е. генералната несправедливост

Да - но също както при опашките пред оплевите лазарети в несправедливост, дължаща се на... късмет, не на въведено правило.

# 1 078
Аз доколкото разбрах от постовете - повечето от вас се притесняват че при възстановяване на точки, децата които де факто се местят ще заемат място от септември, а в същото време директорите няма да имат основание да обявят заемането от тях място за свободно от септември докато детето реално не започне да посещава новата градина.

Т.е. притеснението е че се заменят места за кандидатстване за септември с евентуално места, които ще се освободят като текущи.

Би могло да се поиска, но не знам колко би било изпълнимо, да се запише в Ръководството че деца, които посещават една ДГ и са приети и записани да посещават от септември друга, да обявяват този факт пред директорите към момента на записването. По този начин директорите ще знаят колко деца ще ги напуснат от септември и ще могат да обявят местата за класиране. Но не знам доколко ще се навият защото винаги съществува риска детето да бъде отписано от новата ДГ и да си остане в старата и по този начин да се създадат проблеми едновременно в две ДГ.

Аз съм местила детето си от една градина в друга и мога да разкажа какво видях с очите си. Значи - ние кандидатствахме с големия син по стария регламент, на приципа "най-бързия печели". Тогава кандидатствахме за втора група и аз бях сложила на 1 място в кандидатурите си една градина, която беше обявила нулев прием, но ми е най-удобна. Приеха ни по второ желание, но аз не изтрих първата си кандидатура, а останахме да чакаме евентоално освобождаване на място в тази, която ни беше 1 желание. И дни преди да тръгнем на градина, (защото се кандидатства за септември, какво всчики знаем, но до тогава има текущи класирания всяка седмица) се освободи място в градината, която ми беше първо желание и съответно системата ни класира, защото бяхме 1 чакащи.
Детето беше записано мисля май месец в тази, в която ни приеха на 1 желание и аз отидох да го записвам в новата градина септември-когато ни приеха и там. Директорката пред мен отбеляза в системата, че записва детето, когато се прибрах в къщи видях, че в профила на детето ми пише срещу старата градина - "отписан", а срещу новата "посещаващ". Т.е. системата в този момент знаеше, че детето е преместено, и не пречи да обяви автоматично освободеното място. Трябваше да отида да взема някакви документи от "старата" градина и там директорката, пак пред мен, огледна в системата и каза "я, ама вие вече наистина не сте при нас, вече посещавате друго одз". Т.е. до този момент тя не беше разбрала, че има отписано дете, но и това беше в началото на септември, сборни групи и т.н. Следих на няколко класирания - освободеното от нас място така и не се появи като свободно в системата  Whistling
Ясно е, че директорките преценяват колко свободни места да обявят, според...някакви критерии и изисквания, но все пак, когато става дума за преместване на дете, кандидатствало през системата - значи това място вече е било обявявано и не пречи да става автоматично новото му обявяване за свободно, след преместването...ако ме разбрахте  Embarassed

И не смятам, че трябва да се дава допълнителна точка за преместване, но ако детето загуби 3-те точки за първо желание на следващите класирания, следва, че преместването реално никога няма да се осъществи...
Много добре и подробно обяснен случай! А ако класирането за Първо желание не бе станало в началото на септември, а някъде през лятото, то в момента на записването ви в желаната градина, щяхте автоматично да отпаднете от старата. И, примерно на другия ден си водиш детето в старата му градина, защото още не е септември и директорката там ти казва"Ама вие от вчера сте отписани от тук!" Ето, затова става дума. Летния период, когато върви голямата кампания за есенните места трябва да позволява условно дублиране за присъствие сред запизаните за две градини.

# 1 079
  • София
Сега като заговорихте за тези случайни числа, установих че нищо незнам за тях.
Би ли бил така добър някой да ми обясни, при какви числа имаме предимство и при какви не. Може и само линк, ако го има записано някъде.
Питам, понеже в градината, която ни е първо желание има 23 деца с повече от нашите точки, следват 92 с нашите, като последните 58 от тях имат допълнителни цифри след първите 6, които имаме ние.  Това означава ли че тези които сме само с 6 цифри (по-ниски номера) имаме по-голям шанс от останалите с по-високи?

Общи условия

Активация на акаунт