СТРАСТИ - градините в СОФИЯ - текущи класирания, преместване, записване

• 56 388
  • 1 433
  •   1
Отговори
# 1 080
  • София
Кати, според мен ария и джули са точно на едно и също мнение - че не трябва да се нулират миналогодишните дати. Тоест в едно и също положение са Simple Smile

Видях - но бях вече написала.
Не знам точно защо - понеже тя наистина се оплакваше от такъв... лош късмет. Може би е един вид надежда, че така все някога ще се изчистят предните, а при ново теглене може и отново да има лош късмет, но ще има повече участници... предполагам.

# 1 081
Хммммм...
Интересен въпрос - възможно ли е едно дете да бъде записано ЕДНОВРЕМЕННО на 2 места?
Не го намирам за коректно.
Би следвало да се отпише от едното място ПРЕДИ да се запише в новото и СЛЕД приемането си.
[/color]
                Да бъде прието на две места е възможно,но да е записано на две - не е!Знам такива примери - детето посещава едно ДЗ и иска преместване - прието е на новото място,но виси там във всички списъци защото не се записва.На въпрос към майката кое от двете ДЗ ще избере за да се знае кое място ще е свободно отговорът е - ами аз не съм и погледнала,защото не искам да се местя.А кажете ми защо след възможните срокове за записване детето не пада автоматично от списъците,а се чака родителите да го нулират? Между другото и сега не съм сигурна дали още не е в списъците,а и колко други има като него един господ знае.Та все не ми става ясно каква е тази система! Wink

# 1 082
  • София

Те няма да получават допълнително предимство.
Прочее, през цялата изминала година деца 2007, посещаващи чиста ясла, можеха да кандидатстват с пълните 3 точки за първо желание.

Така е, но колко такива деца са били приети в ОДЗ?

Нямам представа. Но тук ставаше дума за рестрикция - т.е. логично би било да се въведе, ако за децата, посещаващи ясла е имало такава рестрикция през годината.
От друга страна, определено не намирам за редно едно дете да "посещава" ЕДНОВРЕМЕННО две градини. Т.е. като се запише на новото място, освобождава другото - а тези няколко месеца си седи в къщи, като даде шанс на друго семейство да заеме освободеното място за този период. Семейство, което, вероятно, до момента се е борило с необходимостта да отглежда дете в къщи. Всеки сам си преценява дали може да си го позволи... и на кой етап би се пробвал да кандидатства за преместване - и как...

# 1 083
  • София

Ари, ако си на 5-то място в градина с обявени 5, така имаш поне шанс да получиш ново число с 01...
[/color]

Кати, ако се запазят датите от миналата година (хипотетично), мисля, че шансът се увеличава в пъти защото ще се обявят много свободни места, а всички кандидатстващи тази година за пръв път ще се отзад на опашката. Тоест и с големи числа, конкуренцията ще е малка, а местата повече.

Да, права си май.

# 1 084
  • София
По добре 5 с високо число отколкото 80-ти без число.Кати аз бях да не се нулират датите, защото колкото и места да се обявят много ясно е , че по-голям шанс за класиране ще имаш ако датата ти си е 22.05.09, а не 24.04.10.Но няма смисъл да спорим и да се тръшкаме.Ясно е -ще се нулират, просто считам, че трябваше родителите да бъдат уведомени още миналата година, защото както казах - за едни равни права ама за други по-равни.

# 1 085
  • София
Имам следния въпрос относно ЦДГ №127"ЗЛАТНОТО ПАТЕ:  ДГ ФУНКЦИОНИРА СЪС СЕДЕМ ЦЕЛОДНЕВНИ И ЕДНА ПОЛУДНЕВНА ГРУПИ С ОКОЛО 170 ДЕЦА. ШЕСТ ОТ ГРУПИТЕ СЕ ПОМЕЩАВАТ В САМОСТОЯТЕЛНИ ФИЛИАЛИ НА ПАРТЕР В ЖИБЛИЩНИ БЛОКОВЕ: БЛОК № 91/А, БЛ. № 91/В, БЛ. № 93/А, БЛ. № 95/А, БЛОК № 97/А, БЛОК № 116,  ДВЕ ГРУПИ В СГРАДА НА  УЛ. "ДЕДЕАГАЧ" № 42.
Как така ДГ функционира в жилищни блокове? Ако е временно разбирам, но къде излизат?Двор? Столова или някакъв вид зала за изяви?
Ако избереш тази ДГ как може да ограничиш избора си до централната сграда, а не в жилищни блокове?

Има хора, които плащат по 500 - 550 лв. месечно за такава привилегия. Да посещава детето им ЧДЗ, помещаваща се в апартамент, де.

# 1 086
  • София
Ако едно дете, посещаващо към момента детска градина и бъде класирано наново в друга детска градина още на първо класиране, то автоматично губи мястото си за цяло лято, тъй като за новата година приемът е септември...така че, общо - взето, е като ясленчетата.

Така и трябва да бъде.

# 1 087
По добре 5 с високо число отколкото 80-ти без число.Кати аз бях да не се нулират датите, защото колкото и места да се обявят много ясно е , че по-голям шанс за класиране ще имаш ако датата ти си е 22.05.09, а не 24.04.10.Но няма смисъл да спорим и да се тръшкаме.Ясно е -ще се нулират, просто считам, че трябваше родителите да бъдат уведумени още миналата година, защото както казах - за едни равени права ама за други по-равни.

Не разбирам логиката, според мен, ако се нулират ще са равни права за всички, ако се запазят ще е точно така, както казваш ти - уж равни права, но за едни по-равни.

# 1 088
  • София
Сега като заговорихте за тези случайни числа, установих че нищо незнам за тях.
Би ли бил така добър някой да ми обясни, при какви числа имаме предимство и при какви не. Може и само линк, ако го има записано някъде.
Питам, понеже в градината, която ни е първо желание има 23 деца с повече от нашите точки, следват 92 с нашите, като последните 58 от тях имат допълнителни цифри след първите 6, които имаме ние.  Това означава ли че тези които сме само с 6 цифри (по-ниски номера) имаме по-голям шанс от останалите с по-високи?

По- малките числа са по- напред на опашката. Става дума за вторите числа. Не знам дали говориш за текущо, или за предварително класиране. Ако става дума за предварителното - после на всички деца ще бъдат изтеглени нови числа и предварителните сметки са напълно излишни.

# 1 089
  • София
Хммммм...
Интересен въпрос - възможно ли е едно дете да бъде записано ЕДНОВРЕМЕННО на 2 места?
Не го намирам за коректно.
Би следвало да се отпише от едното място ПРЕДИ да се запише в новото и СЛЕД приемането си.
[/color]
                Да бъде прието на две места е възможно,но да е записано на две - не е!Знам такива примери - детето посещава едно ДЗ и иска преместване - прието е на новото място,но виси там във всички списъци защото не се записва.На въпрос към майката кое от двете ДЗ ще избере за да се знае кое място ще е свободно отговорът е - ами аз не съм и погледнала,защото не искам да се местя.А кажете ми защо след възможните срокове за записване детето не пада автоматично от списъците,а се чака родителите да го нулират? Между другото и сега не съм сигурна дали още не е в списъците,а и колко други има като него един господ знае.Та все не ми става ясно каква е тази система! Wink

Не говорим изобщо за класирани, а за записани деца.

# 1 090
Не виждам защо да не може. Просто казва - от днес обслужваме САМО социално- неоправдани деца. И готово. Т.е. определят ВСИЧКИ градини за социални. Или казват - ето, тази ЕДНА ще е за простосмъртни. Или две. Или колкото успеят да отделят.
Защото за оная 1 или 2 градини за простосмъртни пак ще трябва да налагат критерии за да направят някакво класиране; или лотария; или пак бой с лакти и нокти.... за четвърти равиант не се сещам
Даже и само за социални да станат градините - пак местата ще са недостатъчни и пак ще трябва да слагат някакво сито на входа...

Не, няма да трябва. Родителите ще се нареждат на опашка в мига, в който получат ЕГН за детето си.

Е, това може да се брои за четвърти вариант, в случай, че в един ден не се издават много нови ЕГНта (което си е така)
И... на който когато - и ако - му излезе късмета.
Това пак е вид цедка заради недостига на места - т.е. генералната несправедливост

Да - но също както при опашките пред оплевите лазарети в несправедливост, дължаща се на... късмет, не на въведено правило.

Ама нали Решението да се осланяме на Късмет (дали времеви или лотариен) е пак УСЛОВИЕ ИЗМИСЛЕНО ОТ НЯКОЙ(И), заради недостига на места...Дали в болница, по време на война или в ДЗ в София сега, все едно е.
Несправедливост е самия недостиг на места! Начините за запълване на местата не отменят тая несправедливост, защото, както пишеш - ВСИЧКИ имат нужда от място.

# 1 091
  • София
Инс.Гаджет с теб изобщо не искам да коментирам този въпрос. Не е така, защото ако беше обявено миналата година нулирането сега щеше да има по-големи опашки, но и нямаше да има ощетени по какъвто и да било начин.Нямаше да говориш така ако твоето дете висеше 1 година на опашка и от 5 чакащо се озове 80 незнайно къде.
Аз повече няма да коментирам този въпрос и го считам за приключен.

# 1 092
  • София
Разбира се.
Но... знаеш ли, неслучайно е измислен този ред при военните. Както казва брат ми, при военните ВСЯКО правило е оформено и изписано с кръв.
Един войник се бие по- добре, когато знае, че пред лазарета е равен с генерала.

# 1 093
  • София
Все си мисля, че не сме на война, за да се сравняват ДЗ с военнополеви болници. ooooh! Както и да е. Равенство за всички има само при комунизма. Във всички развити общества има социални групи, които се ползват с определени предимства. Така се надявам да е и в нашето. Така че идеи за равен старт, без предимства и разчитане само на късмета няма как да бъдат приети от обществото.
Според мен е редно опашките да се нулират и пренаредят отново. Защото за новите групи реално няма как да се пренаредят. Ако детето е набор 2007 миналата година е кандидатствало за яслена група. Сега вече ще кандидатства за 1 градинска, която е съвсем различна. Кажете ми например за ЦДГ-тата как ще се направи опашка, като се има предвид, че набор 2007 не е можел да кандидатства там миналата година?

# 1 094

Ари, ако си на 5-то място в градина с обявени 5, така имаш поне шанс да получиш ново число с 01...
[/color]

Кати, ако се запазят датите от миналата година (хипотетично), мисля, че шансът се увеличава в пъти защото ще се обявят много свободни места, а всички кандидатстващи тази година за пръв път ще се отзад на опашката. Тоест и с големи числа, конкуренцията ще е малка, а местата повече.

Да но ако миналата година бяха обявили че датите се запазват и няма да има нулиране, по опашките сега щеше да има доста повече деца, респективно значително по-нисък шанс.

Разбирам огорчението на родителите които чакат от една година. Но бих разбрала и родител който резонно ще попита защо не е бил информиран своевременно че датите няма да се нулират и така е пропуснал своя шанс.
Аз също съм склонна да се съглася, че по-честно е да няма нулиране за всяка нова кампания. Това, че ще има излъгани, че от по-рано е било прието това нулиране - ами смятам го за нормално (не и справедливо) докато системата е в ход на подобряване. Почти всеки пати от тези несъвършенства, но все пак една промяна към по-малко ощетени за напред  е за предпочитане пред това да запазваме дадена дума, която сега отчитаме за недообмислена.

Общи условия

Активация на акаунт