кога започнахте да четете приказки за приспиване

• 2 885
  • 35
  •   1
Отговори
# 30
  • Гърция
Аз също съм от тези дето не приспиват, а пожелават "лека нощ" Wink. Иначе книжки вечер преди лягане, започнахме да гледаме на 8-9мес, да чета кратки истории около 1,5г., а от около втората година четем книжки, като например поредицата за мечо Пух, Ноди, Малкото пони, дядовата ръкавичка и т.н.

# 31
до към 10-11м. му пеех песнички, на около годинка прояви интерес към книжките, но тези, които са с много кратки и адаптирани истории - с твърдите корици от около 4-5 страници; задържаше вниманието докато му преразкажа с две изречения или опиша картинката; към 1,5 години започна да проявява интерес към книжките и да удържа вниманието си да му прочета почти всичко от страничката - пак от книжките с дебели корици от по 4-5стр. От около 2 годишен не заспива без да му прочета приказка или разкажа /нарича и разказа - четене на книжка/, има търпение да чуе пълния вариант на приказката и дори иска втора. През цялото време задава въпроси и съпреживява, така че четенето не е точно монолог, а един много дълъг диалог с много въпроси "защо"... Laughing

# 32
  • На дивана, под юргана
Приказки четем преди лягане, но не и за приспиване.

Peace

Аз чета, когато вече е легнал. Но не са за приспиване, макар че случвало се е аз да заспя...

# 33
Не си спомням точно кога започнахме, май някъде след първата годинка. Това, което знам със сигурност е, че още оттогава много обича приказките. Естестветно, първите бяха в доста съкратен вариант и богато илюстровани. Постепенно започнахме да минаваме към по-дълги. Приказката за лека нощ се превърна в традиция, а бройката детски книжки се увеличи доста. В един момент, обаче, беше около 4 годишен, вечер започна да иска повече от една приказка. Две, три и т.н., докато ми стане досадно. Да, но как да му четеш по няколко приказки, когато ти самата си уморена. Е, налагаше се, защото това беше начина диването поне за малко да се кротне. Започнахме да си "прехвърляме топката" с мъжа ми - днес четеш ти, утре аз.....  Случвало ми се е да заспивам четейки, а детето ме бута и казва : - "Мамооо, ти пропусна тук, не четеш вярно."  Crazy Накрая от зор, милото, взе че поиска то да чете. Мама с охота го научи.  Wink Сега, аз искам приказка за лека нощ. От по-късичките, защото детето е уморено.... Laughing

# 34
И мен ме вълнуваше този въпрос.
От раждането му декламирам стихчета. Някои, по-кратки, много го впечатляват и ги различава.
За приспиване му пеех песни, към 8-9 месец му разказвах приказки, но не го забавляваха много.
Сега съм взела римувани приказки, но той предпочита да разлиства книжките. Чета му винаги щом ги вземе /вече ги знам наизуст  Laughing/. 
Надявам се, че в последствие ще му стане по-интересно от това да ги дърпа и разлиства, и ще се заслушва повече.

# 35
Към годинка, но не за приспиване. Вечер, ако е изморена, сама казва, че не иска приказка . Това се случва ужасно рядко, но все пак...

Общи условия

Активация на акаунт