Българска литература

• 76 093
  • 657
  •   1
Отговори
# 210
  • Пловдив
„Един тъжен мъж“ (роман, в основата на сценария на телевизионната сага „Дом за нашите деца“ от 1987-1990).
„Неизчезващите“ (роман, в основата на сценария на едноименния филм от 1986 година)
Ако разберем и средната част "Време за път" по коя книга е, ще бъде добре... но може и да няма такава.
В уикепедия пише - „Време за път“ е български сериен филм (драма, семейна сага) от 1987 година на режисьора Неделчо Чернев, по сценарий на Лиляна Михайлова. Няма нищо след книгите й.  

Мисля, че за "Време за път" няма литературен източник. И самата книга "Един тъжен мъж" завършва по друг начин, там доколкото си спомням накрая убиват Мария, но историята е приспособена за сериал и има изменения. Романът "Неизчезващите" също е с други герои и е приспособен. Не че не ми харесво, напротив, аз също харесвам сериала, просто го казвам като факти.
От Лиляна Михайлова също много ми харесва "Отвори, аз съм" (спомената е по-горе) и "Чужденката". И разказите и.

# 211
В момента чета"Английският съсед" и се смея от сърце...Simple Smile следва "Стари хипари"....

# 212
  • София
Още една прекрасна книга на Лиляна Михайлова - "Грехът на Малтица".

# 213
  • София
В момента чета"Английският съсед" и се смея от сърце...Simple Smile следва "Стари хипари"....

Леле, точно влязох в темата да кажа, че и аз я чета в момента! Много е добра - не е моят тип литература по принцип, типично по мъжки написана - простичко, динамично, но много духовита, издържана, не е да е залитнал авторът към преекспониране на типично-българското, баш си е така ситуацията! Харесва ми!

Между другото, четох някъде, че в момента снимат филм по нея! Поне такива сюжети ги правим много добре на филм и съм сигурна, че ще се получи добре!

ЕДИТ: Влизам да се допълня, че "Английският съсед" е от Михаил Вешим, че горе не стана ясно.

Последна редакция: вт, 05 окт 2010, 09:12 от Валентина

# 214
В момента чета втора част на историческия роман "Медальонът" на Галина Златарева,невероятна кника,препоръчвам я с две ръце! Много увлекателно написана,настояще и минало се преплитат по уникален начин... няма да съжалявате ако я прочетете Simple Smile

# 215
  • София
Ивайло Петров е един от любимите ми български автори.
Преди месец обаче прочетох "Баронови". Пълно разочарование.
Имах чувството, че е писана от друг човек.
Опитал се е да обедини всички пороци на социализма и прехода, но някак елементарно, липсва дълбочина.
А чувството му за хумор напълно го е изаставило...

# 216
май всички велики автори от миналото като пишат за прехода и соц времето от сегашна гледна точка, звучат като махленски дядовци, остаряват, огорчени са....

# 217
Не познавам съвременната българска литература. Не знам защо, но сякаш нямам желание да си купя книга от съвременен български автор.

От класиците харесвам Димитър Димов и Йордан Йовков. Обичам поезията на Яворов, Дебелянов и Далчев.
Тези дни смятам да започна разказите на Чудомир.

Споделете какво мислите за Блага Димитрова като автор. Взела съм си „Пътуване към себе си” и само я наобикалям, още не съм я започнала.

Това беше първата й книга, която прочетох, за мен си остана и най-впечатляваща
ЛЮБИМА АВТОРКА! Предполагам, че ще ти хареса
Когато започвах д я чета бях толкова впечатлена, че в отделна тетрадка си преписвах фрази и цитати, които исках да не забравям
Тетрадката, обаче, свърши, а книгата още не беше преполовена

И аз така четях Блага Димитрова - голямо преписване падаше. Даже скоро изрових от един шкаф разни книги и тетрадките с писанията. Много ми е любима - всичките и книги.

# 218
да повдигна темата, в случай че някой се сети да сподели някое заглавие.

Аз започнах да чета Нощем с белите коне. Спомням си че когато я четох за пьрви пьт преди XX години, нямах търпение да чета главите в които се разказваше за Сашо и Криста, а сега професора ми е интересен; явно егн-то си казва думата Simple Smile

# 219
Аз напоследък само български автори чета - последните две са "Един друг живот" на Вероника Денева - имаше даже тема тук за тази книга, не е крайно лоша, нещо от рода на чиклит с уклон към приложната психология (ако може да има такъв хибрид). Втората е "Стъклената река" на Емил Андреев, сега снимаха филм по мотиви от романа и голяма реклама падна, но книгата леко ме разочарова, стилът на автора е интересен, обаче фабулата му нещо куцаше (според мен).

# 220
Здравейте всички Simple Smile ! Интересни заглавия предлагате, ще взема да пробвам! Бях се разочаровала доста от новата българска литература, но имам желание да ми се промени мнението! Simple Smile Даже попаднах на някакъв конкурс за млади творци. Търся издател се казва и има доста интересни неща. Гласува се от читателите и така се следи интереса. Мисля, че е хубаво като инициатива. Даже сигурно ще подкрепя някои!

# 221
Прочетох "Кръглата риба" на Момчил Николов. Препоръчвам горещо.
Експериментаторска книга с множество културни препратки и нетрадиционна структура на повествованието.
Радвам се, когато открия български автори, които умеят да надскочат изследването на българското и се насочат към проблематиката на съвременния глобален свят. При това Момчил Николов го прави, без да проявява типичния за много бг автори национален комплекс за малоценност.
Книгата е на изд. Жанет 45, което се утвърди като издател на повечето от най-стойностните съвременни български произведения.

# 222
  • Бургас
Още една прекрасна книга на Лиляна Михайлова - "Грехът на Малтица".
Би ли споделила нещо повече за нея ?

# 223
  • София
Малтица помага на мъжа си, който тайно се занимава с революционна дейност. Двамата държат кафене, в което идват членове на комитета. За да ги прикрива и да събира информация, Малтица любезничи с турците, подслушва разговорите им. Налага се да носи писма до града.
Но хората от градчето в смятат за грешница и я отбягват заради отношенията ѝ  с турците, ненавиждат я, дори свещеника я проклина ...  Това, с което наистина се е занимавала остава неразкрито.

Освен разказаната история, много ми хареса и това, че в книгата са вмъкнати много стари български и турски думи.

# 224
Прочетох "Кръглата риба" на Момчил Николов.

Много съм се забавлявала с неговата Hash oil  Peace

Общи условия

Активация на акаунт