Българска литература

• 76 753
  • 657
  •   1
Отговори
# 285
Връщам темата на първа страница със "Срещи с Буров" на Михаил Памукчиев. Струва си и звучи твърде земно.
Peace  Много хубава книга, лошото е, дето не си вземаме поуки...

# 286
Аз прочетох няколко български съвременни книги - "Стари шлагери и крем брюле" на Красимира Кубарелова, "Тилт" на Дилов - син, след като бях гледала филма, това е правилния ред - повярвайте ми, а сега чета "Нашингтон" на Михаил Вешим. Започнах я снощи и посреднощ имаше висок, бурен смях. Отдавна не ми се е случвало да ме развесели така книга -  Laughing Laughing Laughing 

Знам, че има още за наваксване с новите книжки, но се радвам, че излизат свежи четива... 

# 287

Георги Данаилов е автор на "До Чикаго и назад 100 години по-късно", една книга излязла в зората на демокрацията, когато бяхме склонни да цъкаме с език по всичко западно и лъскаво. Не знам как би ми прозвучала сега, сигурно адски наивно.

Прочетох я преди 2 години. Никак не ми прозвуча наивно - някои типично български (и американски) черти сигурно ще си останат вечни... По това време изчетох с голям интерес всичко на Г. Данаилов, издадено от "Абагар" - "До Чикаго...", "Доколкото си спомням" (1,2,3), "Къща отвъд света", "Зимникът на рая", "Весела книга за българския народ", "За Русо и градските идиоти". Хубаво ми беше да бъда няколко месеца с този български автор.

От класиците любим писател ми е Йордан Йовков, а поет - Яворов.

# 288

Георги Данаилов е автор на "До Чикаго и назад 100 години по-късно", една книга излязла в зората на демокрацията, когато бяхме склонни да цъкаме с език по всичко западно и лъскаво. Не знам как би ми прозвучала сега, сигурно адски наивно.

Прочетох я преди 2 години. Никак не ми прозвуча наивно - някои типично български (и американски) черти сигурно ще си останат вечни...

Аз заради това обожавам Алеко Константинов. Страхотен поглед върху действителността.
В неговото съзнание и творчество Европа присъства като еталон за социокултурно подражание, като мит за модерна цивилизация, чиито достижения трябва да бъдат усвоени от културно по-изостаналите народи, обаче малко са читателите, които успяват да уловят истинската, тънко прокарана, водеща гледна точка в произведенията му за модерния свят – гледната точка на хуманиста-идеалист, разтревожен от негативните духовни тенденции, които се формират в модерното индустриално общество, отрицателното влияние, което започват да имат технологиите и науката върху живота на хората, манипулиращата сила, която започва да „подрежда” света по нов начин.

Харесам много и Криворазбраната цивилизация.

Но от всички най-обичам Светослав Минков. Не знам дали сте го чели, тъй като е по-неизвестен от останалите, но разказите му са меко казано феноменални.

# 289
На мен Светослав Минков ми е познат само от читанките на сина ми, мислех, че е детски автор. Ще видя нещо и от другите му разкази.
Последно на бълагрски автор четох разказите от  „Синорът на живите“ на Дончо Цончев (мисля, че е от 2005 г.). Повечето в този сборник ми харесаха. После опитах да чета отновно по-старите му неща, от 80-те години, но не ме грабнаха така, както "едно време".

Последна редакция: нд, 08 май 2011, 12:10 от svet65

# 290
Тази негова книга си купих наскоро и мисля да прочета:

# 291
  • Sofia
Четох ги миналата година, макар че сега влизат в задължителната литература за 8 клас. По мое време не беше така. В тази книга има изключително впечатляващи разкази, на мен много ми харесаха!  Peace
Но на дъщеря ми - не.  Mr. Green

# 292
Да, точно сборникът Дамата с рентгеновите очи е страхотен.
Иначе и детските му приказки са невероятни - Сапунените мехури, Приказка за завистта...

noshtna_ptica, на каква възраст е дъщеря ти?
Аз преподавах Светослав Минков преди половин година на един осми клас и бяха очаровани, дори след като би звънецът си останаха по местата и никой не стана, за да довършим...
Може би зависи как е поднесено, а и дали детето се кара насила или пък се оставя само да пожелае.
Може и да не е дорасла до тях. Затова питам за възрастта.

Например на мене Водородният господин и кислородното момиче ми е фаворит и досега не съм попадала на някого - било то тинейджър или възрастен, който да го прочете и да не му хареса.
Лунатин също е страхотно.

# 293
Някой беше писал, че "Горният етаж" на Момчил Николов спуква от смях. Да, има моменти, в които се смееш ...през сълзи, обаче... За мен е удивителен разказ за безумното ни съвремие - или нещо не съм разбрала?

# 294
  • Sofia
Щастливата, дъщеря ми ги учи като всички - в 8-ми клас. Не знам и аз защо не ги хареса - тинейджърите често са непредвидими. Изненадах се, че от 8-класния материал най-много й хареса Хайтов /тематично не е много близо до съвременния тинейджър/
На мен най-много ми хареса разказа за подмладяването /но как ли се казваше/, никога не бе ми хрумвало че такова нещо е писано от бг автор, и то преди толкова години!

# 295
Ох, как се радвам, че вече има такава тема. Чак сега я намирам. Благодаря много, че я има!

Все още съм под обстрела на Слав Бакалов и неговият нов "Плужек." Прочетох я на един дъх и сега ми липсва.

Започнах Калин Терзийски и разказите му "Сурови мисли със странен сос", но не са по вкуса ми. Жалко, може би мнението ми е преднамерено, но ... след Слав не мога да възприема Калин. Факт!

# 296
Явно съм назад с най-новата БГ литература,но заглавията никак не ми допадат. Дано достигнат до висотата на предците си .Аз се радвам ,че Валери Петров е все още жив.Много го ценя като  творец.Всички негови стихотворения и разкази ми харесват и ободряват. Точно противоположни чувства пораждат у мен стихотворенията на Далчев. За мен те са най-депресиращите в БГ литература.

# 297
  • Бургас
Здравейте момичета, не съм прегледала цялата тема, но мисля че вие ще ми помогнете. Нали знаете, какво става,  когато ви влезе някоя фраза в главата и не се сещате за цялата мисъл или стихотворение. Не знам какво се случи днес, но цял ден ми се върти един абзац от стихотворение на Дамян Дамянов, звучи така:" Аз тръгвам - ти свиваш рамене уверен че ще се завърна. Ти всичко ми отне, дори и силата да се обърна."
Много моля, ако някой го има цялото или има линк на ми го даде. Благодаря ви. Като ученичка го знаех наизуст, ама много вода изтече от тогава и съм забравила всичко, освен това....

# 298
помагайте с идеите.
Всяка година, когато се прибирам в България си купувам книги от бьлгарски автори. Направих си списък от заглавия които сте препоръчали в последните няколко страници на темата. Не знам дали ще успея да си взема всичките книги и за това искам да ви попитам, кои 3-4 книги бихте ми препоръчали, сьщо приемам нови идеи за автори или други заглавия от вече посочените автори.

Другият ми вьпрос е от кои сайт е най-добре да си ги поръчам, в смисьл че ще пристигнат до седмица и няма да има проблеми с доставката.
Обичам да посещавам книжарниците, но в тези които сьм била, избора е ограничен, така че ако се сетите за някоя по-голяма книжарница в София, моля споделете.

Предварително благодаря   bouquet.

Слав Бакалов Плужек

Горният етаж" на Момчил Николов

Светослав Минков Дамата с рентгеновите очи
"Срещи с Буров" на Михаил Памукчиев

Петко Бочаров
- Картини от три Българии и
- Лица и съдби от три Българии

Галина Златарева - Медальонът

Теодора Димова 'Марма, Мариам'

# 299
  • София
Chrisimommy, aз бих ти препоръчала "18% сиво" на Захари Карабашлиев, "Любовни упражения" - съставител Ваня Щерева и една мъничка книжка с разкази "Рокля за двама" на Габи Генчева и Владо Любенов.
За книжарници, в "Booktrading" в Скай Сити всяка неделя има 10% отстъпка на всички книги.

Общи условия

Активация на акаунт