Българска литература

• 76 766
  • 657
  •   1
Отговори
# 315
Момичета, наистина ли никой него помни?

Не. Някаква нова лексиконна поезия е (или чалга-песен).  Thinking
Стана ми интересно какво се приписва на Дамян Дамянов и попитах Гугъл.
Намерих различни вариации:  Laughing

Аз тръгвам, а ти свиваш рамене,
уверен, че утре ще се върна.
Не! Никога!
Ти всичко ми отне, дори и силата да се обърна.
Не знам дали ще те забравя скоро,
ще падне ли в сърцето ми слана.
Не знам!
Но знам, че на земята има хора,
които любят цял живот една душа.

Спомени за живота - www.setbol.com 

Но пък намерих и някакъв по-читав вариант:

Аз тръгвам си....(ти свиваш рамене)
уверен си,че скоро ще се върна
И някак тайно болка те обзе...
когато гледаше дали ще се обърна...

Недей да се усмихваш..аз съм бивша
усещам лекота ,благодаря..
Мислейки,че в теб искра пробуждам...
а сега е чувство за вина ...

Благодаря ти,че след мен не се провикна
благодаря,че ме спаси от теб...
Уверен,че отново ще се върна..
и всичко би било наред...

Не те поглеждам... и не те обиждам
не те докосвам и не те виня..
Обичайки те в тебе се изгубих
обичайки сега ще те раня... 

http://forum.stih4e.com/index.php?action=printpage;topic=41646.0

# 316
  • Бургас
Как` Сийка Не, не е чалга песен. Когато бях ученичка, чалгата не съществуваше. В далечната 1989год., всичко, което по-късно се нарече чалга, беше Хисарският поп. Може и да бъркам автора, но това си беше стойностно стихотворение и съм останала с впечатление, че е от Д. Дамянов. Гугъл го питах поне 100 пъти, но ми излизат само разни фразички и никога цялото стихотворение. От това, което си публикувала може би първото се доближава до оригинала, второто в никакъв случай, но ти благодаря за помощта и усилието да се поровиш. Ако някой го открие, моля да ми го прати или на лични или да го посте тук. Не съм се отказала да го търся.

# 317
`Донка Петрунова-"Очи на сърцето". Приятно четиво, жалко, че ти отнема само 1/2 ден.

# 318
  • Бургас
На 200% сте го писали по-напред в темата, но не ми се връщаше сега да чета. Blush
Снощи изрових случайно "Естествен роман" на Георги Господинов - прочетох го отново, първият път беше преди години, сега ми хареса още повече.

Какво друго на Г. Господинов сте чели и ви е допаднало?

# 319
  • Sofia
Аз четох скоро "И други истории" - прекрасни разкази.  Peace

# 320
Донка Петрунова... страшна! Кофти че напоследък нещо нищо хубаво българско не ми е попадало  Thinking

# 321
  • в рока
Любим писател ми е Йовков,също така Елин Пелин,Димитър Талев,Илия Волен,Хайтов.А за поет -Ботев,по мое мнение той е гениален.

# 322
Прочетох "Аномалия" на Людмила Филипова. За пореден път смятам, че е невероятен автор/ може и вече да съм пристрастна.../

# 323
Аз прочетох противоречиви мнения за "Аномалия" в другата тема за литература. Ама сега щом казваш че е хубава...
Няма да е зле да се върна към някои стари произведения. Много ме влече да довърша да чета Тютюн. Ама повечето неща са на компютъра, а съм малко скарана с четенето по интернет  Crazy

# 324
На каква тема е "Аномалия"?

# 325
  • София
Прочетох "Аномалия" на Людмила Филипова. За пореден път смятам, че е невероятен автор/ може и вече да съм пристрастна.../
Аз искам да прочета

Нея чела ли си я?

Ето и едно любимо мое стихотворение на Вапцаров:
http://www.litclub.bg/library/bg/vapcarov/viara.htm

# 326
На 200% сте го писали по-напред в темата, но не ми се връщаше сега да чета. Blush
Снощи изрових случайно "Естествен роман" на Георги Господинов - прочетох го отново, първият път беше преди години, сега ми хареса още повече.

Какво друго на Г. Господинов сте чели и ви е допаднало?
Поезията му - Черешата на един народ, Лапидариум... Сега е лесно, има ги и в интернет, вкл. и някои от по-новите му неща. Любим поет и писател ми е от много години.

# 327
Златко Енев-" Реквием за никого".

# 328
  • на бюрото

[/quote]
Аз искам да прочета

Нея чела ли си я?

[/quote]

Не съм Петле, но ще си позволя да отговоря  Simple Smile.
Стъклени съдби ми хареса много, проблематиката, която засяга е много актуална и книгата е доста реална. По принцип не мога да кажа, че Л. Филипова е супер любима авторка, стилът на писане е някак разхвърлян в стремежа й да направи сюжета раздвижен. Но като цяло е добре.
Мога да препоръчам  Simple Smile

# 329
Започнах да чета "Анатомия на илюзиите" на Людмила Филипова. Такова елементарно четиво не бях чела. Сякаш петокласничка е писала...

Която и книга на Людмила Филипова да подхвана, не мога да я дочета. Не казвам, че са лоши, но явно не е мой тип литература.

Общи условия

Активация на акаунт