Българска литература

• 76 637
  • 657
  •   1
Отговори
# 480
Богиня, защо не опиташ с Милен Русков, "Възвишение" е невероятна, но е доста носталгична,
Taзи си я взех от Алеята Simple Smile Издателство Жанет имат много вдъхновяващ персонал  Mr. Green
Оф, не си падам много по родна литература, но с това бих рискувал - страхотни отзиви чувам.

# 481

"възвишение" - да се повторя от другата тема! Wink - е наистина впечатляваща. още не съм я прочела докрай, но вече си мисля да я подаря на няколко приятели. доста дълго я отбягвах по ред причини.

много е емоционална, чете се лесно, а пак е някак проникновена... да не говорим, че само езикът, на който е написана, си заслужава четенето. книгата е истинско преживяване!

# 482
След необяснимото ми разочарование от "Всички на носа на гемията" ще пробвам непременно поне още един сборник на Деян Енев. (Но "Българчето от Аляска" да не е изпълнена с носталгични спомени на българи в Америка..? Simple Smile )

За „Възвишение” и аз може да се навия, защо се опъвах толкова дълго?!... Може би щях да се реша и по-рано, ако бях успяла да видя представяне на книгата през лятото. (Пак въпрос - Ама нали не прилича на "Под игото"?  Laughing)
Затова пък попаднах на Калин Терзийски ("Ной дава последни указания на животните") - весело-сърдито ”екшън” представяне; засега не ме накара да го чета – много драма, много протест, много „пенене” (в представянето, не знам в разказите)... Може би някога...

От българска литература мога да се отчета само с два разказа от Елин Пелин – „Косачи” и „Радост”. На първия бях като страничен наблюдател на едно отминало време като бит, нрави и общуване. При втория: аз се „наежвам” само като чуя понятието „война” (макар и в разказа да е вече „свобода”) – така и не ги проумях с женския си мозък тези явления – „война”, „войник”...

# 483
svet65, не, "възвишение" не е като "под игото".  Laughing

за себе си мога да кажа, че няколко пъти съвсем с лека ръка отхвърлих възможността да прочета книгата, защото  бях напълно убедена, че няма да ми хареса. историческите събития, с които се занимава, а и езикът на българското възраждане просто не са ми интересни. още повече - цялата естетика на национализма ми е напълно чужда (да не кажа непонятна и дразнеща!). интересното е, че книгата е толкова силна, че сама те води към преодоляването на тези предварителни нагласи. някак сякаш "лекува" съзнанието ти от всички клишета, които инстинктивно нахлуват, когато мислиш по горните теми.

когато мисля за книги, забелязвам, че обикновено най-много ме впечатляват тези от тях, които казват нещо ново по теми, които без да искаш приемаш за напълно изчерпани и окончателно затворени по една или друга причина. (понякога просто темите не са податливи на нови интерпретации по обществени или морални причини. често работата с "българския национален идеал", струва ми се, е именно такава.) но има, има наистина книги, които успяват да ги съживят и в такива случаи - с огромна радост, трябва да призная! - си мисля, че бекет е прав, когато казва, че "не всичко вече е било казано и никога няма да бъде казано". сега си мисля, че "възвишение" е книга-събитие в националната ни литература и то не по някаква изкуствена причина като напр. че е "първият български роман".

и тук и аз приключвам с отговора на литературен въпрос! Wink

# 484
scaramouche, много хубаво написано!

Непременно ще прочета книгата.

И без това през последните години именно българските автори са тези, които ме изненадват повече от приятно.

# 485
scaramouche,
все едно описваш мен, а и ТОЧНО това са трите причини, поради които не обърнах внимание не „Възвишение” по-рано (цитирам те):
- историческите събития, с които се занимава,
 - езикът на българското възраждане,
- цялата естетика на национализма ми е напълно чужда (да не кажа непонятна и дразнеща!)
.

Това (третото) изобщо не противоречи на убедеността ми в необходимостта (наложителността) от национално освобождение през 19-ти век (или по-рано), но след това темата наистина е доста експлоатирана и преекспонирана в литературата и политиката.

Колко талантлив трябва да е авторът, за да успее да "лекува" съзнанието ти от всички клишета”... Дано е добра и другата му книга и да пише така и занапред.

# 486
Авраам, {Тони}, svet65, ще се радвам, разбира се, да чуя какво мислите за книгата, когато я прочете и вие.
Simple Smile

мислен русков има още две книги - "джобна енциклопедия на мистериите" и "захвърлени в природата". ето повече информация. може би по-късно ще прочета и тях.

# 487
Здравейте! Благодаря ви за информацията, която давате Hug "Възвишение" го имам, но не мога и аз да го започна. Знам, че е прекрасен роман, чувала съм го от толкова различни и надеждни източници. Прочетох 1-2 страници (знам, че е напълно недостатъчно), ама езикът ми е проблем, сякаш чета чужд, но сходен език, примерно сръбски, това ми затруднява възприемането, просто не ми е приятно да чета.
Иначе аз какво мога да препоръчам - "Реквием за никого" на Златко Енев (книгата е силна, само финала не го харесвам), "На изток от Запада" на Мирослав Пенков, "18 % сиво", хубава е и "Сабазий" на Кристин Димитрова, въпреки че не мога да я възприема напълно.
Някой да е чел "9 зайци"?

# 488
  • София
Аз, ама не ми хареса  Wink

# 489
Мерси, Неда Simple Smile
Мирослав Пенков е спечелил награда на Би Би Си Peace
http://www.bbc.co.uk/news/entertainment-arts-19799183

# 490
Ами браво, заслужава си я момчето наградата.

# 491
  • София
   Мога ли да влезна при вас, за да кажа и аз браво на Мирослав Пенков - напълно заслужена награда. Четох разказите му преди година - много ми харесаха.

п.п. Само изкам да споделя лично мнение, без ни най-малко да оспорвам качествата на четивото: На много места усетих, че описанията на дадена случка са направени по такъв начин, че да бъдат разбрани от хора, които не са живели в България и са ми малко идеализирани.
 Любимият ми разказ е  Снимка с Юки.

Последна редакция: чт, 04 окт 2012, 11:21 от desy_net

# 492
   И от мен браво за Мирослав Пенков - хареса ми "На изток от Запада".
   Току-що прочетох  "Възвишение" на Милен Русков и ми хареса - различна гледна точка за съпротивата и смирението  на нашия народ в епохата на националното ни самоосъзнаване и борби.

# 493
На този форум май не се хареса този роман, ама нищо. Simple Smile
http://lira.bg/?p=32645

# 494
На този форум май не се хареса този роман, ама нищо. Simple Smile
http://lira.bg/?p=32645

Задължително ли е ДА се хареса?

Общи условия

Активация на акаунт