Българска литература

• 76 174
  • 657
  •   1
Отговори
# 510
Тази седмица ще съм на "Аутопсия на една любов" Виктор Пасков. Надявам се, че изборът ми е добър?!?  Hug

# 511
Тази седмица ще съм на "Аутопсия на една любов" Виктор Пасков. Надявам се, че изборът ми е добър?!?  Hug
Изборът ти е страхотен. Преди време издадоха в поредица на 24 часа Виктор Пасков, а сега Сиела са го пуснали в два тома - този писател си заслужава отвсякъде да се чете.

Единственият млад автор, с който мога да го сравня като майсторство на перото е Захари Карабашлиев (те дори ги бяха вкарали в някакъв скандал двамата), който обаче твори в Калифорния и няма възможност много да се популяризира у нас (въпреки наградите, които взима всеки път, когато издаде - и за "18% сиво", и за "Кратка история на самолета", и за пиесите си). Горещо ти препоръчвам след Виктор Пасков да прочетеш Карабашлиев (когато излезе романа му, взех няколко копия и ги раздавах на приятели, толкова се впечатлих, а по принцип съм скептична към българска литература). Ето тук можеш да видиш някои неща от него и да прецениш стила му - разкошен, скромен и талантлив според мен:

1
2
3

# 512
Изборът ти е страхотен. Преди време издадоха в поредица на 24 часа Виктор Пасков, а сега Сиела са го пуснали в два тома - този писател си заслужава отвсякъде да се чете.

Единственият млад автор, с който мога да го сравня като майсторство на перото е Захари Карабашлиев (те дори ги бяха вкарали в някакъв скандал двамата), който обаче твори в Калифорния и няма възможност много да се популяризира у нас (въпреки наградите, които взима всеки път, когато издаде - и за "18% сиво", и за "Кратка история на самолета", и за пиесите си). Горещо ти препоръчвам след Виктор Пасков да прочетеш Карабашлиев (когато излезе романа му, взех няколко копия и ги раздавах на приятели, толкова се впечатлих, а по принцип съм скептична към българска литература). Ето тук можеш да видиш някои неща от него и да прецениш стила му - разкошен, скромен и талантлив според мен:

1
2
3

Много благодаря за отзивите. До тук книгата на моменти е стряскащо  откровена   Wink и много музикална.

Още нищо не съм чела и на Карабашлиев, а много съм чувала за него. Трябва да поправя този пропуск...

# 513
Аз опитах с разказите на Карабашлиев („Кратка история на самолета”) и нещо ме отблъсна от този автор. Въпреки трогателните теми усетих една поза, самоизтъкване... Щом е толкова харесван, може и на мен „нещо да ми има”... Wink

Прочетох „Адриана” на Теодора Димова и ми хареса (но „Майките” по-силно ме „тресна”... „Адриана” и в момента на четенето не преживях толкова драматично (но пък съдържа основни за мен идеи, просто вече са ми поутвърдени и не ме шашнаха толкова), и след това не мислих дълго за нея. Но тепърва имам да преписвам откъси и пак с удоволствие ще се потопя в стила и преживяванията...

Започнах

Леко опростен ми изглежда начинът на поднасяне на идеята за душата, за прераждането, но и без това сега не ми е до „сложности”, така че сигурно с лекота ще я прочета (в самото начало съм). С първата книга от трилогията („Вино и молитви”) ми беше сравнително интересно (не във всички части), макар че сега не помня много подробности...

# 514
  • Sofia
За първи път ще чета Галин Никифоров. Коя, според вас, е най-силната му книга?

# 515
Да живнем темата с две актуални неща:

...като трябва да обележа, че нямам кой знае какво отношение към родната литература, но и с двамата автори съм се запознавал и са достатъчно готини, за да им дадем един boost.

Peace

# 516

Нещо наистина става с темата. Никой ли не чете българска литература? То и аз  Embarassed....
Последното българско, което четох.. Може би трябва да започна/продължа с Възвишение, тук има много добри отзиви...

# 517
  • на североизток от Рая
 Прочетох "Нестинарка" от Кармен Мишу.

Бях силно впечатлена от книгата. Дори не намирам точната дума, с която да изразя възхищението си. Коментари споделих в темата "В момента чета...". Не видях някой да прояви интерес  и никой не писа, че  е чел книгата. А аз все още съм любопитна как друг, който е прочел книгата я е възприел.

Преди това прочетох друг български шедьовър - "Забравените от небето" от Екатерина Томова. Тази книга беше доста обсъждана, скоро след това и количествата от нея бяха изчерпани и вече не мога да я  намеря, за да си я поръчам.

По принцип не чета много българска литература. Но скоро ще прочета още две книги от Кармен Мишу.  Peace

# 518
  • София
Neli,  и аз прочетох "Нестинарка", но не ми хареса ...
За мен поне имаше голямо противоречие в описания начин на живот в селото - газеници, одаи, огнища, ниви , крадене на моми с чували на главата и в същото време чорбаджии, които имат картини и слушат музика, герой, който иска да учи право в Софийския.
Първо реших , че става въпрос за някъде 19 век, после се оказа, че било средата на 20 век ...
И някак ми се сториха  неуместни изрази като "ембрионална сигурност", "необратима ригидност", "фасциниран" и други такива, които хич не ми се връзваха със селската идилия.
От скоро прочетените български ми харесаха есетата на Керана Ангелова "Един след полунощ" и  "Виенски апартамент" на Радостина Ангелова ( може би без отклоненията в края на главите : )

# 519
О, Керана Ангелова (ако не се лъжа, и преди съм споменавала) е от най-любимите ми автори изобщо. Понякога си мисля, че ако бих могла да бъда писател, бих искала да пиша по начина, по който пише тя, бих искала книгите ми да звучат, както звучат нейните книги. Много ѝ се възхищавам.

Още не съм успяла да прочета есетата, но, NеDа, ако не си чела все още нейните романи, препоръчвам ти "Елада Пиньо и времето", още повече - "Вътрешната стая" (изключителна книга!) и по-малко "Улицата на пеперудите", която като че ли не ми харесва колкото другите две заради някакво странно интелектуалничене (каква дума измислих), което се появява там...

# 520
  • София
scaramouche, чела съм романите, харесаха ми точно в последователността, в която ти си ги описала, "Елада Пиньо" ми е любим, и спектакъла по него е прекрасен, но се играе много рядко, защото актрисата Габриела Хаджикостова живее в Унгария.
А в "Улицата на пеперудите" има "препъващи" моменти, но има и места, които ми допаднаха много, ето един такъв откъс ...
Скрит текст:
В този миг ми се ще да зная какво правят в с и ч к и т е човеци на земята, представяш ли си!Човек до човек, шест милиарда и половина. Един слуша блус, друг сади дърво, трети реже главата на агне, четвърти учи чужд език,друг стои до прозореца с часове, някой сомнамбулно ходи по покрива, някой пътува с круизен кораб,друг дяла еднодръвка на брега на океана ...Човеците ... в един и същи миг вършат шест милиарда различни неща: клечат в тоалетната, стоят под душа, хвърлят се самоубийствено от мостове поради нещастни любови, четат, рисуват, смеят се, плачат, вървят, потънали до глезените в мъгли, отиват някъде или се завръщат, пътуват с влакове, разбиват банки, плуват като риби, изкачват еверести, убиват други човеци с нож или с пушка, целуват дете, насилват жена, пеят в хор Одата на радостта, изработват обувки, отглеждат цветя, посичат делфини, милват любимата, любимия, ровят в казаните за боклук, летят с парапланери, крещят сред тълпите по площадите, пишат книги, общуват във Фейсбук... и с нокти и зъби са се вкопчили в идеята, че трябва да са щастливи на всяка цена, каквото и да правят в този живот - без да си дават сметка, че целта на занятието не е тази ... не е ... щастието е покрай другото.

# 521

NеDа, предположих, че вече си чела книгите, но понеже предположих също и, че доста биха ти допаднали реших да се включа все пак по темата...  Hug

Ще радвам, ако повече хора попаднат на книгите на Керана Ангелова - много си заслужават. Simple Smile

# 522
А някой дали се интересува от българска поезия?  Thinking

# 523
  • на североизток от Рая
NеDа , благодаря ти, че каза мнението си за "Нестинарка". Интересно ми беше за видя как ти си я възприела. Искам да прочета и други мнения, без значение дали са положителни или не толкова.
 Аз не съм обърнала внимание на нещата, които теб са те озадачили. По едно време забелязах и аз някои противоречия, но силните ми впечатления бяха повече.

А от Керана Ангелова не съм чела нищо. Обаче сега ми станаха интересни отзивите ви за тази непозната за мен авторка. Задължително ще потърся нещо нейно.

scaramouche, много уважавам твоите постове.  Hug

# 524
Скоро попаднах на една малка статия в която се разказваше за Димитър Мантов наш писател написал над 15 книги с историческо съдържание, но които за съжаление могат да се намерят единствено в библиотеките. В годините на демокрацията авторът е писал единствено кулинарни книги. Аз признавам си не съм чела нищо от този автор. Ако някоя от вас е чела нещо от този забравен български писател, бих се радвала да сподели своите впечатления.

Общи условия

Активация на акаунт