ЮНЧЕТАТА ни добрички пипат всичко със ръчички - ТЕМА №101

• 27 378
  • 750
  •   1
Отговори
# 435
  • София
Ние отиваме на ваксина стискайте палци да я издържа, че са ми такъв дерт...
Пащърнакът регулира, той е един вид бял морков... Любимото на Мони е.

# 436
Здравейте и от нас след поредната ни нощ с множество събуждания smile3507 Сега господина разбира се спи.
Нашия човек се каня да го пробвам на гърнето като се постопли времето. Това вероятно ще стане най-рано през април или по-вероятно в някой от следващите летни месеци Peace
Относно обувките в момента когато правим опити за вървене слагам едни от плат, тип гуменка, с мека подметка. Иначе имаме едни с цип по цялата дължина на КК, които мисля че са много подходящи за целта, ако разбира се напролет ни стават, тъй като Стелиян има доста големи лопатари. Още след изписването ни от болницата на първото домашно посещение педиатърката ни беше изумена от големите ни ръце и крака  Shocked  Един майтап по този повод: някъде след нова година баба му му донесе едни доста големи пантофки отвътре подплатени с кожа. Тикам ги аз, тикам ги не влизат и това е. Налагам му ги на крака и се оказа че половината ни палец стърчи. Сменихме ги с пантофки за годинка и половина, които са ни по мярка, разбира се с дебели чорапи. От месец и половина носим чорапки 1-2 годинки.
И ние сме любители на рекламите и сме направо очаровани от рекламата на данонина, рекламата на един сироп за кашлица с едно магаре, една за карти на мобилни телефони за деца и още една реклама, която не се сещам за какво беше. Посочените реклами се гледат с отворена уста и ако случайно му закривам гледката започва да се накланя настрани за да гледа или направо се опитва да ме избута с ръка.

И аз знам че окончателния цвят на очите може да се формира и след годинката.  

Пащърнака доколкото имам спомен от пюретата на ХИП имаше регулиращо действие Thinking
Да не пропусна да честитя на месечинковците днес!   bigdance2

# 437
  • в бяла къща с голямо дворче... след софийското околомръсно
Лелел, толкова много изписах и пожелах да сложа емотикон и всичко ми изчезна  #2gunfire

Кате, махнахме памперса на Ал на 2г.4м. за 4 дни. Напишкани и наакани гащи след тези 4 дни не е имало. Купих гърне още, когато беше на 9м, но така и не успях да го задърба на него за повече от минута. Много мои познати махнаха памперсите на децата си по същото време, когато и Ал, въпреки, че ги държаха на гърне всеки ден с часове още от първата им годинка. Щастлива съм, че спестих това излишно упражнение и на себе си и на детето си Mr. Green

# 438
Мони, честит рожден ден! Желая по-здрава и силна година, както на теб, така и на сладурковците ти!

И да нямахме друго цял ден мога да я дърпам на края на спалнята и тя да долазва до лаптопа.
Joy представям си..., какви сте терористи, ей!

АлиенТа, на теб не ти ли сложиха система?

За мен, най-гадното от секциото, беше развижването и свикването да се изправям без да напъвам коремните мускули. Иначе всичко друго може да се сравни с ежедневните болести, настинки и болки при цикъл. Ааааа, да не забравя и тъпата клизма, хаха, за такива бързос*рни като мен, може и без клизма, ама кой те пита Simple Smile добре че нямаше навалица в родилно тогава Wink Но Гала я изтървах, тук през час идват разни съседки да "мачкат" беб и го играя портиер Simple Smile

Игрите ни са разнообразни, предимно с участие на живи хора. Самичък се заглежда много в ТВ рекламите, но хоум шопинг-ът нещо го недолюбва. Обича заставки, шапки и тем подобни на ТВ предаванията. Много обича да си играе със свирукащи гумени животни. Ползва ги да тренира хватката на ръцете си Simple Smile много е смешен, защото като хване нещо, помачква го 2-3 пъти и ако не издаде звук, го пуска разочарован. Мачка мен като го кърмя, не е много приятно Wink заякнал е.

Шарки, мерси за хубавите думи, удоволствието е взаимно!

Аз ще издам, че Viper сложи веднага клипчето в подписа си, ама като не сте любопитни Wink
Как ги правите тия клипчета, дайте и аз да спретна едно, само по това не съм се запалила Simple Smile

Галинка, аз не съм спирала захранването, но от чесането на венците, понякога не иска твърда храна и давам мляко. Иначе през хремата, нищо различно.

Взех гърне, колкото да се каже, че имаме, ама за едното пикане, не ми се ползва. За сега сварвам да разбера само, когато върши работата, 1-2 напъна и край. Ама тогава вече е късно. Ще изчакам.  Peace

Иви, освен ръцете и краката, друго не ви ли е голямо Wink

# 439

hahaha Без коментар, че ще кажа някоя простотия, пък има доста майки на госпожици в темата.

# 440
Муцунке, вероятно точно за това става дума. Ние също купихме гърне и ефектът е като при Алекс - не искат да седят на него. Но като прочетох тези редове, няма и да ги карам повече. Това е добра тема за дискусии, най-малкото можем да чуем различните истории и всеки да си взима решения.

Има и друг аспект на проблема: сестра ми се напишкваше на сън до 8-9 годишна (без да е карана рано да седи на гърне) - при нея проблемът беше физиологичен - нещо с прешлените. Не мога да ви опиша колко неловко се чувстваше и колко срамежлива и несоциализирана израстна. Слава Богу, пубертетът я промени, а Щатите - още повече Simple Smile Но за напишкването - няма застраховани, дори и всичко да правим както "пише по книгите".

ЦЕЛУВКИ НА СЛАДКИТЕ МЕСЕЧИНКОВЦИ!!!!

Поли, всичко беше наред снощи до заспиването. После започна едно събуждане до 6 часа - по 1-2 пъти на час. И сега много ми се спи, мисля да полегна за половин час Simple Smile

# 441

hahaha Без коментар, че ще кажа някоя простотия, пък има доста майки на госпожици в темата.

Laughing  Laughing  Laughing

# 442
  • София
Честити месечинки!

hera, мерси за кафенцето!  Wink

Муцуна, Марти пие по 3-4 глътки вода от най-обикновена чаша на всяко хранене, но аз и през час-два му предлагам да посуче. Не че го прави за повече от 2 минути де.

polito, Габи ще си тръгне живот и здраве наесен с набора. Тогава ще е на 3,5 г. За ясли съм против, но за детските градини съм твърдо за. Simple Smile

somebody моите прохождат по чорапи. Марти пък обожава Аморето на сестра си. Laughing Сигурно си мисли, че е друго бебе.

Кате, на мен лично ми е много чудна логиката на този човек(доста сме го обсъждали в темата за ЕБХ от преди две години), защото нас например едно време са ни слагали на гърнета задължително. А не познавам един човек с описаните психически отклонения.
Тука пак всеки сам си преценява, но ако нямахме памперси и гледахме децата с пелени, дали щяхме до 2-3 годишна възраст да не ги приучваме да се изхождат извън гащите? И щяхме да ги оставяме на воля да пишкат и акат там?
Моля, никой да не го приема като заяждане от страна на майка приела принципите на ЕБХ и ранно приучване на гърдне, но всеки психолог такива теории измисля, че някой път се хващам за главата. То вярно, че човешкото подсъзнание е необятно, но някои специалисти доста се развихрят по някои теми.

Относно занимаването да децата, аз и друг път съм казавала, че за мен е напълно погрешна практиката детето да се занимава постоянно от майка си и да свиква да играе само с нея. Имам няколко примера с деца на възрастта на Габи, които и досега не се занимават сами, а чакат майка си. Аз рядко през деня се заигравам с двамата едновременно. Най-често си подхвърляме топка с Габи и я даваме за малко и на Марти или той си дъвче друга до нас. Много обича да играе с кака си на "Ринги, ринги рае". Само да чуе, че я пеем и започва да подскача. Но адски тежи и не издържам дълго. Като цяло сами си се занимават. Габи например е възприела, че баща и е за игра и вкъщи ли си е, няма покой от нея. Ако съм на неговото място, сигурно нощи никога нямаше да свърша.

Последна редакция: чт, 04 фев 2010, 14:28 от petia_tag

# 443
И аз мисля, че ранното проучаване на гърне или тоалетна (както в нашия случай) не означва махане на памперса/пелената. При мен т.к. използвам многократни пелени по екологични съображения, и все пак имам и време, се получава с изхождането. Мисля, че дори ако не могат да стискат, могат все пак да отпускат - иначе не мога да си обясня как всеки път щом му махна пелената, се изпишква, няма значение дали е пишкал вече в пелената или не. Значи може да отпусне да се изпишка. Което пък значи, че няма да му се допишка веднага след това, като му сложа пелената - и така изкарва по=дълго време сух, а за мен означава по-малко пране  Mr. Green. Не ми тежи, нито пък на него - все пак аз го държа по макс 5 мин на тоалетната - не го държа с часове!

А за акането - това, което съм забелязала при него е, че ако много му се ходи, а не го съблека и не го сложа на тоалетната - започва да ака, но после пак има - обяснявам си го, че не издържа дълго, но пък като му мине първия зор, и после не му е комфортно да свърши докрай работата. Сори, за цветния пост  Embarassed

Не очаквам, че ще се научи съвсем преди 2 г., особено при положение, че ще тръгне на детска градина от август, където едва ли ще се занимават да го водят на тоалетна/гърне, и използват хартиени памперси.

# 444
Здравейте!

Честити месечинки на наборчетата! Честито и на Мони - всичко най-добро желая!

Аморе, наистина си струва темата за забавленията да се обсъжда периодично, защото са си нужни идеи за игри... Как забавлявам аз моето диване: Оставям го много да си лежи на килимчето за игра и да размята и дъвче играчките; боричкаме се на леглото, духам му в корема и той се смее, лягам по гръб, свивам крака така че бедрата ми да се притиснат към гърдите, поставям го легнал по корем върху тази част на краката ми, която е от стъпалата до коленете и го люлея все едно лети над мен - много обича; когато готвя нещо, а той не иска да се занимава сам, го слагам на столчето за хранене, седим заедно на масата и аз му обяснявам какво режа, защо и т.н.; ако се отегчи му препичам на тостера една филийка и го оставям да я дъвче; телевизорът вкъщи е включен само вечер (най-често за новините и от дъжд на вятър за някой филм) - определено има интерес детето, но засега гледам да не го насърчавам; пея понякога, говоря, има няколко любими стихотворения (особено "Ало, ало, кой ме буди толкоз рано" - защото го свързва с любимата му и много забавна дейност говорене по телефон); много му е смешно като е легнал по гръб и застана над него да си издуя бузите и да ги "спукам" със стъпалцата му; напоследък обича като е седнал и сложа до него чантата с принадлежностите му за разходка да вади нещата от нея едно по едно много съсредоточено и да ги слага настрана; един неработещ мобилен телефон също съм му дала да си играе... такива неща; понягога и с бънджито се занимава, но не много - предпочита аз да го държа и да скача; мисля да му купя и аз някаква детска йоника, че обожава такива неща, които напомнят за пулт за управление. Ние не пропускаме и дневната разходка - поне час - два се разхождаме, че иначе го хваща съклет вкъщи; обича и да ходим по кафенета и да гледа хората - пищи от радост, ако му обърнат внимание и е голям резил за родителите... Много обича и при баба си.

За гърнето... тази тема за Додсън знам, че периодично се появява. И преди съм казвала, че един пример според мен не представлява сериозно научно доказателство и има начини и начини да подканяш едно дете да се изхожда, та затова специално този му извод ми се струва малко опростен. Аз не смятам, че ако  с добро пробваш дали ще се изпишка/изака нанасяш някаква психологическа травма на детето. Моят човек като малък беше по-добър в ЕБХ-то, сега явно позабравя инстинктите си или аз не съм била достатъчно последователна и вече по-рядко уцелвам. Взех му гърне, сложих го веднъж, уплаши се, изчаках седмица, сложих го пак за малко, хареса му... Не мисля, че мъча него или себе си с гърнето - възприемам го като една от многото разнообразяващи го дейности за деня - ако стане - добре, ако не - здраве да е. Ще го слагам след сън и след сукане - главно по усет. Но примерно свекървата много настоява, че трябва да се научи да се изхожда в гърне до 1 годинка, щото баща му така бил. Това вече ме натоварва като очакване и се ядосвам малко. Отсега съм казала, че Бобо няма да е така и да няма високи очаквания в тази област  Rolling Eyes.

За отношението големи стъпала - големи други неща и на мен ми е интересно  Laughing! Градски легенди много, знаете!

Вода Бобо пие, макар и не с особено въодушевление. Но ако е жаден и не му дам да суче, няма къде да ходи и приема. Чай и сок не давам. Момичетата, които давате сокове - прясно изстискани или бутилирани давате?!? Аз мисля към годинката да започна да давам прясно изстискани, че ми подариха мн готина сокоизстисквачка. А т.нар. натурални сокове и безалкохолни напитки никой вкъщи не пие та няма как и до детето да стигнат.

За прохождане съм чела, че най-добре боси или с чорапи. Мисля си за тези чорапки, които имат силикон отдолу, за да не се хлъзгат. Ама при нас има време - още е слабичък младежът.

Полито, за занимания, разбирам, че вече ти е скучно, особено след като не си работила и не е имало време да ти писне Simple Smile. Аз бих се записала както съветва и сноууайт на някакви курсове, може би такива, които биха ти били професионално полезни (езици?) или пък ако има нещо, което винаги си искала да правиш - танци, йога. Така и социални контакти имаш с нови хора, и чувстваш, че се развиваш. Спомням си, че беше филолог - не можеш ли преводи за вкъщи да взимаш отнякъде? Аз като студентка превеждах книги и си спомням, че хем беше интересно, хем изкарвах по някой лев.

Стана дума за подаръците, които сме получили. Ами аз, мноооого изненадващо получих Amazon Kindle. За тези, които не са го чували (а аз, признавам си, не бях, защото покрай майчинството се поотделих от технологичните новости), това е нещо като електронна книга, за която си купуваш електронни книги от амазон и си четеш. Явно с голямото четене покрай отпуска за бременност и раждане съм направила силно впечатление  Laughing. Интересното на джаджата е, че мониторът и е много ненатоварващ за очите и по някаква странна технология се ползва истинско мастило, за да се визуализират буквите... Още не съм го ползвала, щото имам доста хартиени книги, които не съм прочела, но го гледам като голям камък това устройство и ще видим...

Много дълъг стана постът ми, нали рядко се наканвам да пиша. Хубав ден!

Последна редакция: чт, 04 фев 2010, 12:53 от Sv.

# 445
  bigdance2 Честити 8ми месечинки на: Георги на Wiwi, Александър на Amorevole, Богдан  на Sv., Виктор на Dari_Sari и 7ма месечинка на Симеон на maiamiii. Да са им живи и здрави, много усмихнати и много послушни newsm51

Честит рожден ден на MONI  newsm59 Пожелавам ти много здраве, щастие, късмет и винаги да си заобиколена от любими хора
 smile3525  love001

КатеринкеМ - клипчето е много хубаво. Да са ти живи здрави, малките принцески и много да слушкат мама, че ние понякога с едно не можем да се оправим, пък камо ли с две - МАЙКА ГЕРОЙ. Целувам ви и трите   love001   love001  love001

somebody - аз купих буйки на БЕКО от Вис Виталис и съм много доволна. Теди си стъпва на цяло стъпало,а не само на пръстчета,което за мен е много важно. Ортопеда на който бяхме в Горна Баня,каза за прохождането да е с обувчици с твърда подметка и да държи стъпалото. Мненията по този въпрос са различни,но аз мисля да си слагаме обувчици.

galinkacat - аз давам пащърнак, не съм забелязала да има,някакъв ефект. Теди много го харесва. newsm10

Аз изпуснах да гледам раждането по ТВ,но съм гледала в един сайт раждане (секцио) на живо (ако някой иска да гледа,ще ви го пусна). Малко е гадничко, но и много вълнуващо  smile3521

Искам да ви пусна да видите нашия Коледен подарък - професионална фотосесия. Реших,че и без това сега нищо не разбира и каквото и да и подарим,няма да го запомни и реших това да и е подаръка, който ще и остане спомен за цял живот  newsm53 и съм много доволна от избора си.

http://www.facebook.com/album.php?aid=377964&id=895900299&l=e66f1b0b0b

Кажете ми моля,как да ви намеря във Фейсбоок,че това съм го изпуснала  Weary

Много преградки и   love001

Последна редакция: чт, 04 фев 2010, 13:29 от baby12

# 446
http://www.facebook.com/group.php?gid=144338785971

Това е линкът на групата във фейсбук. там трябва да поискаш да се присъединиш.

Може ли да сложим този линк на 1-ва стр., за да е лесно да го намират желаещите?

# 447
http://www.facebook.com/group.php?gid=144338785971

Това е линкът на групата във фейсбук. там трябва да поискаш да се присъединиш.

Може ли да сложим този линк на 1-ва стр., за да е лесно да го намират желаещите?

СУПЕРРРР  newsm44 Много благодаря  newsm51  love001 Присъединих се и ще чакам да ме одобрите  newsm03

# 448
Минавам да се похваля:

Преди малко сложих Павчо на земята по корем точно зад моя стол, докато съм на компютъра. Е, улисах се доста с фермата и когато погледнах назад, него го нямаше. Беше отишъл в средата на стаята. Та и ние най-накрая сме от лазещите. Кръстосва стаята около половин час и сега спи блажено. Но пълзи много смешно...

Пак благодаря на всички за идеите  Hug За курсове и узици - да, идеята е добра. Знам гръцки, но ми се иска да си пооправя и английския, та този вариант е удачен. Въпросът е, че сега карам магисатратура по Бизнес администрация и съм се заринала с теми за учене  #Crazy

И аз като Петя съм научила дъщеря ми на самостоятелност - играе си самичка, обича да се занимава с разни си свои неща, а татито като се върне от работа, направо му се качва на главата.

За памперсите - ами пробвах на годинка и нещо да й го махна на Елена - нямах особен успех. Но признавам и че не бях достатъчно настоятелна. Сега мисля пак така - към годинка и половина ще се пробвам. А на мамите, които практикуват ЕБХ, мога само браво да им кажа.

Катеринке, бягай да му удариш една дрямка.

# 449
Радвам се, че предизвиках дискусия, защото в спора се ражда истината.  Peace
Св., не съм адвокат на Додсън, но той дава един пример и изрично казва, че базира заключенията си на цялостен дългогодишен опит. Винаги истината е някъде по средата, но ако някой добър детски психолог се кълне, че това е "монументална грешка" все пак заслужава внимание и най-малкото аз лично ще потърся още информация по въпроса.

И все пак си мисля, че най-добрите учители са самите ни деца - те ни подсказват какво могат, какво желаят и какво не им се нрави. Може би изводът на Додсън е за майките, които на всяка цена искат да накарат децата си да ползват гърнето.

Виждам, че много от бебчетата вече стоят прави в кошарките. Моите нямат и намерение да се изправят, освен ако не ги държим ние. Има ли и други като нас?

По въпроса за самостоятелността - аз също ги уча на такава. Като се събудят си играят малко в кошарките, след храна ги оставям да си играят на столчетата за хранене или да гледат ТВ, докато аз свърша нещо. Когато съм свободна - обичам да се занимавам с тях, но не е нон-стоп. А вече съм 100% убедена, че колкото повече хора около тях - толкова по-големи глезанки са. Снощи бяха най-кротките деца. Когато баща им си е вкъщи е мрънкане за разнасяне и двамата винаги сме с по едно бебе на ръце  Laughing

Полито, честито ви пролазване Simple Smile  Hug

Последна редакция: чт, 04 фев 2010, 13:57 от KaterinkaM

Общи условия

Активация на акаунт