ЮНЧЕТАТА ни добрички пипат всичко със ръчички - ТЕМА №101

• 27 374
  • 750
  •   1
Отговори
# 690
Здравейте.

Честити месечинки Hug  bouquet

И мен ме вълнува с какво мога да разнообразя храната на детето,но юфка-как ще я дъвчи?, грис с какво мляко ще се свари? буквички или кус кус-пробвах стават като тестяна топка и ме е страх че ще и заседне?мляко с ориз също трябва да се свари,а АМ не се вари?
Освен да въвеждам прясното мляко,друг вариант не виждам newsm78 Май в детската кухня тези неща са си точно с прясно мляко. newsm78
Иначе кисел си хапва,но само смесен с нещо сладичко-бисквити,плодово пюре,плод.
Кисел също правя от чисто зърнено нишесте с плод или пл. пюре.

Вчера майка ми прави за Ема спаначена супа,но не я яде,затова пък си хапна ориз с домати и праз.

Снощи излязох на гости на една приятелка и след 30мин трябвапе да се прижера,защото Еми реве неистово и се оглежда. Tired

# 691
  • София
raia, не ти препоръчвам да въвеждаш прясно мляко преди годинка, а деже и годинка и половина. То е една от анй-трудно смилаемите храни и не е препоръчително за млаки деца. Случая с киселото мляко е друг, то е по-лесно смилаема храна. Според мен нещата може да се варят с вода и после да се добави АМ. Яфката може да се нареже на дребно след като се свари, а на кус куса като му сложиш после малко разтопено масло и си седи на отделни зрънца. Марти много обича така и малко кафява захар му слагам.

# 692
Петя е написала вече за млякото. Последни проучвания сочат, че въвеждането на прясното мляко е най-добре да се отложи за възрастта над година и половина-две.
По прирниц към 8-9 месечна възраст е добре да се започне даването на малки парченца храна и така детето постепенно да се приучи да дъвче храната, а не да я поглъща пасирана. Кус кусът и оризътса  идеални за начало.
Относно млякото- няма нужда да бъде варено с него. Вари се с вода и след това пожелание се добавя кърма или АМ.
Сиренето е алтернативата в случая- 50 гр. сирене се равняват на 200 мл. мляко.
Получава се чудесна закуска от кус-кус със сирене и масло.
За да не стои юфката или кус кусът слепени, се изплакват след варене със студена вода за да може да се отмие нишестето, което всъщност ги слепва.

# 693
ЧЕСТИТИ МЕСЕЧИНКОВЦИ! ДА СА ЖИВИ И ЗДРАВИ!!!

ЧЕСТИТ РОЖДЕН ДЕН НА МАДИ!

Рая, млякото с ориз не се вари - добавя се топло мляко към сварения ориз. Аз давам почти всичко, споменато от Франчи, само ядки и качамак не съм давала. А днес им направих попара с АМ, масло и щипка кафява захар (без сирене). Най-сетне ядоха попара!  Laughing

С влагата се борим и ние. Направихме и вътрешна изолация на спалнята, но пак се усеща. Под спалнята е празен офис, над нас е празен апартамент, а от едната страна на спалнята - също необитаемо. Холът е супер уютен и топъл, защото от всички страни има хора... Боря влагата само с топлина, през целия ден не спираме радиатора в спалнята. Копнея за топло време вече.

Станах специалист по режимите и мога да ги изведа до математическа формула  Crazy Най-важното при нас е, че през деня трябва да спят 3 пъти, като 4-тият е нощният им сън. Вече изместихме първото ставане в 10 (вместо преди в 12), но целта е да стават сутрин като нормалните бебета - най-късно в 8-8:30, за да си лягат вечер по-раничко и за да сме в синхрон като тръгна на работа.
Кога децата започват да спят само веднъж по 2 часа на обяд?

Снощи Сави и Ники в продължение на половин час си правеха театър - едната пищеше весело, а другата й се смееше и радваше шумно. Ние с баща им се разтопявахме отстрани  Heart Eyes и когато не ни гледаха, ги снимахме Simple Smile

# 694
Да,съгласна съм за прясното мляко,че е тежка храна,дори аз като пия една чаша ми се подува стомаха,какво остава за децата.
Ще пробвам днес следобед да направя кус кус със сиренце и масло.
Аз не и дробя вече,хапва си парчета хляб,кифла,бисквити,бишкоти-добре дъвче.Но тези лепливите ме притесняват....

Как мляко с ориз не се вари? За бебета специално ли? Защото аз винаги кипвам мляко и добавям ориза.Иначе с Ам като добавя после как ще се сгъсти newsm78

Влага и мухъл в нашия апартамент има в изобилие,излезе тази година.Някои от стените са буквално мокри,отдолу под спалнята скарата е мокра,и зад дивана има вода...нещо ужасно е това ново строителство.

# 695
Marieta, Франческа благодаря за отговорите за млякото.
Франческа   bouquet за идеите за закуска- алтернатива на попарата.
А АМ-то защо не може да се вари, витамините ли му се губят /аз пробвах да сваря АМ и добавя нишесте, ей така за проба да видя какво ще се получи без да го давам на Петър/, пробвах и с обикновено мляко, и двете ставаха за ядене, разликата беше , че нишестето с прясно мляко имаше по-млечен вкус, но идеята ми беше да видя променя ли се АМ при варене.
За прясното мляко и на лекцията на 9 месеца казаха, най-рано да се въвежда на 1 г.

# 696
В млечната кухня не се предлагат храни от сорта на мляко с ориз,изобщо храни,който имат съдържание на прясно мляко няма Naughty

# 697
Имах предвид бебешкото мляко с ориз (с АМ). А аз после го и пасирам, така че то си се сгъстява.

# 698
  • Варна
raia123 - в кухнята не използват прясно мляко, но предлагат мляко с ориз, сигурно го правят със суха, трябва да питам.
Аз съм против пасирането на храната, по-добре да е нарязана на малки купчета, защото после по-трудно ще се научат да дъвчат, ще станат като мен аз направо гълтам и после на митницата сичко се вижда какво съм яла.   Rolling Eyes
Още едно предложени за закуска, може да направите бисквитена торта с бисквити закуска и нишесте, разбито във вода, мойто човече много я харесва.
KaterinkaM - завиждам ви, благородно разбира се.

# 699
Заведох сутринта Елена на градина. Нямаше никакви проблеми. Влезе с усмивка с думите: "Мамо, аз няма да плача. И ти не плачи!" После я викнах да си занесе пижамката на леглото, а тя бърза милата и ми вика:"Айде, ходи си, сега ще закусвам" Но иначе сутринта, а и не само днес, са едни приготовления... "Мамо, не искам тези фиби, а ето тези. Мамо, сложи ми и на мене гланц". Има си 5-6 чантички и се почва едно прибиране на протмонето, играчка gsm, огледалце, ластичета, шнолки, трето-пето... Пък не искала това да облече, а другото. Не това яке, а розовото... Таткото все ми се кара, че мен ме копирала  Mr. Green

Фреш, попарата не съм я пасирала никога. В началото просто я намачквах с вилица, докато стане като кашичка.

Катеринке, Елена започна да спи само веднъж дневно към годинка и половина (а може би и малко по-рано).

# 700
Полито, браво на Елена, аз като се сетя, че Благо от както съм родила  е ходил 2 седмици на градина и лошо ми става Confused как ще свиква пак незнам Tired

Благо започна да спи само на обяд на 1г и 3-4м, малко насила, но иначе трябваше да излизаме само вечер, спеше от 10 до 12, а беше лято. Пасирах всечко до след 1г, научи се да дъвче някак неусетно, береше домати от парника на 1г и 4-5 месеца и от там се научи Laughing

# 701
Здравейте на всички Simple Smile
Благодаря много за пожеланията относно оздравяването ни Simple Smile
Стефан е малко по-добре , повече кашля но поне вече няма Т или е около 37,5 . Вчера пак ходихме на лекр и доки каза че наистина е от зъбите защото гърлото му е ок и дробовете също, а все пак от сряда кашля , така че ако е било вирус досега да е с пневмония.
Имаме всички признаци на неразположение при зъбоникнене : хрема ( от нея кашля), подсечено дупе, разстройство, Т ..... Горкото ми детенце .

Снеже как е малкия вече ?

# 702
Ей сега се връщаме от поликлиниката - няма вече температура, но целия е на червени петна обрив, които обаче не го сърбят. Казаха че е "тридневна треска" / за пръв път чувам за такъв вирус. Но си го има описан в книжките, които са ни дали от поликлиниката за най/честите болести, ама кой да чете  ooooh!. Та тази тридневна треска започвала точно така / изведнъж висока температура за 3 дни, и после избива обрив. И никакви други симптоми. Засяга редимно деца до 1год. Защо не съм чувала за такъв вирус в БГ?!?! Дали само тук вирее?!

Както и да е- важното е, че е весел, жизнен, крещи с пълно гърло пак и така Simple Smile. Не ще да яде нищо друго освен кърма, ама когато прояде, тогава. Все пак се решихме да идем на ски в четвъртък, почти се бяхме отказали, ама като казаха, че му няма нищо, и можем да пътуваме, се размислихме. Пък и там дето се вика, на чистия въздух, ще вземе да прояде Simple Smile.

Та това е при нас...Петя - ти нали с мед. образование - чувала ли си за такъв вирус? Точния му превод е "тридневна треска"... То и толкокова продължи при нас - 36ч температура, и после спадна, и сега обрив дето има само, ама казаха че до 1-2 дена ще мине и той.

Яя, радвам се че малкият Стефан (нали е с 2-3 дена по-малък  Wink) е също по-добре!  Hug

# 703
Здравейте, момичета! Сега успях да прочета какво сте писали и бързам да отговоря.

Обсъждате жълтъка , аз все още се услушвам , не съм го вкарала , но не ми се и бърза . Та въпроса ми е в Детската млечна кухня предлагат ли се храни с жълтък ?- да, предлагат се.

- По колко пъти акат вашите бебета ?. по 2-3-4пъти, зависи какво е ял.  

- Чета че давате на бебчетата бисквити или плодове да си гризкат сами . Два пъти съм му давала бисквитка Плазмон, но я държа аз и контролирам отгризването, че ако оставя на него ще я налапа половината.

- По колко хранения поддържате дневно ? сутрин към 7-7,30 часа кърмене, 10-10,30 часа каша+досукване; 13-13,30 зеленчуково или месно пюре; 17,30-18 часа кърмене и за десерт плодово пюре; 20-20,30 часа 120 мл АМ + бисквити Плазмон и досукване. През нощта суче още 2 пъти.

- КОга ще записвате на Дестка млечна кухня ? След като навърши 1 г., че да мога да въведа повече храни.

Нинка, месото въвеждам за три дни, а после редувам месно със зеленчуково. След около 20 дни въвеждам нов вид месо. Досега съм въвела пилешко, пуешко и заешко. Като стане на 9 месеца ще въведа конско, после телешко и после агнешко. Свинско и говеждо след годинката. Рибата също ще почака.

Мил, бозата ферментира, ще му причини дискомфорт на стомахчето, а и наистина е пълна с боклуци.

Somebody, чудесно стихотворение! А по твоя въпрос - аз приготвям кисел с натурално царевично нишесте. Кипвам малко вода, в нея прибавям разбито със студена вода нишесте и го оставям за минутка, две да поври. После добавям вътре плодово пюре и лъжичка АМ.

Поли поли, по скоро това с не яденето на мляко е моментно. Ицко суче понякога много малко, но както е писала Петя, защото бърза да се върне към играта или нещо друго му привлича вниманието. А може и просто да не е гладен.

Аморе, ако искаш ще ти купя каши от Вис виталис и ще ти ги пратя по мъжа ми. Той в неделя ще идва.

А навън е наистина прекрасно - слънчево, свежо, чисто. Като излязохме в 11.10 се прибрахме в 13,20, а Ицко спа през цялото време. Лошото е, че като пече снегът се топи и е страшна киша, а там, където не огрява, е лед. Доста си е трудно бутането на количката, гърбът ми беше мокър Laughing Добре, че тази ми количка е с гуми като на кола, по-големи са и са с грайфери та е като всъдеход, минавахме и през снега и по леда. Оправдава си името на модела - Еверест Laughing

За кокошите яюца - нямам идея до кога се водят пресни.

Извинете ме, ако съм пропуснала нечии въпроси и за дългия пост:peace:

А, сега прочетох - радвам се, че Стефчовците са добре.

Последна редакция: вт, 09 фев 2010, 18:10 от nana7504

# 704
snowwhite, Андреа,като започна така с температурата една позната ми го каза и го чух за първи път, нейното момиченце изкарало такава на възраста на Андреа, викали му още "петата шарка"/всъщност под това име е по-известно в БГ/. Признавам и аз за първи път го чух/не съм и търсила инфо по въпроса/!! Радвам се,че Стефчо е добре вече! Ето и малко инфо  http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=24152
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=90938.0

Нана и ФРанчи, благодарско за кисела!! Hug

Последна редакция: вт, 09 фев 2010, 15:16 от somebody

Общи условия

Активация на акаунт