Миете ли плодовете и зеленчуците със сапун?

• 30 864
  • 495
  •   1
Отговори
# 255
То да е само ботулизъм, тения, токсоплазмози и какво ли още не... В биология за 6 клас има подробно описани начините на зарязяване и разпространение не само на тении, а и на всякакви паразити, но хората са казали - четене се иска, ама ние сме свикнали с ирония и надсмешка да гледаме на доста неща...
Но да, много е модно да сме така критични и широко скроени...
Особено, когато се отнася за здравето ни...

# 256
Вманиачена или не, мия с четка и сапун всички зеленчуци и плодове, които не се белят. По едно време  като поотрасна синът ми бях престанала, но след като захраних малката възстанових тази практика.

# 257
Наистина ли има такива, дето мият плодовете и зеленчуците със сапун  hahaha

Последна редакция: вт, 02 фев 2010, 01:37 от kuku-ruku

# 258
Аз бях по-изненадана да разбера, че ССФ не мие плодовете и зеленчуците със сапун, въпреки че се къпе най-малко по два пъти на ден и къщата и е идеално чиста...

# 259
Ми аз само дето с Доместос не съм ги измила още Laughing Да, всичко мия с сапун или веро (по-често с веро, защото ми е под ръка в кухнята). Ще кажа от какво изхождам - плодовете и зеленчуците се търкалят по всякакви мръстни подове, пипат се от всякакви мръсни ръце, понякога са и препикавани от животни и всякакви работи може да им се случат докато дойдат от дървото/земята до нашия дом. Мия си ръцете със сапун след като се прибера от вън (и не само разбира се) та какво чудно има да мия със сапун нещата, които слагам в устата си. Всичко мия и дезинфекцирам в тази връзка да кажа - не толкова защото искам да живея в стерилна среда, а просто съм страшно гнуслива и ме докарва до истерия мисълта, че например някой ми е пипал измиващия гел за лице със мръсните си ръце и аз дане съм си го измила веднага щом съм го купила Sick Това е някаква психоза сигурно, но е по-силно от мен и не мога да се отърва!

# 260
Ужас.. Не  Shocked
Дори лятото при свекитата си ям директно от градината  Blush ..

# 261
И как става миенето на гроздето със сапун? На черешите? Ягодите, малините, къпините? Ядки купувате ли си от магазина например, защото макар и пакетирани, те преди това са били непакетирани и пак са пипани и прехвърляни, няма гаранция, че не са...

# 262
  • София
Е, глупости сега! Гроздето, черешите, ягодите и др. се накисват малко във вода, колкото да падне пахолякът. Разбира се, че няма как да се измият със сапун! За ядките не зная. Аз лично предпочитам да изпека орехите, фъстъците и др, които се ядат в този вид.
ОчевАдно е, че някои неща могат да се измият със сапун, а други не. А за хората, които много държат да мият всичко с препарат, спомням си, по време на една от летните кризи с боклука, по телевизиите се появи реклама за някаква течност, използвана за дезинфекция на плодове и зеленчуци. Мен лично много ме изненада, че има такова нещо, но явнохората го ползват.
Мисля, че скоро в БГ няма да страдаме от заплахата за хигиенна изнеженост. По-скоро имаме заплаха от болести, свързани с лоша хигиена, включително при приготвяне на храна. Нека да ги стигнем "хамериканците" с тяхната стерилност, пък после да си говорим за имунитет. Не е случайно, че един от бонусите на летовниците по нашенските курорти са стомашно-чревните проблеми и то точно от лоша хигиена в завеенията за обществено хранене.

# 263
по телевизиите се появи реклама за някаква течност, използвана за дезинфекция на плодове и зеленчуци. Мен лично много ме изненада, че има такова нещо, но явно хората го ползват.
Сигурно е същата/подобна на тази, която се използва за т. нар. 'студена стерилизация' на бебешките шишета и биберони.

# 264
Наистина ли има такива, дето мият плодовете и зеленчуците със сапун  hahaha
Наистина, не четеш ли темата?

# 265
И как става миенето на гроздето със сапун? На черешите? Ягодите, малините, къпините? Ядки купувате ли си от магазина например, защото макар и пакетирани, те преди това са били непакетирани и пак са пипани и прехвърляни, няма гаранция, че не са...
Сипвам малко веро в суда, в който ги мия, после пълня с топла вода и така. След това изплаквам 5-6 пъти и нито миришат на сапун, нито нищо. Предпочитам да умра от препарати, отколкото от нерви, че не съм измила нещата по моя начин Peace Разбира се, че от градината човек може спокойно да яде немити плодове/зеленчуци, откъснати току що, разбира се ако не са били пръскани преди това и ако някоя котка например не си е заровила акото баш в ягодите - мойте имат този лош навик Laughing

# 266
Ягоди, череши, вишни, грозде мия много дълго време - само с вода.
Накисвам, изплаквам и така, докато се измият (поне видимо).
Специално гроздето, понякога, когато ми се занимава, гроздето е по-едро, отделям зърната от стъблото и измивам едно по едно, отново с вода.
Най-често мия старателно, заради черните, засъхнали вадички от сок и прах по самото зърно на гроздето.
Ягоди също мия често една по една - едновременно с това ги почиствам от листенцата.
Когато са от градина, също предпочитам да ги измия, защото градината може да е чиста от изкуствени торове, но през нея се случва да минат - котки, кучета, птици и т.н.
Едно старателно измиване не отнема много време, но може да препази от тения и др. паразити/болести.
Не обичам да играя на руска ролетка със здравето си.

# 267
Кажете как миете зеле. Съвсем сериозно питам.
На мен лично ми е трудно, защото обикновено водата влиза към по-вътрешните листа и така вкарва мръсотии, а и после /при рязането/ всичко наоколо става във вода. Аз предпочитам да го обеля /т.е. да махна повече от външните листа/ и дори не го мия после - най-често купувам голяма зелка, от която изхвърлям външната половина... Crazy

# 268
  • Mediterraneo
Амра, ти си за диагноза, честно...

# 269
Единствено яйцата мия или с " Роли " или с " Доместос ",дезинфекцирам ги по този начин.

Ама това сериозно ли newsm78 ?

Общи условия

Активация на акаунт