Аутистичен спектър. Аутизъм - тема 12

• 81 591
  • 729
  •   1
Отговори
# 210
  • в моя свят
При моето дете е обратното на това,което пишете за старанието.Пише много бързо и разбира се много грозно и с много грешки,оцветява отново бързо и надраскано,но не излиза от очертанията.Четенето е същата работа и не знам за къде бърза,но е много припрян във всичко.Чете направо като къртечница  Simple Smile бързо и насечено,не прави никакви паузи в изреченията,нито като започва ново изречение.Нищо чудно,че не разбира напълно това,което чете.
Calathea този страх в учителката,че не знае как да се държи с детето не отмина ли вече?Толкова месеци са вече с нея,а от това което споделяш ти звънят на пожар направо за глупости.Та то всяко дете в норма може за нещо да се изнерви,да мрънка и какво ли не,но не викат майките им нали.Ами ако ходиш на работа.Разбирам ако има нещо наистина сериозно и не могат да я успокоят обаче след като са опитали.
Катина и на мен това си ми прилича на момчешки бой,а не на агресивност.И моя син не е агресивен,но играта им с другите момчета е такава грубиянска,че почти всеки ден се ступват.Не го взимам навътре,госпожата им също не се впечатлява от това(и тя има момче на същата възраст).Агресивноста е когато наранява другите безпричинно.Първи клас на моя син му се случваше да му се подиграват,че не може да говори и той се биеше.Тогава бяхме в друго у-ще с друга учителка и тя обвиняваше само моето дете.Но същите тези деца ги познавам още от градината,някой са ни и комшийчета и Мишо с години играеше с тях.Понякога сериозно се обиждат,карат и бият,но след малко пак си играят задружно.Поведението на моето дете сред други деца при игра,а и при разговорите им колкото и да не искам да си го признавам си е напълно в норма и по скоро хулиганско.Някой постъпки се опитвам да оправдавам с поведенчески проблеми,но май не е така в нашия случай. Sad
Като видях снимката на Таня си спомних как Мишо ми говори за момичета,попитах го да не е влюбен и той каза-искал ли съм ти пари за цветя? После ми обеснява,че само се шегувал с момичетата да провери дали ще са съгласни да ги целунел,а ако се влюбел трябвало да купи букет цветя и картичка сърце,но да ги даде така,че другите да не го видят,за да не му се смеят и после щели да се целуват тайно.Въобще и други бисери на тази тема съм чула и все повече го вълнува другия пол,а на мен ми се струва много рано като че ли... newsm78

# 211
  • София
Моя Мишо е точно като на картинката Танче.Усмихнат миличък, с китка, ще гушне, ще се извини, ще направи комплимент ( казва обичам те на всеки който харесва  Rolling Eyes не разграничава обичам и харесвам), обаче като се ядоса и почва да реве и се държи като аутист.Включва на първа и от там директно на 5 скорост заковава.В такъв момент не чува и не вижда нищо, а със затворени очи нарежда колко е нещастен и колко е тъжен и все такива изрази които е чул, като се старае ревейки и интонацията да докара   Crazy.Дете в норма се успокоява някак, а Мишо не.Не и докато не чуе причина да спре да реве.Ако е ядосан на някого се опитва да го накаже.В случая децата са го победили и той прави това което е видял вече в детските.Лошите се бият, и той полага усилия да бъде като другите (в детските) и се опитва да се бие.Не го спирам в къщи защото досега беше като боксова круша никога не се защитаваше, не нападаше, не се биеше - играеше на барбита и ревеше.Сега се опитва да си намести мъжкото в себе си - все пак от няколко месеца само разбра, че е мъж - и се старае да се бие като мъж.Реве обаче като жена все още  Mr. Green.За сега взимам мерките с наказанията и наградите.Днес най спокойно ми каза знам, знам наказан съм без телефон и компютър - не се хаби демек да ми приказваш.Обаче аз взех по сериозни мерки - и натиках и баща му в битката.Довечера или баща му ще заучавства в наказването, или ще си губи авторитета пред Миниаз - сина си.Баща му има крайната дума довечера  Crossing Arms
Прилича ви на нормално, защото ви го разказвам с патос   Flutter

# 212
  • София
me4ta22 и Катина, Ами те тези цветя може да не са за друго дете, а за майка, баба, сестра. Далеч бях от мисълта да карам децата ви да ухажват другите момичета. Не знам, имам една приятелка с момчета, тя често ми е казвала, че се страхува да не станат грубияни и даже искаше да водим заедно децата на опера, беше записала и едното си дете на модерни танци. Просто си мисля, че момчетата гледат повече примери с насилие, с внушения, че е важно да си победител и го пренасят.  А пък никой родител не иска детето му на 18-20 да стане грубиян, ако си тактичен много повече се успява. И просто се замислих, че това не става изведнъж на 16-18 години. Е, както и да е, нещо се отплеснах...Но ми прави впечатление, че дъщеря ми казва за момчешките играчки - тези играчки са чудовища, за момчета и си гледа само момичешките. А като сравниш в магазините за играчки момичешките приличат на класическси детски играчки, а момчешките са бакогани и подобни. И най ми беше интерсно, че аз никога не съм й ги казвала тези неща, чудех се дали в градината не са ги обработвали или тя така ги е почувствала.

Катина, сега прочетох поста ти. Може би трябва да му обясняваш, че не всеки печели, да намериш детски книги, че е нужно да се отстъпва. Аз например също не обичам да губя и не играя на карти, дама и т.н., защото се ядосвам. Не мога да разбера точно, но не е нужно само да го наказваш, а да го преведеш да си осъзнава чувствата, да му покажеш как да се владее, мъжа ти също да го насърчи с примери, че и на него му се е налагало да приема поражения и там някъде може да има мъничко наказание.

Последна редакция: ср, 03 фев 2010, 16:02 от TanyaMG

# 213
Това за бащата ми звучи нормално Simple Smile
Да чуето у дома какво се чува когато аз имам да свърша нещо - баща им нарежда"Чакай само да види майка ти какво си направил...." ...Щото нали майката е зверкиня, а бащата горкия ...

Кате, моя големия син така се биеше в 1ви клас. И премина. Според мен това идва от неувереност и незнание как да се справи когато е победен. Не са научени да губят. Игри у дома в които той губи честичко биха помогнали. Ама и вие трябва да губите от време на време да не се депресира детето...

# 214
Сетих се нещо което ни разказаха на църквата в неделя. Една мама на 2ма сина, които се карат за кого да е първата палачинка решава, че е време за малко морал и обеснява на децата, че ако Исус е тук, той е щял да каже"нека първата палачинка да е за брат ми".
Тогава по-голямото момченце казва на по-малкото - "Супер, днеска ти ще си Исус!" ....

Та губенето не се възпитава толкова лесно, и според мен си е заложено в нас...

# 215
Извинявайте, че не пиша по последната тема. Но не бях погледнала един списък с взаимодействия на витамините и минералите. Най-добронамерено искам да кажа, че там една  част от нещата не са точни.  Деси, ни най-малко не съм си помислила, че се зяждаш. Просто поясних какво искам да кажа. Относно поста на Дорка за Карнитина има много деца от спектъра, които имат проблеми в това отношение и при тях карнитина е силно намален. На майката, която иска съвет за това какви изследвания още да направи, мога да кажа, че много заболявания понякога имат симптоматика сходна с аутистичната. За да се отиде в СВ. Никола първо трябва да се отхвърлят всички други органични причини. Направете магнитен резонанс- не скенер, а магнитен резонанс. Направете ЕЕГ, направете ензимни и метаболитни изследвания.

# 216
  • София
Извинявам се, че продължавам темата за моята особа.Игри играем, като сме честни - който когато спечели си спечели.Мишо като загуби обикновенно каката го отнася като врещейки му обяснява колко не е честен, и все той иска да печели и колко не е честноооооооооо.Таткото го бори вечер и го побеждава нарочно докато не чуе предавам се.Обикновенно е предистерично това предавам се.Понякога му пуска да бие, ама Мишо го разбира погрешно и продължава пак, добил сила, докато не извикат зверкинята (аз)на помощ.
До към 4-5 г. децата се бият и борят до дупка за да победят.Като израстнат емоционално и на около 6-7 започват да се наслаждават на самата игра, не толкова на крайния резултат.Това не си го смуча от пръстите, а от психолозите го изкопчих.Мишо просто не е израстнал все още емоцонално.Трябва да го научи.Ще става бавно.Танче, ще ползвам идеята разбира се - благодаря ви  Hug.
Вече и психолог нямаме във форума  Confused

Шефче, не спирайте.Вече сте тръгнали да сте строги-не се отказвайте.  Hug

# 217
Шефчето, според мен трябва да хвалиш - кратко, точно, спокойно и с голяма усмивка, също с докосване или лека прегръдка. Нека да види, че разни неща дето ги научава са важни. Така според мен ще се старае повече.

Катина, книжки с поучения са тези от поредицата за Франклин и Уроци от Голямата гора (за Мечо Пух и приятели). Избери си темите, които са ти най-наложителни и започнете да ги четете и обсъждате.
Почти всяко дете има проблем с това да се научи да губи. На средният ни син (в норма) понякога му пускам победа на Не се сърди човече, гледам да сме поравно. Изключително рядко се давам да ме бие на игрите Мемори. Мъжът ми обаче не му разрешава да го бие на шах, а и няма как, защото като поотрасне ще започне да се чуди защо като по-малък е биел тати на шах, а като по-голям - не. Мъжът ми е бил състезател по шах няколко години. Смятам, че сме уравновесили нещата до някъде и лека полека напредваме в тази посока.
Позволявам си, когато обсъждате проблемите на по-големите деца да включвам примери с Матей, за да разберете, че в някои отношения децата ви много приличат на тези в норма. Преди няколко дни се сетих да ви кажа, че може да следите и отчетните теми за съответната възраст (или клас), защото и там ще срещнете много сходни случки, които вие преживявате. Проблемът е, че понякога тези теми са пълни с бла-бла, ах и ох, но смятам, че има и полезни неща.

# 218
  • sofia
..... че много заболявания понякога имат симптоматика сходна с аутистичната....

Интересно  newsm78. Кои заболявания например имат симптоматика сходна с аутистичната?

# 219
  • София
Darkviolet, сетих се да ти кажа от преди няколко дни /колко съм ку-ку не помня дали го писах/ за сина ти и опитите да говори. Според това, което са ми казвали трябва да участваш като в разговор "а това ли там нещо, да куче е, студено е", да се опиташ да доловиш поне нещо и да го оформиш като дума, най-вероятно той говори за нещата пред него, първо започват с явни неща. По добре се мотивират, ако чувстват, че участват в разговор.

# 220
  • София
О, и аз мислех да пиша също по въпроса.И аз съм ку ку.Това нещо което казваш - о, ти говориш браво, продължавай.Детето чува само бла бла.Той, вероятно иска да чуе, или покаже предметите.децата първото нещо което им прави впечатление са съществителни.не цветове и форми, а куче, коте, чаша, лъжица.Като видиш, че те гледа му назовавай предметите които той наблюдава.Ако загледа как чистиш с прахосмукачка и забърбори нещо му кажи ПРАХОСМУКАЧКА не използвай много думи.Кратко и ясно назовавай предмета.Можеш дребни предмети да ги поставяш до брадичката си и да ги изговаряш ясно.например КРУША - но с ясно изразена артикулация на устата.Така хем вижда крушата, хем чува, хем вижда какво прави устата ти като чува думата.Можеш и по повече думички да казваш като жълта круша например, но май на по късен етап  newsm78.Ако каже нещо се прави, че го разбираш точно както Таня описва - вода ли искаш, гладен ли си.Да не се откаже от опитите.Нека добие увереност.
Шефче не изразявай похвалите бурно, а с равен тон.
Забравих да кажа благодаря за идеите.Много логично звучат, ще се възползвам  Hug

Последна редакция: ср, 03 фев 2010, 17:59 от Катина

# 221
Таня, Катина, благодаря за съветите. Ще се постарая да бъда по-наблюдателна, за да разбера кое точно го вълнува, когато говори така.
Има една ситуация обаче, в която не знам как точно да постъпя и изливам поток от думи. Например, когато го взема от детската градина или баща му го доведе вкъщи, той ме гледа и казва обикновено няколко срички - ба или па, редувайки ги. Според мен изразява радост, че се виждаме и аз също се радвам да го видя и започвам да му говоря за това. Никак не мога да ги свържа със ситуацията тези срички, затова казвам, че се радвам да го видя. Обаче едва ли разбира, че му обяснявам чувствата си?

# 222
Катина, аз дебело подчертах, че го казвам добронамерено. Просто искам хората да знаят, че нещата описани там не са съвсем точни. 

Кифла, на практика голяма част от заболяванията,  PDD, PDD-NOS, Rett syndrome, шизофрения, някои видове епилепсии, определени нарушения на мозъчните структури, метаболитни и ензимни заболявания и други разстройства имат аутистична симптоматика. Не пълната гама, но някои от симптомите съвпадат напълно. Затова, за да се стигне до диагноза аутизъм, преди това трябва да се изключи всичко останало, защото ако детето има някакъв друг проблем, се действа по коренно различен начин.

# 223
  • София
Катина, аз дебело подчертах, че го казвам добронамерено. Просто искам хората да знаят, че нещата описани там не са съвсем точни. 
  newsm78 Сега пък какво направих  newsm78 Не разбирам  Blush

# 224
mina.e  В термина аутистичен спектър влизат ВСИЧКИ PDD - дали ще е канеер синдром, аспергер, рей, ПДД-НОС - всичко това са видове одединени от груупата ПДД. И се диагностицират по един и същ начин.

Дори и има деца преминаващи от един в друг "аутизъм" - ппримерно дете диагностицирано с Канер и неговорещо на 4 години се случва да проговори и на 8 да настигне връстниците си - тогава ако се диагностицира наново ще кажат че е в ПДД-НОС. Ако не са знаели, че е проговорил късно ще го нарекат аспергер.... Класическия Аутизъм имат много малко деца от спектъра - едва около 5%. Масово са с ПДД-НОС. Затова е и СПЕКТЪР.

Наличието на епилепсия не изключва аутизъм както и обратното, както и диабет и един куп други заболявания... 
Един СИД примерно показва аутистично поведение, но това не е аутизъм. Обаче децата с СИД обикновенно "израстват"  СИД-а в диспраксия или ПДД-НОС, защото СИД не е диагноза.

Както и ПДД не е диагноза, но ПДД-НОС е и си е точно форма аутизъм, колкото и Аспергер или Канер примерно.
И се действа по един и същи начин.

Общи условия

Активация на акаунт