Аутистичен спектър. Аутизъм - тема 12

• 81 019
  • 729
  •   1
Отговори
# 60
  • София
Надявам се да бъда приета във вашия прекрасен колектив на борбени майки и за напред да си помагаме една на друга която с каквото може Hug

Хвърчат искри, защото сме борбени Simple Smile, току виж от толкова искри изгоним проблема Praynig За диетата, този метод е и вид хранене. Ако детето ти яде само месо и ориз, въпреки, че ще е на идета, не набавя нужните вещества, а от някои дори ще има в повече. Трябва прецизно да се подберат храните, но не съм такъв спец, сега мисля.

Галатея, аз си мисля, че при деца под 2,5 г. помага само диетата, защото тези деца така или иначе ги учим, всяко бебе му се показват нещата, за да стане дете. Т.е там пак има обучение, но това е което всяко дете получава или пък само си взима.

Много ми беше интерсно за бутилките, благодаря и за линка с шишетата, сигурна ще се обзаведем.
Кажете около СФ каква вода да пием или филтър?

# 61
  • София
Е, не можеш да ме убедиш в това.Изхвърлих една камара чисто нови тави и тенджери в хартиени опаковки и вързани с канапи скатани за чеиз от бабето.Като чистя на село алуминиевата млековарка ми почерняват парцали, ръце, и мивка.Не мога да повярвам, че тази чернилка е безопасна  Shocked.Ще чета пак по въпроса, но надали ще давам на децата мляко варено в тази млековарка, или пък вода от алуминиево шише  Crossing Arms

cherna_magiq , не съм от големите почитатели на диетата, защото при детето ми не даде резултата, който се очакваше.И още повече след спирането и - не даде обратния резултат който се очакваше.Но, те съветвам да я опиташ.Много майки отчитат положителна промяна след въвеждането и.Можеш да опиташ следното.За поне месец спри да даваш на детето нищо купено от магазина.Готви му само домашна храна.Използвай само пресни подправки, и нищо съдържащо в себе си подобрители, оцветители и неща започващи с Е и номер.
Не давай газирани напитки, давай му само прясно изцедени сокове, купувай типов, или пълнозърнест хляб, не купувай бял.В типовия има намалено съдържание на глутен.готви с типово брашно.прави му домашни сладкиши, или баници, или тутманици.Не купувай, и не давай колбаси.Не давай зрънчо, солети, или каквото и да е там неприготвено от теб.Намали сиренето и кашкавала.По възможност използвай мед или сусамов тахан с мед за намазване на сандвича.Замени маргарина с масло по мъничко.Давай повече плодове на детето.
Това е преход към диетата.Не е драстично, и не е опасно по никакъв начин за него.
Ако устискате така известно време, и ви хареса промяната в детенце можеш и да преминеш към премахване на глутен и казеин.Но вече ще си сигурна кое повече му влияе - глутена и казеина, или консервантите и готовите пакетирани храни.
Ако решиш да спазваш диетата - чети много и я спазвай наистина правилно.Има теми за диетата с рецепти и упътвания.Изчети там всичко.Момичетата ще помагат.
Правилното спазване на диетата е философия бих казала.Ставаш като обсебен .Трябва да щрака мозъка постоянно, очите на 6.Трудно е, но не е невъзможно.

# 62
Здравей cherna_magiq,
Причината да прехвърчат искри тук е именно голямото човеколюбие. Всеки иска да помогне, лошото е, че понякога не успяваме да надскочим личните си рамки, но всички се учим и се развиваме, или поне се надявам да е така. Аз лично съм искрено възмутена от авторитарния тон, който Kezaja налага в тази тема и от неистовия й стремеж да заглуши всяка друга позиция. Сигурна съм, че го прави най-чистосърдечно и с единственото желание да помогне, но с течение на времето съм се убедила, че няма необходимото разбиране за дълбочината на проблема аутизъм, поради факта, че разбирането й за аутизма се заключва до познаването на деца, които слава богу са по-високо функциониращи.
Смятах да обвиня Kezaja в липса на вяра в интелектуалните способности на родителите попаднали в този форум, и подценяване на тяхната способност сами да направят своите изводи, но като се замисля това би могло да важи и за мен Simple Smile А аз вярвам, че въпреки стреса, на който сме подложени ние можем да вземем нашето правилно решение. Това, за което искам да помоля Kezaja е да не се опитва да опровергава всеки пост, който не отговаря за личното й разбиране за аутизма. Нека всеки родител реши сам за себе си какво е аутизъм. Лично аз не съм съгласна с тълкуванието на Kezaja, защото то описва какви са децата ни, но не и защо са такива. Аз откривам отговор на въпроса Защо? в медицинските проучвания и смятам, че откривайки отговора на въпроса Защо? бих могла да намеря и отговор на въпроса Как да помогна на детето си? и специално за Kezaja подчертавам, че това в никакъв случай няма да бъде за сметка на поведенческите, езикови и всички други терапии.

# 63
  • в моя свят
Момичета конференцията относно ДАН методите наистина разбуни духовете,но нека не позволяваме различните ни възгледи да превръщат темата в поле за размяна на реплики.Още повече,че понякога ясно личът и лични отношения.

Аз също се присъеденивям към молбата на Calathea ако някой е водил детето си при гастроентеролог нека сподели какви изследвания са правени.Аз питах и в предната тема,помолих и от център Тацитус да се включат,но........

Малко в съвсем друга посока,но четох в една книга относно симптомите на диспраксията или така наречената "тромавост" при някой от нашите деца.Слабата координация,честото удряне и падане,проблеми при изкачването и слизането по стълби и т.н.Финната моторика също така.Макар,че моето дете преодоля повечето от тези неща направи ми впечатление следното упражнение за "фината настройка".Целта е да се намери ориентираща точка в която сетивата са най-точни и последователни.Използват се сетивата за движение и равновесие,за да се определи кога е достигната оптималната точка.От детето се иска да пази равновесие,стоейки на един крак.Към него се хвърлят едновременно 2 топки и то трябва да ги хване по една във всяка ръка без да падне.Ако може да направи това,значи усещането му за равновесие,разполагане във времето и зрението му са точни и детето използва оптималната ориентираща точка,за да го постигне.За всяко дете с трудности в координацията ще изглежда като невъзможна задача,но след повече практика би трябвало да успее.
Не съм го пробвала,защото не намерих 2 еднакви по големина топки,но ми се струва,че и за възрастен това упражнение си е предизвикателство.Пише,че е много ефективен начин детето да съумее да намери своята оптимална ориентираща точка.

# 64
Аз мога да ви кажа какви са моите изследвания Метаболитен профил /изследване на урина/ - то ми показа наличие на маркери за гъбички и бактерии в стомаха, както и маркери за липса на В12 и В6. Такова изследване може да се направи в генетичната лаборатория на Проф. Кременски в Майчин дом, на 14-тия етаж - събира се 24 часова урина, смесва се и около 50 мл се носят в лабораторията. Предварително е необходимо да е проведена среща с лекар, на която да се носи епикриза и съответния лекар може да назначи изследването. Аз очаквам следващата седмица да ми излязат резултатите от там и ще коентирам ресултатите супоставяики ги с американските. Ще обмисля след консултация с лекаря дали да направя и генетични изследвания. Имаше статия, че генетичната лаборатория е разширила възможностите си от тази година. Другите са кръв, коса и изпражнения, но на тях до сега не съм намерила аналог у нас. Метаболитното изследване на урина обаче само по себе си беше носител на основна част от информацията.

# 65
Таня, ние пием филтърна вода. Имаме кана Брита.
Преди няколко години сестра ми даваше на децата си само минерална вода, предимно Девин, рядко я разнообразяваше. Във водата Девин има много флуор и по зъбите на децата започнаха да се появяват бели петна. От тогава имам едно наум с минералната вода. Купуваме в бутилки само, когато сме извън дома.
Не знам дали филтърната вода е най-добрият вариант, но на мен поне ми се струва малко по-безопасният, защото от минералната вода не знам с какво количество минерали ще се наблъскат. Може би изворната вода е по-добре, но пък е трудно да повярваш на всичко, което пише по етикетите. Sad

# 66
Благодаря ти Кати за всички съвети,да си жива и здрава Simple Smile.Периода от 2м когато изключихме глутена и казеина от менюто на Дани изключихме и всички консерванти ,оцветители и подобрители и така любимите ни бульони и пикантини ,от които манджите стават наистина вкусни.Аз по принцип съм противничка на всички зрънчота и чипсове и тем подобни боклуци и не ги купуваме и без това.Готвех само със зехтин/в къщи постоянно се готви,не караме на суха храна/,купувах месо за да си направя кайма,спрях да купувам любимите на Дани купени суджуци и сушеници,въпреки че освен тях той друго месо подчти не яде.Купувах постоянно ядки/орехи,бадеми,ядки от кайсия-всичките сурови/,сушени плодове ,които той категорично отказваше.В къщи имаше винаги плодове,тъй като това беше единствения начин Дани да получава захар.От начало ги ядеше,но сега след 2-та месеца така не иска да види никакъв плод.И така общо взето здравословно хранене подчти в оптимални размери.Въпреки това нито почна да спи както трябва,нито се нормализира изхождането ,а тези два проблела са доста задълбочени при нас и затова не знам дали да опитвам пак.Той обожава сурене,кашкавал и мляко и както не яде месо .......много съм объркана и не знам какво да паравя

# 67
Хубаво ли е да давам вода,която си пьлня от изворче на едно село?Не купувам изворна от магазина,защото не сьм сигурна дали е истинска .

# 68
  • София
Значи вие сте били два месеца на диета и не си забелязала подобрение.Аз те разбрах погрешно.Мислех, че само захарта сте спрели  Embarassed.Значи имаш представа за какво става въпрос.
Да не те обърквам, нека по запознатите кажат, но на мен ми звучи като не ви влияе диетата.Да, знам, че трябва повече време, но все пак два месеца са си достатъчно за да направиш някаква преценка.
Опитай сега да даваш такива храни ето
Ако в храната има антиоксидант - значи взимай стига да я понася детето и е съобразена със разбирането ти за диетично хранене.
Също така противовъзпалителни - това с цел да се отървете от гъбичките.Аз не съм лекар, и не ми е работа да ти препоръчвам друго освен храна.Но, ако искаш и сама потърси алтернативи на антиоксиданти и противогъбични неща.
Това ти го препоръчвам основно заради запека, но не само

# 69
http://www.recipemagician.com/
http://www.zemianazaem.com/
Това са български сайтове за суровоядство - има много рецепти за здравословно хранене, като повечето от тях са изцяло съвместими с нашата диета, без дори да подозират за нея. От тук взех рецепта за тортата за нашия рожден ден, правя бонбони и кремчета - всичко сурово и много полезно. Има статии и съвети за детоксикация.

# 70
Много ти благодаря Кати,да така е и според мен 2м не са малко време,ама знам ли ....Дано Мина прочете изказването ми и си каже нейното мнение,ще ми бъде полезно да го чуя.Иначе за проклетия точно това ,което е полезно за него като храна той не иска да го яде Sad.Ще бъде трудна и мъчителна борба.Мъжът ми ме упреква ,че съм се хванала като удавник за сламка с тази диета.Дори и така да е ,аз като майка на това дете сам длажна и няма да пожаля никакви средства и усилия...ще опитвам всичко.Дани не е опитно зайче -и това го чувам всекидневно.Човек трябва да вярва се в нещо-дори и това да се окажат напразни надежди.
    ЕАА ,може ли да се обърна към теб с молба да да ми разесниш по подробно за всичките изследвания ,които сте правили на детето може и на сайп- svetlio7211.Благодаря ти предварително Simple Smile

# 71
Аз съм чувала, че суровоядството не е подходящо за малки деца. Знаете ли нещо по въпроса?

Катина ме зариби със сайтовете за витамини и в единият прочетох, че витамин Е може да се набави чрез слънчогледовите семки без да е уточнено дали да са сурови или печени. По принцип аз ям сурови, но не съм сигурна, че за децата е добре така. Иначе Криси много обича едни печени белени слънчогледови семки и ще му давам повече от тях. Аз ги слагам и в домашният хляб, заедно с тиквени и ленено семе. Става страхотно, самият хляб си е пълноценна храна. Поняга го ям само него на закуска.
Доколкото разбрах липсата на вит. Е е може да бъде причина за запека.

# 72
Хубаво ли е да давам вода,която си пьлня от изворче на едно село?
Сега мога да предизвикам на лицата Ви усмивки. Лятото майка ми беше чула, че добре се отразявало смесицата от 7 различни изворни води. Усмихнах и се, но пък си викам какво пък, с нищо няма да навредя на детето като му дам да изпие тези 3.5 литра вода. И почнах да събирам водата - от където минех и събирах водата, т.е. за два дена се постарах да я събера - имах около себе си 7 различни изворни чешми. Но..... в един момент забелязах табели около самите чешми от ХЕИ, че не препоръчват водата за пиене, а само за миене. Даже пишеше "Опасна за пиене". На едната имаше надпис с червено R 22. Тъй като по професия съм еколог и съм запозната какво означава тази фраза - "Вреден, ако се погълне". Лошото е, че аз знам, но другите хора няма откъде да са запознати. Тези табели се появиха това лято, преди това ги нямаше. Излишно е да казвам, че изхвърлих всичката вода - не рискувах да я дам на детето.

# 73
Аз съм чувала, че суровоядството не е подходящо за малки деца. Знаете ли нещо по въпроса?
Не съм се интересувала дали суровоядството е вредно и не се опитвам да го препоръчвам. Пуснала съм сайтовете, защото има рецепти за здравословен шоколад, торти, бонбони и кремове, които се приготвят от здравословни за децата продукти, отговарят на ограниченията на диетата без казеин и глутен и се приготвят без термична обработка, която унищожава полезните съставки в храната.

# 74
ЕАА, аз не съм те упрекнала, че препоръчваш суровоядството. Просто мислех на глас, защото искам да давам повече ядки на детето, обаче се чудех дали да ги предлагам печени или сурови. Реших, че като си чела сайтове за суровоядството може да си по-информирана от мен и затова си пуснах въпросчето.

Общи условия

Активация на акаунт