Аутистичен спектър. Аутизъм - тема 12

• 81 017
  • 729
  •   1
Отговори
# 75
Pepi r, e какво ни остана да даваме на децата.Минерална не е много добре,от чешмата вкьщи тече пяськ.Сега и от изворче ще ме е страх да пьлня.

# 76
четох в една книга относно симптомите на диспраксията или така наречената "тромавост" при някой от нашите деца.Слабата координация,честото удряне и падане,проблеми при изкачването и слизането по стълби и т.н.Финната моторика също така.
     Me4ta22, сподели моля те за тази книга и дали може да бъде изтеглена от нет-а. Peace

# 77
Черна магия, моля те, изчисти си 'кутията', не мога да ти изпратя лс.

# 78
Здравейте, мисля че в България моето дете е едно от малкото, което е било на професионален гастроентеролог. Изследването, което се прави там се нарича гастроентероскопия. Чрез поставяне на тръби на края, на които се намира камера - една в хранопровода и една в ануса и се заснема всичко, което е в гастроинтестиналния тракт. Снимките стават на няколко секунди. На камерата има поставена светлина, за да могат да бъдат направени снимките. Процедурата продължава около час. Прави се с пълна упойка. Където бъде открита лезия, би трябвало да се направи биопсия, за да се види от какво е причинено възпалението. Тъй като е невъзможно по този начин да се видят някои части от храносмилателния тракт, най-добрият вариант е паралелно да се използва камера капсула. Тя представлява нещо като  капсула от антибиотик отпред има камера и лампичка, която се включва и светва на няколко секунди, когато и камерата прави снимка. Тази капсула се изпива с вода като лекарство и на другия ден се изхвърля посредством изпражненията.Докато трае тази процедура детето носи едни колани, на които е закачено специално оборудване, което записва всички снимки.  При моя син основно се оказа, че всички лезии са причинени от вируса на полиомиелитната ваксина. Той се изолира при всички взети биопсии.  За диетата аз смятам, че трябва да се упорства. Има и деца, при които не дава необходимите резултати. Аз досега съм видяла само 2 такива. Ако имате специфични въпроси - обадете ми се.

# 79
  • София
А гастроентероскопията, която се прави тук с какво е по различна от тази, която са правили на твоето дете?На мен ми звучи същата  като тукашната Thinking

Мина, има ли някакъв начин да се помогне в случая на твоето детенце.Наистина за първи път чувам за лезии причинени от ваксина  Crazy.

Шефче, защо тече пясък от чешмата ви.Във вашия квартал е много хубава водата.Да нямате някаква авария по тръбите около блока.Принципно най полезна е изворната вода - не минерална, не чешмяна, не от маркуч, а изворната.Казвам го под влияние от филма за водата.

# 80
Не мога да повярвам, че тази чернилка е безопасна  Shocked

катина, вероятно тези съдове не са алуминиеви - алуминия е изключително лек и лъскав метал и определно не цапа. Светъл като среброто, но много  лъскав.

Кутийките от кока-кола примерно са алуминиеви- срежи една и виж вътре какво е.

аз имам тави алуминиеви домъкнати от БГ тук, и те са лъскави и не цапат... Не че ги ползвам много - много мразя да ги мия, а алуминия неможе да се слага в миялна машина, защото праха за машината разяда алуминия - нали е някаква основа.  

Шишетата на децата са доста стари, и не са потъмнели.

ало те притеснява алуминия пробвай с такова от неръждаема стомана. Или с пластмасово Simple Smile

Сетих се нещо дето ще ти хареса - намери сребърна табакера - така ще си правиш домашна сребърна вода  Mr. Green ще уморяваш всичко бацилесто

Darkviolet, едни от ядките не бива да се аконсумират сурови - мисля, че лешниците бяха ,а може и да бъркам.
Аз бих ги пекла, пък са и по вкусни печени.

За диетата според мен това е най-пречупващия момент и е вид терапия също - и трябва да се опита. Това поне за мен беше първия път когато казах категорично НЕ на детето и следвах диетата като Библия. Детето се научи, че има неща които не се прави, и се дресира, защото допреди това все пищеше и ние накрая все се предавахме...

# 81
  • в моя свят
sladko pate книгата е за "Дислексия практически и лесни за следване съвети" на Робин Темпъл.Ето тук-http://www.book.store.bg/c/p-p/m-443/id-12871/disleksia-problemi … robin-tempyl.html За съжаление отдавна вече е изчерпана и не се намира.Скоро се очаква да бъде преиздадена.Асоциация дислексия в Русе са поканили автора да представи книгата в Бг.http://www.dyslexia-bg.org/ Насочена е най-вече към метода Дейвис,но има съвети и обеснения за всичко съпътсващо проблемите с ученето-дисграфия,диспраксия,дискалкулия,хиперактивност,липса на внимание,поведенчески проблеми.

Искам да споделя,че ние от утре започваме програмата за справяне с дислексията.В Русе има 2 центъра като единия работят по метода Дейвис,а другия по немски метод AFS.Още в края на 1-ви клас ние заведохме детето в Русе за първоначален тест за дислексия.По-чисто финансови причини не можахме да минем програмата тъй като е свързано и с престой в града и т.н.Вече са открили и център във Варна.Днес бях на среща с обучителя по дислексия и утре започваме работа.Ние от преди празниците останахме и без логопед и много се радвам,че отново имаме възможност да започнем работа с детето.

# 82
Кати ,не знам защо водата ни е такава.От 2г.близо е така.Топлата е жьлта ,а от студената най- редовно като пусна има пяськ.Ние изобщо не пиеме от нея.И от  Витоша пьлня,обаче сега зимата замрьзват чешмичките .

# 83
  • в моя свят
Момичета чесно казано след поста на Мина гастроентероскопията ми се струва твърде грубо изследване.Сега се чудя дали бих могла да подложа детето си на това.При положение,че няма сериозни оплаквания.Със сигурност ще направим консулт с гастроентеролог,но мисля,че не бих позволила такова изследване ако няма достатъчно показатели за това.

# 84
Благодаря ти Кати за всички съвети,да си жива и здрава Simple Smile.Периода от 2м когато изключихме глутена и казеина от менюто на Дани изключихме и всички консерванти ,оцветители и подобрители и така любимите ни бульони и пикантини ,от които манджите стават наистина вкусни.Аз по принцип съм противничка на всички зрънчота и чипсове и тем подобни боклуци и не ги купуваме и без това.Готвех само със зехтин/в къщи постоянно се готви,не караме на суха храна/,купувах месо за да си направя кайма,спрях да купувам любимите на Дани купени суджуци и сушеници,въпреки че освен тях той друго месо подчти не яде.Купувах постоянно ядки/орехи,бадеми,ядки от кайсия-всичките сурови/,сушени плодове ,които той категорично отказваше.В къщи имаше винаги плодове,тъй като това беше единствения начин Дани да получава захар.От начало ги ядеше,но сега след 2-та месеца така не иска да види никакъв плод.И така общо взето здравословно хранене подчти в оптимални размери.Въпреки това нито почна да спи както трябва,нито се нормализира изхождането ,а тези два проблела са доста задълбочени при нас и затова не знам дали да опитвам пак.Той обожава сурене,кашкавал и мляко и както не яде месо .......много съм объркана и не знам какво да паравя

Черна магия, ако искаш да си зрава забрави за зехтина. Древните гърци са използвали
зехтина само за външна употреба. Модата да се яде зехтин идва от Франция преди два
века. За някой хора зехтина е много вреден. Премини на готвене със свинска мас, така както
в България са готвели векове или готви с нормално олио за готвене като
преди да сложиш, каквото и да е в тенджерата, запържи олиото (запръжка с лук да речем).
Диетата обикновено се проваля при хора, които готвят със зехтин и не
правят запръжки. Дали ще  вземеш думите ми под внимание е твой избор.
Дори в рецептите на Ванга много неща се лекуват като в приготвянето
на някакъв лек се използва свинска мас. Мисля, че една лъжица свинска мас
на една денджера с ядене, не би навредила чак толкова много. Аз готвя с
мас или правя запръжка с лук преди да сложа другите продукти за яденето
в тенджерата Sunglasses

Peace Heart Eyes

# 85
  • София
За изследванията при гастроентеролог - аз доколкото разбрах, че най-вече тук няма лекар, който да е обучен да разчете резултатите. Лекарят от конференцията каза, че изследването не е необичайно, поради това, че аутистите не търпят да седят мирно трябва упойка /например в болниците да има такава пътека, все пак пълна упойка не се слага в кабинет/. На мен ми звучи като специализация "гастроентерология за аутистични заболявания". И на това изследване се подлагат невербални аутисти /или само с няколко ехолалични фрази/, доста тежки случаи. При по-леките случаи се прави по-обикновенна консултация.
Струва ми се, че трябва да кажете, че се опасявате, че децата ви имат стомашен дискомфорт и да опишете какво ви притеснява. Най-вероятно ще направят външна ехография на корем или ренгенови снимки, ще опипат корема /дали децата ви ще разрешат/. Другото, на което обърнаха внимание, че понеже имат висок праг на болка, като им натиснат коремите, те не реагират и преглеждащият лекар може да се обърка, че няма болка. Или пък другата крайност - въобще не дават да им пипат корема, а все пак без преглед и то в спокойно състояние на пациента, лекарят може само да гадае.

# 86
Здравейте момичета.
Изтървах предишната тема, но тази я изчетох от началото до край, знаете, че си ви следя. ))

Разразили са се доста спорове, но мисля че те са в резултат на това, че всеки се стреми да направи най-доброто за детето си.
Ако при един действа едно, то е ясно че при други ще действа нещо съвсем различно. Важното е да се опита и да се прецени кое влияе най-добре на детето.
Когато ви чета ми става малко мъчно, че ако навремето имаше такъв достъп до информация, всички тези диети и различни методи за повлияване на деца от аутистичният спектър, може би щеше да ни е по-лесно или по-точно да може да помогнем качествено на сестра ми. И да няма много от тези затруднения, които бяха в следствие на нашето неразбиране на нещата.

# 87
...искам да давам повече ядки на детето, обаче се чудех дали да ги предлагам печени или сурови.
Darkviolet,  извинявай ако съм прозвучала рязко, не е било умишлено Simple Smile Според това, което пише в сайтовете за суровоядство всяка храна, подложена на термична обработка над 48ºC, губи естествените си ензими и голяма част от полезните си съставки. Препоръчва се ядките да се ядат след накисване и дори покълнали, както и различни видове семена. Смята се, че ако човек яде покълнали семена те му доставят всички необходими хранителни вещества. В сайтовете, които приложих има много информация по тези въпроси. Моето момченце не яде никакви ядки и единствения начин да ги включа в менюто в суров вид са рецептите от въпросните сайтове. За мен те са голямо попадение. Малкият обича и яде с удоволствие, торта и "кремче", а аз съм щастлива, че всичко е здравословно Simple Smile

# 88
Здравейте, момичета! Извинявам се, че нахлувам в темата ви, но попаднах на нея от статистиката на сайта ни.
Искам само да направя разяснение относно това:

Аз съм чувала, че суровоядството не е подходящо за малки деца. Знаете ли нещо по въпроса?
Няма такова нещо.
Моят син е на 19 месеца и го захраних главно със сурови храни. Дъщеря ми е на 5.5 години. Също се храни по този начин, макар че преходът при нея е малко по-труден.

Имам 2-3 книги за суровоядчета деца. Едната от тях е тази:
http://www.shazzie.com/divinity/evies_kitchen/

В книгата има малко "изчанчени" рецепти т.е. някои продукти не могат да се намерят в България. Давам ви само пример, че има суровоядчета по рождение. Simple Smile

Относно ядките- всички могат да се ядат сурови, стига детето да не е алергично. Само фъстъците не, но те са бобови, не ядки. Макар че на много места чета, че си ги хапват покълнали. Аз не съм пробвала.

# 89
Благодаря за отговорите за суровоядството.
За сега Крис обича само слънчогледовите семки. Давам му белени. Ще пробвам и с други ядки, както и рецептите щом ЕАА казва, че успява да "пробутва" на детето си полезни храни по този начин.
Аз съм противник на изкуствените витамини, ако може храната да набави полезните вещества. Проблемът при повечето от нашите деца е, че трудно приемат нови храни и май с витамини и добавки е доста по-лесно да им се набавят необходимите за развитието витамини и минерали.

Общи условия

Активация на акаунт