Аутистичен спектър. Аутизъм - тема 12

• 81 587
  • 729
  •   1
Отговори
# 510
  • Анкх-Морпорк
За този мелатонин точно си мислех - преди 100 години хората са си лягали рано, защото не е имало какво да правят вечер. Газените лампи и свещите са по-слаби и не са давали възможност чак толкоз да се активизира мозъка.
Ние живеем в среда на много дразнители - изкуствено осветление, музика, филми...
Динамичният, да не кажа стресовият, живот, който водим, ни държи нащрек и ни образува адреналин, а адреналинът пречи на заспиването.
Т.е. ни е сами си пречим на естественият синтез на мелатонин.

# 511
firebird,  и според мен точно това се случва - децата ни имат серозини сенорни дефицити - за тях лампата е като прожектор примерно, едва доловимия шум като бръмченето на дрелка и т.н. -как да "изключат" и спят...

А за Мими - ще спи и лятото. Направете тъмни щори или пердета и ще заспива. Между другото навика е доста силно нещо -  нали ти казах, че и без хапче моя син на следващата нощ в петък заспива сравнително рано...
При нас е светло когато децата заспиват. Но затъмняваме пердетата и пускам лампуте да изглежда като вечер. те естествено спорят с мен, че не било тъмно, а аз показвам часовника и казвам, че еди колко си часа се спи.
И аз същото установих - детето прогресира много откакто спи достатъчно. Мозъка трябва да почива за да се възстановява. Тогава и терапиите са по ефективни и училището и поведението се променя...
При мен самата повечето сън ми се отразява най-вече на спокойствието и подобряването на семейните взаимоотношения.  Имаме много повече време да говорим, да споделяме, да гледаме филм или четем книга заедно която обсъждаме с мъжа ми. нещо което години наред с малките диванета беше немислило и така се бяхме изпоизнервили, че не минаваше седмица без да се сдърпаме за нещо. Сега се хилим на глупостите и пакостите на децата, не го увикваме примерно...

# 512
  • София
Calathea,браво,радвам се,че още едно проблемче с малката се изчиства!
Аз с моите деца проблеми със заспиването никога не съм имала./пу пу/.От малки отказаха следобедния сън.Обаче вечер в 20ч са по леглата и до 20,30 са заспали.Няма зиме,няма лете.Бубка е точна като часовник-ако в 20,15 не е в леглото почва да нервничи.Не познава часовника,де. Laughing
Онзи ден си взехме характеристиката от центъра,да ви кажа много съм доволна и не мога да не споделя една малка част от нея с вас:
"Пасивният речник е развит на качественно по високо ниво.Бояна демонстрира изкл добро разбиране.Разпознава и посочва/дава основните цветове,сезоните,превозни средства,плодове и зеленчуци,ежедневни дейности.Освен че разпознава тези обекти и предмети,тя успешно ги сортира и класифицира-плодове и зеленчуци,диви,домашни и морски животни и др.Разбира и изпълнява както прости инструкции,така и по сложни изискващи извършване на серия от последователни действие/стани,вземи плика и дай солети на Йоана/"

Е,това е хубавата част от статуса Mr. Green,има и описано това,което не прави.Обаче по важното е,че разликата между предния статус и този е от небето до земята.

Появи ни се и проблем.Взе да се напишква това дете.През деня.И в центъра.Вкъщи рядко.Прави го в определени моменти .И е особенно щастлива от този факт.Дано скоро го преодолеем,защото ми е страшно неудобно,казвам ви,да  се налага да я преобуват.

Последна редакция: нд, 21 мар 2010, 08:31 от Валенцето

# 513
Валенцето Много хубави новини. Да ти е жива и здрава Бубката! Все такива новини да получавате!
за напишкването може да е такъв период- децата които са приучени към гърне понякогасе заиграват и изчакват да отидат в тоалетната/умишлено отлагат и стискат/ до момента когато им се препълни до толкова мехура, че накрая се напикават.
Може да помолиш да и напомнят да отива в тоалетната на всеки 2-3 часа. Или преди да сменят занятието./Досега лепихме апликациите, сега ще си играем, но преди да почнем нека приберем лепилото и минем през тоалетната/. ПОмагат и изказвания от рода - аз искам сега да седна с теб да си играем, но преди да го направя ще отида в тоалетната за да мога да си играя спокойно с теб. Искаш ли и ти да направиш така? Идеята  за създаване на навик да ходи преди да и се е допишкало много и да почва да стиска. Просто като напомняне.

Честито и на рожденничката Гери - да разсте жива и здрава и да радва всички у дома!

# 514
  • София
Благодаря,Деси!И аз се надявам все на хубави новини.Чета и си препрочитам статуса от два дни,някакси това ме кара да се чувствам добре,макар и нещата,които да не прави да не са малко.Обаче е описано колко много букви разпознава и назовава,а също и някои числа.И ето тази част,която всъщност ме радва най-много:
"В групата тя се чувства добре, разпознава децата, които са ежедневно с нея, отскоро проявява жив интерес към тях, опитва се по всякакъв начин да общува – пипа ги, побутва ги, казва им някоя дума, която е чула те самите да използват. Бояна е емоционално спокойна, не се наблюдава агресия или автоагресия. "
Дано не ставам смешна с толкова много споделяне за Бубка,но наистина се чувствам невероятно щастлива от факта.

Деси,момичетата там я водят на гърне в последно време през половин час.Е,не пишка на гърнето,свалят  я в залата и тя там свършва работата.Странното е,че тя по принцип стиска много,наистина много.На ден може да се изпишка и само два три пъти.Не че това е добре,де.Не знам,имам чувството,макар и да звучи смешно,че се прави на интересна там.Някакси цели внимание.Макар че точно пък тя надали страда от липса на такова ,все някой се занимава с нея,рядко остава да играе сама.Ето сега събота и неделя не се напишка нито веднъж,вчера бяхме цял ден навън,стиска си около 5 часа детето,0като голям човек.

# 515
Вали , при нас това с напишкването го минахме поне около четири пъти вече.Както си ходи до тоалетна сам ,без проблеми по малка и голяма нужда ,така си започва да се напикава ,по голяма нужда си ходи пак в тоалетната ,но се напикаваше човека.Аз също не можех да си обесня на какво се дължи това,и после пак така от самосебе си започва да пишка пак сам в тоалетната . И това се е повтаряло около четири пъти от както се научи да си ходи в тоалетната. Може би и при Бубка ще мине от самосебе си,горе главата Simple Smile
Деси , Мечта да са ви живи и здрави приказливите многознайковци ,ако ми позволите да попитам ,вашите сладури имам ли умственна изостаналост,като ви чета какво разказвате за тях ,едва ли.
Пепи,какво да ти кажа мила,аз съм на работа по цял ден и дали съм против следобедния сън или не -никой не ме пита,нашия татко си е внушил ,че ако спи на обед ,ще спи и вечер,важен бил навика който му изграждаме.Истината е ,че на него през ноща му се събират не повече от 7 ч. сън и ако на обяд не го сложим/татко ми предимно/ да спи поне два часа става нещо страшно,цял ден е един кисел,нервен,плачи за щяло и нещяло,абе ужас е.Аз искам да започнем мелатонин и да заспива не по-късно от 21ч.,без да спи на обед ,да му се събират поне 10ч. здрав нощен сън на детето,ама то на глава с моя мъж не се излиза-"няма да го тъпчем детето с такива химий,достатачно са му другите работи,които пие " и това си е.
Миме,ти с твоя сапруг си нямаш такива грижи ,за което се радвам ,радвам се и за това ,че малката след приема на мелатонина се чувства по-добре ,когато се е наспала както трябва!
Така е, мама като я няма по цял ден няма думата,ама вчера изкарах един кошмарен почивен ден,а нашия татко беше на работа и намаше как да го види-малкия беше заспал в 1ч. събота с/у неделя и се събуди в 8ч сутринта ,не можах да го приспа на обяд и цял ден беше един малак ад-кисел ,нервен ,раздразнителен,нито с играчките искаше да играем,нито да го занимавам с каквото и да било....
Re_ge,малкия е малък наистина,не се тревожи ,ще се научи-показвакйте му ,ние нашия го научихме направо на тоалетната чиния да сяда и ,да пишка в тоалетната,като вдига клекалото,с много,много показване,но се научи.
Лек и спорен ден от мен момичета   bouquet и  се усмихвайте  Simple Smile Simple Smile Simple Smile

# 516
Черна магия, съпругът ми до скоро беше на мнението на твоя.
Каквото и да исках да направя, все ми беше опонент, дървен философ, всезнаещ.
Аз все не успявах качествено да му обясня, според него, за да го убедя в ползата на нещо.
Времето си минаваше и аз изпадах в отчаяние, защото виждах, че губим ценно време, понякога заради него.
Започнах с добавките тайно Embarassed, не че го препоръчвам, но пък сега съм доволна, че много от нещата правих на своя глава.
За мелатонина му заговорих още преди няколко месеца, когато се спомена в темата.
Естествено, беше против. Няколко месеца по-късно сам предложи да купим и опитаме.
Сега ми каза, че много съжалява, че не ме е послушал и че дори не е знаел преди няколко години. Crazy
Накарай го да прочете малко повече за него. Та това не е лекарство.
В опаковката дори липсва обичайната листовка.
От опит ти казвам, безсънието изтощи всички ни и обтегна отношенията ни до краен предел.
И без друго не е лесно, но безсънието ни довършваше.
Нямахме време за себе си, почти не си говорихме, а в редките такива моменти се карахме.
Естествено, не налагам мнението си, вие си знаете най-добре.

Валенце
, а ти пиле, много ме изкефи. Поздравявам те, точно така трябва да бъде! Да се радваме на напредъка, а това, което не умеят децата... Един ден ще го умеят, трябва да вярваме в тях и да ги насърчаваме. Много се радвам за куклата ти.

# 517
Незнам какво значи умствено изоставане - моето дете на 4г. беше "със значително изоставане във всички сфери на развитието", почти невебално/знаеше няколко думи, които не ползваше за комуникажия/, със сензорни проблеми коиито са все още по-тежки от на останалите деца във форума. Определено  на 4 е бил умствено изостанал според мен, след като дори не се разпознаваше на снимка и не реагираше на мен или баща си. Crazy
За интелигентност  е със над средната.Невербалната му удря тавана в супергениална, обаче вербалната му не е кой знае каква. Средно го водят с над-средна интелигентност за еди си колко години. емоционално е 1-2 години на зад от другите деца.

# 518
  • София
емоционално е 1-2 години на зад от другите деца.

Странното е, че вече ме интересува най много какво е нивото на комуникация и емоционалното му състояние на сина ми.Не ми дреме особено какви академични показатели ще покаже.Не ме интересува до колко може да брои, колко да чете, колко да пише, а ме интересува дали разбира усмивка, дали разбира какво е цифра или буква, дали разбира какво означава понятие като обич, омраза, харесвам, не ми харесва.Все неща които би трябвало да ги знае на две три години, а той все още се опитва да ги асимилира.Почти на 8 г. е

# 519
Искам да ти разкажа нещо! Моят син беше на 9 години! Аз бях като теб, може би и нещо по-лошо! Заведох го на Леденика, това е пещера близо до Враца! Аз живея близо до планината и от малък винаги съм го водила на разходка там, но винаги сме се качвали отдолу нагоре! И така, малко по-кратко! Попаднахме на свлачище! Никога не съм виждала такава черна земя, изхвърли синът ми във въздуха и аз по него! Останахме живи...След като спрях кръвта от него, започнах да се спускам надолу по сипея по гъз с седнал в мене! Не можеше да се върви! Случая беше към 2 часа следобед, към7 вечерта започнах да виждам населено място! До тук Отдвете страни имаше само стръмни скали... Синът ми ме дръпна...и започна да ме води...и ме изведе на пътека!!! Представяш ли си! Тогава за първи път разбрах, че има инсктинкт за самосъхранение!!! Никога не бях го знаела! Мисля, че твоето дете също! Някой друг път, ще разкажа и друго! Не трябва да се отчайваш,мисля че симного уплашена, както всички други, но не мисля,че децата са толкова зле, колкото ние майките си представяме! Просто липсата на контакт е страшен! Но не си мисли, че не разбира нищо...Може би разбират много неща, но по свой начин или доста неприемлив за нас!!!

# 520
  • София
Снежа,това,което си разказала,звучи доста страховито.Радвам се,че сет се измъкнали живи и здрави!
Между другото и ние със съпруга ми сме от Враца.

Благодаря ви за милите думи!
За напишкването-ей на двата почивни дни вкъщи детето си пишка съвсем нормално на гърнето.Стиска по много часове докато сме навън,прибираме се и пишка.Днес пак си е показала рогата в центъра обаче.Прави се на интересна и туй то,не виждам какво друго да мисля.

# 521
Снежа63,  сигурна ли си че това е инстинккт а самосъхранение? по скоро е отличната им ориентация според мен. не знам.
Моя син НЯМА инстинкт за самосъхранение, и никога не е имал. Сега се учим, че това или онова не трябва да се прави, защото е опасно. Ефект колко има .... за това говори оная огромна дебела папка която има в травматологията....Наистина напоследък да чукна на дърво нямаме посещения там.

Катина,няма да те интересува естествено. Всичко е на етапи. Като настигнат връстниците в едно гледаме в какво друго изостават...  Тука ни се карат като мислим така - за детето не се казва какво неможе а какво може - какво неможе било работа на терапевта да направи "може"
Общо взето така звучат оценките "това може това може в това е брилянте, в товасупер, в онова непобедим...... области да се работи - еди кои си."
Ама не казват никога НЕ МОЖЕ, казват само какво може и къде е следвашото място да се работи с детето.

Снежа, каква система ползваш за комуникация със сина си? Пекс?

# 522
  • София
Снежа, разкажи малко повече за работата си с детето.Кой работи с него, от какво си доволна, от какво не.Какви терапии ползвате.Диета спазвате ли?
Деси, струва ми се тъпо това пък чак да ти се карат  newsm78
Ако зацикля само на това може, онова може, и ще пропусна да "оправя" неможенето.Много от неможенето оправям сама, защото неможенето е много и терапевтите не могат да огреят навсякъде.Ако разчитам само на тях ще е по трудно "оправянето на неможенето".Когато запецна на нещо и не намирам решение сама - питам.Тогава ме хокат и мене де  ooooh!, че много бързам и много искам и не му е дошъл момента и трябва първо да се оправи това и това, и чак после това което искам.Ама като ми кажат кое е належащото за оправяне и хвърлям усилия по него, като продължавам да търся решение и за моята си цел.Понякога го намирам де, понякога удрям на камък, ама не мога само да чакам на тях.
Да не си мислите, че съм някоя обсебена от мании майка - по скоро съм мързел, ама все нещичко поизмислям.
Да ви докладвам за айкидото.Мишо ходи от началото на месеца три пъти седмично.Психолозите ме посъветваха да го взимам поне веднъж седмично по рано от училище, защото се пренатоварва.Наистина му идва много и с айкидото се изхвърля натрупаното напрежение от училище.
Последния път като го взех от тренировка ми се оплакаха, че не млъква, и не си затваря устата и там.Голям проблем е това да държи устата затворена  Crazy.И аз често се сещам колко ревах тук веднъж да проговори, пък ще търпя търпя.
Основен проблем в училище продължава да бъде трудностите му да работи в екип и подтискане на лидерското желание.Невъзможност да се наслаждава на играта, а само на крайния резултат - естествено той да е спечелил иначе лошо  ooooh! естествено само него трябва да вдига госпожата, и само той да отговори на въпроса, и той да е пръв при ходенето в стола...........и реве като бебе, ако не е на неговата.

# 523
Не не съм сигурна, че инстикт за самосъхранение, но поне така ми се иска да бъде, тъй като си мислех, че и това няма! Моят син е доста пъргав, движи се постоянно след три годишна възраст, от 1 до три беше по различно, мисля че тогава изживях голямата криза, въпреки,че не се знае!Той се катери по мебели, има изключително чуство за равновесие и много рядко пада или се самонаранява! Сега обаче ще ви разкажа нещо малко смешно! Синът ми беше на 5 години и сме на Бъкстон! По чудо нямаше пешеходци. Стоим, но светофарите не превключват. Свети все червено! Аз казвам "Сине, може би тук ще стоим до обед!" Синът ми взема моята ръка и ми сочи колонката до нас! Чак тогава видях колонката до нас и бутона, който като се натисне и светофара превключва! Точно за снимка с текст "Майка и дете аутист".  Има и други много неща, не така смешни! Но далеч опровергават някои мнения на специалисти!  Катина, ще ти разкажа малко по-късно. Децата, не са еднакви, но ще ти разкажа аз какво правех и правя!

# 524
Здравейте,все още имам много да чета по темата.
Но бихте ли ми казали ,децата с аутизъм,по-често ли страдат от запек или обратното нямат? Мерси.

Общи условия

Активация на акаунт