Аутистичен спектър. Аутизъм - тема 12

• 81 555
  • 729
  •   1
Отговори
# 540
mamma_mia, този страх ще те сковава, но като започне детето ти да има напредък, да усвоява нови неща, лека полека ще си връщаш доверието. детето ти е малко и това е най-големият му шанс. А за клиповете, потърси на Кезая в по предните теми и мисля, че ще си възвърнеш доверието. Аутист може да значи много неща - от тежък случай, до незабележими особености. От теб, семейството и отреденото ви от съдбата зависи как ще се развие. Все пак с много работа се подобряват шансовете.  Hug

Снежа63, толкова ме развълнува вашата история, тя е достойна за филм. Знае ли човек това може да ви помогне по някакъв начин. Много интересен път сте намерили един към друг. Много ви е трудно, защото аутизма като такова състояние постоянно се третира от различни гледни точки, но в миналото е бил доста едностранен само психо проблем. Има още няколко майки от Враца, може да си напарвите срещи. Самата аз съм от малък град до Враца, ей защо в нашият регион има толкова много случаи!

Катина, емоционалната зрялост в момента ми е приоритет. Зарязала съм всякакви други обучения, и имам напредък, а и се надявам това лято да постигнем още. Днес например говорихме какво е истина и лъжа, тя не знаеше, но най-интересно е, че и аз не знам как да й обясня по детски. Чудя се едно направление Философия с деца дали не може да помогне. А също и "АКАДЕМИЯ ЗА ЖИВОТА" в Двореца на децата.

Исках да ви покажа и тази страница с интересни книги - http://www.cpss.info/wp/?page_id=172 . Първата книга я имаше като рецензия в Капитал и е наскоро излязла, но и от другите има интересни. Не съм ги чела, но и от публикуваното на сайта има интересни неща, особено Мод Манони и училището, което е създала.
Много съм развълнувана и благодарна, но аз имам отношение към филмите! Когато се върнахме от София за първи път/моят син беше на 3 години/ потърсих един от най- добрите хемиопати във Враца... Повиках го в къщи! Не зная! Той разпитваше по - скоро мен! Правилно! Синът ми стоеше на фотьойла, и просто наблюдаваше! Преди да си тръгне той каза " Ето виж, за него съм част от интериора" Купи си камера и снимай! Той ще бъде уникат! Когато си излезе се обърнах към моя син и казах! " Мами, ти просто размишляваше, кой е по-луд от двамата ни нали" Иаз така си мисля!

# 541
  • София
Катина, аз имах предвид като "лъжа-измама". "Вярно-невярно" сме го овладели по подобен на вас начин. Например за приказката "Житената питка", лисицата примамва питката да се качи на носа й, един вид излъгва я. Тези дни четохме "Корабчето" /има я тук - http://detstvoto.com/index.php?newsid=1339/ и тя не разбра "жабата се присмяла на". А сега гледа сериите за "Ягодов сладкиш" и там има и по-сложни взаимоотношения. Може би трябва да се стъпи на основата на "вярно-невярно" и когато не е вярно, значи лъжеш...Ще помисля още.

А наскоро в книгата на учителите за 4-5 годишни видях приказката "Синият светофар" на Джани Родари - http://detstvoto.com/index.php?newsid=751 и понеже е залегнал в материала на ДГ си мислех, че може би и такива приказки трябва да им се четат и да се оставят да приемат фантасмагорията, защото това ще им даде по някакъв начин свобода. Четох ме я, син светофар доста я озадачи, а пък аз не казах това е грешно и незнам какво е станало в главата й Simple Smile

# 542
mamma_mia Моя син беше години наред с запек -оправи се от премахването на млякото. Трябва да се преборите с запека - така детето задържа токсини, които после много трудно ще изкараш от организма. Много е малък - ще се повлияеот диетата, но 2 месеца не е достатъчен период. осве това в тоя италиански хляб идея си нямаш точно какви набухватели са ползвали и колко консерванти.  С запека можеш да се бориш  и с медикаменти и с хр. добави - нонякакво решение все ще се намери.
Детенцето е малко - не се отчайвай, с правилно хранене и работа ще настигне връстниците.
cherna_magiq, и ние късно тръгнахме по терапии(на 4) обаче ето виж - детето си се възстановява. Това с умственото изоставане според мен няма как да се оцени точно при децата - естествено невербалните деца ще са изостанали във всички останали сфери. Децата с увреден слух също проговарят по-късно и също имат подобно изоставане, обаче това не значи нито че са глупави, нито че са бавно развиващи се - просто имат проблем който им спира развитието. Правили ли сте проверка на невербална интелигентност?
И да, има деца и в двете крайности на спектъра - и такива с много ниска интелигентност и такива с много висока, и това определено променя прогнозата за това как ще се развият децата,  но на тая възраст според мен все още може много да се повлияе на крайния резултат. шансовете са толкова по-големи колкото по рано се почне работа.
Снежа63, каква система ползваш да общуваш с детето,  и какви терапии правите? Катина също те попита - ще ми е интересно да разбера едно дете у дома как успяваш да развиваш сама без помощта на специалисти?

# 543
  • София
Не съм те разбрала  Embarassed.Тоя интернет  ooooh!
Синият светофар го чета за първи път.Егати висшия пилотаж за разбиране и обяснение е  #Crazy.Ако намериш начин да обясниш на Дари това което искаш ще ти бъда много благодарна да споделиш как го правиш  Hug.
Нямам никаква известна хватка за това нещо, но и не бях обърнала внимание на този дефицит.Може би съм си мислила, че му е рано.Ще го мисля и аз  Confused

Синият светофар в Моливко ли го видя?
Мишо в предната подготвителна група учи по програмата "Ръка за ръка", а тази година е със серията пътечка.Изучават основно български и руски приказки, като сюжета се разиграва в клас от децата.Едно дете е дядото, едно бабата, едно внучката............и едно ряпата.Дърпат всички ряпата и разсъждават върху поуката.
Предполагам синият светофар ще го разиграват там където го учат и дано го разберат.Много сложен писател е "Джани Родари", въпреки, че обожавам "Приключенията на Лукчо".Сега си спомних, че дъщеря ми го чете във ваканцията между първи и втори клас по препорака на госпожата.Значи зависи от гледната точка.За нея е бил подходящ, за Мишо не е  Rolling Eyes.
Сетих се още нещо.Като беше дъщеря ми първи клас се записа в училищната библиотека и първата книжка, която прочете беше "Приказки по телефона".Сама си я избра и и беше интересно.Което ми напомня за пореден път колко още много има да наваксва Мишо  Sad.Знааааааааааам, че не трябва да ги сравнявам  Confused

Последна редакция: ср, 24 мар 2010, 08:53 от Катина

# 544
Неползвам терапии! Аз по-горе се опитах да обясня. Що се отнася до мен аз имам една "привилегия" Моят син заспива по малките часове, някои път не заспива цяла нощ, но затуй пък като заспи сутринта спи почти целия ден спокойно,даже се е случвало като се върна от работа той да спи. След това сме двамата. Снощи купих този Мелатонин. Дадох към 21 часа.Не мога да кажа, че заспа веднага, но разбира се по-рано от обичайното! Но сутринта беше буден с мен!!! Ще ви кажа тази вечер като се прибера какво сме измайсторили, но определено надали на мен Мелатонина ще ми хареса... Е сега да продължим аз как уча моят син, първо на практически умения, носле на контакти и след това и на знания, все пак трябва поне да различаваш числата и буквите! Първо като се прибера не зависимо колко време е бил буден, сина ми има винаги достатъчно време, да разглоби дивана, до свали дрехите от простора и разглоби щипките/трябва да стана абонат на фабриката във Варна/, да свали нещата от секцията, да вкара саксиите и да "пресади" цветята, които вече ги няма/ с последното не мога да се справя и буквално съм бясна/. И така. Значи прибирам се и казвам Алек прибрах се, ако обичаш оправи хола. Докато в кухнята разопаковам нещата и приготвя за ядене/синът никога не яде това което ям аз и с храната сми на Вие открай време/ той оправя хола.Оправя го много точно,той знае всичко къде стой, за какво служи и на кой е!Веднъж например си бях изтървала пинсетата. Той я намери, дойде и ми я постави на масата пред мен. Например снощи ме заведе до щората и ми показва връзката, че нещо не е наред.Казвам "Скъсала се е явно не знам, аз не виждам а и не мога да докача. След малко се обръщам и виждам, че синът ми ми носи стола да стъпя! Така беше и с изгорелата крушка когато ме заведе до банята и ми сочи даже пробва контакта да видя че не свети!По- рано той стоеше като ударен от гръм и да го викам по име нито чува пък да дойде при мен!!! Както казах по рано аз винаги казвам и разправям какво правя, защо и всяко нещо за какво служи. Може би някой неща съм ги казала вече милярд пъти но продължавам.След това му хващах ръцете и го правиме заедно.Например дръж пътеката и я опъни! Показвам, след това двамата заедно сега той сам ги постила и вдига.Е имаше един период от време когато беше решил,че всяка вечер ще тупам пътеки и ще пускам прахосмукачката в хола и ми я изваждаше и ми я носеше...Но има ефект отколкото просто да го оставиш...Не няма да е така! Ще го науча да се грижи за себе си в нормална обстановка! Трябва! Никой друг не може да го научи на това! Друг път ще ви разкажа как се "грижи"  за вилата! Това му е любимото място!

# 545
Снежа63 ,как друг пьт ще разказваш за вилата?Ако имаш време сподели с нас.Толкова оптимистично гледаш на нещата и лично на мен ми даваш много сили.  bouquet

# 546
Ох Деси ,какво да ти кажа....Не сме правили такъв тест за невербална интелигентност,даже нямам идея кой го прави,къде мога да го направя в Б-я,моля те дай някакво инфо,или някоя друга мама която го е правила тук.
Танче ,да сте живи и здрави,и приказки слуша Дара и на вярно и невярно се учите,браво на нея Hug
Деси ето за това говоря,моя Дани е 2005 г. ,връсници са с Дара ,а аз не мога да го науча дори да показва с пръсти на колко години е,да показва къде са очите,носа ей такува елементарни уж работи,той не ги може......много ми е тежко вярвайте ми,понякога на моменти се отчайвам и губя вяра  Sad
При него към 2.6 г.  се появи т.нар. ехолалия -вика си някакви звуци от рода на - и и и и и , ка ка ка ка ,което направо ме побарква на моменти особенно като почне да си ги вика бягайки в стаята от единия край до другия е потресаваща картинка за хора ,които за прав път го виждат.От друга страна си мисля как тогава се е научил да прави неща ,които другите деца в норма не могат да правят в дет. градина по думите на госповите,това не е ли някакво опровержение за ниската му интелигентност.....незнам ,много съм объркана,направо имам чувството ,че ще лудна скоро....
Кати ,радвам се ,че ушенцето на Мишо е добре вече,дано няма такива прошествия вече Hug
Миа ,не губи никакво време и ако не сте били при дет.психиатър и все още нямате точна диагноза,взимай направление и в Сф в "Св. Никола " на преглед и обследване ,защото както вече съм споменавала преди ,нащия Дани си беше само с диагноза "умерена умственна изостаналост" и невролозите от "Св. Наум " и в частност Доц. Божинова и Д-р Славкова категорично отхвърляха вероятноста за аутизъм-бяха категорични!
Снежи ,малкия е страхотен ,ти също  Hug,възхищавам ти се че се справяш сама,изисква се доста силна психика,дано винаги имаш сили да продължаваш все така  Hug

# 547
Моят син започна така да издава звуци след тръгването на логопед. Не го свързвам с логодеда, но мисля че това е следствие на претоварване на мозъка с годините. Аз също като теб си мислех че ще полудея, това започна да ми отеква в главата като фон. Обаче с течение на годините и ако имаш възможност постоянно да му ангажираш вниманието това престава. Не може да ти е ангажирано вниманието и да мъркаш. Моят син сега го прави само вечер когато го карам да спи и загася лампата. И въпреки, че е подлудващо все пак не мога никога да не спя!

# 548
Добре Шефче!След случая на Леденика окончателно реших да си купим вила /не такава каквато може би е в вашите престави/, но това ми беше необходимо не само заради природата а и мислех, че на синът ми ще се отрази много добре! В последното не се излъгах въпреки че...Преди това...Синът ми имаше навика да бяга и да се крие или незнам! Първият път когато го загубих беше на 2години и 8 месеца. Бяхме в ДНА, беше пресекъл две шосета и беше тръгнал да си ходи в къщи!А той изглежда много по-малък от възрастта си! След това го губи майка ми,след това аз но за кратко. Той нямаше навика да се "обажда" и просто тръгваше! Значи годината е 2006! Само 2 дни след като купихме вилата, дойде един съсед и ни покани на тяхната да я видиш! Наблюдавах синът ми, но той успя да побегне и да се скрие! А там има много изоставени места и къщи. След безуспешен опит да го намерим, останах само аз да го търся! В 12 през ноща извиках полиция! Намериха го на другия ден към 17!!! Това обаче беше последния път който е бягал! Отказ нямаше. Трябваше да го науча първо да спи там,къщата е прекупена, но там го научих на много неща и тъй като хората въобще не знаят, че е аутист, те се държат с него съвсем обикновено и в автобуса и по улиците като минем а това е много важно тъй като той е спокоен! Второ простора и спокойствието както и липсата на постояните думи "Не тропай на съседите" "Не прави това или онова!" няма! Той е спокоен, а тогава нещата потръгват!Засадихме заедно първите малини с кирката, защото е каменисто, а тази събота изрезах лозето, атой изнесе пръчките!!! След това не иска да си тръгне, но и за това съм му намерила както се казва цаката! Оттам отиваме в ДНА да се почерпим и след това в къщи! Мога да кажа, че хората които срещаме, никога не са ми задали въпроса дали има нещо на детето. Мисля, че това му се отразява изключително добре, а и той просто се държи нормално!

# 549
  • София
Снежа63, въпреки че живота със сина ви се развива изглежда далеч от разпространените правила за терапия на дете с Ам /специалисти, специални групи, интеграция/, на мен също ми се вижда, че си намерила много интересни подходи. Това с вилата е чудесно. Много късмет!

cherna_magiq, моето дете също често го взимат за умствено изостанало, най-вече учителките или психолози с малко опит /или почти без такъв/. Но според мен след като детето не е обучено по книгите за детската градина за възрастта до 6 години, такива  заключение не са верни. Всички деца се раждат без знания. А и моята дъщеря не знаеше къде са й частите на тялото и нищо не знаеше /почнахме да я учим от "а-б" когато беше на 2 години/ и за 3 години научи много неща и вече ми се струва, че мисли и заключава сама. Но 3 години трябва напълно отдаване на детето и това е една борба да се осъзнае. И ти трябва да си много решителна.

Катина, аз ползвам книгите на учителя от системата "Ръка за ръка" и  "Синият светофар" го има там като отделна тема - възприемане и анализиране на фантастична приказка. Напрпимер в съседната тема има "Осъзнаване на семантичният образ на понятието "щедрост", чрез стихотворението "Тон-бонбон" на Р. Киров." Въбще в тази система в продължение на около 3 години децата се учат да осъзнават подобни понятия. В градината учат по друга система, а и там не им обръщат внимание. Само пишат букви, цифри, оцветяват, гледат филми и играят. И дъщеря ми нищо не възприема в група с повече от 6 деца, явно си има праг на търпимост newsm78 Но не съм се притеснила, каквото такова. Доколко в момента ги разбира тези понятия не знам, най-вероятно нищо не разбира, но с чести повторение сигурно ще вдене, както стана с частите на тялото й и в всичко друго.

Искам да ви кажа, че след Нова година преместих детето в малка частна група с деца, нещо като частна детска ясла. Там децата са около 3 годишни и това се отрази много добре в общуването й. Аз първоначално се притесних от малката възраст, но те сега точно се учат да общуват и тя си наваксва дефицитите. Може би обаче скоро ще трябва пак да я местя, чудя се с малките до кога ще й е добре. И този път съм решила да ходи в частна градина с до 10-12 деца, защото с повече я изморява шума и се свива съвсем, а и учителките нямат време да се занимават с децата.

# 550
Снежи, чудесно е, че имаш смелост да оставяш Алек сам у дома.
Хубавото е, че той се справя с това.
На този етап не мога да си представя да оставя Мими така и тръпки ме побиват, че ще настъпи и това време. Тази година е първолаче, съкратиха ме от работа и си останах у дома заради нея.
Но предвид кризата, зверски се нуждая от работа, особено след като няколко пъти се наложи да прескочим няколко часа работа с логопеда или психолога по финансови причини (срам ме е да го кажа даже Embarassed).
И вече усилено търся работа. Но ужасно ме е страх.
Свекърва ми ще ми помага като за начало, но тя е пенсионер и ще и бъде трудно.
Но все пак, донякъде има на кой да разчитам. Но един ден... Побърквам се!
А моята е истинско природно бедствие. Такива щуротии ми върши у дома, че умът ми не побира как в нейния обаче се събират.
Строи къща на двора, по подобие на Чебурашка и крокодила Гена.
Като казвам строи, говоря в буквалния смисъл. Докато се усетя и тухлите струпани на едно място бяха наредени една върху друга като стена и подобно на постройка.
Как се държаха без да рухнат, идея нямам. Хванах я в момента, в който се опитваше да прескача 'оградата' сътворена от нея.
Когато реши да 'готви', е способна и готварската печка да включи. Пере дрехи, къпи кукли съвсем по истински.  ooooh!

# 551
Аз моя Дани не мога за повече от 5 мин.да го оставя сам.Преди няколко дни се беше сьбудил рано и понеже на мен много ми се спеше баща му се зае с него.По едно време получавам сьобщение на телефона от татко му ,а те са в кухнята с Дани.Поглеждам и щях да падна.Дани заключил без да иска баща си на терасата ,седнал си на земята и си играе.Изобщо не е разбрал какво е направил.Ако сьм сама с него и стане така трябва да чупя стьклото за да вляза иначе кой знае какво ще направи.

# 552
Калатея, а защо не я учиш на разни работи - да прави салата, да бели моркови и картофи с белачка и др. подходящи неща. На тази възраст баба ни учеше да плетем, дори братовчед ми се научи. Така ще можеш да я ограничиш от други нежелани дейности като ги разделиш - това може, защото аз ги го показвам и уча, другото - не, ще го научим по нататъка.

Снежка, много интересен разказ.  Hug

# 553
Аз  също се страхувам до смърт. Винаги си казвам Боже какво ще стане! Но се страхувам още по-страшно когато вече няма да ме има на този свят! Тогава! Моят син е на 12 и навлиза в побертета! Мисля,че това е последният ми шансда обърна въртенето на колелото! Половите хормони са изключително силни хормони за всички деца! Не мога да си позволя да изпусна това! Този път ще бъда аз! Затова и не ходя на терапии и другаде! Ходих 9 години! Не! Мисля, че аз познавам все пак детето си най-добре! Мисля, че инкстинкта ми на майка няма да ме излъже! Мисля, че Нютон беше казал "Дайте ми опорна точка и достатъчно дълъг лост и ще обърна Земята" Аз не мога да обърна Земята! Но ще обърна развитието на детето си! Нямам друг избор! Отчаянието е сигурна гибел! Не мога да се отчайвам заради моето дете! Дължа му го! Той има само мен!

# 554
Снежа, това което правиш е много хубаво, но трябва ТРЯБВА да вкараш някаква система за комуникация с сина си. както казваш - ти не си винаги при него и той трябва да знае как да комуникира с останалите хора. Пекс е лесна за учене, а и бързичко ще се научи примерно как да си поиска нещо в магазина, да си напазарува, да се "оплаче" на съседката ако нещо го притесни докато е сам/все пак неможе да ти позвани по телефона/, да ти каже кой филм иска да гледа или къде иска да отидете да се разходите... дали иска шоколадово яйце или нова книжка и т.н. Може да ти се наложи да идеш на обучение, или да намриш терапевт да ти покаже основните неща, но системата е сравнително лесна. Като посвикне може да го заведеш да му покажат 1-2 дена как да прави пълни изречения. Пекс работи отлично както при невербални, така и при вербални аутисти. Моя син благодарение на картите проговори, те развиват желанието на аутиста да комуникира със света.
Освен това ще ти ослеснят живота - с тях лесно ще му покажеш какво е мама да е уморена, да си ядосана, да си изплашена и т.н. и той ще се научи да си спореля чувствата. Това е много важно за нашите деца - да споделят, осъзнават собствените си чувства и по нататъка да осъзнават и нашите.

В този думх - моя син много добре вече определя какви са чувствата на другите...ама въобще не му пука!

Общи условия

Активация на акаунт