Аутистичен спектър. Аутизъм - тема 12

• 81 549
  • 729
  •   1
Отговори
# 555
Много ти благодаря, но знаеш ли моят син е малко по-различен. Моят син е малко по-различен! Той от магазина когото има такава възможност, аз винаги съм с него просто си взема това което иска и аз плащам! Що се отнася за говора, той говореше и никога няма да забравя първата психоложка в Медидицинска, тя каза "Царю честити, не може просто да е само твоята... на тази земя има и други хора и ти трябва да се съобразяваш с това"  и ме увери че не може като е говорил да не говори отново!!! Но уви! А за помощ, не моят син никога не е поискал помощ...Много трудно го научих да иска помощ дори от мен! Той не даваше нищо негово да се пипне, а когато не можеше да направи нещо просто пищеше в несвяст! Додето го научих, че аз съм човека който може да го направи и " да поиска помощ от мен" просто не знам...Това беше един от най-трудните моменти...Помоща съм Аз майка ти!

# 556
Снежи, чудесно е, че имаш смелост да оставяш Алек сам у дома.
Хубавото е, че той се справя с това.
На този етап не мога да си представя да оставя Мими така и тръпки ме побиват, че ще настъпи и това време. Тази година е първолаче, съкратиха ме от работа и си останах у дома заради нея.
Но предвид кризата, зверски се нуждая от работа, особено след като няколко пъти се наложи да прескочим няколко часа работа с логопеда или психолога по финансови причини (срам ме е да го кажа даже Embarassed).
И вече усилено търся работа. Но ужасно ме е страх.
Свекърва ми ще ми помага като за начало, но тя е пенсионер и ще и бъде трудно.
Но все пак, донякъде има на кой да разчитам. Но един ден... Побърквам се!
А моята е истинско природно бедствие. Такива щуротии ми върши у дома, че умът ми не побира как в нейния обаче се събират.
Строи къща на двора, по подобие на Чебурашка и крокодила Гена.
Като казвам строи, говоря в буквалния смисъл. Докато се усетя и тухлите струпани на едно място бяха наредени една върху друга като стена и подобно на постройка.
Как се държаха без да рухнат, идея нямам. Хванах я в момента, в който се опитваше да прескача 'оградата' сътворена от нея.
Когато реши да 'готви', е способна и готварската печка да включи. Пере дрехи, къпи кукли съвсем по истински.  ooooh!

Сигурна ли си , це ти си посроила най-хубавия дом, или готвиш най-добре , или къпеш най - добре или че се грижиш най-добре за всичко! Не го убивай това! Твоета дещеря  е по-добра от теб!  Не го убивай това! Ще съжаляваш, както аз за много неща! Просто твоето дете е много по-добро от теб! Вярвай на това!

# 557
Снежа63 разбира се че всяко дете е различно, но моля те - сериозно се замисли да въведеш начин детето да комуникира. ПЕКС възпитават ЖЕЛАНИЕ за комуникация, и няма да стане без да ви го покаже това специалист. На много от нас децата ни така проговориха, така си обогатяваха речника, така се научиха да изпитват удоволствие от общуването.
А твоето дете това удоволствие неможе да изпита и затова не го търси като необходимост. И няма да се появи като необходимост, докато то не започне да му харесва. и това не става нито с безгранична майчина обич, нито с вяра, нито с търпение, а с добре подготвен специалист който да научи детето да се наслади на комуникацията. Това може да си и ти отначало, но ще трябва да се научиш как да го правиш. Не дей загърбва така терапевтите - не сте попаднали на добри , но това не означава, че всички са такива. Детето има нужди които ти неможеш да му осигуриш. Страхуваш се от пуберитета - а как очакваш точно той да дискутира с теб какво го притеснява, ако до тогава не се научи да общува с теб? И аз имам син на 12 - и повярвай ми - имат ужасна нужда от родител до себе си в този момент - родител който да общува с тях.
А между другото аз моя 12 годишен не ми и минава праз главата да оставя сам. Няма да подпали къщата, но може някой да го изплаши. А твоето дете като не може да си каже какво го притеснява е още по уязвимо. Не е най-разумното нещо което правиш. Още повече да пишеш по форумите където всички имат достъп, че го оставяш сам....

А за Calathea - тя е страхотна майка, както и свяка една от нас. И ДА -  ние сме построили най-добрия дом за децата си, и готвим най-добре, и във всичко сме НАЙ-НАЙ за тях. И няма начин да има по-добра майка за децата ни от нас самите.

# 558
Нямах впредвид това! Вероятно ние се разбираме по-трудно! Имах впредвид, че нейната дъщеря мисли и така е хубаво, колкото и да се безпокой и това е нормално, че детето й ще построй похубав дом, дори и не традиционен, по хубаво готви, по- хубаво мие, чисти! Но това е прекрасно! Ти не разбираш колко е хубаво това, дори и да звучи страшно за майката! Може да не си изпадала в състояние, детето ти да стой и гледа в една точка и нищо да не прави! Мисля, че по-голям ужас от това няма! Що се отнася до твоето предложение, ще го прочета! Не ме разбирай погрешно, не тръбя и много се страхувам, че детето ми е само, но се ужасявам, че можем да попаднем на неподходящ човек, да не оцени точно нещата и да го доведе до следваща криза! Не мога да си позволя следваща криза, не мога! Не трябва да я позволявам!!! Ти не ме разбираш, няма накъде вече! Стигнахме до дъното! Трябва да се измъкнем! Затова влязох в този форум! Да прочета и чуя майки с мнение, да го преценя през себе си и взема правилно решение спрямо моя случай! И трябва да ти кажа научих много неща! Да научих много неща! Има майки които са определено факири, никога не би ми хрумнало такова нещо! Благодаря ви! Извинявам се ако съм обидила някоЙ!

# 559
Ние затова сме тук - да си помагаме. Ако не вярваш на терапевтите можеш и сама да научиш сина си/да минеш ти обучението - не е толкова сложно особенно в началото/  Simple Smile

# 560
  • София
Ти не разбираш колко е хубаво това, дори и да звучи страшно за майката! Може да не си изпадала в състояние, детето ти да стой и гледа в една точка и нищо да не прави!

Напротив, разбираме.И сме изпадали в такова състояние, че  някои от нас и в по тежки, които ти не можеш да си представиш.Това което ни крепи тук, е споделянето на проблемите им с цел намиране на разрешение на тях.И повярвай за почти всеки проблем има решение, стига да умеем да чуем съветите.
Желая ти успех  Hug

# 561
Танче ,от теб мога да нуча много,ще помагаш със съвети за обучителни игри Simple Smile,ако е възможно.Факт е ,че Дани е доста по назад от Дара,но трябва да ви догоним.Да те питам-ти работиш ли?Защото подобно причините на Калатеа,аз съм принудена да работя и не виждам Дани през целия ден,не издържам вече,знам че трябва да се работи с него много ,но нямам възможност за съжеление.Вечер като се прибера,не знам от какво/може би е измурен /,но не иска да го занимавам с нищо,започва да нервничи и да бяга от мен започна ли да го карам на нещо.....
Деси ,помолих за съвет ,но явно не си го прочелаПубликувана от: cherna_magiq
Вмъкни Цитат
Ох Деси ,какво да ти кажа....Не сме правили такъв тест за невербална интелигентност,даже нямам идея кой го прави,къде мога да го направя в Б-я,моля те дай някакво инфо,или някоя друга мама която го е правила тук
Ако може да ми отговориш,ще съм признателна много  bouquet

Последна редакция: чт, 25 мар 2010, 10:56 от cherna_magiq

# 562
Не Деси, не че невярвам на терапиите, но ние сме вече големи и изградени вече за съжаление! Когато поставиха тази диагноза на сина ми, хората бяха чували за нея само от филма Rainman! И за голямо съжаление много бъркаха нещата! Въпреки, че аз съм се замисляла над много ситуации! Как ще поиска помощ от съседката, като тя има дете по-малко от моето,а дори както и другите, като ни срещнат поздравяват само мен. Него го възприемат като част от интериора! Знаеш ли когато го загубих последния път за приблизително 24 часа! Кажи ми кое дете ще стой цяла нощ сам в пущинаците и няма да реве!Знаеш ли никога няма да забравя погледа на Ръководител отдел детска полиция /ако така се казва/ когато се обърна и каза "Момчета дайте на детето вода" Моят син го поглена, протегна ръка напред и направи такъв жест, което прозвуча" Ако обичаш, не се бъркай в моя живот" Полицая затвори колата и каза"Карайте към болницата" А в Бърза помощ лекарката каза "Няма ти нищо,добре си се разходил, не помисли ли за майка си!" Плюс това изпълняваше всичко което му каза, не да реве като магаре!!! Знаеш ли как го научих на визуален контакт! По една от най жестоките терапии които съм чула! Но той наблюдава много добре! Има и изключителна памет за отминали събития и то наистина уникат! Него не можеш да го лъжеш! Той има различно отношение към хората, как ги преценява незнам! Както познати, така и непознати!
Но Аз Имам и какво да се похваля!!! И трябва ми и помощ! Някой да знае къде мога да намеря балони за моделиране! Синът ми снощи успя да ме надмине при изпълнение на "задълженията си" и сега съм в затруднение! Той е факир на въжетата! Но това вече не върши работа!

# 563
  • sofia
Снежа, това със изключителната памет за отминали събития си е характерно за диагнозата.
Мойто дете също го има. Понеже говори (даже много повече от колкото е нужно), съвсем цветно обяснява и разказва неща, случили се доста назад във времето. Неща, за които аз посмъртно не мога да се сетя, и трябва дълго да ми се обяснява  Embarassed. За различно отношение и преценка на хората също. Сега е на вълна " харесвам, но не обичам момичетета", също кръвна обида за него е "ти си бебе, малък, лош"  Rolling Eyes.
Макар и невербално, детето става доста по спокойно и уверено, когато разбере, че може да осъществи комуникация  и за това ние трябва да намерим подходящ начин за това. Колкото и да и вече "моделирано", на 12г може и да е по лесно, защото все пак повече разбира, знам ли, разсъждавам си...

# 564
Аз сьм сьгласна с КиФла .С мойто дете дьлго време не беше работил специалист.Умирах от страх,че вече е голям,но нищо не може и не показва какво разбира.Смятах ,че ще ми бьде по-трудно ,защото вече има изградени навици и трудно ще се пречупи.От няколко месеца ,а и най-вече от една, две седмици направо ме изумява.Започва да разбира повече,казва някои неща без да очаквам и ме изненадва .Явно при него просто е трябвало да мине повече време .Исках да Ви пиша да се похваля с някои неща,но реших да не го правя ,за да сьм сигурна,че ще продьлжи,а не е било само временно.

# 565
Да вярно е! Но някой случай са тръде стрескащи дори и за мен! Вярно е,че на 12 години разбира повече, но той няма да потърси помощ,може би защото не му е давана по подходящия начин или защото я възприемал като че ли е по-слаб и неможе да направи това или онова! Той поне има самочуствие! Аз знаеш ли какво правя казвам Ела да ми помогнеш! И той ми помага! Или това е твое задължение! Както хола! Ама уви той стана факира Мики и снощи аз се изложих, небях приготвила вечерата, моя син си премести любимите неща в кухнята и просто стоеше и ме гледаше така като! Мамо загуби!А сега! Не ми идва в фантазията какво да измисля или какво той ще измисли!
А и той е абсолютен психолог! Няма да забравя логопедката прикоято го водех!!! Той беше започнал да се разбира с нея и веднъж тяма ми каза! " Няма да мога, тръбва да смениш логопеда! Изтървах го и не разбрах как! С жената която го водеше в Детския център се разбираха чудесно! Тя казваше "Не е възможно да имат проблеми с това дете!" Едната ми приятелка я възприема, другата не! Даже тя ми каза "Снеже ще престана да извам в вас, защото явно го притеснявам!" и престана. Незнам!

Последна редакция: чт, 25 мар 2010, 12:33 от Снежа63

# 566
cherna_magiq,  не ти отговорих, защото незнам какс тоят нещата в БГ. Предполагам психолог прави теста - Моя е тестван но тукашната скала.
катина опреди време беше публикувала май тестовете на Вебер ли беше  newsm78 - но най  добре е да говириш с детски психолог - те трябва да имат някакви скали и преценки....

Снежа - точно затова ти казвам - детето е крайно време да го научиш да комуникира. Не гледай какво е било - гледай какво ще бъде. Той е невербален и трябва да има начин с който да общува. Трябва да се вижда и играе с други деца, с други възрастни, общуване не се учи у дома.  Ти го разбираш и по един жест, но другите хора няма да го разберат. Той трябва да знае как да им покаже, кога е гладен , жаден, кога му е твърде шумно, кога иска нещо сладко...
А и ако той "поздравява" хората които срещате, и ги "заприказва", скоро ще спрат да го възприемат като "интериор"...

# 567
Как да направя това, като децата го отбягват, а и той също тях. С по възрастни хора ми е по-лесно, например оставала съм го с моята приятелка, излизали са, купували са, той й сочи какво иска! Те се разбират! С жената която го водеше,също се разбираха добре! Има една една жена на лозе, хората във автобуса,те въобще не знаят, че не говори,просто си мислят че не иска да отговаря!!!Той се държи много нормално! Дори го научих да пазаруваме в Кауфланд и той не се страхува от обстановката! Визуално никой не може да каже нищо! Но повечето хора,особено възрастните не искат децата им да дружат с такива деца! Поне при нас е така! Аз поне не съм изпадъла в състояние както сподели една майка, че тях въобще не ги канат никъде! Аз поне съм водела моят син на работа, на празници с повече от 1000 човека! На море с влак, по балкани, на реката на плаж! Но с другите деца е по-трудно! Той си харесваше едно момченце от градината, но родителите му бяха против! Бяха казали "Е ти си намери приятел да ти отговаря на интелекта" Той не е необщително дете,от гледната точка на която ти считаш, или аз не мога да обясня! той не е от хората които не ходи при други хора или не проявява интерес към други хора! Например, тази събота, го поканиха да седне в автобуса на задната седалка между други хора, той си седна съвсем спокойно, като слезе една жена му каза подай ми чантата и той я подаде!  Но сега става и по-сложно с децата защото навлиза в пубертета и нормално момиченцата на неговата възраст търсят контакт с него, а и той не е безразличен...Поне е красив, не че е моето дете! Проявява се ревност! А родителите просто не искат никое тяхно момиченце да има контакт с аутист!

Последна редакция: чт, 25 мар 2010, 14:27 от Снежа63

# 568
  • София
Снежа63, аз си мисля, че трябва да увеличиш контактите с хората и сина ти. Например взимай го по често на работа, предупреди колегите, че искаш да му покажеш някои неща от общуването и го карай да помага - "занеси този молив на ..." , "почерпи всички с бонбони", остави на бюрото на някоя колежка нещо, което обича и да видим как ще го поиска - най-вероятно ще отиде да си вземе без да пита, но ти го възпри и му покажи, че първо се пита. Можете да се запишете в туристическа група и да правите леки преходи. Трябва да си създадеш такава "група за общуване с детето".

За системата за общуване с картинки Пекс, да може да помогне, но сина ти е възможно да не общува, защото не е имал необходимост.

Ако е възможно подновете контактите с роднините, защото за децата е важно да знаят баба, дядо, братовчеди. А и това е общност, която ще откликне на детето.

За контактите с другите деца и за всички простотии за "интериора" не го преживявай много, хората  малко знаят, дори и по света тепърва се борят различни теории. За момичетата - аз си мислех, дъщеря ми да бъде много състрадателно, но наскоро прочетох случка в друга тема и съм разколебана. Случката беше третокласничка, майката й казва да почерпи с бонбони всички деца в класа, като започне от новото момче /за да го приобщи по-лесно/. Обаче момчето решава, че е влюбено в нея и й досажда цяла година, и момичето и майката съжаляват. Та са малки децата и родителите не желаят да си имат допълнителни главоболия.

Ако има добър психолог в града не е лошо да го посещавате. А програма за личен асистент няма ли при вас? Все пак да има 4-5 часа с детето някой, да му покаже ежедневни неща, или да отидат на разходка няма да е лошо.

cherna_magiq, може да се каже, че работя на смени - т.е гледам 4-5 часа в активното време на детето да съм на линия. Ако сина ти спи след обяд и ти се връщаш към 18,00 часа, той ще е бодър още поне 2 часа. Но сега в летният сезон обучение може да е не само в къщи на бюро. Заведи го в парка и хвърляте топка с другите членове на семейството, той да гледа /следи движещ се предмет, топката/, идете в близкото училище на кош и хвърляйте. Дъщеря ми в началото тичаше на 10 метра от нас, но за около 1 година започна да схваща. Лека полека започна да се приближава. Ако имате монумент със стълби във вашият град го заведи за изкачвате стълбите. Играйте на мечки да лази на 4 крака. Заведи го една поляна и го търкаляй. Научи го да скача от бюрдюр с два крака. Това всичко са сензорни упражнения и помагат много за развитието. Играйте всички във вашата къща на балона се надува, влак и го вземете и него. Играйте народни хора и той да е между вас. Намери ниски дървета и го научи да се катери. Не знам дали имате роднина или магазин около вас, където симпатизират на детето. Аз водех всеки ден дъщеря ми за 5-10 мин. при една жена от магазин около нас, защото бях видяла, че тя и детето си симпатизират. Миналите години в летният сезон правихме повече такива неща.
А за да си опознае частите на тялото, взимаш една книжка със стихотворението "Аз имам 2 ръчички..." и четеш и показваш Първите пъти само ще бяга, ти показваш на себе си. Има и няколко песни за частите на тялото. Както всяко друго бебе се учи, на теб ще ти се наложи да повториш 60-70 пъти повече и да положиш повече усилия за привличане на вниманието. Но не е казано, че ще стане за 1 ден. При нас отне около 1 година.

# 569
Здравейте момичета,
продължавам да ви чета при всяка свободна минута. Зарадвах се на успехите на дъщеричката на Валенцето, много ми хареса синът на Снежи - на снимката изглежда много слънчев. Чета ви и  за Пекс, Сини светофари , но толкова ми е мътно, обаче ще трябва да ми просветлее.
Освен това четох и за стомашните проблеми , а ние сме с обратното на повечето от вас- редовен стомах до немайкъде, почти на всяко ядене ходим по голяма нужда, мислих че е просто добър метаболизъм защото никой от психолозите не ми задавал върпоса как е с ходенето. На мен лично ми направи впечателние че лош ефект на стомаха му оказват плодовите сокове както домашни така и купешки , компотите, студения чай който той обожава - така че съм ги изключила по възможност от менюто, имах идея да помоля личната да пусне едни  чревни- как мислите дали може да очаквам нещо или просто всичко е резултат от състоянието му.

За гърнето и пишкането благодаря ви за подкрепата. Проблема у нас не е толкова че няма да разбере какво става а нежеланието да се извършват доста действие ВЪРХУ неговата личност- миене на зъби, ресане на роса, стригане, рязане на нокти, къпане и други. Но докато за да му сложа новите пантофи срещу които бунтува трябва само да го стисна за момент и след 10 минути не ги сваля от краката си, с пишкането тази метода не проработва. Личен пример е включен на 100% за половин година успяхме да минем етапа на пълно отрицание до влизане с всички нас в тоалета , седене на затворена врата на тоалетната на колената на този с който е със свалени гащи НО да седне сам е невъзможно - тревожността се повишава. Опитваме и докато се къпем да утрираме на пишкането но за сега безупешно. Реших да сменя тактиката и да изпозлвам кофичка, като предварително обеснявах на кой е тя кой ще прави пиш че е празна а после трябва да има нещо вътре - колко ме разбире не знам но  говоря бавно и с прости думи. Успех имах само първия ден под успех имам впредвид липсата на НЕ, стояхме на кофичката със свалени гащи викахме " пиш" и понеже е празна "няма"  и това е . От втория ден като чуе кофичка и започва- не , недей, не може, не трябва.

Момичета , може ли  някой от Варна да ми препоръча логопед / психолог ( логопедичен психолог и психологопед както разбирам ) или център който работи с подобни на сина ми деца. Карин дом за сега не е опция- прослушването ни когато дойде нашия ред щяло да бъде като мин. след 3-4 месеца- не можем да чакаме толкова. Моля ви за съвет...

Hug

Общи условия

Активация на акаунт