115 САЩ Сред Св. Валентински милувки ще връзваме панделки и джувки. Давай Вики!

• 38 869
  • 735
  •   1
Отговори
# 150
http://ecx.images-amazon.com/images/I/41XEA3Z6D6L._SL500_AA280_.jpg
 За Бенсън и останалите майки, дето ви подлудява ползването на общ. тоалетна.  Laughing

Тина, как се казва туй чудо на техниката, че нещо не мога да го намеря в амазон?

# 151
ddk030 иска ми се да ти помогна, но честно казано не ти разбрах въпроса  Thinking . Ако имаш някакъв проблем с ваденето на документите просто не си сменяй на първо време фамилията. Аз си запазих моминското име и нямам никакви грижи с документите, да не говорим, че и вероятно по-бързо ще ти стане зелената карта. А името после винаги можеш да си смениш.

# 152
# 153
ddk030, и аз не виждам защо е необходимо да си сменяш името на този етап. Принципно процедурата, която са ти обяснили, е такава. Просто си издай документите с моминската фамилия, ще ти спести всичко това. Това естествено не те спира да си подмениш книжката и соушъл секурити картата с новото име ако желаеш.

# 154
ddk030, и аз не виждам защо е необходимо да си сменяш името на този етап. Принципно процедурата, която са ти обяснили, е такава. Просто си издай документите с моминската фамилия, ще ти спести всичко това. Това естествено не те спира да си подмениш книжката и соушъл секурити картата с новото име ако желаеш.

Тя казва, че й изтича паспорта скоро и същевременно няма право да напуска САЩ.

# 155
По принцип е най-евтино и лесно да застраховаш с БГ компания, американските са доста по-скъпи и имат deductible и co-pay обикновено, а на по-възрастен човек или с хронични заболявания могат и директно да откажат.

ммм, това не е точно така, затова и уточних, че до определена възраст е по-изгодно да се направят от БГ, но след 67 (мисля) могат да се намерят много по-изгодни предложения оттук. безмислено е да генерализираме, всеки случай е специфичен (год, хронични заболявания, етц)

добре дошла!

# 156
Благодаря много за отговорите.

Варианта да не си сменям сега фамилията не ме устройва, защото след брака става само чрез съдебно решение от БГ съд, което е още по-луда процедура за живеещите в чужбина. А и дори да не си сменя фамилията, мисля че пак съм длъжна да си регистрирам брака преди да подам документи за паспорт, защото в бланката има графа "семейно положение" и съответно наказателна отговорност за неверни данни... или съм в грешка?

Извинявам се, че не е ясно какво питам, просто съм много ядосана, че толкова средства и време ще отидат, защото целия процес е измислен така, че да е възможно най-труден и се чудя дали наистина ще поискат от родителите ми в общината всички заверки и пълномощни, изредени от консулството, или пък в консулството говорят едно (защото все пак събират такси от всичко), а на практика може и друго? Изглежда ми идиотско, че в консулството не може да приемат брачното свидетелство с апостил и дотам да се приключи с регистрацията.

# 157
мисля че пак съм длъжна да си регистрирам брака преди да подам документи за паспорт, защото в бланката има графа "семейно положение" и съответно наказателна отговорност за неверни данни... или съм в грешка?

Това мисля, че не е проблем. Ние се оженихме юни месец, в края на октомври мъжа ми си пусна документи за нов Бг паспорт, че му изтича. Консула каза, че няма проблеми, че не ни е регистриран брака в Бг ( не сме се прибирали още), а на бланката за документите мъжа ми писа, че е женен.

# 158
Марина...майка ми е тук за 6 месеца -застраховка си е правила в БГ която покрива $250.000 мед ,услуги и зъболекар.  Тук и аз не съм наясно как и къде може!

# 159

ммм, това не е точно така, затова и уточних, че до определена възраст е по-изгодно да се направят от БГ, но след 67 (мисля) могат да се намерят много по-изгодни предложения оттук. безмислено е да генерализираме, всеки случай е специфичен (год, хронични заболявания, етц)

добре дошла!

Добро уточнение, наистина трябва да се пита навсякъде и много внимателно да се чете какво покрива и при какви условия (примерно веднъж ме накараха да платя 6 пъти повече от нормалния deductible, защото не са ме приели в болница същия ден, а само в спешно, въпреки че лекарите ми предложиха да ме оперират веднага, но аз като не знаех наизуст какво пише в застраховката отказах), а и имам чувството, че поне БГ застрахователите редовно си сменят полиците и партньорите, така че никога не се знае какво точно ще ти предложат.

# 160
Благодаря на всички за отговорите. Майка ми е на 51, така че би трябвало от БГ да е по-изгодно, значи... но от там са и предложили застраховка за 200 долара с 20,000 покритие, което ми се вижда недостатъчно. Това е от usit colours. Имате ли идея къде другаде в БГ да я насоча да търси?

# 161
Agent Provocateur, аз разбрах, че изтича паспортът, затова предложих да си изкара нов с моминската.
Варианта да не си сменям сега фамилията не ме устройва, защото след брака става само чрез съдебно решение от БГ съд, което е още по-луда процедура за живеещите в чужбина.
Това не е вярно. Ти не си длъжна да си регистрираш брака в България веднага след като си сключила брак тук. Моя брак го регистрирах в Б-я 2 години след сключването му тук и след това си смених документите там. Всичко това можеш да уредиш когато се прибереш следващия път. Засега можеш спокойно да си направиш паспорта с моминското име.

# 162
в бланката има графа "семейно положение" и съответно наказателна отговорност за неверни данни... или съм в грешка?

Мисля, че момичетата са прави, че е най-лесно да не си сменяш фамилията за момента, а чак после като регистрираш брака в България ...  Thinking
За семейно положение трябва пишеш, разбира се, че си омъжена. Доколкото си спомням, документ за това ти е необходим само, ако ще си сменяш фамилията, защото удостоверява законово основание за новото ти име. Аз също съм в такова положение, бракът ми вече пет години не е регистриран в България заради купищата документи, които са необходими и невъзможността да се прибера, за да ги оправя. Надявам се да успея преди златната сватба ...  Wink

# 163
Марина, няма смисъл от моето инфо-ставше въпрос да се  регистрираш към определена болница тук в Ню-Йорк, но тък като ти си в Бостън инфото  няма да ти помогне.

# 164
Много ви благодаря, момичета! Не знаех, че може и това да направя. Значи просто в БГ документите ще си стоя със старата фамилия докато се прибера някой ден и така ще си спестя доста главоболия на този етап  Grinning Дано само имиграционните не ми направят проблем, че съм със старата в паспорта, а не с хамериканската.  Praynig

Общи условия

Активация на акаунт