Отминава ли кризата при вас или тъкмо напротив?

• 64 322
  • 1 173
  •   1
Отговори
# 270
Чудно ми е как ще излезем от кризата, като в тая страна икономика няма. Няма производство, няма земеделие, нищо няма. 

За сметка на това има консултантки, Златки и подобни, експертки, бизнесменки, футболни съпруги, патки.
Има ейчари, девелъпъри, координаторки по проекти /голям праз!/.

що така само в ж.р. Stop

# 271
Много трудно ще излезем от кризата, защото: лесните кредити, бюджетните излишъци, откраднатите пари от еврофондовете  стимулираха потреблението на : нови автомобили от Япония, черна техника от Корея, природен газ от Русия, стоки от Китай, обувки от Испания, домати от Гърция и Турция силиконови бюстове внос от не знам си къде и пр.. С този износ парите излизаха извън страната, стимулираха чужди икономики. Всичко това създаваше илюзията, че сме били много добре. Строителството и то в по-голямата си степен и то е  с вносни материали. Бюджетните излишъци и хрантутеха  червени бизнесмени, на които само държавата им създаваше работа - тоз път ще опраят, онази сграда ще ремонтират и пр. Икономиката се крепеше на една шепа производство, което правеше износ и на туризма, който пък в по-голяма си част беше на тъмно. Износът рязко намаля още октомври- ноември 2008г. Тогава Станишев нищо не говореше за криза, популистки разпиля бюджетния излишък с увеличение на пенсии, бонуси за държавни служители, нови неналожителни търгове, спечелини от бизнесмени на държавна ясла. Още тогава икономисти говореха, че отрицателното външно - търговско салдо не е никак добър показател, ама никой не ги слушаше. Та затова ще ни е трудно. Дората новина е, че за януари-февруари тази година износът е тръгнал леко нагоре и това дава малка надежда.

Последна редакция: чт, 18 мар 2010, 07:56 от lu_lu

# 272
lu_lu 13 % ръст на износа за януари и февруари спряма 2008 е повече от леко тръгване нагоре.Дано да се задържи така за мон това е ключът.

# 273
Друг важен фактор, който ни създаваше илюзията че сме били много доре, е входящият паричен поток от сънародниците ни, работещи в чужбина. Но тоз паричен поток  отиваше в по-голямата си част в жилища, техника, не се инвестираше, но все пак стимулираше потребление и с това приход от ДДС в хазната. За жалост и тоз паричен поток май понамаля, щото и там криза има.
Кому бяха нужни тез  големи бюджетни излишъци в такава крехка икономика като нашата?  Малък бюджетен излишък беше напълно достатъчен. Защо парите да не оставаха в бизнеса, който мислеше всякакви формули да си запази хората - неплатени отпуски, 4 часови работни дни, 4 дневни работни седмици. И до юни месец 2009 повечето фирми не издържаха - съкращения.
Но съм сигурна, че когато пазарите се стабилизират и малкото производство, което е останало в тази държава, пак ще тръгне нагоре, щото  то досега никога не е било подкрепяно от никое правителство.

# 274
  • София
Зимата на 97-ма за мен беше много по-лека. Даже ме забавляваха цените- в кафенето на СУ сутринта пиех кафето на една цена, а на обяд- на друга. И на барикадите беше весело. Сега обаче като съм семейна и с деца, нищо положително не виждам, даже и светлината в тунела я няма Confused

Така мисля и аз. 97-ма ядяхме хляб с майонеза и ходехме пеша да не харчим пари, ама бяхме млади и сами. Сега не искам да храня децата си с хляб и майонеза.
Но изхода от кризата не го виждам, поне не до следващата година по това време. Другата зима просто не знам как ще я изкараме, ще се прави зимнина това лято яко  Tired

# 275
Нищо не отминава, задълбочава се. И заплатите падат. С няколко думи "по-зле става".

# 276
lu_lu 13 % ръст на износа за януари и февруари спряма 2008 е повече от леко тръгване нагоре.Дано да се задържи така за мон това е ключът.

Чудно ми е от къде идва тоя ръст на износа ? От какво производство?

# 277
Незнам дали отминава,но знам,че е страшно защото съм съсипана не само финансово,а и психически.Измъчва ме факта,че всички ние сме принудени да търпим рани новоизлюпили се началници,който използват това,че е криза и ни тъпчат,навират ти в лицето факта,че ако не им играеш по свирката си аут,и понеже е криза и няма накъде да се ходи сме принудени да търпим.

# 278
  • София
Не се чуди, защото не е вярно. Само прах в очите на жалкия гражданин  Peace

# 279
Гледайли ли сте 'Разруха'?
Ако не-гледайте го.
Наистина ще се депресирате Laughing
И нали съм ваш човек ето филма.Само пращате смс и ще гледате филми онлайн 30 дни. Grinning
http://nanoset.net/torrent/23/13/123741/Collapse.2009.DVDSCR.XviD-DOMiNO

# 280
Като го казвам това не е на база статистика само, така че не бъди така категорична освен ако нямаш наистина аргументи.

# 281
Като го казвам това не е на база статистика само, така че не бъди така категорична освен ако нямаш наистина аргументи.

Не искам да споменавам фирми, за да не ги урочасам. Другата надежда е наближаването на туристическия сезон. Дано да е добър.

# 282

Не съм сигурна дали не е съвсем вярно. Аз самата съм турговец във външнотърговски отдел на фирма- производител. 80% от производството ни отива към европейски държави и фирмата не е малка.  При нас има такъв ръст в производството. До момента виждам също, че до юни месец капацитетът ни е вече запазен, налага се да пренареждаме графици, за да вмъкнем всички поръчки. Миналата година на 25 дата от месеца, още нямахме 60% планиран капацитет за следващия месец, което беше кошмарно. Сега се диша по-свободно.
Това е моят пример, не твърдя, че навсякъде е така, но аз виждам светлина в тунела и не съм се отказала да съм оптимист! Пожелавам  на всички съвсем скоро да светне пред очите  Hug

# 283
  • София
България колкото и малко производство да има, то все пак не е изолирано в международен план - т.е. обикновено се работи по поръчки на чужди фирми. При положение, че в другите страни започва раздвижване на производствения сектор, то е нормално да се усети след време и в България чрез увеличаване на обема на чуждестранните поръчки отново. И оттам да има положителен ефект и в местен план. И разбира се и туризма. Но за него от край време държавата, която въпреки че претендира, че сме световна туристическа дестинация, не полага целенасочени грижи.

# 284
Гледайли ли сте 'Разруха'?
Ако не-гледайте го.
Наистина ще се депресирате Laughing
И нали съм ваш човек ето филма.Само пращате смс и ще гледате филми онлайн 30 дни. Grinning
http://nanoset.net/torrent/23/13/123741/Collapse.2009.DVDSCR.XviD-DOMiNO
Според мен не го гледайте,новините вечер ви доставят достатъчна доза стрес.Както и напрегнатото ежедневие.Най-интересен филм от този род ми е бил Цайтгайст,другите за Новият ред и теми,свързани с оръжия за заметресения,чипове за следене,изтребване на населението и т.н. ми се струват измислени  Rolling Eyes Не стига това ами и зловещи предсказания за 2012.Ми направо да си теглим по един куршум да се избавим от мъките  Tired

Общи условия

Активация на акаунт