Връщане в България и избор на училище - София

• 1 042
  • 6
  •   1
Отговори
За първи път в живота си влизам в БГ мама. И имам проблем. Чувала съм, че тук мога да намеря съвет. Децата ми до този момент учиха в чужбина, но днес разбарах, че трябва да се върнат спешно в БГ. Едното е на 4 г., а другото на 11 г. Големият почти не може да пише на български, а и знам, че е много трудно с детските градини и училищата. Нямам никаква представа какво да правя. Къде се търи информация за училища и детски градини?

Последна редакция: ср, 10 фев 2010, 08:59 от .Ели.

# 1
Олованова, в кой град ще живеете?
В София проблемът с градините е сериозен. Ако намерите място няма от какво да се притесняваш, детето ще си свикне докато дойде време за предучилищна (на 6г) и първи клас. По-голям ще е проблемът с голямото дете. Може би ще се наложи да държи приравнителни изпити, за да го приемат в Бг училище. Най-добре е да си пуснеш отделна тема. Вероятността да я види майка минала по този път е по-голяма, отколкото някой от тази тема да ти отговори адекватно. Тук обсъждаме децата, които наесен ще са първокласници.

# 2
  • Русе
Olovanova , първо се ориентирай по градове. Не пишеш от кой град си,
Има теми за всеки набор и и почти всеки град и от тях можеш да се информираш за училища и градини. С големият ще е зор  Thinking Той би трябеало да е 5 клас тук  newsm78 А за малкото не е проблем да започне на градина и да се оправи с езика.
 Peace

# 3
В дясната страна на страницата на този форум има едни бутончета, едното е Нова тема. Като го натиснеш то ти дава поле за заглавие и после пишеш в прозорчето. Лесно е. Ако не можеш да се ориентираш, виж в подфорума с правилата. Там трябва да е описано.
Предполагам, че някаква информация може да се намери и на сайта на МОНМ. При всички случаи поне има мейл и телефони и може да зададеш някакви въпроси, за да се ориентираш по-добре.

# 4
Отделих темата.

Последна редакция: ср, 10 фев 2010, 15:20 от .Ели.

# 5
А в чужбина на какъв езк са учили?
За голямото дете, може би ще трябва да се насочиш към частно училище.
За София:
за английски се сещам за ААУ
за френски - френския лицей
за немски - също има, но не ги знам

Ако минеш на тоз вариант питай в темата за Клуб ЧУ

# 6
За първи път в живота си влизам в БГ мама. И имам проблем. Чувала съм, че тук мога да намеря съвет. Децата ми до този момент учиха в чужбина, но днес разбарах, че трябва да се върнат спешно в БГ. Едното е на 4 г., а другото на 11 г. Големият почти не може да пише на български, а и знам, че е много трудно с детските градини и училищата. Нямам никаква представа какво да правя. Къде се търи информация за училища и детски градини?

Минахме през това само преди 5 месеца (от началото на тази учебна година). Подготвях се преди това с много четене на информация от нета, набелязвах си добри държавни училища, етс. На място, обаче нещата бяха много по-различни. Нямах много време, но за около 3/4 месец обиколих вече лично доста от набелязаните държавни училища. От това, което виждах из училищата, среща с директори и родители, за детето си прецених че поне първата година, за нея ще е най-добре да е в частно училище.
Тя също не знаеше български, не знаеше азбуката и пр., но само за 5 месеца напредъка, който има е изключителен. Чете и пише свободно на български и се справя без проблем и с разказвателните предмети.
Трябва да отбележа, обаче че с нея се занимаваха индивидуално от самото училище. В държавно нямаше да има възможност за такова обучение. Тук децата са малко на брой в клас и има възможност да се обърне внимание на индивидуалните нужди на всяко дете.
С две думи, съветвам поне за първата година да погледнете частните училища в София, има много и може да се избират по различни признаци. За мен, например, по-притеснителното беше да намеря училище с вид дисциплина и сигурност, на които дъщеря ми е свикнала.

Желая успех от сърце, аз лично бях много стресирана в този период  Hug

П.С. Пиша за София, останах с впечатление, че питате за там, но написаното важи по принцип, не само за един град.

Общи условия

Активация на акаунт