За или против капките Вигантол

• 46 106
  • 159
  •   1
Отговори
# 60
Аз давах само първите два месеца,след това спрях.

# 61
  • София
Смятам че е важно за развитието на бебчето и особено за главичката. Не случайно се пият до първата година!

# 62
  • София
В България се пие докато детето стане на 1 година.
В Западна Европа - до 2.
По-малък е броят на слънчевите дни там.
Твърдо "за" вигантола.

# 63
  • София
това правило ли е за до година...защото според педито ни на 6 месеца, като беше детето каза да го спра.

# 64
  • София
По-скоро е общо правило.
Ако едно бебе навърши 6 месеца през май, до септември и без това няма да пие Вигантол, а за два оставащи месеца лекарят преценява по общото развитие на детето.

# 65
  • София
е ако пък се роди лятото по тази логика почва да ги пие н3-4-6 месеца? аз лично лятото изобщо не виждам смисъл да се дават капки на бебето.

чела съм също че има страни и без такава профилактика изобщо.

# 66
Витамин Д има и в ам.Някъде бях чела ,че ако детето пие по около 500 мл ам на ден ,от там си набавя необходимото количество от витамина.Нашата педиатърка казва, че злоупотребата с вит. Д води до камъни в бъбреците, и че рисови период е 3-4 месец.Като чух това започнах много да внимавам с дозата-1 капка,не повече и то още месец два.

# 67
а знаете ли защо трябва да се дава сутрин на гладно, защото аз понякога забравям и се чудя може ли да го дам към обяд

# 68
И аз най-редовно забравям,добре че още няколко дни само остават да го пием,някой път и по цяла седмица съм забравяла да му го дам  Laughing Иначе на гладно предполагам,че е по-ефективно действието му.

# 69
На нас изрично ни бе забранено да приемаме Вигантол, заради малка фонтанела  и изразени шевове!

# 70
Вигантол- Профилактика на рахит при кърмачета.Нищо общо с коликите.

# 71
Давам по 1 капка Вигантол всеки сезон - от октомври до март. Тази зима започнах "чак" от декември и лекарката беше шокирана.

# 72
Темата е от онези - с мнения и в двете посоки.
По твоя въпрос: според мен витамин Д не може да предизвика колики, освен, ако не говорим за голямо предозиране. Но то не се получава от една или две капки. Намерих това в нета: "Токсичната доза е 45 микрограма на 24 часа в продължение на дълго време...(месеци) или 500 микрограма на 24 часа в продължение на седмици... "

Всеки си преценява, дали да дава или не, но важното е това да е информиран избор. Клоня повече към против, но всъщност всеки си решава.
Аз почти не съм давала, само в началото, когато не бях чела и преценила за себе си. Лятото изобщо не. Зимата 2 пъти еднократно и до там... Мисля, че едно здраво бебче си получава достатъчно от кърмата и излизанията навън, но това е мое лично мнение, в което не искам да убеждавам никой.

# 73
Витамин Д има и в ам.Някъде бях чела ,че ако детето пие по около 500 мл ам на ден ,от там си набавя необходимото количество от витамина.Нашата педиатърка казва, че злоупотребата с вит. Д води до камъни в бъбреците, и че рисови период е 3-4 месец.Като чух това започнах много да внимавам с дозата-1 капка,не повече и то още месец два.
Това не го знаех, беше полезна информация, иначе съм "за" вигантола

# 74
Не давам и никога не съм давала. Борис е роден през януари, но това не ме притеснява. Всеки ден сме на разходка навън и очевидно това му е достатъчно. Вметка, че е изклячително кърмено бебе, т.е. не е поемал от "благинките" на АМ и витамин Д в него.

Общи условия

Активация на акаунт