за детските градини и таксите

• 8 286
  • 179
  •   1
Отговори
# 90
  • гр. Шумен
Не знам, ама това със сайтовете... който няма интренет, няма право. Хубаво си беше едно време - по адресна регистрация.
И аз съм с двете си ръце за това. Ама някои ще кажат, че е комунистическо и ограничава правата на гражданите.А по повод липсана та места... сетих се за един шуменски чешит, Руси Мексикото, който през 60-те години (май!), понеже нямало места и тогава в градините завел децата си при кмета и му казал: "Понеже не си осигурил достатъчно градини, ще ми гледаш децата, а аз отивам да ти изкарвам заплатата". Това ли трябва да е начина, та общинарите да разберат, че градините всъщност са помощ за работещите родители, които в крайна сметка плащат данъци и издържат държавната и общинска администрация?

# 91
Добре, дотук втора версия.
Имаме веднъж че субсидията намалява и веднъж че не се променя. Къде ли е истината.

# 92
истината е че всяка община я определя, и в някои се намалява, в някои остава същата, Рокси, но не се увеличава

# 93
Коледна фея, ще ми дадеш ли линк за София? Наистина не успях да намеря такова инфо.

пп. чела съм ги всичките, но ако не броим линкове към пресата (  на която не вярвам за подобни неща), няма друга информация там. Конкретно за това да са намалени държавната и общинска субсидии и средставата за капиталови разходи  за дете.

Последна редакция: пт, 19 фев 2010, 16:52 от Рокси

# 94
Не, в темата за таксите за София, има и линкове, и информация

# 95
Добре де, защо си мислите, че ако някой изкарва повече пари от вас, той е виновен за всички злини?
........
Рокси, изненадваш ме. Как ти хрумна това, по какво съдиш, че именно тук се вменява вина?
Казусът е малко по-различен, бих казала. Аз мога да си позволя и много по-големи такси, но това изобщо не означава, че моят стандарт на живот е аршинът, по който да правя преценка за ситуацията, в която се намира средностатистическото семейство. И не, твоето мнение не е меродавно, не защото не работиш за 240 лв. а защото ти убягва фактът, че ДГ са услуга със социална насоченост.
В този ред на мисли, дъщеря ми на ясла няма да я пускам, тъкмо да има повече места за децата на работещите майки.

А как няма да злобеят. Ти плащаш 40 лв. , ходиш си на работа и изкарваш доста повече, а друг трябва да плаща 400. 
А защо не насочат злобата си в правилната посока, например? Не мислиш ли, че е малко.... как да се изразя...безсмислено да се злобее срещу някой, от който реално не зависи нищо?

# 96
. И не, твоето мнение не е меродавно, не защото не работиш за 240 лв. а защото ти убягва фактът, че ДГ са услуга със социална насоченост.
Ако се акцентира върху "социална" то тогава би следвало в тях да се приемат приоритетно децата на тези с ниски доходи или да има сегментация за таксите- хората с най ниски доходи да заплащат най ниска такса. Нещо, което пак казвам, е ок и справедливо за мен ( но то съществува и сега чрез системата на детски надбавки, намаляването до 100% на таксите за соц.слаби, втори деца, докторанти, студенти, самотни родители, инвалиди и т.н.).
Не знам дали ДГ в сегашния им вид са услуги точно с такава социална насоченост, или са част от образователната система. 
Ако приемем че акцентът е върху образованието и стимулиране на жените да работят, би трябвало много сериозно да се обмисли инвестиционна програма с оглед увеличаването на местата и подобряването на качеството на услугата.
Така или иначе твърдя, че разходването на държавните средства е въпрос на приоритети и няма как с трици да се ловят маймуни.

# 97
А, те госпожите знаят всичко, мислиш Laughing...Не се притеснявай и Пловдив няма да остане назад. Те общините една от друга гледат Mr. Green
При нас скоро я вдигнаха по нареждане на кмета-беше миналата година-до тогава плащахме-25лв Laughingтака че не мисля че всяка година ще я вдигат Thinking

# 98
Тук винаги съм забелязвала интерсният казус, как успелите и образовани представители на нашето общество не успяват да погледнат отвъд собственото си прозорче, пък иначе се бият в гърдите колко широк мироглед имат. Не всеки успява в този живот. Не всеки има силен характер и умее да се приобщава и оцелява в трудни моменти. Това, че на някой таксите им се струват нереално ниски не значи абсолютно нищо.
Аз пък не разбирам също доста неща. 1. спестили са пари от образование, което аз съм платила. 2. Спестили са 5-6  години и са ходили по кръчми, докато аз съм бачкала през деня и съм учила през нощта... Сега вземат по-малко от мен, което е очевидно в следствие на първите 2 точки и аз трява да страдам от тая работа  newsm78. Не вземам детски, защото тябва да има за неуспелите и необразованите представители на нашето общество. Трябва да плащам 500 лева за частна ДГ пак заради неуспелите представители на нашето общество (плащах повече от година, но после се оказа, че и за моето дете местенце се намери  Joy). А пък едновременно с това да се осигурявам на максималния размер, че да имат неуспелите парички за социални помощи  newsm78. Като отида на лекар ми казват, че няма да ми дадат направление, че да имало за бедните - аз съм можела да си платя частен преглед. Ми извинете, че утрепах 20 години от живота си да уча и да развивам оная част между ушите си, които доста голяма част от хората си мислят, че е създадена да хваща прах... Ако искат неуспелите и необразованите представители на нашето общество да продължат да подпират пейките в парка, а аз мога и пари на ръка да им давам, че държавата не дава... Айде стига глупости. Парите не се берат по дърветата. Който инвестира - той получава.  За успеха, Клото, се работи! Успеха не идва при мързеливите!

Aннa, толкова ме разсмя с поста ти, че направо ми оправи деня. това, че нямаш кола значи ли, че пътища не ползваш  Joy. Или ти понеже нямаш кола та господ ти е дал крила и прелиташ над натрошените тротоари и улиците с дупки...

# 99
Рокси, децата на хората с нисък доход винаги са били с предимство, но само на думи, не и в действителност. И двете прекрасно знаем, чии деца се ползват с превилегии и защо. Хубавото е, че не навсякъде е така, а лошото е, че това вече се приема за нормално и който може да се възползва, го прави, но който не може.... Мен ме вбесява фактът, че се стига до момент, в който хората търсят алтернативи, само защото тази услуга не функционира както трябва, а условията иначе съществуват.
ДГ на първо място са  помощ за семейството. Стимул жената да се върне на работа и да налива пари в хазната, както самата ти каза. Част от образователната система стават от предучилищната, която е задължителна за всички деца.

Така или иначе твърдя, че разходването на държавните средства е въпрос на приоритети и няма как с трици да се ловят маймуни.
Съгласна съм, но в случая държавните средства вече са разпределени и разпратени по общините, та таксите няма как да дадат отражение на бюджета. За това пък ще се отразят на и без това затруднените семейства. Нито ще се увеличат местата, нито ще се подобрят условията за децата и персонала. В това съм повече от убедена и знам, че бъдещето няма да ме обори.

Ger4o, ще игнорирам тона ти, макар да ми е неприятен. Предпочитам да водя дискусия, а не мехленски спор. Но ти благодаря, че ме осветли как се изкарват пари. За разлика от теб няма да влизам в подробности АЗ какви данъци съм плащала, какви плаща мъжът ми, дали съм вземала детски и т.н.

# 100
Подкрепям казаното от Герчо.
Дори да се вдигнат таксите те пак ще бъдат смешни. Помислете си какво можете да си купите с 50 лева? Един стек цигари или 5 бутилки ракия или 30 кофички кисело мляко. Смешен плач наричам аз цялото това хленчене.
И тези митове и легенди как живеели с 200 лева заплата -  моля не ми ги пробутвайте. Такива заплати няма, а хората с ниски заплати обикновено имат зад себе си по 2 чифта баби и дядовци с пълен двор кокошки, прасета и градини със зеленчуци. И буркани, и компоти и каквото там се сетите. Че дъртите купуват и по-едри неща - печки, хладилници и пари на децата за всякакви празници.
Така че , нИдейтИ рИва, а си стегнете г-за и намерете начин да изкарвате повече пари. В малките градове ( Добрич, да речем) манталитетът на населението е като този на авторката на темата. Дори млади хора разсъждават като бабички от околните села и само мрънкат и се оплакват. От Добрич имам много дълбоки многогодишни наблюдения и знам какво говоря.

# 101
  • Ямбол
Тук малко сте попрекалили Герчо и римейк.
Макар да не съм съгласна с някои от доводите на авторката, вие пък съвсем отидохте в другата крайност. Моля, без да познавате онези, за които се изказвате така леко, не пишете простотии, че леко засягате доста хора - в това число образовани, получаващи детски и от малки градове.
На Герчо само ще кажа, че някъде там сред хвалбите й за преуспялост се е загубила и не е успяла да си избере кадърен лекар, който да й обърне внимание, а не само пари да й иска. За това също се иска малко мислене и търсене.
Римейк, не говори глупости, защото точно такива са заплатите в малкия град и поне 50 човека се борят само и само да получат някаква заплата. И хората с такива заплати живеят и оцеляват без нито една кокошка и помощ отвън.
То бива бива, ама някои се оливат в стремежа си да се изтъкнат.

# 102
Добре де, би ли ми обяснила как се живее с 200 лв. заплата и без никаква помощ отникъде, без кокошка и компот? Това е просто невъзможно - значи - или не взимат 200 лв или има поток от буркани и кокошки и помощ или и двете заедно ( което е и най-честия случай - взимат повече от 200 и имат безплатни буркани). Не е ли логично?

# 103
  • Варна
Добре де, би ли ми обяснила как се живее с 200 лв. заплата и без никаква помощ отникъде, без кокошка и компот? Това е просто невъзможно - значи - или не взимат 200 лв или има поток от буркани и кокошки и помощ или и двете заедно ( което е и най-честия случай - взимат повече от 200 и имат безплатни буркани). Не е ли логично?

Не. Познавам такива хора, наистина не е лесно да се живее с малки доходи.

# 104
 Laughing Тука некои умрат да демонстират финансово благосъстояние, пък други - откровена глупост. 

Общи условия

Активация на акаунт