за детските градини и таксите

• 8 290
  • 179
  •   1
Отговори
# 105
Абсолютно си права, демонстрира се глупост, както и откровена безполезност по темата.

# 106
Рокси, децата на хората с нисък доход винаги са били с предимство, но само на думи, не и в действителност. И двете прекрасно знаем, чии деца се ползват с превилегии и защо. Хубавото е, че не навсякъде е така, а лошото е, че това вече се приема за нормално и който може да се възползва, го прави, но който не може.... Мен ме вбесява фактът, че се стига до момент, в който хората търсят алтернативи, само защото тази услуга не функционира както трябва, а условията иначе съществуват.
ДГ на първо място са  помощ за семейството. Стимул жената да се върне на работа и да налива пари в хазната, както самата ти каза. Част от образователната система стават от предучилищната, която е задължителна за всички деца.

Така или иначе твърдя, че разходването на държавните средства е въпрос на приоритети и няма как с трици да се ловят маймуни.
Съгласна съм, но в случая държавните средства вече са разпределени и разпратени по общините, та таксите няма как да дадат отражение на бюджета. За това пък ще се отразят на и без това затруднените семейства. Нито ще се увеличат местата, нито ще се подобрят условията за децата и персонала. В това съм повече от убедена и знам, че бъдещето няма да ме обори.

Tая година я пиши бЕгала вече, няма как от днес за днес да се мисли политика и стратегия. Ама е добре да не се втренчваме в петдесетте лева, а в това, че системата има нужда да бъде обърната с хастара навън. Иначе нищо добро няма да се случи.
Ето затова ме е яд. Че има дебати предимно за критериите за прием ( които са следствие от недостига на места) и увеличаването на таксите. Следя доста старателно и медиите, и форума, и твърдя, че това са най дебатираните проблеми около ДГ. Не инвестиционната политика, не качеството на услугата, не конструктивния подход. И ако за тая година средставата са разпредлени, за другата не са. Ама докато цялата енергия отива в двайсетте лева догодина ще сме на същия хал. Да не говорим, че пробнлемът ще се пренесе пси първокласниците след година или две, когато големите набори ( за които сега няма места в ДГ) станат на 6-7 години.

# 107
  • гр. Шумен
Наминавам през темата и виждам, че тук умират да си мерят чарковете. Разбирай акъл и пари, които за съжаление в България не винаги са свързани право пропорционално. Само да отбележа, че учителите в България, примерно също спадат в категорията "хора с ниски доходи", докато до преди година най-обикновен зидаромазач не ставаше от леглото за по-малко от 1000 лева (сега има криза в бранша, може нещата да са се променили). А според образованието, инвестицията в него и труда би трябвало да е обратното. Но пък си спомням преди 2 години когато същите тези учители стачкуваха срещу унижението да струват три пъти по-малко от един ватман, колко помия се изля отгоре им (тогава пишех в калдатата, що битки съм водила с хейтърите учителски).
Между другото, всички, които тук говорите, че с еди колко си пари нямало начин да се живее, давате ли си сметка какви заплати получават лелките в детските ясли и градини. А и учителките също. Та те директно попадат в категорията на Ger4o "мързеливи, необразовани".
За протокола, не съм учителка и допирните ми точки със системата на образование е само по линия на децата ми.

# 108
Laughing Тука некои умрат да демонстират финансово благосъстояние, пък други - откровена глупост.  
PeaceАми очевидно е,че няма с какво друго да блеснат за това демонстрират финансово състояние-за мен такива хора са пълни комплексари Peace

# 109
Наминавам през темата и виждам, че тук умират да си мерят чарковете. Разбирай акъл и пари, които за съжаление в България не винаги са свързани право пропорционално.

В  Америка казват - Като си толкова умен, къде са ти парите.  Няма да повярваш, но и там учителите не са от най-добре платените.  нито никъде по света.

# 110
  • гр. Шумен
Наминавам през темата и виждам, че тук умират да си мерят чарковете. Разбирай акъл и пари, които за съжаление в България не винаги са свързани право пропорционално.

В  Америка казват - Като си толкова умен, къде са ти парите.  Няма да повярваш, но и там учителите не са от най-добре платените.  нито никъде по света.
Сигурно! А кой е казал, че за всяко нещо "звезда пътеводна" трябва да ни бъде Америка. Апропо, там ватманите три пъти повече от учителите ли взимат? А плочкаджиите и фаянсаджиите? Опссс, те на учителите им повдигнаха заплатите и сега са богааатииии! Цели 450 лв получават, как да не им завидиш!
Встрани от темата, но ако ние не уважаваме учителите, как искаме децата ни да ги уважават...

# 111
  • София
И аз в страни от темата, но един учител получава 600-700 лв заплата, а не 450.

# 112
Тъй де, като митовете за 200 лв. заплата, та и учителите са с 300-400.

# 113
  • гр. Шумен
Бруто!  Peace
Такава ми е поне информацията от мои приятели-учители. Може да има и с нетна 600, но това са малцинство. При все това, са по-ниско платени от доста по-необразовани хора от тях.
Всъщност, миналата година една сестра от детската ясла на дребната ми сподели, че нетната й заплата е 280 лв. Или ме лъже по горната логика?
А някой от вас знае ли какви заплати имат асистентите във ВУЗ-овете - имаше една прелюбопитна темичка тук преди време по въпроса, ама май отиде в девета глуха.

Последна редакция: нд, 21 фев 2010, 17:20 от Sessilly

# 114
Напълно съм съгласна, цялата система е сбъркана, няма никаква яснота за финансирането, за отговорността и т.н.
Ето защо искахме д аизползвам емомента с вдигането на таксите, за да напомним че искаме точни цифри, яснота, промени

# 115
  • София
Герчо, радвам се, че те веселя. Виждам извадила си най-същественото от поста ми. А между другото кола имам, но ти пак не си разбрала какво ти казвам. Явно целта ти е да изтъкнеш колко си успяла и образована, само че забравяш, че в тоя форум има и други такива, които обаче не са толкова тесногърди.
Сега по въпроса, във всяка нормална демокрация, когато група от хора се почувства ощетена и недостатъчно защитена (било поради ниски доходи, понякога нямащи нищо общо с образованието им, било поради някаква друга криза), останалата част от обществото предприема мерки, за да им помогне. Да, но не и тук, защото както е казал поета : "не сме народ, а мърша". Тук се появява някой и почва да ти обяснява, как всъщност ти си мързелив, недоучил и никой не ти е длъжен. Нищо, че ти може да си лекар или учител и поради това да не можеш да си намериш по-скъпо платена работа.
Направо изядохте хляба на политиците.

# 116
  • София
Бруто!  Peace
Такава ми е поне информацията от мои приятели-учители. Може да има и с нетна 600, но това са малцинство. При все това, са по-ниско платени от доста по-необразовани хора от тях.
Всъщност, миналата година една сестра от детската ясла на дребната ми сподели, че нетната й заплата е 280 лв. Или ме лъже по горната логика?
А някой от вас знае ли какви заплати имат асистентите във ВУЗ-овете - имаше една прелюбопитна темичка тук преди време по въпроса, ама май отиде в девета глуха.
Сестрите са служители на Министерство на Здравеопазването, а учителите -на общината. Заплатите им са различни. Освен това и сестрите не вземат толкова малко, ама айде...
Учителките в детската градина вземат нето 600 лв мин., вече зависи от това, дали имат магистратура, или разни професионални квалификации, може да се повиши. Помощния персонал взема наистина малко - около 250-280 лв нето.

# 117
  • София
Лара, хайде да не си фантазираме нещата, става ли?
Абсолютен минимум са колегите с чисти 600 лв., болшинството получават около 400-450 чисти максимум. Стартовата заплата на млад учител е 450 лв, което означава към 350 лв. да взима. След седем години трудов стаж на мен ми предложиха 470 лв., т.е. с 20 лв. повече от стартовата заплата. Така че си направи сметката и не говори измислици.

Но смисълът да се коментират заплатите на учителите е нулев, защото има твърде много хора изобщо без работа, инвалиди, предварително пенсионирани по болест, асенизатори, лелки, друг обслужващ персонал, които получават в София до 300 лв. Около нас е пълно с такива хора в не много краен софийски квартал. Но не разбирам едно - защо повтаряте темата, като ние досега се борехме по какъв ли не начин Фандъкова да спре преразпределянето на задълженията държава-община-родители. Първо лъжеха, че е за да се подобри качеството, сега дори не си правят труда, защото отдавна лъсна, че това повишение е само поради една причина - договорка да се прехвърли финансова оговорност върху родителя, като същевременно за тази година Е НАМАЛЕНА ИЗДРЪЖКАТА НА ДЕТЕ. Така че пейте си как трябвало да се повишават такси, но това е чист тъпизъм, когато реално ви лъжат, а вие блеете. Съжалявам за остротата, но явно хората с разбиране за това какво трябва да е държавата към гражданите си, са твърде малко.

# 118
  • София
Значи персонала на детската градина, за която знам заплатите, са някакво изключение. Възможно е  Peace

# 119
Много интересна тема. Само дето последната страница за заплатите на учителите, май не е много по нея, но нищо  Laughing

Аз лично нямам против да вдигнат таксите. НО да не ми искат допълнителните пари всяка година от градината  Wink Тази година, като за добре дошли в първа група ДГ, ни суровакаха с по 100лв  Sunglasses
Така, че нямам против да плащам повече /апропо при нас новата такса е 60лв  Wink/, но да отпаднат тези "спонсорства"
Аз нямам против и да се прехвърли повече отговорност по този начин от общината към родителите. Така аз, ще мога да имам още основания да държа под контрол как си изпълняват задълженията персонала на ОДЗ-то. Защото в повечето теми за градините, наистина се коментират парите и местата, но не и мястото, в което си оставяме децата  Rolling Eyes
Това, което искам аз лично от общината е с въпросните ни данъци, не да плаща за манджата на децата ми в градината. А да построи достатъчно градини за всички деца. Да построи паркове и площадки, където да играят далеч от улиците и прахоляка. Да оправят дупките, за да не си троша колата. Да чистят ЦЕЛИЯ град - и тротоарите, и градинките, и подлезите и т.н. А не бебето ми да събира фасовете по градинките /е, тук се открива и нова тема колко и ние самите можем да запазим нещо красиво и чисто  Whistling/ Да го построят най-накрая това прословуто метро, за да мога да стигам до градината нормално. И такива разни неща  Rolling Eyes
Наистина парите са важна част от днешния ни живот, за жалост. Но пък никога не е късно за нищо - и да се преквалифицираш, и да научиш език, компютър или нещо друго. Важното е да се опитваш да подобриш сам живота си. А не да чакаш някой друг да го направи вместо теб или просто да се предадеш и само да ти остане кефа да се оплакваш от мизерния си живот  Rolling Eyes
Така мисля аз поне  Peace

П.П. Тази тема не е ли по-скоро за друг подфорум  Rolling Eyes

Общи условия

Активация на акаунт