за детските градини и таксите

• 8 265
  • 179
  •   1
Отговори
# 165
  • София
аз искам да кажа,че наистина в менюто на децата има измама.В петък в менюто на детето пишеше:леща,риба на фурна и т.н.Като си взех детето я попитах какво са хапвали и тя ми каза само леща,попитах я ,а рибка.Нееееееееееее

Сигурна ли си, че дъщеря ти просто не е отказала да яде рибата?

# 166
  • Ямбол
аз искам да кажа,че наистина в менюто на децата има измама.В петък в менюто на детето пишеше:леща,риба на фурна и т.н.Като си взех детето я попитах какво са хапвали и тя ми каза само леща,попитах я ,а рибка.Нееееееееееее

Сигурна ли си, че дъщеря ти просто не е отказала да яде рибата?
Напълно е възможно да са съкратили рибата както правят в нашата ДГ. Но поне си признават, че по норма трябва да готвят поне веднъж седмично, но директорката ми призна, че е съкратила персонал/щото трябва да пести заради скапаните делегирани бюджети/ и е оставила само един човек в кухнята, който трябва да изчисти риби за 4 групи деца. Затова дават риба веднъж на две седмици.
Така е и с някои други задължителни храни.

# 167
  • София
Ивонска, просто искам мляко, а не гола вода.
Но както отдавна стана ясно тия 20 лева не отиват за храна.

Ясно. Но като прекараш бръснещ поглед през темата, има доста коментари с причинноследствена връзка от увеличението до лютеницата...

ПП. И да има мляко, пак не се знае колко ще е мляко, уви...

Е точно! Пише "мляко", а аз виждам, че носят тенджери с оцветена водица.
То и за рибата сигурно е така.

# 168
Лошото не е лютеницата, а магарина примерно, както и неналичието на мляко и пресни зеленчуци, деленето на бананчето на 6 и т.н.

# 169

Като се сетя дъщеря ми какви си ги съчиняваше. Много мразеше да я питаме какво са яли и изтърсваше каквото й дойде на ума.

# 170
Със сигурност дететоми не ме е излъгало,защото рибата и е едно от любимите в менюто.И като и споменах за риба тя ме изгледа доста учудващо.Лъжат както си искат .

# 171
  • гр. Шумен
Аз да питам, може би малко встрани от темата, защото гледам сте зачесали менюто в градините. Чух, че в София въвеждат твърда такса от 50%, ако детето не ходи на градина. И тъй като каквотно стане в София, другите градове го копират, да питам това за лятото важи ли. Защото през лятото обикновено има сборни групи и самите учителки казват, който може да не води детето си (аз го пращам тогава на бабоотглеждане).

# 172
Не важи за лятото
От прочетеното разбирам, че при медицинска бележка не се дължи такса, и след изменението, нали?

# 173
  • някъде ... тук ...
НАРЕДБА ЗА ОПРЕДЕЛЯНЕ И АДМИНИСТРИРАНЕ НА МЕСТНИ ТАКСИ И ЦЕНИ НА … Т СТОЛИЧНА ОБЩИНА
...Не се заплаща такса за времето, в което детската ясла, детската градина или отделна група в тях не работи поради аварии, ремонти, карантини и други обективни причини. Когато в детските заведения се провеждат санитарно-хигиенни дейности, включително от 01 юни до 31 август, както и ваканциите, определени със заповед на министъра на Министерството на образованието, младежта и науката за съответната учебна година, родителят/настойникът подава заявление за времето, през което детето ще посещава детското заведение и заплаща такса за заявените дни...

# 174
  • Sofia
От прочетеното разбирам, че при медицинска бележка не се дължи такса, и след изменението, нали?

Напротив, дължи се абонамент от 50%:

Чл. 40. (1) (изм. с Решение № 25 по Протокол № 56 от 28.01.2010) В детските градини/ясли посещението на децата може да бъде прекъсвано и подновявано с предварително писмено уведомяване от родителите/настойниците в рамките на общо 30 (тридесет) работни дни от 15 септември на текущата година до 31 май на следващата година. За времето, през което детето не е посещавало детска градина/ясла, не се заплаща такса. В подготвителните групи се допуска отсъствие само по уважителни причини.
(2) (изм. с Решение № 25 по Протокол № 56 от 28.01.2010) Не се заплаща такса за времето, в което детската ясла, детската градина или отделна група в тях не работи поради аварии, ремонти, карантини и други обективни причини. Когато в детските заведения се провеждат санитарно-хигиенни дейности, включително от 01 юни до 31 август, както и ваканциите, определени със заповед на министъра на Министерството на образованието, младежта и науката за съответната учебна година, родителят/настойникът подава заявление за времето, през което детето ще посещава детското заведение и заплаща такса за заявените дни.
(3) Не се заплаща такса при отсъствие на дете поради заболяване, удостоверено с медицински документ.
(4) (изм. и доп. с Решение № 249 по Протокол № 105 от 12.04.2007; доп. с Решение № 25 по Протокол № 56 от 28.01.2010) Месечната такса намалена при условията на ал. 1 или ал. 3 не може да бъде по-ниска от 50 на сто от размера, определен с  настоящата наредба и има характер на абонамент.

Т.Е отсъстващите поради болест или домашни причини заплащат абонамент от 30лв месечно.

Последна редакция: пн, 15 мар 2010, 20:24 от NBM

# 175
Ясно, миналия месец не ни искаха такса обаче  newsm78

# 176
влиза в сила от февруари

# 177
E,не разбрах ще има ли такса и през лятото.

# 178
  • София
Ясно, миналия месец не ни искаха такса обаче  newsm78

Аз си го тълкувам така - ако детето е отсъствало 3-5 дни по болест, се вадят от таксата.
Но не може да се плати по-малко от 50% от таксата - т.е. 30лв за София.
В което има резон, защото има някои деца, които все са "болни", а си ги гледат бабите вкъщи, а пък само се водят на градина и родителите преди не плащаха никаква такса за тях.
Ами като са ги записали на градина - да ги водят на градина.
Говоря за деца, които имат по 1 месец присъствие за цялата учебна година.

# 179
Ами в края на месеца представих медицинска бележка и не споменаха нищо
Сутринта минах да проверя, и с еоказа че наистина дължим 30 лева и платих
(сега пак не ходи на детска след операцията)

Общи условия

Активация на акаунт