Проблеми с бъбреците и пикочните пътища - 17

• 94 020
  • 753
  •   1
Отговори
# 465
  • Благоевград
Да, за възрастните е така, но за децата си подама молба.

Меричери, звънях няколко пъти за ТЕЛК-а ни и все ми отговарят, че след излизане на новата Наредба още нищо не се знае, първо щяха да пращат документите в София, че там щял вече да е детския телк, сега пък можело и тук да е...та така още нищо не се знаело, но докога питам аз, ми незная г-жо, ето ви телефон питайте там, там са ни шефовете, пък шефа в отпуск и така, в изходна позиция.

# 466
Bory_V мерси! А ти защо не пробваш пак да подадеш документи? Или е твърде глупаво???  Rolling Eyes  Аз до колкото знам ще ти платят със задна дата но дали И детските не знам. Май ти остава да продължиш да си звъниш и да чакаш. А Благоевград областен град ли е- питам заради ТЕЛК-а ви там ли е бил първия път? Щото ако да може и на място да идеш да провериш....

# 467
Mомичета здравйте!

От известно време хвърлям по едно око в темата, а сега вече реших и да пиша.
Имам бебенце на месец и няколко дни. Денят преди раждането, лекарят видя уголемени бъбречни легенчета на бебето. При ехография на бебето, веднага щом се роди, неонатолозите потвърдиха това.
След консултация с доцент Лилова, бебо пие антибиотик вече близо месец. Днес отново бяхме на ехограф, но положението не е по-добро. Положителното е, че в стерилната урина от педи 2 седмици няма нищо, днес дадохме обикновена и тя е ОК.
В края на месеца отново сме на преглед при доцентката, до тогава ни следят неонатолозите в Токуда.
Моля, ако има някой минал по този път, нека ми пише, че място не мога да си намеря  Cry

# 468
red shoe, тъкмо по този път минавам аз, но без антибиотика. Мен ме насочиха директно към урологията в Пирогов. В понеделник влизаме за втора операция. Хубаво е, че знаеш за легенчетата, така поне ще се следи адекватно. Аз гледам моят бандит и съм сигурна, че ако не беше феталната морфология никога не бих предположила, че бебето има двустранна хидронефроза. За 3 месеца е качил 4 килограма и изглежда чудесно. Урините са чисти...

# 469
Mомичета здравйте!

Имам бебенце на месец и няколко дни. Денят преди раждането, лекарят видя уголемени бъбречни легенчета на бебето. При ехография на бебето, веднага щом се роди, неонатолозите потвърдиха това.
След консултация с доцент Лилова, бебо пие антибиотик вече близо месец. Днес отново бяхме на ехограф, но положението не е по-добро. Положителното е, че в стерилната урина от педи 2 седмици няма нищо, днес дадохме обикновена и тя е ОК.
В края на месеца отново сме на преглед при доцентката, до тогава ни следят неонатолозите в Токуда.
Моля, ако има някой минал по този път, нека ми пише, че място не мога да си намеря  Cry
Направете венозна урография и микционна снимка, така ще знаете на какво се дължат уголемените бъбреци. Детето може да си израсте проблема, трябва само да го следите всеки месец на ехограф и да правите стерилна урина..........така, че споко. Може и никога да не се наложи оперативна намеса. Запази спокойствие, за да можеш да вземаш адекватни и неприбързани решения, нещата не винаги са толкова лоши, колкото изглеждат първоначално.

# 470
  • София, "Младост 3"
Mомичета здравйте!

Моля, ако има някой минал по този път, нека ми пише, че място не мога да си намеря  Cry

защо пиете АБ без причина???
аз бих отишла при Анадолийски или Буева за второ мнение
за мен е безумие да се пие АБ без причина - дъщеря ми в 7-ми месец пренатално се установи за легенчетата и от раждането я следя, но никога не е пила АБ дори при бактерии под 10 на пета степен!
дъщеря ми надрасна всичко без АБ - два пъти е пила при вкарване на катетър ... не мога да се сетя - едно като АБ, ама не е точно АБ - против бактерии...
както са ти писали - може никога да не стигнете до операция, следете се, във времето ще направите и изследванията за които са ти писали - ако се налага
успех и търси и друго мнение - моя опит показва, че ако няма нарасване на разширенията и ако няма бактерии е напълно излишно да се пие АБ

# 471
jj okocha, и моето дете върви добре, дори на ФМ нищо не се видя, едва денят преди раждането го забелязаха.

ani27, мерси за съветите. Една от педиатрите, които го следи също каза, че може да не се наложи операция, но човек винаги мисли за най-лошото.

catnadeen, пие антибиотик превантивно, за да не направи рефлукс. Имаше някакви бактерии в урината, до колкото си спомням бяха 4 на 10 степен, но не съм съвсем сигурна в цифрите, че беше 2 дни след раждането и бях абсолютно неадекватна, а не ми дадоха изследванията от този ден. Сега вече урината е чиста, новсе пак е на АБ цял месец.

Някакви отзиви за д-р Такова от Токуда?
Тя е уролог и ме насочиха към нея.

# 472
mamadesi2 благодаря   не се ангажирай с това ,  ние ще ходим след месец и в зависимост от резултати ще мисля какво ще правим Дай Боже да са добри.
red shoe  ние ходим при док Такова от м 03 но сме с други проблеми тя е детски уролог внимателна е и обяснява подробно можеш да я питаш всичко  Успех

# 473
Mомичета здравйте!

Моля, ако има някой минал по този път, нека ми пише, че място не мога да си намеря  Cry

защо пиете АБ без причина???
аз бих отишла при Анадолийски или Буева за второ мнение
за мен е безумие да се пие АБ без причина - дъщеря ми в 7-ми месец пренатално се установи за легенчетата и от раждането я следя, но никога не е пила АБ дори при бактерии под 10 на пета степен!
дъщеря ми надрасна всичко без АБ - два пъти е пила при вкарване на катетър ... не мога да се сетя - едно като АБ, ама не е точно АБ - против бактерии...
както са ти писали - може никога да не стигнете до операция, следете се, във времето ще направите и изследванията за които са ти писали - ако се налага
успех и търси и друго мнение - моя опит показва, че ако няма нарасване на разширенията и ако няма бактерии е напълно излишно да се пие АБ
Peace И аз мисля така, пропуснах да го напиша.

# 474
red shoe, а какво по-точно пиете и в какво количество? Предполагам, че е съвсем малко, но именно това е начина да се запази чиста урината. И моята дъщеря пие превантивно нитрофурантоин, но благодарение на него няма бактерии. Все пак това е по-малкото зло, защото иначе много бързо става пиелонефрит. И аз мисля, че една микционна снимка ще ви покаже дали има рефлукс и може би е добре да я направите. ЗА венозната урография, не съм сигурна че ще ви е от полза, аз така и не разбрах какво повече показва от микционната / при нас - нищо, само си измъчих детето/   

# 475
Флай, пие Стандацилин (Ампицилин).
Не знам дали е малко или много 4 мл.

# 476
red shoe, а какво по-точно пиете и в какво количество? Предполагам, че е съвсем малко, но именно това е начина да се запази чиста урината. И моята дъщеря пие превантивно нитрофурантоин, но благодарение на него няма бактерии. Все пак това е по-малкото зло, защото иначе много бързо става пиелонефрит. И аз мисля, че една микционна снимка ще ви покаже дали има рефлукс и може би е добре да я направите. ЗА венозната урография, не съм сигурна че ще ви е от полза, аз така и не разбрах какво повече показва от микционната / при нас - нищо, само си измъчих детето/   

Е, как какво показва? От микционната става ясно дали има рефлукс, а от венозната урография се вижда причината за проблема, т.е. ако има изменения в бъбреците, уретерите или пикочният мехур, и какви са тези изменения. На нас венозната ни беше доста полезна, правили сме 2 пъти. Относно АБ-проф. Марбергер във Виена ни обясни, че в последно време се приема, че ако детето не е правило инфекции, да се пие АБ е излишно, т.е. той не предотвратява инфекцията.

# 477
  • Благоевград
red shoe, а какво по-точно пиете и в какво количество? И аз мисля, че една микционна снимка ще ви покаже дали има рефлукс и може би е добре да я направите. ЗА венозната урография, не съм сигурна че ще ви е от полза, аз така и не разбрах какво повече показва от микционната / при нас - нищо, само си измъчих детето/  

Доколкото знам венозната урография показва пътя на урината отгоре-надолу, а микционната обратно - отдолу-нагору. Микционната показва дали има ВУР, т.е. връщане на урина нагоре по пикочните пътища, а венозната - има ли задръжка на урината и евентуално как отделят бъбреците. Ние правихме и двете и микционната показа, че нямаме ВУР и почни нищо друго не се видя, но вече при венозната урография се разбра, че единият бъбрек една отлепя. Всъщност от ехографа знаехме, че има хидронефроза, задръжка на урината, но не знаехме колко е голяма. Доц. Лилова каза "Бъбрекът може да работи и на 10% и на 90%", но едва след венозната каза "Едва отделя и то чак на късните експозиции".
Така, че нищо не е излишно и каквото каже лекарят, правете го.

Bory_V мерси! А ти защо не пробваш пак да подадеш документи? Или е твърде глупаво???  Rolling Eyes  Аз до колкото знам ще ти платят със задна дата но дали И детските не знам. Май ти остава да продължиш да си звъниш и да чакаш. А Благоевград областен град ли е- питам заради ТЕЛК-а ви там ли е бил първия път? Щото ако да може и на място да идеш да провериш....
Подала съм вече документи, но вече нищо не се изплаща със задна дата. Да, Благоевград е областен град и тук минахме първия път на ТЕЛК. Дано и сега решат да е тук.  Praynig

Последна редакция: пт, 17 сеп 2010, 10:49 от Bory_V

# 478
  • София, "Младост 3"

Флай, аз не приемам пиенето на АБ при положение, че това е НОВОРОДЕНО и не е ясно дали ще има проблем ако не пие!
Буева бе достатъчно добър специалист да прецени, че детето се гледа на 4-7-12-20-30 ден и няма нужда да се трови ако то не показва проблеми!
Всеки решава сам за себе си, но не приемам да се трови черния дроб превантивно, за нещо което може и да не се случи!
В крайна сметка въпреки двустранната хидронефроза при дъщеря ми, която тя надрасна - ние така и не направихме нито едно възпаление!
  bouquet В смисъл - при вас е открито, че детето прави пиелонефрити, но ако не прави - защо да пие?

# 479
catnadeen, извиняй, може би си писала, но искам да те попитам колко беше като размер хидронефрозата и кога я израстна дъщеря ти, т.е. на каква възраст. Питам защото и ние сме аналогичен случай, само че с едностранна хидронефроза, без абсолютно никакви проблеми, никога не е правила инфекции, размера на легенчето не нараства, но пък и към момента 1.6г. не намалява, все си е 17-18 мм. Sad
И нас ни следи доц. Буева от която съм изключително доволна и според нея за сега няма нужда от никаква интервенция, при положение че детето е стабилно и няма проблеми. Правили сме всички излседвания, бъбрека работи на 40% а здравия компенсира т.е. на 60%
Надяваме се и чакаме да я израсте, но до сега не е мръднала, та затова те питам, дали имаме шанс, защото виждам от лентичката че детенцето ти е по-голямо.

Общи условия

Активация на акаунт