За пушенето, рева на ресторантьорите и тоталното безхаберие

• 39 334
  • 1 606
  •   1
Отговори
# 15
Аз съм за правото на свободен избор, но заведенията за пушачи да плащат 5 пъти по-високи данъци и съответно да са по-скъпи цените в тях. Приходите от налозите направо да отиват в онкобониците. Така ще има справедливост някаква...

Моето чувство за справедливост също казва, че има логика за акциз "пушене" в заведенията. На персонала също така би трябвало да се плаща допълнително за вредни условия на труд (все пак, за тях това е работно място). Приходите от акциза съответно могат да отидат по предназначение, защото връзката пушене - онкоболести е доказана. Допълнителните разходи ще се отразят на цените и така по естествен път хората ще предпочетат заведенията за непушачи. Ех, мечти...

# 16
Аз пък съм супер доволна от това решение на управляващите. Първо едно поне 80% от хората са пушачи и много заведения щяха да фалират/както в Македония/ ако се забрани изцяло тютюнопушенето, а в тая криза това значи много хора без работа и без доходи. Второ-аз съм пушач и също както непушачите не искам да бъда дискриминирана. На 31 години съм, възрастен човек дет се вика. Наясно съм с всички вреди от тютюнопушенето и все пак сама и с ясно съзнание съм взела решение, че искам да пуша. Искам това да си е право на мой личен избор. Имам и заведение до 50 места. Ако в момента забраня пушенето ще фалирам за не повече от месец-е не благодаря!  Необходимо е наистина да се отделят залите за пушачи и непушачи и да има добра вентилация, за да са доволни всички и никой да не е дискриминиран. В обществени сгради и детски заведения много ясно да е изрично и категорично забранено. Чудя се само, за да няма дискриминация никаква каква да е глобата за непушач влезнал при пушачите? Grinning
Щом са толкова вредни тия цигари и трябва да се спрат да вземат да ги сложат в списъка на наркотичните вещества забранени от закона и готово. Ама тогава няма акцизи и няма пари нали? Натискайте за това бе хора щом избора ви е да сте непушачи. Тогава ама наистина ще ви е чист въздуха навсякъде.

# 17
  • София
Ама това се очакваше да се случи. Цигареното лоби няма как да се даде толкова лесно.
Ренци, това за 80% откъде го измисли?

Иначе аз съм "за" да се наложи някакъв по-висок данък на заведенията за пушачи. Поне да има някаква полза от тях. Не може да отидеш да обядваш някъде и да не можеш да си поемеш въздух от цигарен дим.

# 18
  • Belgium
Мдаа, не се учудвам ни най-малко.

То не че в България тази забрана щеше да се спазва де. И в Холандия е забранено, хората излизат на тротоара да изпушат по цигара и не съм забелязала някой да е надал вой. Така че ще си дишаме гнусния дим и ще търпим.  Tired

# 19
... заведенията за пушачи да плащат 5 пъти по-високи данъци и съответно да са по-скъпи цените в тях. Приходите от налозите направо да отиват в онкобониците ...

По тази логика, предлагам да се въведат същите данъци и за:
- всички заведения, които предлагат нездравословна храна - пици, хамбургери, десерти и т.н.
- всички, които предлагат алкохол

# 20
Наскоро го видях на филм, тъй като не съм била на живо - в Ню Йорк, ресторант, хората излизаха на тротоара, пушеха и се прибираха вътре. Какво толкова?  Едва ли пушачите ще се залостят в къщи и няма да ходят по заведения, че последните да фалират... Колкото до сега се е ходило, толкова ще се ходи и за в бъдеще, независимо с пушене или без.

# 21
С такава надежда чаках влизането в сила на тази забрана, но не би... То се видяло, че ще продължа да си пия кафето и да се храня вкъщи   Mr. Green  Криза е, хем парички ще спестя, хем няма да се тровя по удимени заведения.  
Надявах се ,че от ЕС няма да им позволят такива свободни съчинения на нашите управници, но ... ще видим.

# 22
  • София
renci, проблема с твоя свободен избор да си пушач, лишава мен от свободен избор да седна в заведение.
Пушете бе, не искам да спирам никой да пуши, но нека да е навън.

Не се сърди, ако в едно заведение се продава нездравословна храна, това не вреди на здравословно хранещите се вътре. Дори съседа ми по маса да набива чипс, това не се отразява на моя организъм. Ако съседа ми по маса пуши обаче - мисля, че е ясно.
Така че тая логика куца отвсякъде. Забраната не е за да пазим здравето на пушачите, а на непушачите.

# 23
Съгласна съм с Не се сърди човече. По тая логика целия този сектор ще фалира и ще се закрие, а това означава окромно количество безработни хора.
Ето аз сега ви казвам, че като собственик на заведение съм съгласна да го направя за непушачи, но кафето от 1 лв. ще стане 5 лв. Всичко останало също ще скочи до небето като цена, защото иначе просто няма как хем да си покрия разходите, хем да платя на персонала и все пак и за мен да остане нещо.
Ето я моята проста сметка-80 пушачи по 1 лв. прави 80 лв. Ако не се пуши в заведението вместо 80 ще влезнат 20 човека по 1 лв. прави 20 лв. Мерси! Колко трябва да е кафето тогава, за да ми излезе рандемана ми кажете вие?

# 24
  • най-шареното място
Ако в момента забраня пушенето ще фалирам за не повече от месец-е не благодаря!  Необходимо е наистина да се отделят залите за пушачи и непушачи и да има добра вентилация, за да са доволни всички и никой да не е дискриминиран. В обществени сгради и детски заведения много ясно да е изрично и категорично забранено. Чудя се само, за да няма дискриминация никаква каква да е глобата за непушач влезнал при пушачите? Grinning Как би им пречил???
Щом са толкова вредни тия цигари и трябва да се спрат да вземат да ги сложат в списъка на наркотичните вещества забранени от закона и готово. Ама тогава няма акцизи и няма пари нали? Натискайте за това бе хора щом избора ви е да сте непушачи. Тука без думи Simple Smile Тогава ама наистина ще ви е чист въздуха навсякъде.

Чела съм ти мнения и не съм подозирала , че си способна на подобно нещо. Непушач съм и почти не мога да посещавам заведения за хранене - имам дете, имам и обоняние. Дрехите си проветрявам и пера, но косата... не съм единствената. Ама никак! И това пишман ресторантьори да ми твърдят, че не им плащам и пия само вода... ако може безплатна е обидно. Повече за тях, отколкото за мен!

Пушачите нарушават права и изборът да не пушиш не те прави прокажен. НИто малцинство. Само че пушачите по правило са нагли /тези, които твърдят че непушачите не им пречат/.

# 25
Бърди така е, но твоя избор да не пушиш също влияе на моя избор. Защо аз да пуша отвън, а не ти да пиеш кафе отвън?

# 26
Абе, пушачите няма да спрат да ходят по заведения! Само ще мърморят и ще пушат навън!

# 27
  • Ямбол
...
Аз съм за правото на свободен избор, но заведенията за пушачи да плащат 5 пъти по-високи данъци и съответно да са по-скъпи цените в тях. Приходите от налозите направо да отиват в онкобониците. Така ще има справедливост някаква...
Това е добра идея. Но може някой да ревне, че е дискриминация.

То се очакваше, че ще има як отпор на забраната и беше сигурно, че пак ще има начин да я заобиколят, с отменянето поне няма да правят такива акробатики с частните пушилни.
От друга страна това е глъдка въздух и за собствениците, които и без това са я закъсали, някои де, за перачниците не говоря.

# 28
  • най-шареното място
Защото ти си решила да правиш нещо, което ще пречи на другите!
Когато ти решиш да вървиш, по улицата, колите да се качат на тротоара, а Simple Smile

# 29
  • Belgium
Ами Ренци, направи си едно заведение само за пушачи, така всички ще са доволни  Wink

Обаче ако ще пускаш и тези "обществени врагове" непушачите, поне им осигури отделни зали както е по закон, а не две съседни маси с табелки.

Общи условия

Активация на акаунт