Опитвам се да ценя моментите с него, и то всички моменти, и бесните даже!На мен пък сега проблема ми е друг. Нали мрънкам от известно време за събирането на децата в една стая, та най-накрая преодолях себе си и реших да действам. Само, че до този момент никой не се беше сетил да пита Пламен какво мисли по въпроса и отговора беше: "не искам Борко да спи в моята стая, защото ще ми пречи, като си разказвам приказка за лека нощ (всяка вечер си разказва преди да заспи), той може да идва да си играем през деня, но да си спи в спалнята, а ако той дойде тук да спи, аз ще ида в спалнята!" Категоричен е... Стаята може да е само на един. Дори не претендира да е само негова. Може и да е на Борко, но той тогава няма да е там... С една дума, имаме избор - или той или Борко в детската!

, обаче аз бих ти казала, че проблема ти идва от там, че ти пука. Подкрепям те и правя точно същото, ама не се нерва, вече сме станали с баща му като латерни. Даже веднъж ме изненадА - влизаме в къщи и аз започвам да си пея песничката "събуй обувките, измий ръцете...", обръщам се и го гледам ококорен ми вика "събух ги вече". Та така, той не, ние да и си пееме. Много е важно да продължиш да си пееш песничката, въпрос на упоритост е. Ти си тази, която трябва да го свикне на тези елементарни неща, обуване, обличане, миене, това са задължителни неща и не бива да отстъпваш. Уморени сме от битките, но една мама с повече опит 3-поотраснали деца ми каза "знам че е уморително, но си струва, резултатите на по-късен етап са поразителни". Така че дерзай, без да се нервиш и шашкаш. Около 9 месеца трая да го свикнем да прибира играчките. Всеки ден по 100 пъти, със заплахи, изнудване и караници. Е струваше си, сега много рядко се случва да настъпим кубче или част от трактор. Около година трая да свикне да не хвърля играчките, от 2 месеца има цял трактор. Затова само песен му е майката, пееш си и не се нервиш, просто повтаряй до припадък какво да прави. На едно от училищата ни бяха дали идея да налепим нарисувана картинка на определени места с определените задачи. Давам пример, до вратата имаме картинка на обувка, да се сеща да се събуе и подреди обувките, в банята са нарисувани неговите ръчички и картинка за миене на зъбките (обещавам да ви я пусна в понеделник).
. Вече само с думи мога да я накарам да направиме каквото и да е, всякакви силови и радикални методи, дето преди вървяха вече ги прекратих. Убеждаването с думи понякога трае доста, но вече това е единствения начин.
. Децата бяха 8-10 годишни, ужасно непослушни по мойте критерии и въпреки, че не бях единствения възрастен - полудЕх. Поне разбрах какво ме чака в близко бъдеще
Имахме на гости една приятелка с преспиване. Тя дойде със сина си, който е с три месеца по-малък от Крис. След деня и вечерта прекарана с тях вече си мисля, че моето дете е образец за подражание, при всичките му тръшканици и инатене