На КОЗУНАЦИте моля.......

  • 94 869
  • 751
  •   1
Отговори
# 540
  • Мнения: 959
ок, само че забравих да спомена, че месих на ръка (маишна нямам), а в къщи беше доста топличко (25 градуса). И въпреки това нестана?  Sad

# 541
  • София
  • Мнения: 8 499
ок, само че забравих да спомена, че месих на ръка (маишна нямам), а в къщи беше доста топличко (25 градуса). И въпреки това нестана?  Sad

Писах какво сме коментирали в темата за машината за хляб, а не че трябва да се меси там.

Да взема да споделя нещо интересно, което видях при една баба в старозагорския край. Значи тая жена първо си прави маяно тесто (знаете малко течност, малко захар, брашно за кексово тесто или гъста боза и натрошената мая). След като се активира маята прибавя всички останали течности (захарта предварително е разтворена в течността), разбърква хубаво и чак тогава на части прибавя брашното докато получи необходимото тесто. Ще кажете тая работи на кестерме. Ми не знам дали работи рачешката, ама в това село в което бях разправяха, че при тая баба грешка досега не е имало в тестените и изделия.

# 542
  • Мнения: 22 867
След като се активира маята прибавя всички останали течности (захарта предварително е разтворена в течността), разбърква хубаво и чак тогава на части прибавя брашното докато получи необходимото тесто. Ще кажете тая работи на кестерме. Ми не знам дали работи рачешката, ама в това село в което бях разправяха, че при тая баба грешка досега не е имало в тестените и изделия.

Дядо хаджия, далече съм от мисълта, че съм майсторка като тая баба, но и аз меся на кестерме ( хареса ми израза Grinning), дори без да активирам маята. Просто си имам една купа, в която сипвам  течните съставки - вода, пресно или кисело мляко, яйца, мая, сол, захар, разбивам с тел и в получената смес почвам да сипвам брашно, докато получа нужното ми на консистенция тесто. После доомесвам на плота. Много и не смея да разказвам как меся, защото знам, че може би няма да се приеме, а го правя така, защото ми е по-лесно. И, слава богу, тестените неща ми се получават. Явно всеки си изнамира някакъв чалъм. Peace

# 543
  • София
  • Мнения: 8 499
...Явно всеки си изнамира някакъв чалъм. Peace

Ами изглежда точно този чалъм са приели и в машините за хляб. Виж Пина да каже дали и в промишленото хлебопроизводство не го използват.

# 544
  • Мнения: 243
ice , не се кахъри....винаги има следващ път! Wink Според мен си спазвала точно рецептата, а тя трябва да се следва. Какво искам да кажа:
Винаги слагай пресятото брашно накрая, не наведнъж и толкова, колкото поеме тестото - не непременно всичкото, до получаване на еластично тесто.
Винаги изчаквай да втаса и внимавай при печенето. Мисля, че конците на козунака /това е мое мнение/ зависят от усукването на фитилите и от изпичането - не трябва да е нито глетав, нито препечен.
Вчера пекох Вкусните питки на Карина и съжалявам, че не ги снимах, но имах РД и бях заета с подготовката му. Винаги свършват за отрицателно време и понеже са на възелчета, тестото стои на конци, без да е козуначено. Hug

# 545
  • Мнения: 959
да, така е. В събота пак ще пробвам и дано да стане, защото хич не ми се купуват, просто не ми изглеждат добре  Peace

# 546
  • Мнения: 4
Като следя темата все по-хубави работи показвате момичета и рещих  да се пробвам да направя козуначени кифлички по рецептата на max-mama  много форма нямат(за първи път ми е ),пък за разлика на вкус са страхотни.Благодаря много на max-mama за страхотната рецепта.Ето и снимков материал:
http://s44.radikal.ru/i106/1003/1d/56bfb4674b2f.jpg
http://s006.radikal.ru/i215/1003/33/3397bea33c42.jpg
http://s006.radikal.ru/i215/1003/33/3397bea33c42.jpg

# 547
  • Мнения: 22 867
Тая година бях решила - никакви тренировки, щото после резултатите, добри, лоши, трябва да се хапват. Но, понеже е пълно с подкокоросници тук, пък и кой ли ме караше да вися в тая тема, та днес не удържах и спретнах руло и мини-козуначета по рецептата на Танита.
С малко повече тен е, ама нали вместо на печката, вися на компа. Embarassed


Горещо разрязано.



# 548
  • Мнения: 293
Просто си имам една купа, в която сипвам  течните съставки - вода, пресно или кисело мляко, яйца, мая, сол, захар, разбивам с тел и в получената смес почвам да сипвам брашно, докато получа нужното ми на консистенция тесто. После доомесвам на плота.

Чакай и аз да се обадя като черна станция  Wink Така си меся винаги щом правя нещо на ръка.Така ме научихте в питкената тема и мога да твърдя , че по този начин най-лесно се усеща в тестото колко брашо да се сложи. А ти , красива, изобщо не дей да скромничиш относно майсторлъка си !  bouquet

Ами изглежда точно този чалъм са приели и в машините за хляб. Виж Пина да каже дали и в промишленото хлебопроизводство не го използват.

Не разбрах нещо ? Принципът на машините за хляб не е ли друг? Солта и захарта не се слагат във водата , а при брашното , сухата мая също - т.е. разделят сухите от мокрите съставки newsm78 Винаги съм си мислела, че ако захарта и солта се разтворят предварително във водата , а маята се активира , то би следвало процеса на втасване на тестото да се улесни и ускори.Този начин ползвам при бързата програма и резултатът е на лице - винаги сполучлив.

Междувпрочем днес се загледах в състава на един широко използван подсладител.Оказа се , че съдържа въглехидрати - фруктоза.В такъв случай се чудя дали изобщо има смисъл да се ползва при козунаците поне в този смисъл в който го слагате?  Thinking

# 549
  • Мнения: 622
Лабрекс, страхотни са!  Hug Heart Eyes

# 550
  • Мнения: 22 867
Лабрекс, страхотни са!  Hug Heart Eyes

lubopitko, харесвам рецептата на Танита и вече няколко години правя по нея. И други пробвам, но днес пак по нея. Grinning

# 551
  • Стара Загора
  • Мнения: 53
И аз да ви се похваля-направих първите си козунаци по рецептата на Мах-мама станаха страхотни,направо никой неможа да повярва,че аз съм ги правила.Мах-мама много ти благодаря за чудната рецепта и обясненията за тези,който ги правят за първи път newsm20.Само че небяха много сладки и следващия път ще добавя повече захар.Но за два дена ги излапахме.
[/url] [/url] [/url]

на последната снимка съм снимала конците,само че не се виждат много хубаво[/color][/color]

Последна редакция: пн, 15 мар 2010, 17:22 от nelinka_stz

# 552
  • Разград
  • Мнения: 3 114
Пепито,Лабрекс,Нелинка,браво на вас,страхотни сте-и вие,и произведенията ви.  bouquet Hug

# 553
  • Мнения: 7 433
  Искам ,да. Simple Smile Благодаря.
  Правила съм класическия й козунак.Беше много вкусен. Hug
Селма,ето рецептата на Джемма. Hug
   Благодаря!  bouquet

# 554
  • Мнения: 622
Нелинка, страхотни са козунаците!
Лабрекс, аз пък съм се влюбила в рецептите за бърз козунак на Макс мама и този на Пина и точно тях ще правя за Великден. А ако ми се получат добре козуначените мъфини- и тях ще ги спретна. Въобще, за Великден колко козунаци съм намислила, не знам дали ще ми смогне машинката на темпото.  Joy hahaha

Общи условия

Активация на акаунт