СГ–ГРУП ООД?-моля някоя мама юрист да се включи.

• 289 987
  • 1 845
  •   1
Отговори
# 1 710
Ми то е дължимо, но не подлежи на събиране по принудителен ред - задължението което е погасено по давност имам предвид.
Може доброволно да се плати и след давн.срок, ама ако искаш. Може и да не искаш 😃

Погасеното по давност задължение не е дължимо. Точно това е смисълът на давността. Материалното право ( имаш да вземаш) действително не е погасено. Арг. чл. 118 ЗЗД. Погасено е задължението да се престира - 110 ЗЗД. ( не съм длъжен да ти плащам). От там и невъзможността за реализиране на съдебна защита.
Но съдът не следи служебно и всеки трябва да се позове на изтеклата давност, която преклудира вземането. ( чл. 120 ЗЗД)
Ако искам, обаче, мога да го погася и след изтичане на давността. Защото самото задължение наистина не се погасява по давност. Погасено е правото да се иска плащане.
Често погасителната давност не се разбира добре и се бърка.
Обикновено задълженията към мобилните оператори се погасяват с кратката 3-годишна давност от изискуемостта.  Други задължения се погасяват с общата 5-годишна. ( чл. 110 и 11 ЗЗД) Трябва внимателно да се прецени моментът на изискуемост и видът на давността - 3 или 5 год.

Мене ме разсмя как са го обяснили на Бръммм. Simple Smile

Да, един процес може да протече без да разбереш. Като не те намерят, ако се укриваш и т.н., са предвидени начини да те призоват по друг ред, чрез обявление по делото например.  Абсурдно е  един процес да се точи до безкрайност, заради ненамерени страни.  Но ако правото ти на уведомяване и участие в процеса е нарушено, има способи за защита срещу такъв процес.

А колкото до телефонния тормоз от колекторските фирми, има си други начини на защита. Законът си е добър, няма какво да му се променя. Току що ги подсказах.

Последна редакция: вт, 03 сеп 2019, 14:17 от Diorela

# 1 711
ама той процеса си се случва без да се търси страната (в един случай поне). страната се търси ПОСЛЕ, за да си знае какво има да плаща.

# 1 712
ама той процеса си се случва без да се търси страната (в един случай поне). страната се търси ПОСЛЕ, за да си знае какво има да плаща.

sweetdidi, хаиде , моля те, с конкретни примери!  Дело № и т.н. Така хвърлено в пространството на форум, създава неверни представи у хората. Звучи като: Една жена на опашката каза....

Вече го обърнахме на  адвокатска кантора на пазара. Че и на юридически факултет...

Последна редакция: вт, 03 сеп 2019, 14:25 от Diorela

# 1 713
ами да кажа не ми се дава точно номера на делото. лични данни и т.н. не ми вярвайте просто. страшно ми е важно да излъжа във интернет форум.

# 1 714
Сега се замислих - откъде, вярно, С.Г. Груп са ми намерили телефона? Сменях го преди няколко години, не съм ги търсила, не съм си общувала с тях, единствено остава Мтел да са го дали без мое съгласие.

# 1 715
Да, аз също получих обаждане преди 5-6 месеца от СГ груп, при все, че имаме нови номера в Мтел/А1. Няма от къде СГ груп да се сдобият с новите ни номера , освен от оператора. Обадих се на А1 да ги запитам аз как външна фирма се е сдобила с номерата ни....Не били ги дали те.

# 1 716
гениален и неоспорим отговор.

# 1 717
sweetdidi , не предполагам, че лъжеш, а че става дума за грешки и пропуски.
Разбирам, че си лично засегната, но не е добра идея да се обобщава така по форумите от един случай. Създава доста погрешни представи за съдебната система, която не е чак толкова калпава.
Разбира се , като във всеки жив организъм, има и фалове.
Но аз, за да кажа такова нещо, трябва да съм прегледала документите и да съм убедена, че няма пропуски и са положени всички усилия, но въпреки това, е постановено друго.
Често става дума за пропуски в защитата.

# 1 718
май си е калпава.

съдебната система не е жив организъм. или са подкупни/боклуци или не са. по-скоро са.

# 1 719

Да, един процес може да протече без да разбереш. Като не те намерят, ако се укриваш и т.н., са предвидени начини да те призоват по друг ред, чрез обявление по делото например.  Абсурдно е  един процес да се точи до безкрайност, заради ненамерени страни.  Но ако правото ти на уведомяване и участие в процеса е нарушено, има способи за защита срещу такъв процес.

Аз нямах предвид да се укривам, а просто никой да не ме потърси, за да ме уведоми и в един момент просто да разбера, че са ме осъдили, без да са ми дали възможност да реагирам. Интересно ми е има ли такъв вариант? Няма от какво да се укривам, макар да не живея на адреса по лична карта, на който ми изпращат писмата, но родителите ми живеят там постоянно.

# 1 720

Има  много такива варианти и без да се укриваш. "Ако се укриваш", беше отделна хипотеза от общата "не са те намерили". Има и такива.
Виж в ГПК връчване на призовки , ще ти стане по-ясно.

# 1 721
  • Далечният изток
Мисля, че говори за друго - да си получи изпълнителния лист заедно със заповед за незабавно изпълнение - от ЧСИ, когато вече е имало производство по издаване на изпълнителен лист, за което длъжникът не знае. Ако това е хипотезата, да, никой не уведомява длъжника, но след като си получи документите от ЧСИ, длъжникът може да възрази, да обжалва съответно заповедта за изпълнение. Има си процесуален ред.

# 1 722
= осъден без да знае че е съден.

# 1 723
  • Далечният изток
= осъден без да знае че е съден.

Какво значи "съден - осъден"? Мисля, че бъркате понятията. Тук става въпрос за заповедно производство с издаване на заповед за изпълнение и изпълнителен лист. Няма съдебно исково производство /поне все още не, ще има евентуално при възражение/, няма съдебно решение, съответно няма осъждане. Пак казвам - има си ред за обжалване.

# 1 724
има осъждане на раздумка в кварталното кафе понеже те си се знаят и има преминаване към събиране на отсъденото от чси в случай че до 14 дена не реагира ВЕЧЕ ОСЪДЕНИЯ.

Общи условия

Активация на акаунт