СГ–ГРУП ООД?-моля някоя мама юрист да се включи.

• 290 089
  • 1 845
  •   1
Отговори
# 1 785
Ами момичето отдавна не ми вдига телефона 😆
За ЧСИ ми е ясно, но се чудя при положение че нямам нищо на мое име, в началото на 2 год. майчинство съм, което по закон не могат да пипнат и ако след това ме осигуряват на МРЗ, която също нямат право да запорират, какво биха могли да ми вземат след като нямам нищо това се чудя. Едва ли съм единствена в това положение 🤔🤔
Писмото се счита за официално връчено, когато е с обратна разписка, така пуснато в пощенска кутия, не е документ, който би спрял срокът да тече. Когато изминат 3 години от задължението, можеш да възразиш, че давностният срок е изтекъл. Дотогава обаче могат да те съдят. Също така, ако отидеш лично да получиш справка за задължението, както и ако получиш официално писмо за него, давностният срок ще спре. В такъв случай, ако той е изтекъл, имаш много кратко време да възразиш, мисля че беше 1-2 седмици, но не знам точно колко. Майчинството наистина не могат да ти пипнат, но могат да ти разпродадат недвижимото и движимо измущество, включително дрехи и обувки, като има описан минимум, който нямат право да вземат. Примерно ако имаш три зимни палта, едното не могат да пипнат, но другите две могат да ги вземат. Самият опис на имуществото едва ли ще е много приятно изживяване... Също така ако те осъдят, могат да изчакат да изтече майчинството и да започнат да спират веднага от заплатата ти. Преди това обаче ще наложат запор на банковите ти сметки и ще трябва да вадиш документ от НОИ, че парите, които получаваш са за майчинство, за да ти разблокират сметките. Могат да те осигуряват на минимална заплата, но всичко, което постъпва по сметките ти над нейния размер, могат да го вземат.
Имай предвид, че не съм юрист и е възможно да те подведа с информацията или да е неточна. Затова най-добре се консултирай с адвокат.

# 1 786
  • Сф
Здравейте, имам чодписан договор за интернет към А1 от преди 2.5 год.
Аз не съм ползвала интернета,направих услуга на приятелка, която в крайна сметка не е плащала въобще никога нищо по този договор. Съответно интернета е спрян още в началото. В момента не живея на адреса на който се водя, а днес ми звъня сестра ми и каза че в пощенската кутия е имало писмо че дължа 500 и няколко лв. от фирма за събиране на вземания. В момента съм на минимално майчинство, което знам че няма как да запорират. Дори и като се върна на работа пак ще ме осигуряват на МРЗ, съответно дори и да ме осъдят пак няма как да ми запорират заплатата. Въпроса ми е какво се случва в този случай? Ще чакат някога да ме осигуряват на по-висока заплата или да получа нещо на мое име за да си вземат дълга ли? И дали могат да ме дадат на ЧСИ и ако ме дадат какво става при положение че няма как да си удържат парите.
Извинявам се за дългия пост и ще съм много благодарна на отговор.
Да, Теодора, ще те дадат на ЧСИ и той ще ти сложи толкова възбрани колкото не можеш да се сетиш в момента и ще те чака и ще се трупат лихви и такси и ще си докараш куп главоболия в близките 10 години..Дългът не в голям, разбери се  с колекторската фирма, преди чси.Сигурно няма да ти хареса съвета ми, но по-добре по-малкото зло..да си платиш сега.

# 1 787
Аз бих казала, че трябва да се видят и клаузите в договора. Защото интернета е спрян още в началото, т.е. услугата не е предоставена поради неизпълнение от твоя страна и все си мисля, че има клаузи, които уреждат обезщетения за неизпълнен договор в такива случаи. Може и да са в общите условия. Не ми се вярва да се налага да плащаш пълния размер на сумата за целия срок на договора. Това го ограничиха и вече не могат да договарят  и  търсят такива обезщетения. Ако се върнеш и попрочетеш  по-назад в темата, може и да ти светне лампичката по този въпрос. Тези 500 лв. ми звучат нереалистично като задължение в този случай.
И още нещо не ми се връзва. Обикновено мобилните оператори цедират стари несъбираеми задължения, с изтекла погасителна давност. А това не е такова.
Имай предвид, че давностните срокове не текат от сключване на договора. Но аз съм до тук с безплатните форумни съвети.
Иначе добре си го измислила, но Stillness и другите доста точно са то  обяснили как действат ЧСИ и какво може да се случи. А и да не придобиваш нищо,  заради някаква тъпа сметка и да й трепериш...

ПС Малко не ми се вярва на версията с приятелката, но това какви версии разказваш в нета, си е твоя работа.

# 1 788
Привет от мен. Нов съм в форум и се включвам за съвет относно СГ Груп.

Имам задължение към тях което е в р-р 61 лв. задължението е от 2014 г. което по изчетеното до тук  и от правните сайтове установявам, че е  с изтекла давност и то преди доста време.
 Получавах някакви хвърчащи листи на който не обръщах внимание и както казват тук във форума направо изхвърлях.  От няколко месеца по незнаен за мен начин са ми намерили телефона и се започна с тормоза. Първите няколко пъти със заплахи на който аз отвръщах подобаващо и цветущо и след това имаше трайно затишие Grinning.  До преди няколко дни когато пак се активизираха, звъннаха ми но тъй като шофирах беше шумно и се опитаха да ме накарат да си потвърдя постоянния адрес като се  представят от деловодство във връзка с изпълнително дело... на мое питане от кое деловодство звънят почнаха да смотолявят няква фирма за Интелигентни финансови системи или нещо подобно. Отказах им и затворих телефона, вчера пак получих обаждане този път беше от любезните, обясни ми на дълго и широко от къде ми е задължението, как ще си изкарат изпълнителен лист по чл. 410 и ще ме осъдят на следните неща: хонорар 600 лева, държавна такса 50 лв., лихва 39 лв. и задължение 61 лв. Ще ли да ми наложат запор на заплата, на цялото движимо имущество и ако пак не си платя щели да дойдат на постоянния ми адрес и да описват половината от имуществото. Костваше ми много да не се изсмея и просто им пожелах приятен ден, като дадоха срок от 3 дни да платя, и ми обясниха защо щели да ме съдят не заради размера на задължението, а защото аз не съм си бил плащал толкова дълго време Grinning Grinning Grinning

Бих заплатил сумата по простата причина, че не ми се занимава, а и трябва да пътувам доста, за да им оспоря искането, ако заведат дело иначе лесно ще се спечели.

По интересното е, че имам проведени 2 разговора с А1 който твърдят, че към тях нямам никакви задължения тъй като съм техен клиент от 10 години на интернет и тв. И потвърждение, че те не работят с тази фирма.

Имам няколко въпроса:
- мога ли да заведа насрещен иск за доказване на изтекла давност и да имам основание на което да прекратя телефонния тормоз (препоръката за ограничаване на телефонни номера при мен не може да сработи, телефона го ползва и за служебен и говоря с много непознати номера на ден)
- как стой въпроса с използването на телефонния номер който аз не съм предоставил, жалба към КЗЛД във връзка с GDPR, (задължението е изкупено през 2018 от тях, но не конкретизират дата, ако е след 25 май 2018 евентуално мога да се позова на защита на данните)
- ако реша да заплатя задължението просто, за да спра телефонния тормоз, възможно ли е да изискат впоследствие допълнителни такси и плащания във връзка с цесията, тъй като каквато и част да заплатя аз признавам дълга и започва нова давност.

Ако има хора който могат да помогнат ще съм благодарен или пък юрист с който може да се консултирам или пък, ако реши да изкара един лесен адвокатски хонорар, като ги осъдим.

# 1 789
Здравейте , първо хиляди благодарности на teta . Моите уважения  , понякога няколко реда дават страхотна надежда .   Развръзката с моята приятелка -
След като се поровихме в интернет във връзка с тази погасителна давност , попаднахме на статиите на адв. Десислава Филипова . Моята приятелка се свърза с нея и направиха консултация . На тази консултация адвокатката е изготвила писмо , в което ясно се позовава на погасителната давност , на това , че не е уведомена по надлежният ред за цесията и т.н. ,  както и , ако от С.Г. - Груп продължат да я притесняват , ще предяви иск срещу тях . Изпратихме писмото с обратна разписка по една от куриерските фирми . След това последва затишие от 7-8 дни , в които не я бяха потърсили . И така до момента , в който обсъждаме бъдещи творчески проекти , ни прекъсва познатия ни вече телефонен номер . Аз готова да записвам разговора , по съвет на адвокатката , приятелката ми вдига и ти да видиш - нищо не били получили , цитираното име от обратната разписка нищо не им говорело и т.н. Е , тичам аз да взема копието на писмото , чете мойта приятелка , цитира дословно писмото , членове , закони разни , а от другата страна гробно мълчание няколко секунди . Естествено казаха , че щели да предадат на юридическия им отдел и да се захващат с проверка по случая . До днес,  вече може би месец от тогава никой не се е обадил , а и писмо с отговор не са й пратили . Може би нищо няма да й пратят , но тя вече е готова , подготвена за ответна реакция . Както се казва , който за каквото е учил , не случайно юристите отделят толкова години от живота си . Реакцията на служителката , ни даде ясен знак , че и те са наясно със ситуацията , но ако мине номера .

Последна редакция: чт, 30 юли 2020, 12:35 от Jay , Mocking Jay

# 1 790
Знам , че ставам досадна , но днес пак досаждат , след месец и половина . Пускаме на високоговорител да записвам и от другата страна много възпитано питат приятелката ми дали е направила плащане. Пак очудване за това прословуто писмо и пак " ама какво съдържа , все пак да уведомим правния отдел " . Чудно ми е нямат ли комуникация в тази фирма  , не уведомиха ли вече правния отдел , все пак мина доста време ?!

# 1 791
Здравейте, някой има ли информация как стоят нещата, когато договорът с мобилен оператор е сключен от юридическо лице ? Преди година и половина за проект шефът ми(чужденец) взе доста карти към Теленор, които да дадем на хора да работят и да се обаждат. Проектът се промени от първоначалния замисъл и повечето карти не бяха необходими вече, дори не бяха използвани повечето . Преди година той прекрати договора с Теленор, преди да изтекат двете години,  и прехвърли само номерата, които използваме(те са два) към Виваком. Там си плащаме редовно сметките. Шефът обаче заради карантината последните месеци е трудно да дойде в България. Координира нещата от разстояние. Наскоро този месец  септември получих обаждане от колекторска фирма. Звъняха на служебния номер като казаха, че фирмата дължи близо 3600 лева, преди неустойката сумата е била 1600 лева към Теленор. Казах, че от близо година сме към Виваком. Поискаха да се свържа с шефа ми. Казаха, че тече предсъдебно събиране на дължимото 4 месеца и след него нещата ще минат към съда. След няколко дни пак ме потърсиха да попитат говорила ли съм вече. Казаха, че от всички номера били активни само 5, а останалите не били активни. Искат пари за двата служебни номера, които от година се водят към Виваком, както и други, които не се използват.  Опитах се да ги попитам как така тогава се дължат пари и за неактивните номера, но нещо не успях и да разбера какво казаха. Повишиха  тон при тези мои думи. Опитаха се да ускорят нещата като казаха, че трябва да се плати до края на септември. Казах, че има само няколко дни. Смениха срока с месец октомври като краен месец. Казаха, че можело да не се плати цялата сума, но минимумът бил 500 лева, за да минат нещата към съда. Говорих с Теленор след това и казаха, че няма минимум, а може да се плати колкото можем, но просто трябва да тече някакво плащане. Казаха, че имало две фактури от  200 и 800 лева и неустойка за прекратяване предсрочно на договора от 2000 лева. Шефът ми е чужденец и не е много добре запознат с нещата тук, не знае български . Идва в България, но не живее тук. Фирмата в малка. Каза, че може би ще успее да дойде октомври и щял да плати. Понеже не съм много запозната с тези казуси и затова питам тук за съвет. Не съм се сблъсквала с такива неща никога. Дали, ако плаща на части по малко давността ще се удължи? Не е минала давност от три години още.

Последна редакция: пн, 28 сеп 2020, 16:05 от daisy12

# 1 792
Първо, не могат да искат несъразмерно големи неустойки. Има практика по този въпрос, именно заради огромните неустойки, които събираха.
Само от написаните факти, сметките не излизат -  сумата без неустойка била според колектора 1600, а според мобилния - 1000 лв. Каквато и да е истината, неустойка от 2000, по-голяма от дължимата сума, е доста странно.

Второ, дори и малка фирма, все пак тук е тема, в която помагаме на хора, които са закъсали с колекторските фирми. Не е тема за безплатни правни  консултации на  всички, особено за фирми.
Мисля, че на собственика ще му излезе по-изгодно да плати консултация с адвокат, който работи в тази материя ( не всеки разбира). Трябва да се огледат договорите, начина на прекратяване, общи условия.
Ако имате пълномощно, или сте управител на фирмата, Вие също може да се консултирате с адвокат от името на фирмата.
Не бих дала съвет да тичате и да плащате на колектор, преди да сте уточнили всъщност какво дължите.

Последна редакция: пн, 28 сеп 2020, 20:07 от Diorela

# 1 793
Благодаря за отговора. Знам, че става дума за фирма но понеже той не знае езика, а аз не съм наясно реших да попитам, за да му дам някаква насока. Не съм управител, но съм от самото начало във фирмата . Нямам обаче пълномощно, явно ще трябва да се изчака той да дойде. Но колекторите дават зор, че час по-скоро трябва да  започне да се плаща нещо, дават срок само месец, преди да прехвърлят нещата към съд. Има голям шанс да го излъжат за съжаление. Доколкото знам при физически лица договорни отношения с мобилен оператор могат да се прекратят при платени 3 месечни такси, а при юридически лица става с неустойка 200 лева на карта. Но има голямо разминаване между това, което казва Теленор и това, което казва колекторската фирма. Теленор има две фактури общо 1000 лева, плюс 2000 неустойка за предсрочно прекратен договор, а колекторската фирма - 1600 лева, плюс 2000 лева неустойка. Отделно Теленор казва,че няма минимум колко пари да се вкарат, колекторската фирма - 500 лева минимум, за да не се стигнело до съд. И на мен ми направи впечатление, че неустойката е по-голяма от сумата, която се дължи.

Последна редакция: пн, 28 сеп 2020, 20:11 от daisy12

# 1 794
Въпросният чужденец, предполагам, е наясно, че по цял свят договорите следва да се изпълняват, независимо дали си е направил лошо сметката, а при неизпълнение има последици. България не прави изключение. Вероятно си е мислел, че като прехвърли няколко номера към друг мобилен оператор, ще се измъкне от задължението за останалите. Доста глупава постъпка.
Имам подозрения и относно сферата на дейност, за която е закупил толкова телефони.
Колкото и да опитвате да го изкарате наивен, неразбиращ и т.н., съдейки от фактите до тук, за мен той е най-обикновен тарикат. Виждала съм доста такива, които си мислят, че в България всичко им е позволено и простено. И обикновено излизат с номерата, че не говорят езика, че са ги измамили, а те, горките, не разбрали.
Не буди съчувствие в мен.

Дейзи, един  съвет от мен. Не се опитвайте като служител, да бъдете специалист по всичко.   Достатъчна е насоката да се консултира с адвокат. Но той си го знае и без Вас.
Доста колеги говорят свободно английски, немски, а и други езици. А има и преводачи. Не сме дива бананова република.

Последна редакция: пн, 28 сеп 2020, 20:17 от Diorela

# 1 795
Сферата на дейност е реклама и имахме идея в началото да работим с хора, които да говорят с клиенти и да набират такива. Нещата обаче се промениха от първоначалната идея. Проблемът беше, че имаше недотам съвестни хора, случаи с трупане на голяма сметка, без това да са служебни разговори . В един момент просто се оказа, че не са ни нужни толкова хора, следователно и карти. А номера, които се ползваха бяха в бизнес план с другите номера. Затова той реши да ги премести, за да можем да ги използваме. Държахме да запазим номерата, които ползваме, защото се знаеха от клиентите. Това е общо взето. Не е отказал да плати, даже е съгласен. Но нещо ми се видя странно в думите на колекторската фирма и Теленор и исках да проуча нещата преди да дойде. Благодаря за съвета. Най-добре е наистина да потърси консултация с адвокат. Понеже знам как са нещата с нашите оператори и колекторски фирми подложих някои неща на съмнение.Аз ще му дам съвет,а вече той ще се оправя, знае прилично английски. Исках да помогна чисто човешки, без друга умисъл, също съм и от началото във фирмата.

Последна редакция: вт, 29 сеп 2020, 00:04 от daisy12

# 1 796
  • Пловдив
Задължително е да се консултирате с адвокат. Що се отнася до езика, за Пловдив съм ползвала заклет преводач при сделки пред нотариус. За един час цената ако не се лъжа е около 60 лева, издават и фактура за услугата.

# 1 797
Благодаря, дано да намери добър такъв. Ако трябва и аз ще поразпитам. Не се сещам за познати, но ще се поинтресувам. Иначе знае на сравнително добро ниво английски.

# 1 798
  • Пловдив
Благодаря, дано да намери добър такъв. Ако трябва и аз ще поразпитам. Не се сещам за познати, но ще се поинтресувам. Иначе знае на сравнително добро ниво английски.
Има преводачи на всякакви езици. По - рядко срещаните са по-скъпи, но той как е сключил договор с български оператор щом не знае езика? Подписа под договора негов ли е?

# 1 799
Има преводачи на всякакви езици. По - рядко срещаните са по-скъпи, но той как е сключил договор с български оператор щом не знае езика? Подписа под договора негов ли е?
До колкото е могъл с английски се е оправил, но вече при такава специфична ситуация не знам колко би успял да разбере всичко и дали няма да злоупотребят от Теленор и колекторската фирма с това, че не е българин . Иначе да, той си е сключил договор за бизнес план.

Общи условия

Активация на акаунт