Машина за хляб-28 част

  • 54 416
  • 736
  •   1
Отговори
# 315
  • Пловдив
  • Мнения: 2 103
Ще напиша рецептата тук, не съм сигурна в темата с рецептите дали не се публикуват само тестени изделия.
Продукти за лютеницата
600 гр. печени изцедени чушки
300 гр. печен изцеден патладжан
2 бр. предварително сварени моркови
1 бр. сурова ябълка
400 гр. гъсто доматено пюре
100 мл. олио
2 ч.л. сол
2 ч.л. захар
магданоз

Чушките, патладжана, морковите и ябълката се смилат на машинка за мелене на месо. Ако нямате такава може да се пасират. Добавя се доматеното пюре и олиото. Всичко се слага в машината. Ползва се програма за конфитюр. Аз сложих цялата смес на веднъж, тай като не е прекалено гъста, машината не се затормозява с бъркането. Десет минути преди края на програмата сложих солта, захарта и магданоза нарязан на ситно.   При мен всичко беше предваително отцедено, въпреки това след края на програмата ми се стори че консистенцията не е достатъчно гъста за това го пуснах още веднъж на същата програма.  Съвета ми е или да разделите пропорцята на половина или да изпълните програмата два пъте. Резултата е 5-6 бр. стандартни бурканчета прекрасна лютеница.

# 316
  • София
  • Мнения: 8 497
Аз пък да докладвам, че козунаците без яйца и мляко бяха току що изпечени.
Бухнаха нормално и на пръв преглед показват, че са много меки.
Какви са отвътре обаче не мога да ви кажа защото в момента изстиват.
Фоторепортаж от събитието очаквайте в близко бъдеще.

# 317
  • Мнения: 293
Фоторепортаж от събитието очаквайте в близко бъдеще.

Чакам eat

# 318
  • София
  • Мнения: 8 497
ПОСТЕН КОЗУНАК

   

Ами ето ги.

Вместо яйца и мляко има соево брашно (споделих с вас, че ще се стремя да уцеля два заека и май го направих). Мазнината е смес от олио и маргарин за готвене и печене.

Консистенията на тестото обаче може да се приеме и такова, но може би трябва да си поиграя още за да засиля конците. Впрочем точно за конците ми липсваше смелост. Въпреки, че добавих половината от домашно приготвения глутен (другата половина утре ще я правя на пшеничено "месо" - конкурент на соевото) конците ги има, но не са така ярко изразени както при обикновенните козунаи, защото от страх да не прекаля намалих мазнината в тестото (соевото брашно е пълномаслено и затова).

Вкусът си е на като козунаците. Обачееее а ме питайте сега какво е като изделие... Питате ли ме ? ... Ми ще ви отговоря. Вкус на козунак, а вид на нещо смесено между козунак, милинка и тутманик (имам в предвид като изделие). Много нежно и меко тесто (то даже като ги вадех от формата взеха, че се разчупиха). Даже си мисля, че мога смело да добавя още захар.

Ами доволен съм от себе си днес. Следващия опит даже ще бъде с изкуствен подсладител и по всяка вероятност ще почна експериментите с разните му там възелчета, кофли и тем ми ти подобни.

Последна редакция: ср, 03 мар 2010, 00:23 от дядо хаджия

# 319
  • Мнения: 293
Според мен се е получило много добре и съвсем си прилича на истински козунак на вид , за което моите аплодисментите  !  smile3501

Как приготви домашния глутен?  newsm78 И защо ти е пък сега да заменяш захарта с подсладител  Thinking Не ме разбирай погрешно , аз си вра носа на всякъде и докато не разпилея всичко до последния чарк и не надникна до дъното не си сядам на дупето , любопитна съм , обичам експериментите и новите идеи , но соя , маргарин и подсладител събрани на едно място , при това съвсем целенасочено и умишлено....Виж , ако го правиш от експериментаторска страст (и не ги ядеш) е съвсем друго нещо  newsm51

Последна редакция: ср, 03 мар 2010, 01:02 от kapri_z

# 320
  • София
  • Мнения: 8 497
Според мен се е получило много добре и съвсем си прилича на истински козунак на вид , за което моите аплодисментите  !  smile3501

Как приготви домашния глутен?  newsm78 И защо ти е пък сега да заменяш захарта с подсладител  Thinking Не ме разбирай погрешно , аз си вра носа на всякъде и докато не разпилея всичко до последния чарк и не надникна до дъното не си сядам на дупето , любопитна съм , обичам експериментите и новите идеи , но соя , маргарин и подсладител събрани на едно място , при това съвсем целенасочено и умишлено....Виж , ако го правиш от експериментаторска страст (и не ги ядеш) е съвсем друго нещо  newsm51



То си е истински козунак и на вид и на вкус. Даже бих казал, че е много интересен козунак. Тестото е някакво особено нежно и меко и на вид кремообразно, пък и като му видиш и конците вече се чудиш какво ядеш.  Laughing

Голямото количество захар е един от блокаторите на маята и глутена - от там до известна степен оказва влияние на втасването и формирането на конците. Затова козунаците се месят дълго време, за да се даде възможност на глутена да се развие. Тук умишлено рецептата даже е подсилена с домашно приготвен глутен. Това ми е едната цел.

Втората ми цел е да направя изцяло диетичен козунак, който да е достъпен и за диабетици. Не че ми се налага и ми трябва, но пък сигурно има семейства на които може да им е от полза. Пък и ние нали си ги изяждаме после козунаците де. Ето например утре една баба, която е на някаква свръх строга антихолестеролна диета ще опита пък от моя козунак, в който няма строго забранените и яйца.

# 321
  • Мнения: 293
Цитат
Голямото количество захар е един от блокаторите на маята и глутена ....

Заради повишеното осмотично налягане.Това избягва ли се с подсладител? newsm78

Нищо не каза за домашния глутен?Какво е това чудо?

Напълно разбирам идеята ти за диетичния козунак , но все пак , ако дадем ухо на слуха , че 90 % от соята , която се консумира под различни форми е генно модифицирана , вземем предвид твърденията колко вреден е маргарина и към това прибавим страничните действия на аспартама , не мислиш ли, че вместо да изпишем вежди вадим очи?

# 322
  • София
  • Мнения: 8 497
Цитат
Голямото количество захар е един от блокаторите на маята и глутена ....

Заради повишеното осмотично налягане.Това избягва ли се с подсладител? newsm78

Нищо не каза за домашния глутен?Какво е това чудо?

Напълно разбирам идеята ти за диетичния козунак , но все пак , ако дадем ухо на слуха , че 90 % от соята , която се консумира под различни форми е генно модифицирана , вземем предвид твърденията колко вреден е маргарина и към това прибавим страничните действия на аспартама , не мислиш ли, че вместо да изпишем вежди вадим очи?

Не помня вече кой е казал "Не е важно какво, а колко !"

Повярвай ми два три пъти в годината диетичен козунак едва ли пък чак толкова много ще навреди. Виж ако стане постоянна консумация тук май наистина ще извадим вежди.

Впрочем соята ми е от био продукт та малко солено ми излиза като цена ама 3-4 супени лъжици колкото са в тази рецепта почти се губи на близо 600-700 грама брашно.

Глутена за него знаеш, това е протеиновия белтък, който всъщност изгражда тестото. Има го само в пшеницата. Тия конците на козунаците пък и хубавото бухнало тесто го дължим на глутена. Той прави една такава мрежичка нали и в нея се задържа въглеродния двуокис, който пък произвежда маята. И така от тия двете става нещо като гъба. После след втасването печем да изсушим, и хляба който наистина си е нещо като печена гъба става мек у пухкав.

А домашния глутен е този който е получен, чрез извличане в къщи демек. В тестото освен глутен има и нишисте. Та като се премахне нишистето остава едно такова гъбесто лепаво лъскаво жилаво наречено глутен. После будистките монаси го варяли в силен бульон и така получавали "псевдомесо". Та то аз днес това тръгнах да правя ама пък си викам бе яаааа да зема че да притуря малко и в козунака.

Не знам дали, чрез подсладителя ще премахна "налягането" на захаридите, ама понеже е приготвен на друг принип се надявам да стане. Още повече, че в темата за козунаците помниш, че коментирахме вече този въпрос.

# 323
  • София/Варна
  • Мнения: 2 413
За да се избегнат вредните ефекти на химично синтезираните подсладители, може да се пробва стевията. Само не знам как ще се отрази на тестото, но предполагам трябва да се опита Simple Smile

# 324
  • Мнения: 5 539
Откъде купувате черно, пълнозърнесто и други подобни видове брашно?
От Била съм взимала на Техра, но ми се струват скъпи - ок. 2,60лв/кг Rolling Eyes Не ми се вижда логично бялото да е под 1 лв., а останалите три пъти по-скъпи...

# 325
  • София-Младост
  • Мнения: 24 059
Откъде купувате черно, пълнозърнесто и други подобни видове брашно?
От Била съм взимала на Техра, но ми се струват скъпи - ок. 2,60лв/кг Rolling Eyes Не ми се вижда логично бялото да е под 1 лв., а останалите три пъти по-скъпи...
Логично или не , но си е така...аз последно от Метро купих пълнозърнесто брашно.

# 326
  • Разград
  • Мнения: 3 114
Откъде купувате черно, пълнозърнесто и други подобни видове брашно?
От Била съм взимала на Техра, но ми се струват скъпи - ок. 2,60лв/кг Rolling Eyes Не ми се вижда логично бялото да е под 1 лв., а останалите три пъти по-скъпи...

Пълнозърнесто на Арчар от Кауфланд-0,99 лв за кг,но беше на промоция.Предполагам,в момента няма да е повече от 1,20лв.

# 327
  • Мнения: 2 126
Здравейте!
Аз редовно ви чета и следя,но нямам време да снимам изобщо.Иначе съвсем добре се справям с машинката и хлебопроизводството Grinning

Бих искала да ви помоля да ми препоръчате рецепта за здравословен,пълнозърнест хляб.Нещо немога да си наглася рецепта за такъв хляб.Правих няколко пъти,но не ми хареса нещо на вкус.Иначе се получи,бухнал мек.......ама нещо не ми допадна.Аз иначе редовно в белите хлябове слагам добавки - овесени трици,ръжени,типови и пълнозърнести брашна

# 328
  • Мнения: 5
Аз си купувам от Метро на "Панино" типово брашно и пълнозорнесто брашно едното беше 65 ст а другото 60 или нещо подобно, но не са по-скъпи.  това е типовото http://bfg.bg/view_product_pict.php?id=18 а това е пълнозърнестото
http://bfg.bg/view_product_pict.php?id=17 .

# 329
  • Мнения: 2 214
Dina.K благодарим многа за ценната информация  Hug



не вярвам, само ако го видя хляба на снимка ще повярвам  Mr. Green

пускай снимки де

впрочем Бревилето има ли програма "ръчна настройка"
Знам, знам Тома невярващ Laughing, че ти трябват доказателства, ама имам гости бе човек. и кото  се изпече хляба все ме няма в къщи, като се прибера вече са го почнали и някак си не ми е удобно да ви снимам начупен хляб (понеже го ядът топъл и го чупят а не режат)
Утрре ще правя "Бородински" и ако стане ще го снимам.

Общи условия

Активация на акаунт