Машина за хляб-28 част

• 54 399
  • 736
  •   1
Отговори
# 375
  • София/Варна
Аз да се фукна малко - днес правих царевичен хляб по тази рецепта. Забърках най-малката доза като вкарах малко подобрения в технологията, които научих тук в темата - забърках заедно царевичното брашно и прясното мляко, преди да ги сложа в машината, добавих една супена лъжица грис. От мен има и една лупена лъжица слънчогледово семе, прибавено в машинката след звуковия сигнал.
Ето как изглежда:

Няма много вид, по принцип е нормално за царевичните хлябове. Иначе се получи много вкусен, дори и студеното крайче се изяде на вечеря.
Сега ще правя опити да подобря изгледа и консистенцията му. Някакви идеи?

# 376
   Нещо не печете май?Няма нови снимки напоследък!Аз днес напазарих от рано за Великден.Брашна, захар, мая , боички за сладки, за яйца...ще запрятам ръкави Mr. Green

Царевичен хляб не съм яла до сега.Дали да не опитам и аз Laughing

# 377
  • София
...
Сега ще правя опити да подобря изгледа и консистенцията му. Някакви идеи?

Ами кажете какво искаме да постигнем, че да помислим заедно.
Аз по принцип царевичните хлябове си ги правя на питки за по равномерно изпичане. Така после не ми стоят мокри вътре.

# 378
  • София/Варна
Да, точно мокротата леко ме попритесни.
Другото, което ми се ще да оправя е вида - да не е такъв грозничък и напукан Wink.
Аз сега нямах полента, за да направя коричката отгоре и не знам дали мога да намеря такова нещо по нашенските магазини (Полента е по-едро смляно царевично брашно)

# 379
  • София
Другото, което ми се ще да оправя е вида - да не е такъв грозничък и напукан Wink.
Аз сега нямах полента, за да направя коричката отгоре и не знам дали мога да намеря такова нещо по нашенските магазини (Полента е по-едро смляно царевично брашно)

Значи дрипавата циганка (баницата) нали и царя е предпочита, та затова нека не се притесняваме чак пък толкова от външния вид. Полентата я заменете с царевичен грис. Малко е по-едър от брашното.

# 380
  • Разград

Царевичният грис не става ли?
За напукването,си мисля,че малко по-меко(ама много малко)трябва да се остави тестото.
Аз не съм правила царевичен хляб и нямам опит с него.

# 381
  • София/Варна
Благодаря много  Hug
Може би ще сложа малко повече мляко към царевичното брашно, само се чудя дали няма да стане още по-влажен хляба след изпичане.
Следващия път в магазина ще взема и царевичен грис за горната коричка.

# 382
  • София
Значи царевичното тесто си е по принцип мокро тесто. Не добавяйте повече мляко, просто намалете времето за втасване. Нали преди малко коментирахме, че тестото и без това ни е по-мокро от нормалното.

Като оффтопик (въпреки, че имаме договорката да не го правим) не мога да не се похваля, колко съм горд от себе си, защото получих заместител на месото но ... от пшеничено брашно. В Азия му викат сейтен, но разликата е, че го получих изцяло в домашни условия. Заповядайте почерпете се.

# 383
  • София/Варна
Значи царевичното тесто си е по принцип мокро тесто. Не добавяйте повече мляко, просто намалете времето за втасване. Нали преди малко коментирахме, че тестото и без това ни е по-мокро от нормалното.

Значи ще пробвам да го направя програмата за бърз хляб, днес го правих на бързата програма за белия хляб.

Това със заместителя е интересно, на мъж ми му е противопоказно да хапва телешко, свинско и дивечово. Ще се поровя за повече инфо за сейтен.

# 384
днес пробвах малък хляб само от типово брашно-отгоре не стана равен.какво иска...?  newsm78

На този въпрос търся отговор вече няколко дни.И моите стават така.Обърнах реда на продуктите в машината и се получи малко по добре , но мисля, че проблемът най-вероятно ще се окаже в недостатъчното количество вода . Следващия път към рецептата мисля да добавя още 1-2 лъжици течност.

Дес с каква машина си? Хубаво е да дадеш рецептата по която си работила за да я погледнем.Имай предвид , че "изпробвани и сполучливи рецепти " е малко относително понятие тук. Брашната са различни , маята има разлика от партида до партида , често пъти дори температурата в стаята където е машинката има съществено значение. Освен това всеки има различен вкус и предпочитания. Важно е да опознаеш хлебопекарната си и да напаснеш хляба към личните си предпочитания , а това става най-вече с практика.

Dani_Frango, честита машинка и със здраве да си я ползваш!Гледай сега....аз съм тук близо месец и почти не съм видяла успешен първи опит (включая и себе си) , така че споко  Wink И аз се бях заканила да не се мъча повече с туй нещо  и да си меся на ръка цял живот , на друга една девойка едва спасихме Мулинекса от полет от 6-тия етаж ...Проблема на първия хляб  , не е в рецептата а в желанието ти да го направиш и съпровождащото го вълнение и трепет. До колкото разбрах си с Мулинекс 5000 ? Избрала си най-малкия грамаж на хляба -750 гр. По принцип няма проблем, но по мое наблюдение тестото идва мааааалко малко за двете бъркалки и не може да се омеси така добре, както брашното от следващия грамаж (понякога се налага да му помагам с гумената бъркалка) . От тук нататък има много варианти - хляба с малък грамаж , програмата дълга, топла околна температура - превтасал хляб ; студени продукти , ниска околна темпераура - не добро втасване (моя случай), мая с изтекъл срок на годност ; маята е имала контакт с течността преди смесването, в резултат на което се е активирала по-рано и това е довело до превтасване .... Френската мая си е супер , не се притеснявай , ползвам я често и нямам забележки (само дето я намирам рядко на последък).Факт е , че е малко по-силна , но 1,5 ч.л. е равно на 4,5 гр. мая , а брашното ти е 500 гр. , т.е. изисква малко повече суха мая (около 6-7 гр.) , така че всичко е ок.Трябва ти търпение и практика   bouquet

KayRenn , аз не обичам царевичен хляб , но синът ми го обожава и заради него се налага да правя често.По това което видях в рецептата мисля, че  маята куца . За 675 гр. брашно (1/3 от което царевично) 4,5 гр. мая ми се  виждат малко. Виж тази рецепта на lidan ,  ползвам нея , като не слагам яйце , променям съотношението на брашната 450 бяло и 50 царевично (за да е по-пухкав и сух вътре хляба) , и слагам 1пакет суха мая на д-р Йоткер.

дядо хаджия , ако можеш да ме видиш от някъде с какво недоверие и в същото време с какво нездраво любопитство ти гледам онова нещо в чинията , за което твърдиш , че е мръвка ..... Thinking Да се почерпя ама как ?  newsm78 Я кажи поне какъв вкус има  eat Признавам , че идеята ти е супер интересна и браво за търпението да я осъществиш ! smile3501

# 385
Цитат
Dina.K , съвсем се загуби ?
Тук съм, днес само ви чета, но не ви изпускам.  Grinning

Цитат
Дали мога да ви помоля в случаите когато цитираме някаква информация да посочваме и нейния източник. Така ще проявим уважение към автора.

Calculateur                     TH                      таблица

# 386
Цитат
Dina.K , съвсем се загуби ?
Тук съм, днес само ви чета, но не ви изпускам.  Grinning

Цитат
Дали мога да ви помоля в случаите когато цитираме някаква информация да посочваме и нейния източник. Така ще проявим уважение към автора.

Calculateur                     TH                      таблица

Ми няма кой да ми прави компания по нощите  Wink Hug

# 387
  • Русе
Снощният тутманик:
http://media.snimka.bg/5704/017662536.jpg[

http://media.snimka.bg/5704/017662530.jpg

Леко спихна след като го извадих и малко му се загубиха рулата  newsm78 Не е превтасъл със сигурност.

Последна редакция: пт, 05 мар 2010, 12:42 от eli_dechkin

# 388
пълнозърнести питки по Диана.
Страхотен тутманик виждам и предполагам, че е излапан набързо...  bouquet

# 389
  • София
Капри, мерси за куража, който ми даваш  bouquet Аз мислех, че маята е много, ама щом викаш, че е добре newsm78 Май ще пробвам тогава да направя доза за 1 кг хляб, да видим дали оттам не е проблема. Въпреки че добре измесено изглеждаше тестото... Другият вариант е да съм сипала студена вода, да си призная честно пуснах чешмата и изобщо не обърнах внимание топла ли беше, студена ли... Ако е била ледена, може да съм прецакала така нещата! Както и да е, няма да й се дам на машината, пак ще я мъча Mr. Green Хубав ден на всички!

Общи условия

Активация на акаунт