Машина за хляб-28 част

  • 54 406
  • 736
  •   1
Отговори
# 360
  • Мнения: 55
Дес,можеш ли да напишеш точно продуктите,които сложи,колко мая и колко време ти е програмата.

# 361
  • София
  • Мнения: 863
Уффф, да се оплача аз - първият ми хляб е голям провал! Хлътна му кората отгоре Sad Половинката хрупа и вика, че бил чуден, но аз съм много разстроена. Три часа го чаках, точно по рецептата от книжката го направих и накрая едно голямо нищо #Cussing out Защо така се получи, не знам... Искам да ви питам нещо - как слагате брашното поетапно? Докато меси машинката ви с отворен капак ли стои? newsm78

# 362
  • София
  • Мнения: 8 497
То за изпичането е ясно. Обаче имам притеснения за тестото. Оставих тестото мноооого леко да лепне по стените на контейнера и добавих маслото. 30 мин. не стигнаха тестото да изпапка мазнината и го пуснах да се меси още 15 мин. и сега чакам да втаса  newsm78 До тук добре ли е , Дядо?

Ако това ще те успокои това е единственото тесто (с изключение на вчерашния ми постен козунак) което като го вадя после от контейнера го обирам по стените. После при оформянето ръся малко брашно, което се поема при оформянето. Обаче не прекалявай там при оформянето с брашното, щото полепва много по тестото и после то става сухо.

И на мен ми се налагало често да го доомесвам докато получа желаната консистения, така че тук нямаме притеснения стига да не сме забравили, че го правим само и единствено до първото втасване. След това вече само леко и то много леко доомесване на ръка и то само за да го оформим.

Писах и в другата тема за козунака, че на основата на това тесто направих много сполучлив опит и за козунак, като увеличих количеството на захар.

# 363
  • Русе
  • Мнения: 7 934
Значи вече съм на второто втасване, оформен и във фурната. Не съм слагала повече брашно. Много въздух имаше в тестото но повечкото излезе при лекото разточване  Confused Уж леко пипах, дано да си стане тутманика. Досега вървя по график  Praynig

# 364
  • София
  • Мнения: 8 497
Значи вече съм на второто втасване, оформен и във фурната. Не съм слагала повече брашно. Много въздух имаше в тестото но повечкото излезе при лекото разточване  Confused Уж леко пипах, дано да си стане тутманика. Досега вървя по график  Praynig

Нека си оди въздуха да не ти пука, тя маята пак ще си го направи.

# 365
  • Мнения: 15
Това "сбръчкване" отгоре на  хляба на какво се дължи?
Забелязала съм го при направа на ръжено хлебче  newsm78

# 366
  • София
  • Мнения: 8 497
Това "сбръчкване" отгоре на  хляба на какво се дължи?
Забелязала съм го при направа на ръжено хлебче  newsm78

При конденз от капака на машината. После този конденз пада върху хляба и го набръчква. Затова си следете стъклото и ако трябва от време на време бързо отваряйте капака избърсвайте го със суха кърпа и затваряйте веднага. Не го правете ако помещението, в което е машината е много студено, то всъщност това е и една от причините за получаване на този конденз.

# 367
  • София
  • Мнения: 863
Уффф, да се оплача аз - първият ми хляб е голям провал! Хлътна му кората отгоре Sad Половинката хрупа и вика, че бил чуден, но аз съм много разстроена. Три часа го чаках, точно по рецептата от книжката го направих и накрая едно голямо нищо #Cussing out Защо така се получи, не знам... Искам да ви питам нещо - как слагате брашното поетапно? Докато меси машинката ви с отворен капак ли стои? newsm78

Моля ви, отговорете ми, защото ще взема да се откажа от тая машина като се знам каква съм...  Embarassed

# 368
  • София
  • Мнения: 8 497
Уффф, да се оплача аз - първият ми хляб е голям провал! Хлътна му кората отгоре Sad Половинката хрупа и вика, че бил чуден, но аз съм много разстроена. Три часа го чаках, точно по рецептата от книжката го направих и накрая едно голямо нищо #Cussing out Защо така се получи, не знам... Искам да ви питам нещо - как слагате брашното поетапно? Докато меси машинката ви с отворен капак ли стои? newsm78

Моля ви, отговорете ми, защото ще взема да се откажа от тая машина като се знам каква съм...  Embarassed

Стой така сега да се върна да видя какво си писала.

Така ... хайде сага отначало. Каква рецепта сте правили (по възможност да я прочета цялата), по коя програма сте я правили (по възможност времевото разпределение на месене, втасване и т.н.) и след това ще обсъдим заедно проблемите.

# 369
  • Разград
  • Мнения: 3 114
Дани,няма да се отказваш.До сега не съм срещнала някой да се е отказал от машината.Ще се научиш,не се притеснявай.В началото на темата има съвети,хубаво е да ги прочетеш и много неща ще ти се изяснят.Има и анимирани снимки на тесто,как трябва да изглежда,за да е сполучлив хляба.А то трябва да е на хубава топка,да не маже под бъркалката.
В случая хлябът ти е превтасъл.Или му е дошла много маята,или тестото е искало още брашно в началото.
Ако искаш напиши и рецептата,за да се ориентираме.Капакът може да стои отворен в началото,не е проблем.

# 370
  • София
  • Мнения: 863
Много ви благодаря Макс Мама и Дядо Хаджия. Ето пиша за какво точно иде реч - рецептата е за основен бял хляб 750 гр. на Мулинекс 5000 на първа програма  - 270мл вода, 1,5 с.л. олио, 1,5 ч.л сол, 1,5 сл захар, 2 сл сухо мляко,500 гр. брашно и 1,5 чл суха мая. Спазих я абсолютно точно, но и аз имам усещането, че тестото превтаса. Ако има значение, използвам от френската инстантна мая. Четох всичките ви съвети в началото на темата, но виждам, че често слагате брашно на око, а аз не посмях да отворя машината, докато не приключи цялата програма. Затова питах вие на отворен капак ли месите и по всяко време ли изобщо може да се отваря капака. Ако трябва да се добавя брашно, кога се прави. Кои програми препоръчвате като за начинаещи? Знам, че много въпроси задавам, но за хлебопекарна мечтаех от доста време насам и сега като не ми се получи много се разстроих Cry

# 371
  • Разград
  • Мнения: 3 114
Дани,в началото на програмата можеш да добавяш брашно или течност,каквото е необходимо.Тестото трябва до се оформи в първите 15 минути,да речем.Докато тестото се меси капакът на машината може да стои отворен.После вече за втасването и печенето трябва да е затворен,защото машината периодично затопля тестото.Рецептата добра ми се струва.

# 372
  • София
  • Мнения: 8 497
...Рецептата добра ми се струва.

И на мен рецептата ми се вижда отлична. Обаче налице е превтасване и трябва да видим дали да не намалим маята или пък да сменим програмата.

Другия вариант е да сме направили прекалено меко тесто и то да не е издържало собствената си тежест.

ЗАПОМНЕТЕ !!!

1. Не се предоверявайте на рецептите. Брашното в зависимост от условията и времето на съхранение реагира различно на поемането на влагата. Машините също имат различна реакция по влагообработването. Затова при различни условия, различните хлебопекари получават различни резултати.

2. Не се доверявайте и на програмите. Те са изсчислени при усреднени условия на работа и усреднени показатели на отделните продукти. Затова съветите на майсторите тук е да следите консистенцията на тестото и ако не успеете да го улучите в първите 10-15 минути прекъснете програмата, пуснете я отново и се стремете да получите необходимата консистенция на тестото. Следете и втасването. Добрите майстори тук ни съветват, че в повечето случаи е достатъчно тестото да удвои обема си. Ако и след това програмата продължава да втасва, най добрия вариант е следващия път да намалите количеството на мая или пък да прекъснете програмата и да пуснете вече програмата за печене.

Много ни се иска всичко да оставим на хлебопекарните, обаче те да един вид компютъризирани машини и не могат да разсъждават и да правят анализ, а изпълняват само това, което им е заложено в програмата. Затова понякога ще ни се наложи да правим корекции в рецептите.

# 373
  • София
  • Мнения: 863
Много ви благодаря за отговорите!  bouquet Сега като седя и си мисля, ми се струва, че можеше да добавя още малко брашно, ама пусто като ме беше страх да отварям машината на времето Embarassed А дали е възможно тази френска инстантна мая да е по-силна от другата, например на д-р Йоткер, и да е трябвало да сложа по-малко... Както и да е, окуражихте ме малко, пак ще я боря утре!  chef

# 374
  • Разград
  • Мнения: 3 114
Много ви благодаря за отговорите!  bouquet Сега като седя и си мисля, ми се струва, че можеше да добавя още малко брашно, ама пусто като ме беше страх да отварям машината на времето Embarassed А дали е възможно тази френска инстантна мая да е по-силна от другата, например на д-р Йоткер, и да е трябвало да сложа по-малко... Както и да е, окуражихте ме малко, пак ще я боря утре!  chef

Точно така.Всички така сме се учили и продължаваме да се учим.

Общи условия

Активация на акаунт