Лекарите в Пазарджик - 6

• 99 191
  • 743
  •   1
Отговори
# 645
На мен лично ми е интересно кой ще работи с литотриптера и къде е специализирал, защото е доста опасно Thinking

# 646
На мен много неща не са ми ясни, ама никой не ще да ми ги обясни...

Докога?!?

# 647

Eвропейска харта за правата на пациента
1. Право на профилактика
Всеки има право на подходящо обслужване с цел да се предотврати заболяване.

2. Право на достъп
Всеки има право на достъп до здравни услуги, съобразно здравните си нужди. Всички имат гарантиран достъп до здравни услуги, без дискриминация,основана на финансови възможности, месторождение, вида на заболяването или времето на поискване на услугите.

3. Право на информация
Всеки има право на информация за здравното си състояние, предлаганите здравни услуги и начините да ги използва, както и на информация за достъпните научните проучвания и технологичните иновации.

4. Право на съгласие
Всеки има право на достъп до цялата информация, която би могла да му даде възможност да участва активно във вземането на решения, отнасящи се до неговото здраве; информираното съгласие е задължително условие за всяка процедура и лечение, включително и за участие в научни проучвания.

5. Право на свободен избор
Всеки има право свободно да избира измежду различни процедури за лечение и доставчици на медицински услуги на базата на адекватна информация за тях.

6. Право на тайна и поверителност
Всеки има право на поверителност на информацията за личността му, включително информация относно здравното му състояние, приложени или предстоящи диагностични или терапевтични процедури, както и на защита на тайната на интимни неща, станали известни по време на провеждането на прегледи, консултации със специалист, или хирургично лечение.

7. Право на уважение към времето на пациентите
Всеки има право да получи необходимото лечение в кратък и предварително определен срок от време. Това право се прилага на всеки етап от лечението.

8. Право на спазване на стандартите за качество
Всеки има право на достъп до висококачествени здравни услуги на базата на предварително определени и съблюдавани прецизни стандарти на лечение.

9. Право на безопасност
Всеки има право на достъп до здравни услуги и лечение, които отговарят на високи стандарти за безопасност, както и право да не бъде увреждан от лошо функциониращи здравни услуги, лоша медицинска практика и грешки.

10. Право на достъп до иновации
Всеки има право на достъп до иновативни, включително и диагностичните процедури, в съответствие с международните стандарти и независимо от икономически или финансови съображения.

11. Право да се избегнат ненужно страдание и болка
Всеки има право да му бъдат спестени страдания и болка толкова, колкото е възможно, във всяка фаза на неговото заболяване.

12. Право на персонализирано лечение
Всеки има право на диагностични или терапевтични програми, съобразени колкото е възможно повече с неговото заболяване.

13. Право на жалби
Всеки има право да се оплаква всеки път, когато е претърпял вреди при лечението, както и правото да получи отговор на своето оплакване.

14. Право на обезщетение
Всеки има право да получи достатъчно обезщетение в рамките на разумно кратък срок от време, когато е претърпяла физическо или морално и психологическо увреждане, причинено от проведено лечение.

Приета от „Мрежа за активно гражданско общество“ през 2002 година

Призната от Европейския икономически и социален комитет на 438 пленарна сесия на 26.09.2007 година

# 648
 newsm12  а България има ли общо с тази Европейска карта и доколко трябва да се съобразява с нея...

иначе това много ми допадна:

Цитат
4. Право на съгласие
Всеки има право на достъп до цялата информация, която би могла да му даде възможност да участва активно във вземането на решения, отнасящи се до неговото здраве; информираното съгласие е задължително условие за всяка процедура и лечение, включително и за участие в научни проучвания.

5. Право на свободен избор
Всеки има право свободно да избира измежду различни процедури за лечение и доставчици на медицински услуги на базата на адекватна информация за тях.

това би трябвало да включва и свободният избор на МЯСТО и НАЧИН на раждане....нали?  Thinking

# 649
Искам да попитам въобще някъде в Пазарджик тестват ли се упойки преди да ти ги поставят, явно в Хигията не се тестват, но и в болницата не се тестват, в поликлиниката / Здраве/ също не се тестват....въобще някъде правят ли го ?

# 650
аз незнам някъде да се тестват..дори и в частната клиника в Пловдив където раждах, тестваха предварително само АБ....

а как въобще се тестват упойки...като ти я бият предварително ли  Thinking 

те ако местните болници не си позволяват безрасъдството да слагат всякакви упойки  (нелегално внесени, некачествени китайски..или там каквито бяха....) ще се избегне риска от усложнения и от диагнози от типа на :  "рядко срещано заболяване, което се проявява обикновено в последните месеци от бременността - околородова кардиомиопатия." край на цитата....

# 651
И аз незнам как точно се тестват, чувала съм че се прави на китката от вътрешната страна, както се прави теста за алергия при алерголог, примерно за цъфтеж на дърветата , за различни треви.
Като си помисля, че дори и боите за коси повечето жени си слагат на китката за да проверят дали не са алергични, а става въпрос просто за боядисване на коса , а при хоспитализиране слагат каквото им падне... newsm78

# 652
  • Пазарджик
Искам да попитам въобще някъде в Пазарджик тестват ли се упойки преди да ти ги поставят, явно в Хигията не се тестват

Преди един месец една приятелка ражда в Хигия със секцио и и направиха тест за упойки - явно тестват избирателно или не знам на какъв принцип  Thinking ...

# 653
  • Между два свята...
Не знам за тестването на упойки. Когато ми предстоеше операция в Хирургиите в Пловдив ме учуди вниманието на анестезиолога/сега разбирам колко е важно/. Лекарят-анестезиолог идваше два пъти и водихме обстойни разговори относно заболявания, алергии, приемане на лекарства и т.н.- ама изключително подробно. Операцията не беше сложна траеше около 30 мин. Излязох от упойката още в операционната и като изключим ужасното преживяване със анитаря всичко беше ок. Нито ми се повръщаше, нито други нежелани реакции- слава Богу!

# 654
Искам да попитам въобще някъде в Пазарджик тестват ли се упойки преди да ти ги поставят, явно в Хигията не се тестват

Преди един месец една приятелка ражда в Хигия със секцио и и направиха тест за упойки - явно тестват избирателно или не знам на какъв принцип  Thinking ...

в какво се изразява теста???

# 655
  • Пазарджик
в какво се изразява теста???

Ще питам и ще ти кажа  Mr. Green

# 656
Темата на тазгодишната седмица на кърменето е "Десет стъпки към успешно кърмене".
"Десетте стъпки" се появяват за първи път през 1989 г. в съвместно изявление на СЗО и УНИЦЕФ с подзаглавие "Защита, насърчаване и подкрепа на кърменето".  Те са в резултат на много проведени дискусии и проучвания по отношение на кърменето. Целта на тази програма е да увеличи броя на кърмещите майки чрез активно пропагандиране на ползите от естественото хранене за майката и бебето и чрез задействане усилията на здравните работници  и болници в тази посока.

Създателите на програмата „Десет стъпки към успешно кърмене” разглеждат в детайли практиките в болниците с висок процент кърмещи майки. В крайна сметка, те решават да опишат тези практики в 10 пункта. 10 се оказва съвсем подходящо число, защото е кръгло и лесно се помни.

Десет стъпки към успешно кърмене

1. Да има писмени насоки за поощряване на кърменето, с които редовно да се запознава целия персонал на заведението.

2. Всички сътрудници да бъдат обучени теоретически и практически, за да могат да изпълняват основните насоки за поощряване на кърменето.

3. Всички бременни жени да бъдат информирани за предимствата и практическото осъществяване на кърменето.

4. Да се дава възможност на майката да слага детето на гърдата още в първите минути след  раждането.

5. Персоналът да обяснява конкретно на майките как да слагат бебето на гърдата и как да запазят и стимулират производството на мляко, дори при раздяла с детето си.

6. На новородените да не се дават нито течности, нито други храни като добавка към майчиното мляко, ако това не се препоръчва по здравословни причини.

7. Майките и децата трябва да бъдат настанявани заедно и да не бъдат разделяни.

8. Персоналът да окуражава майките да кърмят бебетата според потребностите им.

9. На кърмачетата да не се дават гумени биберони и залъгалки.

10. Да се поощрява създаването на групи за кърмене и да се осигурява контакт за майките с тези групи при изписването от болницата или родилния дом.

Колко болници с родилни отделения в Пазарджик спазват 10-те стъпки? Thinking

# 657
Предвид мотото на ССК 2010, ми се иска да чуем  мнения и коментари на пазарджишки лекари по отношение на въпросните 10 стъпки.
Ясно е, че някои от тях са неизпълними, поради независещи от тях прични, но пък има пунктове, по които могат да се включват активно и да подкрепят и поощряват кърмещите майки.

# 658
Преди операцията ми ме посъветваха да направя тест за упойки.
Бях при д-р Нолева тук, алерголог. Направиха ми тест към най-често използваните упойки ( с драскане по ръцете и накапване на алергените) и слава богу, защото се оказа, че дадох силна алергия точно към най-често използваната пълна упойка.
Листът ми е още вкъщи. Включваше 20-на неща. Половината упойки, другите болкоуспокояващи и успокоителни.

# 659
Д-р Парнарев също прави тестуване за упойки,бяха ме насочили и към д-р Методиева в Бялата къща,но тя отказа да ми направи такъв тест,че не можела да ми издаде документ,исках само да знам дали съм алергична към диприван,тъй като ми предстоеше манипулация,тогава не бях,дано и занапред ако ми се налага да не съм.

Общи условия

Активация на акаунт