Примерна схема за захранване - 23

• 23 477
  • 737
  •   1
Отговори
# 195
 Mr. Green Рискувам да ме замервате с яйца и домати ...

Слагам сол, но гледам да не е много. Ако готвя нещо, което може да се осоли в края на готвенето, първо отделям и после соля. Но за някои ястия това е невъзможно, тогава готвя "леко безсолно" ...  Wink като опитам на сол спрея стеримар, който е с 0,9% натриев хлорид, ми се струва съвсем соленичък - а това е 0,4*0,9г натрий в 100 мл, или 360 мг. Та соля съвсеем малко, и давам най-много веднъж дневно храна със сол. Тя повече от 100 мл не яде де, а останалата храна за деня съдържа около 150 мг и влизам в горната граница някъде.

Twisted Evil А за запръжката - за да няма нагряване над 100 градуса, слагам накълцания лук с мазнината в купичка и в микровълновата докато стане прозрачен. Така нагряването не може да е над температурата на кипене на водата (все пак се нагряват само проводниците, а в храната такива са водните разтвори - електролити са).

# 196
  • София
Twisted Evil А за запръжката - за да няма нагряване над 100 градуса, слагам накълцания лук с мазнината в купичка и в микровълновата докато стане прозрачен. Така нагряването не може да е над температурата на кипене на водата (все пак се нагряват само проводниците, а в храната такива са водните разтвори - електролити са).

Ама какъв е проблема че има лук в 2 с.л. мазнина над 100 градуса? Какво се случва?

# 197
Най-общо:
При загряване на мазнината, в която се извършва процесът на пържене, обикновено се достигат температури от порядъка на 200 - 270° С. При тези температури, както в продуктите, така и в самата структура на мазнината настъпват изменения. Реализира се реакцията на липидна пероксидация. Ще рече: във веригите на мастните киселини става насищане на ненаситените им връзки с О2. Поради високата температура и интензивността на процеса, започва отделяне на паразитни, отцепени молекули с висока енергия – т.нар. свободни радикали.

Тези свободни радикали, след като бъдат погълнати, играят ролята на бомби, които избухват по повърхността или във вътрешността на клетките на човешкия организъм – смущавайки естествените физиологични процеси протичащи в тях.

В някои клетки е възможно да се увреди генетичният материал и те да мутират, а така възниква ракът. От пържени храни най-често се получава рак на лигавицата на стомаха.

Не винаги и не при всеки, но опасността съществува.

Клетките имат защитни системи обезвреждащи свободните радикали. Такива са системата на глутатйона, системата на vit Е и vit А.

Всяка защита понякога се пропуква. В случая резултатът е фатален.

# 198
 Wink А освен това въпросните радикали са изключително реактивоспособни и могат да се синтезират най-невероятни "отрови", включително диоксини.

Всъщност не е опасно нагряването над 100 градуса (примерно 120 ... 140 ...) - но в тигана не може да се контролира температурата.

# 199
Bibona,аз пък не ползвам микровълновата за храна за Виктор-за мен лично това не е по-малкото зло.Аз по принцип гледам и да не пържа и за нашата храна.Гледам да задушавам ,както е писала Франческа...е аз и обща храна не давам-още си го храня в негова си храна и чаак сега взе да иска да хапва,ако ме види да ям и аз му давам нещо, което той може да яде... с пръсти-категоричноотказва. И дори в зеленчуковото още слагам ам, в другите две от вчера 2-3 лъжички кисело мляко.
А на мен ми трябва нишасте за торти  Wink ама не за малки дечица

# 200
здравейте  bouquet
след последнете кръвни резултати, педиатъра ни се усъмни в таласемия минор на сина ми /мисля, че и детенцето на зелено човече имаше,/  Препоръча 5 дни в седмицата месо и 2 дни по 1/2 жълтък. Доколкото можах да се самообразовам, желязото по-добре се усвоява с приемането и на вит. С. Въпроса ми е  как по добре да ги съчетая. Месно пюре да давам, а след него веднага малко плодово, или newsm78?

Дано да не звучи много объркано поста ми, но от началото на захранването  колкото повече чета, толкова повече се  обърквам.
А иначе, Петър е захранен на 6 месеца и 7 дни. Досега съм въвела зеленчуци и плодове, съобразно възрастта му и от месото- пиле, пуйка, а от днес и телешко. Жълтъка също е въведен от 2 седмици.

# 201
Съни какви са резултатите? При съмнение нали се назначават изследвания за серумно желязо? Как така съмнения, ще ни побъркат тея хора. Ако искаш да се успокоиш направи му изследвания отделно!
Витамин Ц не се съдържа само в плодовете, а и в зеленчуците. А и в соковете има достатъчно! Аз давам месно после малко сок, следобед плодово пюре  Peace

# 202
alegoria, Хемоглобина му е 100, но MCV е 67,7, което всъщност,  заедно с хемоглобина са притеснителни. Иначе кръв е взимана от вената, а не от пръста за иследванията. 
Иначе знам за зеленучите, но ми се искаше така да се каже да  подсигуря и вит. С и от плодовете Simple Smile Сок още не съм давала, не иска нищо друго различно от кърма в течно състояние.

Последна редакция: нд, 07 мар 2010, 18:45 от suny09

# 203
Купи си витамин Ц на прах от аптеката и слагай по много мъничко в пюретата ( в месните основно). Този съвет получих от консултант по  кърмене и захранване, търсейки алтернатива на препоръката на бившата ни педиатърка да слагам 1 ч.л. портокалов сок за подобряване усвояването на желязото. Това без никакави индикации, понеже при нас изобщо не се мери хемоглобинът.   

Първото опитване от нашата храна беше парченце от питата, която правих в петък за курбана на баща и.  Grinning Много я хареса!  Laughing

Бибона, благодаря ти за отделеното внимание  извинявай, ако съм ти дотегнала с глупави въпроси.   bouquet

# 204
С П А М

Търся адвокат, който ще се навие срещу процент от обезщетението да води дела срещу производители, обявили невярно съдържание върху етикетите на хранителни продукти!  Twisted Evil За съжаление вече съм се снабдила и с бебешки пюрета!

# 205
Съни,за таласемията се правят специални изследвания доколкото знам.Дано няма таласемия бебчо.

# 206
Извинявам се за спама, ама Съни как само от тези показатели? Да не си решила като мен сама да търсиш, какво значат резултатите? Дано е така. Нашия хемоглобин е 98 а MCV 73. Бях се побъркала сама (педи каза какво да пием) че може да има таласемия. Четох доста и стана ясно, че само съмнения няма!! А задължителни изследвания на серумно желязо пак от вената. Така, че моля те ако доктор ти е казал за съмнения , отиди при друг или си пусни подробни изследвания за желязо. Ако има таласемия само с витамин Ц и желязо няма да се оправят нещата, а само временно ще се стабилизират
Отново се извинявам за спама, просто не се сдържах, като знам какъв ужас сама си докарах с моите подозрения  Praynig
Бибона за какво става дума? Сподели да не се запасим и ние   chef

# 207
Става дума за това, че ми писна от малоумни етикети, още повече пък на пюре. И много ми се иска въпросния производител да си плати, амаа колкото повече, толкова повече.

Писали, че пюрето съдържа 48% доматено пюре, 18% чушки, 10% моркови, 7% растително масло, 6% захар. Иииии писали, че в 100 г се съдържат 0,5 г белтъчини, 10г въглехидрати и 45 калории!

Е, питам се какво ли означават процентите. Логично е това да са примерно грамове на 100 г продукт ... да, ама тогава 7г мазнини * 9 калории + 6 г захар (практически 100% въглехидрати) * 4 калории правиии ако мога да го сметна, 87 калории. Естествено, чушките и доматите не са безкалорични ... та като го видях тоя бисер, и веднага си купих от безинтересното пюренце, и касова бележка си взех, и си я пазя! А това за адвоката беше по-скоро на сериозно - не мога да си позволя все пак да пилея средства, но ако някой има желание - да се захваща и да ги съди! Аз за по-безплатно като ми остане време ще занеса мостричката тук: http://www.kzp.bg/ в най-близкото до мене офисче!

# 208
Стелфи: за кисел разбира се. Даже не знам нишестето само по себе си под какъв вид 'блюдо' се предлага  hahaha

Днес и в Била търсих, еми няма и няма. Еееегатиии трудният продукт за намиране това чисто нишесте.  ooooh! Да не взема да се откажа от този кесел изобщо да й го давам, и без друго особена здравословна форма от него не виждам.  Crossing Arms Искаше ми се за разнообразие да пробваме вечер вместо гадните каши, които ненавижда, но ... Tired

# 209
  • Видин
Аз също не виждам нищо полезно в тези кисели, даже ми се струват гадни  Sick

Общи условия

Активация на акаунт