Примерна схема за захранване - 23

• 23 508
  • 737
  •   1
Отговори
# 105
Според Косе Босе: глутен---масло---сирене
В този ред се въвеждат, макар че - според мен, ако е наложително да се вкара някаква твърда закуска като трето хранене, а глутен не е въведен - вместо глутенови храни, може да се дават каши - просо, елда, ориз...И пак става закуска, вътре с масло и сирене Rolling Eyes

Jenivas - кус кус можеш да даваш или разварен и намачкан с вилица, или пасиран с малко вода. Виж коя от двете коснистенции ще допадне на теб и детето.
Стелфи - спокойно, все пак се храни детето, не е отказал съвсем хапването Simple Smile дано скоро пробият зъбчетата, вие поне си имате, а при нас липсват всякакви наченки Laughing

# 106
  • София
Jenivas, маслото съвсем спокойно можеш да го добавиш в зеленчуковото пюре Peace (За деца до една година се препоръчва да е до 5 грама на ден и растителното масло също до 5 грама)
Що се отнася до кус кус-а - няма нищо страшно в това, че не е пасиран. Даже е много подходящ (предвид, че е дребен и объл) за въвеждане на храни с текстура, различна от гладко пасираните. Детето ти е на 8 месеца вече и се счита, че от тази възраст децата започват да могат да дъвчат по малко и че е дошъл момента за храни за ядене с пръсти даже Simple Smile Аз на твое място бих го окуражила да си развие умението да дъвче от началните признаци, които показва и така само ще се улесниш по-късно при преминаването към преходна храна и после към обща. Този момент все някога трябва да дойде Simple Smile А при нас бих казала, че именно храните за ядене с пръсти оказаха най-голямо влияние върху умението му да дъвче. Давах житенки или оризови блокчета (това са като бисквитки от слепени миниатюрни пуканки от жито или ориз), които хем може да си ги помандрахерца из устата и да изследва какво се случва, хем няма особена опасност да се задави, защото за  секунди са се разкиснали и се гълтат лесно. С тях преодоля и рефлекса за повръщане при попадане на храна в задната част на езика (който не беше силен така или иначе). Давах също и едни био царевични топчета, които също лесно се разкисват. Вече давам всичко Simple Smile
А между другото ако си купиш едно готово зеленчуково пюре за 8+ месеца ще се шашнеш на какви едри фърфуни е вътре. Т.е. предполага се, че децата трябва да могат да ги ядат и така. За твое успокоение можеш да дадеш първо едни "връхчета" се казват на Плазмон - подобно на кус кус ама сууууупер ситно. Сложи половин доза от тях към половин доза от кашата с позната текстура и наблюдавай как ще реагира детето.

А ако много се плашиш от задавяне - ето едно видео с техника за спасяване: http://www.youtube.com/watch?v=8akd_ooWcnM

Яна, защо да е дълъг процеса - основните глутенови са най-общо 4 вида (които дори не е задължително да предложиш всичките), като сложиш по 3 дни за всяко това са под 2 седмици Grinning Можеш после да си въвеждаш други храни Peace

# 107
Абе ние пием от чашата обаче после сме за преобличане.... Даже много добре си пие но все пак и се олива доста а с детски чашки с или без клапата все тая - тя явно приема всичко пластмасово и гумено за играчка - аз от самото начало си я храня от стъклена паничка с метална лъжичка. Даже пробвах и с една прозрачна чашка която като гледаш определяш за стъклена но само като си допря ръчичките и веднага я захлюпи и започна да я гризе отдолу... Не знам - ще се мокрим и това е!!! То идва лято...

Тони и аз не разбрах кое определяш като зеленчук - овеса ли? А иначе защо да не може да се смесват плод и зеленчук - нали в много плодови пюрета има тиква, а в доста зеленчукови има ябълка.... Защо да не може не знам?!  newsm78

Яна не разбрах 7 пъти ядете но това са и кърмене и твърда храна ли? Щото ние си сучем 7 - 8 пъти а отделно си хапваме цяло плодово пюренце и почти цяло зенечуково.... Да не би да й е множко на моята? В интерес на истината оставам с впечатление че даже има апетит за още но ме е страх да не й дойде множко....

# 108
Тони, от овесените ядки, маслото и сиренето кое броиш за зеленчук? Grinning Споко, и моето дете обича тези неща с плод, а ако ти ги опиташ ще се убедиш, че действително е вкусно. Ябълка или круша със сирене (и лук Laughing ) е много вкуснМо! Има едно предаване - Kitchen Chemistry се казва - там обясняват защо такива на пръв поглед странни комбинации (като синьо сирене и шоколад) са вкусни, не е нещо сбъркано или невероятно.

Stelfy, благодаря! Peace Това предаване не съм го засичала. Thinking

Със зеленчуците и плодовете дадох просто пример. Wink

mamadesi2, обсъждаха се преди подобни комбинации, затова. Sunglasses

То и на мен ми харесва тази комбинация, но реших да попитам дали за бебка е ОК. Peace

Последна редакция: пт, 05 мар 2010, 12:54 от Tony_st

# 109
Според мен, тя вече е голяма и щем така й харесва, няма проблем...мисля си,че започват около годинка да им се оформят някакви предпочитания към храната и вече имат мнение за това какво им харесва Wink

# 110
Заговорихте за храни за ядене с пръсти, дъвкане и т.н. - ако детето няма зъби, може ли да се започне?
И мен ме е страх от задавяне (ще изгледам клипчето от Стелфи), онзи ден, пасирайки зелен фасул, явно имаше едно парченце и като се задави това дете, повърна, разрева се..и ми изкара акъла.
Стелфи - връхчетата на Плазмон значи стават за начало, а? Житенките ти ли ги правиш или са купешки?
И последно: може ли (например, вместо плазмонските неща) храната да не се пюрира съвсем, а да има и малки частици, за да се пробва детето да дъвчи? Трябва ли да са едри парчета (за да се дъвчат) или да са дребни (но пък, както стана онзи ден, то по-скоро го задавя, вместо да му попадне между венците и да дъвчи) Rolling Eyes

# 111
  • София
Стеф, купувам си ги Житенките. Ето така изглеждат:

А оризовите са квадратни, по-дебелички и са вносни.
Аз от Гунди ги знам тея хави, изобщо нямаше да ми хрумнат иначе.

Иначе, да, детето може да дъвче с венците си и да, може да се оставят малко по-едри парченца непюрирана храна за да се стимулира дъвкането. Едри, едри, колко едри.... ми като за начало по-малки и от грахче дори (че и от половин грахче) и задължително да са много омекнали, за да може детето с лекота да ги разтрошава с венците и езика си и да ги преглъща лесно.

# 112
Моят човек доло горе скоро започна да дъвче и ще се дави понякога, но не иска хич да яде с пръсти и се чудя дали не изтървах момента, беше ме страх да не се задави и не му давах преди, а сега не иска...инче и без зъби дъвчат-виждала съм племенницата ми

# 113
Ама тия елдените сега ги виждам, от къде ги взимаш...инче тия са без подправки, но който не го притесняват подправките на една фирма има и много видове с подпр.

# 114
Момичета, всички ли сте с режим?
С бебо нямаме абсолютно никакъв. Обедното пюре варира от 11 до към 16, а кашата я давам към 22, при това май все не го уцелвам гладен. Яде най-много когато му се доспи, а тогава не иска с лъжичка... Може би и затова не ни върви захранването - яде по мах 50-60 мл и не повече. Сутрин понякога отлагам твърдата храна ако са ми препълнени гърдите - трявбат ни 2 кърмения за да се пъчувствам комфортно. Страх ме е да не направя запушвания, че много често ми се случва и не е приятно изживяване. Дайте ми съвет - режим ли да му правя или да продължавам така... Мислих си, че всички, които кърмят на поискване са в сходна ситуация, но явно не е така - до сега не съм срещала някой да се е оплакал. А като дават примери за схеми на захранване - все часове, пък и мамите знаят по колко пъти се хранят децата им... А моето диване - дори не спи по едно и също време на денонощието ...

# 115
 Mr. Green Queen L, и ние сме така. Ама под "няма режим" разбирай НИКАКЪВ режим. Аз "обедно" пюре давам и в 2-3-4 нощеска  Joy Просто дъщеря ми явно има странен биологичен часовник, с денонощие от 26-27 часа, и всеки ден се измества "режима" с 2-3 часа. Не знам дали се разбира какво искам да кажа ... Иначе винаги спи 2 пъти кратко и веднъж дълго (8-10-12 часа).

Е, понеже нямам други семейни ангажименти, за мен е без значение нощното будуване, просто и аз спя през деня. Но ако имах още едно дете ... например в детска градина ... и съпруг ... който ходи на работа и съответно има някакъв режим ... тогава сигурно щях вече да съм превъртяла!

# 116
Queen L, при нас режимът е гъвкав и варира, но гледам все пак да има горе-долу някакъв режим. Кашата няма ли как да я даваш по-рано? И аз заради препълване на гърдите сутрин едва ли ще въведа скоро закуска с попара и др. под. Дори днес едната гърда доста ме боли и има нещо твърдо и взех да се притеснявам.

# 117
  • София
Ок, аз пак ще се включа, с риск да започнете да ме замеряте с яйца и домати вече, ама свекърва ми е тука да помага и аз вися в нета (и наблюдавам темата) Listen

Гунди, не купувам елдени житенки, никога не съм ги виждала, просто такава картинка намерих през Гугъл да илюстрирам думите си.

Куин, не сте сами. И ние до 7ми и малко след 7ми месец нямахме никакъв режим! Детето ми ядеше на 2 - 2,5 часа, спеше по 5-6 пъти на ден, като всеки интервал между спанетата и продължителността на самите спанета беше различна. Ставаше сутрин и си лягаше вечер всеки ден по различно време. Нямаше ден с ден еднакъв и нямаше и минимална предсказуемост даже.
Именно със захранването започна да се създава нещо като режим. Обедното хранене се стараех да го давам в не по-голям интервал от един час. След това стана по-лесно. Твърдата храна се задържа по-дълго в стомаха от кърмата и респективно следващото ядене не беше след 2 часа, а чак след 3,5. И през това време детето пораства де. Започна да спи само 2 пъти на ден и да се буди и заспива по едно и също време и всичко стана много по-предсказуемо и лесно контролируемо...

# 118
Стелфи: защото ми се струват доста глутеновите култури, а аз давам по 5 дни, но си права, ще въведа примерно овес, ръж и пшеница, които май са основните. За спелта даже не бях чувала да си призная  Embarassed

Стеф: и аз мисля в този ред: глутен, масло, сирене.  Peace По колко време си давала всяко?

МамаДеси2: ами да кърмения+твърди храни. Режимът ние е сутрин към 5-6 малко суче, после в 9 суче, 12.30 зел. пюре, 4 суче, 6 плодово, 20.00 около 100гр каша и през нощата поне 1 сучене. Та не знам това много ли е? А и попарка като започна да давам на сутрешното ще станат 4 хранения с твърда храна, но пък поне 8м няма да замествам хранене...  newsm78

Queen L
: имаме някакъв режим и както Стелфи е написала и при нас се установи горе-долу от самосебе си когато захраних. Но писаното по-горе е ориентировачно и понякога варира в зависимост от това кога стане сутрин. Това определя почти всичко останало - колко и кога спи следобяд, съответно и кога яде, както и кога яде и ляга вечер.  Peace

Последна редакция: пт, 05 мар 2010, 14:24 от Yana-barborana

# 119
Здравейте !
Искам да ви питам,педиатърката каза да увеличавам всеки ден броя на лъжичките  на зеленчуковото пюре.Започнах с 4 ,а днес около 9.От началото на седмицата се захранваме.Малката си хапва за сега без проблем.Като и дам пюрето после давам АМ,като намалявам количеството на АМ/все пак нали и пюре съм дала/.
За сега само веднъж на ден давам ,когато стигна едно бурканче от 125г,ще трябва ли да давам и АМ на същото хранене  ? newsm78 Не става ли много ? и не знам дали не  е по-добре на давам и на 2 хранения по-малко от пюрето? Доста е наддала от АМ на горната граница е каза педи,6 и 900 и 60/1см ,като ходихме на 23.02.Нещо почвам да се притеснявам ,че е доста за нейната възраст

Каша каза по-натам,че е рано. О пюретата съм дала-тиква,морков и малко броколи/но не мисля да и давам пак от него/

Извинете,че така се натрапих в темата ви,но наистина се обърках и се притеснявам.....за това исках да питам и вас  Embarassed

Общи условия

Активация на акаунт