Майчинството счетоводно - 28

• 41 633
  • 737
  •   1
Отговори
# 630
Момичета някой знае ли дали сега ако се върна на работа ще ми се изплаща половината майчинство.Бебето ми е на 4 месеца.
доколкото знам - ще вземаш половината майчинство + заплатата си  Peace

# 631
Момичета някой знае ли дали сега ако се върна на работа ще ми се изплаща половината майчинство.Бебето ми е на 4 месеца.
доколкото знам - ще вземаш половината майчинство + заплатата си  Peace
Не, до 410-ия ден ще взимаш само заплатата си, а след това + 120 лв!

# 632
Тоест половината майчинство се взима от втората година, така ли?

# 633
  • Майничка
Тоест половината майчинство се взима от втората година, така ли?

След 410-ия ден.

Здравейте, моля знаещите за помощ! Предстои детето ми да навърши 1 год. (24.04), т.е. свършва ми "голямото" обезщетение. Договорих се с шефа да се върна на работа и с баща ми, т.е. дядото на бебка, да му прехвърля правото на отпуск за отглеждане на внучето. До тук добре, но със срам Embarassedтрябва да си призная, че нямам никаква идея какви документи да оформя и пред кого да ги представя. Междувременно на работа ме замества колега,чийто договор е "до завръщане на титуляра", т.е.  докато се върна аз, след което той ще трябва да се върне на предишната си длъжност.... което също не ми е ясно как се оформя документално.....?!

Ако баща Ви е на трудов договор, представяте декларация-съгласие от Вас, заявление от баща Ви за отпуск за гледане на дете до работодателя му, декларация Приложение 3 до НОИ (пак от него)+копие от акта за раждане на детето. Всичко се представя до работодателя на баща Ви и той го подава в НОИ.

Вторият случай се оформя със заповед на ръководителя на дружеството.

Здравейте! НА 21.05 детенцето ми става на годинка. Получавам майчинство, но тъй като фирмата на съпругът ми(в която съм работник) и неговия съдружник трябва да се закрие този месец, не знам какво става с мен и майчинството( счетоводителката е много болна и за момента не мога да получа ясен отговор от никъде). А майчинството 1 година ли е или 2? и ако искам да си гледам детенцето до 2 год. ще получавам ли някакви пари и какви документи трябва да подавам? какви документи трябва да си набавя сега за 1-та годинка на детето, ако въобще са ми нужни, тъй като фирмата вече няма да я има и няма да има счетоводителка, която да ми оправя документите. Предполагам няма да имам и платен отпуск, защото няма да съм вече работник във фирмата? Дано съм задала въпросите си правилно, защото ми е доста объркано всичко newsm78 Общо казано какво става с работник по майчинство , когато фирмата прекрати дейност? Благодаря ви предварително   bouquet

До 410-ия ден получавате обезщетение, след това за да получавате майчинство през втората година трябва да сте осигурена при друг работодател и да имате отработен поне 1 ден.

Последна редакция: пт, 09 апр 2010, 18:30 от gargamela

# 634

Здравейте, моля знаещите за помощ! Предстои детето ми да навърши 1 год. (24.04), т.е. свършва ми "голямото" обезщетение. Договорих се с шефа да се върна на работа и с баща ми, т.е. дядото на бебка, да му прехвърля правото на отпуск за отглеждане на внучето. До тук добре, но със срам Embarassedтрябва да си призная, че нямам никаква идея какви документи да оформя и пред кого да ги представя. Междувременно на работа ме замества колега,чийто договор е "до завръщане на титуляра", т.е.  докато се върна аз, след което той ще трябва да се върне на предишната си длъжност.... което също не ми е ясно как се оформя документално.....?!

Ако баща Ви е на трудов договор, представяте декларация-съгласие от Вас, заявление от баща Ви за отпуск за гледане на дете до работодателя му, декларация Приложение 3 до НОИ (пак от него)+копие от акта за раждане на детето. Всичко се представя до работодателя на баща Ви и той го подава в НОИ.

Вторият случай се оформя със заповед на ръководителя на дружеството.

Благодаря, а има ли някакъв образец или бланка на тази декларация-съгласие, която аз трябва да попълня или е свободен текст, същото и за заявлението от баща ми, то не е ли нещо като молбата за отпуска, която аз подавах до моя шеф, за дните след последния болничен?!?!

# 635
  • София
Здравейте момичета!

Имам две дечица,едното на 1 г. и8м. Върнах се на работа от 01.12.2009г. и в момента взимам половината от 240лв. т.е. 120лв. и ме осигуряват на 4 часа и 180лв. в работата(тъй като съм била още по майчинство не съм имала право да съм на пълен работен ден).Децата обаче сега се разболяха и въпреки,че с баща им се редуваме да ги гледаме лекарката ми предложи болничен.
Имам ли право на такъв и ще ми се отрази ли на 120-те лева от държавата,коя база ще ми се взима и колко горе долу ще ми платят болничния например за 5 дни(работни)?

Благодаря ви предварително!

# 636
  • Варна
Здравейте момичета! Доста изчетох по въпроса, но пак не съм сигурна за отговора. Бременна съм вече в 6месец, нямам фин. възможност да се осигурявам на каквато и да е заплата, безработна съм повече от година, имам трудов стаж повече от година (разпокъсан във времето), разбрах че за да получавам майчинство(мин. раб. заплата) трябва да съм на трудов договор преди издаването на болничния(45 дни преди термин). Въпросът ми е ако болничния трябва да се издаде на 2.06.2010г. за кои месеци трябва да ме водят на работа(става ли само за двата дена от юни или е по добре да почно от май)? Понеже ще се водя на работа фиктивно т.е. аз ще плащам изцяло осигуровките и за работник и за работодател, колко пари ще са ми нужни ако се осигурявам на мин. раб. заплата?
Надявам се успях да обясня добре, много ще съм благодарна за отговорите.

# 637
Много моля компетентните за съвет! Бременна съм в 4-ия месец, но поради многото проблеми в работата, обмислям да изляза в болничен. Ситуацията е такава - 45 дневния болничен преди раждането започва на 7 август, т.е. доходът ми се смята от август 2009 до юли 2010.

От август до декември включително осигуровките ми са на 350 лева. От януари - на 700, като аз поемам разликата (134 лева). Въпросът ми е колко ще ми е майчинството, ако работя до края и колко ако изляза от сега в болничен? И още - ако съм в болничен, няма да плащам тези 134 лева, но ще се водя пак на 700, или...?

Надявам се някой да даде отговор, че положението става доста неприятно...

# 638
Атена ако излезеш от месец май болничен ще взимаш майчинство между 370, и 450 лв на месец, в зависимост от това колко работни дни има в месеца. Ако работиш до края майчинството ти ще е 390-470 лв, пак в зависмост от дните. Това са приблизителни цифри, не са съвсем точни.
И ако си болничен няма да се налага да си плаща разликата в осигуровките.

Последна редакция: пт, 09 апр 2010, 23:09 от beru6ka

# 639
Много ти благодаря!   bouquet Това е чудесно, значи ще съм по на сметка, ако съм си вкъщи!  Sunglasses

# 640
Здравейте момичета! Доста изчетох по въпроса, но пак не съм сигурна за отговора. Бременна съм вече в 6месец, нямам фин. възможност да се осигурявам на каквато и да е заплата, безработна съм повече от година, имам трудов стаж повече от година (разпокъсан във времето), разбрах че за да получавам майчинство(мин. раб. заплата) трябва да съм на трудов договор преди издаването на болничния(45 дни преди термин). Въпросът ми е ако болничния трябва да се издаде на 2.06.2010г. за кои месеци трябва да ме водят на работа(става ли само за двата дена от юни или е по добре да почно от май)? Понеже ще се водя на работа фиктивно т.е. аз ще плащам изцяло осигуровките и за работник и за работодател, колко пари ще са ми нужни ако се осигурявам на мин. раб. заплата?
Надявам се успях да обясня добре, много ще съм благодарна за отговорите.
Може да отработиш и само един ден.

Здравейте момичета!

Имам две дечица,едното на 1 г. и8м. Върнах се на работа от 01.12.2009г. и в момента взимам половината от 240лв. т.е. 120лв. и ме осигуряват на 4 часа и 180лв. в работата(тъй като съм била още по майчинство не съм имала право да съм на пълен работен ден).Децата обаче сега се разболяха и въпреки,че с баща им се редуваме да ги гледаме лекарката ми предложи болничен.
Имам ли право на такъв и ще ми се отрази ли на 120-те лева от държавата,коя база ще ми се взима и колко горе долу ще ми платят болничния например за 5 дни(работни)?

Благодаря ви предварително!

Имаш право на болничен за гледане на дете. Базата е 6 мес., предхождащи месеца, в който започва болничния. Няма да вземеш много пари, защото ще ти се изчисли пропорционално на отработеното време, т.е. за 4 часа дневно.

Последна редакция: пт, 09 апр 2010, 23:32 от AnMary

# 641
Здравейте на всички.
Бременна сам в петия месец и имам възможност да си повиша майчинството,но незнам дали ще си заслужава.В смисъл парите които ще внеса и тези които ще получа май са горе-дплу еднакви,затова искам да попитам майчинството върху брутната или върху нетната заплата се изчислява,защото това променя значително сумата,която ще получа.И другият ми въпрос е дали ако си взема сега болничен това няма да намали майчинството ми,понеже така ми каза счетоводителя с когото говорих?Извинявам се ако някои преди мен е задавал тези въпроси,но сам нова във форума и благодаря предварително за отговорите.

Zdraveite na vsi4ki.Bremenna sam v petiq mesec i imam vazmojnost da si povisha maicinstvoto,no neznam dali shte si zaslyjava.V smisal parite koito shte vnesa i tezi koito shte polycha mai sa gore-doly ednakvi,zatova iskam da popitam maichinstvoto varhu brytnata ili varhu netnata zaplata se izchislqva,zashtoto tova promenq znachitelno sumata,koqto shte polycha.I drygiqt mi vapros e dali ako si vzema sega bolnichen tova nqma da namali maicinstvoto mi,poneje taka mi kaza shcetovoditelq s kogoto govorih?Izvinqvam se ako nqkoi predi men e zadaval tezi vaprosi,no sam nova vav foryma i blagodarq predvaritelno za otgovorite.

--------------
Моля, пишете на кирилица.

Последна редакция: сб, 10 апр 2010, 10:16 от AnMary

# 642
  • Бургас
Здравейте, аз пак имам въпрос  Embarassed
Предстои ми да започна работа юни месец, малката ще е на 6 навършени месеца. Септември отново ще подновя отпуска си по майчинство и искам да попитам в този случай важи ли обезщетението до 410 ден или ще получавам 240лв?
И преди ви бях питала какво става,ако прехвърля майчинството на бащата (до 410 ден), но не разбрах отговора - той 240лв ли ще получава или ще му пресметнат дохода върху който е осигуряван до момента на излизане в отпуск по майчинство? А бихте ли ми казали какви документи ще са му необходими.
Мерси.

# 643
И аз се интересувам от прехвърлянето на майчинството на бащата..
(макар да съм му възложила бойната задача сам да разучи въпроса подробно).
Моля, дайте малко линкове ако имате.

# 644
  • София
Моля за отговор на следните въпроси и предварително се извинявам, ако са обсъждани преди това.

1. Когато бебенцето ми стане на 1 година и реша да се върна на работа може ли работодателя да ми намали заплата без мое съгласие или да ме преназначи на друга длъжност с по- ниска заплата пак без мое съгласие . И съответно, ако откажа горните две опции какво се случва с мен.
2. Може ли да ме съкрати?
3. Ако прехвърля майчинството след навършване на година на детето, на свекърва ми, която е пенсионерка, но работи по ТД, тя какво ще получава? Майчинство + пенсия? Или?

Сърдечно благодаря за отговорите!

Общи условия

Активация на акаунт