Осиновяване в чужбина

• 5 131
  • 22
  •   1
Отговори
# 15
Pixie, емигрант е всеки българин с българско гражданство, който е извън територията на Република България, което включва всички изброени от теб. Именно поради безумието в Семейния кодекс, единственият начин да осиновиш дете от България е да се върнеш тук. Но другият още по-безумен проблем е, че и съпругът ти трябва да се върне с теб за същия период от време, за да подадете документи заедно и при евентуално разрешение за осиновяване трябва и двамата да се явите пред съда.

# 16
Именно поради безумието в Семейния кодекс, единственият начин да осиновиш дете от България е да се върнеш тук. Но другият още по-безумен проблем е, че и съпругът ти трябва да се върне с теб за същия период от време, за да подадете документи заедно и при евентуално разрешение за осиновяване трябва и двамата да се явите пред съда.
Това което си написала за мен е напълно нормално,а не безумно.

# 17
Pety, всеки с мнението си.  Wink

# 18
Хмм, интересно. Благодаря за отговора! Ако целта е да се опитват да ограничат осиновяванията на БГ деца от граждани (български или не), които живеят постоянно в чужбина, все пак са оставили loophole...  (Ako пък съпрузите трябва да са заедно само при подаване на молба и поява в съда, този лупхоул си е сериозен.)

# 19
Съмнявам се целта да е да се ограничат осиновяванията. Ще е доста глупаво. Просто е недообмислена цялата работа с промяната в кодекса. Съпрузите не трябва да са заедно в България САМО при подаване на документите и пред съда, а през целия период, в който трябва задължително да пребивават на територията на България. (извинявам се, но ще те излъжа ако ти кажа някакви цифри.. ще проверя какъв беше точно срока, но ако не се лъжа беше 9 месеца).

# 20
tony.zhivkova , това което пишеш не е съвсем вярно. Не знам аз ли пиша сложно, или ти четеш избирателно...ама върни се и прочети последния ред на предишния ми постинг. Претендирам, че знам за какво говоря. И да - проблема наистина е в гражданството, но както писах това си е проблем на Бг. И не, не във всички случаи ще ти помогне да се върнеш в Бг, за да осиновиш българче. И според стария закон трябваше да се представи социален доклад от Защита на детето по местоживеене И предварително съгласие на тази държава, че ще признае осиновяването. Точно това беше проблема, че според много държави това е нарушение на Хагската конвенция и след няколко отказа да признаят осиновявания извършени по този начин, закона беше променен. И между другото осиновяването от бг граждани ПОСТОЯННО живеещи в чужбина беше уредено от Наредба 4, а не Семейния кодекс.
Pixie , 6 мес - 1 год е малък срок. Социалните имат срок за доклада си 3 месеца. Те преценяват броя на срещите. След като те впишат като кандидат осиновител вече зависи какви са ти изискванията - може да си чакаш много, ако имаш по специални изисквания. Нещата не са невъзможни все още за някои предполагам, само много трудни. Но затова трябва контакт с адвокат, и в 2те страни, а не празни приказки по форумите.
И малко офф - tony.zhivkova , ти какво мислиш за плащането на здравните осигуровки от българи, ПОСТОЯННО живеещи в чужбина на основата на гражданството?
Стига де  - кандидат-осиновителите НЕ са длъжни да се явят на делото - могат да си упълномощят адвокат Simple Smile Пак ти казвам - не давай грешна информация.

# 21
rkb, самата аз не съм юрист и не мога да отговоря подобаващо на твоите аргументи. Всичко, което искам е да има адекватно законодателство и разбираеми и прозрачни процедури.
За конкретния проблем научих от телевизията
http://www.youtube.com/profile?user=drugatabg#p/u/3/zVkh4oyEiNA
и темата ме вълнува.

Според мен не е нормално нещата да са "само много трудни" когато могат да бъдат "съвсем осъществими", затова и намирам предложенията за промени за разумни.

Междувпрочем разгледах клипчетата и се порових в нета и открих, че случаят е отнесен до Омбудсмана, който, вярвам, е юридически по - подготвен и от двете ни. Дано има повече информация по развитието на темата.  Wink

# 22
Аз в момента съм по тоя път, няма да осиновяваме дете от България. Не мисля обаче, че мога да помогна по какъвто и да било начин. законодателствотот в различните държави е много различно, вкл и законодателството от държавите от които се осиновява.

Общи условия

Активация на акаунт