СТРАСТИ - градините в СОФИЯ - кампания 2010/2011

• 33 052
  • 777
  •   1
Отговори
# 390
  • София
Не разбра ли, че семейство, живеещо на квартира, НЕ МОЖЕ да има постоянен адрес там? Те могат да живеят на квартира от 10 год....е какво да правят, да си пратят детето в провинцията ли на детска градина??? Моля те, не ми отговаряй, ако отговорът е "да"  Praynig
Може - никой не ти иска документ за адреса, който посочваш за постоянен. Ако искаш отиваш в общината и обявяваш постоянен адрес Дондуков 2, после си сменяш личната карта и вече живееш там, дори можеш да се опиташ да се нанесеш при президента  Mr. Green. Постоянния адрес се декларира, не се доказва  Peace

Пиша това просто за пояснение, аз не съм против този критерий.
Това не е вярно. Сигурно в някои райони не спазват закона
Но в Красно село искат копие на нотариален акт или декларация от собственика (+ копие от неговия нотариален акт), предполагам и на други места.

Не, в Красно село нарушават закона.

# 391
Ох,отне ми един час,да изчета всички глупости и спорове,които съм пропуснала,и добре че из между тях сте се сетили да отговорите и на зададените въпроси.Аз от почти 3г.вися в тази тема,но кажете ми за Бога,как една "новодошла в темата" майка ще пресее и синтезира информаията която я интересува.Заляхте темата с ненужни спорове за това кой "градски",кой "селски"! Ами писна ми!Нямате право да се държите така (за протокола - родена съм в София,понастоящем съм в София,с постоянен адрес тук).Кой ви дава правото да делите хората???Какво значение има кой къде е роден и къде живее?За всички ни е важно децата ни да бъдат приети в детско заведение,за да може ние (всички и "кореняци",и "провинциалисти") да изпълняваме служебните си задължения,и освен за препитанието на семействата си,да се погрижим и за данъците и прочее сметки,които пак ВСИЧКИ плащаме!!!!!!! Стига вече на тази тема за жителство и адрес!

# 392
  • София
Филиалът на Вихрогонче бе заличен!  Joy

Мда, и сега нямаме 3т. за първо желание защото филиала ни беше на първо място.
Ми те до 24.04 може още няколко пъти да правят промени, ние трябва да ги следим и да пренареждаме.

# 393
  • София

Ренирис, не си прави грешни изводи - не бих нарекла мнението ти комунистическо САМО ЗАЩОТО Е РАЗЛИЧНО от моето ( по каквито и да е причини). Очевидно не можеш да погледнеш от позицията на хора без възможности за постоянно местоживеене в София. Или смяташ, че такива хора не съществуват... Или смяташ, че нямат право да съществуват в обществото ни наравно с теб, като граждани и данъкоплатци.
За хора не способни мислено да се поставят на чуждото място, им остава варианта  това чуждо място да им се случи реално. Е, аз все пак няма да ти го пожелавам - остани си само с поглед от твоята камбанария... Ще се обърна към надеждата, че хората заставащи зад твоето мнение са доста по-малко от болшинството.

много тъпо мнение , но имаш право да пишеш каквото си поискаш
АЗ смятам от позицията на хора без възможности да имат баба в ДГ - същото е ... даже точките са повече
ако има места за всички ОК , но в случаи , че няма места за всички ...поне критериите трябва да са "изпипани и догледани "във всяко едно отношение
смятам , че всички сме хора и всички имаме равни права , но тук става въпрос за дефицит на места в ДГ и критерии за прием спрямо самото населено място .

reniris, понеже си го изпроси - Честит рожден ден!  newsm67 Сега разбирам защо имаме толкова сходни мнения по някои въпроси  Wink

hahaha това го казах ( и другото ) не за да си прося поздравления , а  за по голяма тежест да се вземе съответният пост  ...  Mr. Green в смисъл ...,че  днес ми е личен празник и не бих си позволила да излъжа подобно нещо спрямо ощетените деца от съдбата .....
хора всякакви ... мерси все пак  bowuu
Ако е истина - Поздравления и от мен!
Спорът си е спор, празникът- празник! Честито!
newsm59
истина е да  ... "не винаги лъжа " bowuu Благодаря !!!

Ами писна ми!Нямате право да се държите така (за протокола - родена съм в София,понастоящем съм в София,с постоянен адрес тук).Кой ви дава правото да делите хората???Какво значение има кой къде е роден и къде живее?
и на мен ми писна да ни делят кой има баба с професия градинарКА и кой какво работи , "ама си мълча " нали ? Mr. Green
тук ставаше въпрос за критерии и прием на деца в ДГ в София ( не в .....) bowuu
не кой от къде е и какъв е ... е... друг е въпроса кой какво какво работи все пак ... това се е зачело с 3т.  Wink !?!

Последна редакция: чт, 11 мар 2010, 13:22 от AnMary

# 394
Филиалът на Вихрогонче бе заличен!  Joy

Мда, и сега нямаме 3т. за първо желание защото филиала ни беше на първо място.
Ми те до 24.04 може още няколко пъти да правят промени, ние трябва да ги следим и да пренареждаме.

Защо да нямаш 3 т.? Просто си избираш друга градина за първо желание, примерно - "обединената" Вихрогонче!

# 395
Не разбра ли, че семейство, живеещо на квартира, НЕ МОЖЕ да има постоянен адрес там? Те могат да живеят на квартира от 10 год....е какво да правят, да си пратят детето в провинцията ли на детска градина??? Моля те, не ми отговаряй, ако отговорът е "да"  Praynig
Може - никой не ти иска документ за адреса, който посочваш за постоянен. Ако искаш отиваш в общината и обявяваш постоянен адрес Дондуков 2, после си сменяш личната карта и вече живееш там, дори можеш да се опиташ да се нанесеш при президента  Mr. Green. Постоянния адрес се декларира, не се доказва  Peace

Скоро ми се наложи да сменявам лична карта и се оказа, че в регистрите е отбелязан само блока и входа, не и апартамента...за да го допишат ми искаха съгласието на собствениците (в случая моите родители), независимо, че аз откакто имам документи за самоличност, съм се водила на този адрес. Не знам в коя община е позволено да се "нанесеш" по постоянен адрес, където си поискаш, без разрешението на собствениците на имота. Сигурно има, но едва ли са много тези общини, то не е и правилно да е така.

# 396
Стига с тези критерии, във всички има логика. Дори в този прословут К4, макар че и на мен не ми изнася.
Местата не достигат заради недалновидна политика на общината. При нарастнал брой на жителите трябваше да откриват места за ДЗ предварително на базата на експертни прогнози. Сега след дъжд качулка. И още 100 критерия да вкарат, места пак няма.
Проблемът най-малко е в хората, които търсят начини да отговорят на повече критерии и да си вкарат децата легално през системата. Проблем са тези, които изобщо не минават през регистрация. Знам за 3 такива случая само от последната седмица  ooooh! ooooh! ooooh! Ако имах подробности бих ги съобщила, но нямам /знам само резултата/.
Аз категорично приемам, че е редно деца със социални критерии да имат предимство пред моето. Също и деца на родители под наем, с ипотека и т.н. Лично мнение, моля не го коментирайте   Peace Но критериите са решени, справяме се със ситуацията.
ПП: На мен ми искаха доказателство в общината, че живея на Х адрес. В него случай - договор за наем, съответно временно местожителство /все още легално в БГ  Wink/.

# 397
От три ОДЗ-та в "Красно село" само "Таврия" не го е приел този критерий.
                 И няма и да го приеме,защото не сме крепостни ,че да се вържем само за един район.На много от родителите им е по-удобно да водят децата си в ДЗ близо до местоработата им.
                  Мисля,че претенциите за кореняк - софианци и софиянци от други места са смешни когато става дума за деца.Всички имат право да посещават ДЗ там където живеят в момента.Това,че местата не стигат си е съвсем друг проблем.Правата обаче трябва да бъдат еднакви за всички.

# 398
Didia, извинявам се за любопитството, но в момента на опашките за Таврия има поне 10 деца, които би трябвало да отговарят на К4! Ако не се лъжа, преди време ставаше въпрос, че в целия район има 2-3 лелки, чиито деца/внуци кандидатстват за ДГ.

# 399
                И няма и да го приеме,защото не сме крепостни ,че да се вържем само за един район.На много от родителите им е по-удобно да водят децата си в ДЗ близо до местоработата им.

Като не сте го приели та има някакъв ефект. Там и до гранична група не можеш да се доредиш!
Аз живея в р-н "Триадица" - няма места, и работя в район "Витоша" - пак няма места. Къде ще ми препоръчаш да го "запиша", защото работното ми време е от 08, 15 ч.?

Последна редакция: чт, 11 мар 2010, 13:28 от irini*

# 400
Стига с тези критерии, във всички има логика. Дори в този прословут К4, макар че и на мен не ми изнася.
Местата не достигат заради недалновидна политика на общината. При нарастнал брой на жителите трябваше да откриват места за ДЗ предварително на базата на експертни прогнози. Сега след дъжд качулка. И още 100 критерия да вкарат, места пак няма.
Проблемът най-малко е в хората, които търсят начини да отговорят на повече критерии и да си вкарат децата легално през системата. Проблем са тези, които изобщо не минават през регистрация. Знам за 3 такива случая само от последната седмица  ooooh! ooooh! ooooh! Ако имах подробности бих ги съобщила, но нямам /знам само резултата/.
Аз категорично приемам, че е редно деца със социални критерии да имат предимство пред моето. Също и деца на родители под наем, с ипотека и т.н. Лично мнение, моля не го коментирайте   Peace Но критериите са решени, справяме се със ситуацията.
ПП: На мен ми искаха доказателство в общината, че живея на Х адрес. В него случай - договор за наем, съответно временно местожителство /все още легално в БГ  Wink/.

newsm10
Много добре си описала проблемите - недалновидната политика на общината (или нежеланието им да се заемат наистина сериозно с решаването на този проблем) и наличието на корупция (за което общината допринася много с НЕрешаването на проблема) както при осъществяването на приема на децата, така и при процедурите по построяване/разширяване на детски градини.

Във връзка с промяната в броя на местата в дадено детско заведение и откриването/закриването на филиали:
Може би е добре да се постави въпроса на работната среща във вторник - да се напарви предложение да има краен срок за такива промени поне 3 седмици преди първото класиране и всяка такава промяна да бъде оповестявана в секция "Новини".

# 401
Не разбра ли, че семейство, живеещо на квартира, НЕ МОЖЕ да има постоянен адрес там? Те могат да живеят на квартира от 10 год....е какво да правят, да си пратят детето в провинцията ли на детска градина??? Моля те, не ми отговаряй, ако отговорът е "да"  Praynig
Може - никой не ти иска документ за адреса, който посочваш за постоянен. Ако искаш отиваш в общината и обявяваш постоянен адрес Дондуков 2, после си сменяш личната карта и вече живееш там, дори можеш да се опиташ да се нанесеш при президента  Mr. Green. Постоянния адрес се декларира, не се доказва  Peace

Понеже стана дума за закона - ето пример как една община спазва стриктно закона и си е дана точни указания в интернет:
и исканата декларация по чл.99а от Закона за Гражданската Регистрация (ЗГР)

(links)

Ако модераторите сметнат поста ми за спам - няма да се разсърдя ако го изтрият. Пускам го, защото смятам, че с него се изяснява принципен въпрос, което би било от полза за желаещите да спазват законите (независимо справедливи ли са ли не).
AnMary, благодаря за удачната намеса! Hug Hug

Последна редакция: чт, 11 мар 2010, 13:35 от sisislava

# 402
  • София
Това не е законно - правят го, понеже промениха закона и сега собственика може да има претенции за това, че са те вписали в неговия имот, но то е обратното - ти си декларираш постоянния адрес, а той претендира. Общината обаче не й се занимава и затова й е по-лесно да те накарат теб да докажеш, отколкото те после да имат ядове. Но това е незаконно.

ПП Това, че всички общини го правят и че са си направили и бланки, не значи че е законно  Wink

Eто го и въпросният чл. 99а
Чл. 99а. (Нов - ДВ, бр. 6 от 2009 г., в сила от 1.05.2009 г.) На един адрес със съгласието на собственик на жилищен обект могат да се регистрират такъв брой лица, който не надвишава повече от три пъти броя на лицата, които обичайно могат да обитават съответния обект.

Къде е общото?

# 403
Това не е законно - правят го, понеже промениха закона и сега собственика може да има претенции за това, че са те вписали в неговия имот, но то е обратното - ти си декларираш постоянния адрес, а той претендира. Общината обаче не й се занимава и затова й е по-лесно да те накарат теб да докажеш, отколкото те после да имат ядове. Но това е незаконно.

ПП Това, че всички общини го правят и че са си направили и бланки, не значи че е законно  Wink

Eто го и въпросният чл. 99а
Чл. 99а. (Нов - ДВ, бр. 6 от 2009 г., в сила от 1.05.2009 г.) На един адрес със съгласието на собственик на жилищен обект могат да се регистрират такъв брой лица, който не надвишава повече от три пъти броя на лицата, които обичайно могат да обитават съответния обект.

Къде е общото?

Не те разбрах, според теб е редно всеки да има право да се регистрира където и да е, стига да си е декларирал, че живее там ли? На теб приятно ли ще ти е да се "нанеса" у вас? Нали все пак ще съм го декларирала, така че не би трябвало да има проблем, че не се познаваме.

# 404
Didia, извинявам се за любопитството, но в момента на опашките за Таврия има поне 10 деца, които би трябвало да отговарят на К4! Ако не се лъжа, преди време ставаше въпрос, че в целия район има 2-3 лелки, чиито деца/внуци кандидатстват за ДГ.
                 Погледнах 2009 набор и от 15-те деца с 10 и 10 + точки има 6 двойки близнаци,което прави 12 деца.Остават 2 деца с 10.1 и 1 с 10 т. от споменатите 15 - такъв брой точки НЕ МОЖЕ да се получи по първо желание и К4.Елементарното смятане прави 11,което се записва като 10+.Това за социалната опашка.В общата опашка има две деца с 10 +,от които едното със сигурност познавам и злоупотреба - няма.
                  Сама си направи извода колко деца от набор 2009 са деца , ползващи К4.
                   Същия анализ можеш да направиш и на другите два набора.

Общи условия

Активация на акаунт