СТРАСТИ - градините в СОФИЯ - кампания 2010/2011

• 33 305
  • 777
  •   1
Отговори
# 630
sisislava мога да ти споделя моя опит от миналата година на първото класиране. Значи местата бяха 21, класираха се 20 деца с 8,1 т.(всичките от общите критерии, нямаше дете по социалните на първо желание в нашата градина), граничната група е била от децата със 7,1 т., детето с най-малкия входящ номер се е класирало, но после е участвало в друга детска градина отново в гранична група, но на 1-во желание и там се е класирало и мястото остана незаето на 1-во класиране. Има го публикувано от Джонев, че е възможно в някои градини да са класирани по-малко деца отколкото има свободни места.
Ами аз виждам потвърждение в това което съм обяснила. Детето от примера ти просто по-късно е успяло да се класира по Първо желание в онази друга градина.
Според мен, всяко следващо връткане добавя и деца със следващото поредно на връткането желание, като преди това от списъка са отпаднали класираните от предното връткане.
С този начин на етапност в попълване на местата се гарантира най-напред да се класират Първите желания за дадена градина, после Вторите, после Третите и т.н.
Въпросът е, че с просто око е направо абсурд да се направи проследяване дори за неголям брой градини, където децата са омешани и по поредност на желанията им.

няма снисъл да добавям,че всъщност се оказва доста важно коя подред е градината в списъка с врътки..понеже градините се връткат еднна по една...
Но..разчитам програмистите от Сирма да са го отчели..
T.e. градините да речем се връткат по номер... да речем от 1-во до 100 ОДЗ... и ако аз като първо желание съм писала 3-то ОДЗ, а доста от децата с равни на нас точки или по-високи са дали друга градина след нашата за първо желание, например 100-но ОДЗ, то информацията в нашето ОДЗ няма да е много актуална, така ли?
С всеки следващ номер на градина се обновяват списъците само на "неврътнатите" градини, така ли?
обърках се тотално, то и от поста ми личи  #Crazy

# 631
T.e. градините да речем се връткат по номер... да речем от 1-во до 100 ОДЗ... и ако аз като първо желание съм писала 3-то ОДЗ, а доста от децата с равни на нас точки или по-високи са дали друга градина след нашата за първо желание, например 100-но ОДЗ, то информацията в нашето ОДЗ няма да е много актуална, така ли?
С всеки следващ номер на градина се обновяват списъците само на "неврътнатите" градини, така ли?

Не точно..
Някак имам усещането,че колкото по-късно се джурка някоя градина,толкова децата в нея са с повече късмет..чисто софтуерно.. ( пак си ги има  итерации, но..вероятността да е прието дете по по-предно желание , на което вече е изтеглен номер..и е прието в друга ДГ по по-задно желание...освобождава място в градината, която първа се е джуркала, но..там следващото дете не го заема, понеже джурканията са свършили...) Така реално остава примерно 1 свободно място..и на пръв поглед..всичко е същото.., но..не и за първото дете на опашката...понеже до следващото класиране,на опашката може даса се появили вече деца с повече точки..и..така.. Може и да греша.., но..имам някакъв спомен,че миналата година имаше подобни оплаквания..

# 632

Не точно..
Някак имам усещането,че колкото по-късно се джурка някоя градина,толкова децата в нея са с повече късмет..чисто софтуерно.. ( пак си ги има  итерации, но..вероятността да е прието дете по по-предно желание , на което вече е изтеглен номер..и е прието в друга ДГ по по-задно желание...освобождава място в градината, която първа се е джуркала, но..там следващото дете не го заема, понеже джурканията са свършили...) Така реално остава примерно 1 свободно място..и на пръв поглед..всичко е същото.., но..не и за първото дете на опашката...понеже до следващото класиране,на опашката може даса се появили вече деца с повече точки..и..така.. Може и да греша.., но..имам някакъв спомен,че миналата година имаше подобни оплаквания..

И аз така те разбрах Sad Е това е супер тъпо ако е така Sad Не могат ли софтуеърно да го направят градините да се "връткат", "джуркат" и т.н. докато не останат незаети места?

Исках да питам за номер 15, понеже сега има близнаци с различни желания, нали пак ще бъдат подсетени да си ги оправят?

А за социалните служби в детските градини в Младост и Люлин не може ли да се повдигне въпрос?

Последна редакция: пт, 12 мар 2010, 18:56 от Elichka_mama

# 633
обърках се тотално, то и от поста ми личи  #Crazy

Не точно..
Някак имам усещането,че колкото по-късно се джурка някоя градина,толкова децата в нея са с повече късмет..чисто софтуерно.. ( пак си ги има  итерации, но..вероятността да е прието дете по по-предно желание , на което вече е изтеглен номер..и е прието в друга ДГ по по-задно желание...освобождава място в градината, която първа се е джуркала, но..там следващото дете не го заема, понеже джурканията са свършили...) Така реално остава примерно 1 свободно място..и на пръв поглед..всичко е същото.., но..не и за първото дете на опашката...понеже до следващото класиране,на опашката може даса се появили вече деца с повече точки..и..така.. Може и да греша.., но..имам някакъв спомен,че миналата година имаше подобни оплаквания..
Аз си мисля, че няма поредност в джуркането на всяка градина. Мисля, че, на едно джуркане едновременно се връткат списъците на всички градини. И няма проблем това да се прави, защото всяко дете си има само по едно Първо, Второ и т.. поредно желание
Например:
Имаме 3 свободни места, а списъка по точки от критериите е следния:
1. дете А - Първо желание
2. дете Б - Първо желание
3. Дете В - Второ желание
4. Дете Г - Първо желание
То при връткането за Първо желание ще се класират само децата А и Б. Третото място ще остане за следващото връткане. На следващото връткане списъка ще е друг - поне за простия пример ще изглежда така:
1. Дете В -Второ желание ( а може и това дете да го няма, ако вече се е класирало някъде другаде по Първото си желание. И това ще е възможно, ако връткането за Първо желание се прави едновременно за всички градини. Не е важно дали с едно напискане на копчето ще се врътнат всички списъци или ще се натиска копчето толкова пъти колкото са градините - важното е списъците да са фиксирани докато не се извръткат всички градини.)
2. Дете Г - Първо желание

# 634
sisislava , много се задълбахме в неща, които аз лично не разбирам достатъчно.
Сигурна съм,чеот Сирма са оптимизирали максимално алгоритъма за да не се получават фалове.
Въпреки това, четох пост на един такто по-напред в темата , който обясняваше какточно миналата година са оставали незаети места, понеже едно дете е било прието първо в гранична група (май) по второ желание, след което по първо.. Системата си го "издърпва" автоматично по първо.., но..мястото му остава незаето до следващото класиране в градината,където е било прието по второ желание..

Ще опитам да намеря поста и да го цитирам..

Този "проблем" беше забелязан миналата година и вероятно вече е отстранен..

# 635
sisislava мога да ти споделя моя опит от миналата година на първото класиране. Значи местата бяха 21, класираха се 20 деца с 8,1 т.(всичките от общите критерии, нямаше дете по социалните на първо желание в нашата градина), граничната група е била от децата със 7,1 т., детето с най-малкия входящ номер се е класирало, но после е участвало в друга детска градина отново в гранична група, но на 1-во желание и там се е класирало и мястото остана незаето на 1-во класиране. Има го публикувано от Джонев, че е възможно в някои градини да са класирани по-малко деца отколкото има свободни места.
Абсолютно!
И ще обясня как е станало с продължаване на примера ми от предния пост:
Значи за Второто връткане (за 1 свободно място) списъка е:
1. Дете В - Второ Желание
2. Дете Г - Първо желание
Така ще се класира Дете В (защото на второто връткане с право на класиране освен некласираните все още Първи желания се добавят и Вторите желания)
Така за тази градина местата свършват и списъка се изнаса като ПЪРВА КЛАСАЦИЯ.
Обаче, ако Дете В на второто връткане в градината му по Първо желания също се е класирало, логично е да се запише там и така в градината от примера ще остане едно свободно място за разиграване на ВТОРА КЛАСАЦИЯ ( аналогично с нейните си Първо, Второ и т.н. връткания)

# 636
така е..ако има ВТОРО КЛАСИРАНЕ

# 637
sisislava , много се задълбахме в неща, които аз лично не разбирам достатъчно.
Сигурна съм,чеот Сирма са оптимизирали максимално алгоритъма за да не се получават фалове.
Въпреки това, четох пост на един такто по-напред в темата , който обясняваше какточно миналата година са оставали незаети места, понеже едно дете е било прието първо в гранична група (май) по второ желание, след което по първо.. Системата си го "издърпва" автоматично по първо.., но..мястото му остава незаето до следващото класиране в градината,където е било прието по второ желание..

Ще опитам да намеря поста и да го цитирам..

Този "проблем" беше забелязан миналата година и вероятно вече е отстранен..

Ами, предполагам, че такъв проблем се е получил, защото формирането на гранична група не дели децата И по поредност на желанията, а се формира само по точки. Така, примерно късметлия  с Трето желание е влязал в граничната група и е изтеглил най-малкия номер и е заел свободната бройка разиграваща се на Второ връткане. По-редно е в граничната група да влязат само деца с Първо и Второ желания в случая.

# 638

ето го цитата..

Ключовата дума е "ПОСЛЕ"..
т.е..АКО първо се е джуркала втората градина, в която е било първото желание, това място е щало да бъде заето...Това имах впредвид..
Нямало е последваща итерация..миналата година..
Надявам се,че вече има..

Последна редакция: пт, 12 мар 2010, 20:35 от *щурчо*

# 639

ето го цитата..

т.е..АКО първо се е джуркала втората градина, в която е било първото желание, това място е щало да бъде заето...Това имах впредвид..
Надявам се,че вече има..
Първо, нещо изложеното не ми се вижда много ясно какво стои зад това "после". Говори се само за ПЪРВО КЛАСИРАНЕ. Едно класиране се прави едновременно във всички градини. Не може ПОСЛЕ детето да бъде класирано в друга градина и пак да се говори за Първо класиране и по това му участие.

А според мен възможност в една градина (да кажем "Ани") да останат незаети места може да се случи така:

В градина "Ани" дете участва по Второ желание.
В градина "Ели" детето участва по Първо желание.
На първото връткане (само за Първите желание ) детето не се класира в градина "Ели" (в градина "Ани" няма право на участие и остава да чака следващото връткане).
На Второто връткане (за некласираните Първи желания и за Вторите желания) детето едновременно се класира и в двете градини. И понеже второто връткане се е оказало последно и за двете градини - списъците са изведени, но "миг преди това" системата извежда името на детето само в класацията където е Първото му желание. Класацията по Второто му желание изключва името му и от там списъка излиза с 1 име по-малко от обявените места за раздаване.

ето го цитата..

Надявам се,че вече има..
Според мен класация с по-малко места от обявените е недостатък на системата, защото към следващата класация, когато би следвало да не разиграват пропуснатити места, списъците вече може да са други.
Дано да са оправили проблема.
...
Ако съм права в разсъжденията си по-горе, след като системата остави списъка в градина "Ани" с едно име по-малко, редно е да се направи разиграване на това място, още веднъж, преди списъка с чакащи да се отключи за размествания за следващата класация.

Последна редакция: пт, 12 мар 2010, 21:44 от AnMary

# 640
Според мен класация с по-малко места от обявените е недостатък на системата, защото към следващата класация, когато би следвало да не разиграват пропуснатити места, списъците вече може да са други.
Дано да са оправили проблема.
...
Ако съм права в разсъжденията си по-горе, след като системата остави списъка в градина "Ани" с едно име по-малко, редно е да се направи разиграване на това място, още веднъж, преди списъка с чакащи да се отключи за размествания за следващата класация.

Именно...
За това говорим  Hug

Би трябвало, след изваждане на всички списъци, системата ОЩЕ ВЕДНЪЖ да проверява, дали ВСИЧКИ места във всички градини са заети.И..АКО има някоя градина в която не са...,да се ДОБАВИ едно име , към вече готовия списък.
Така, " първата резерва", която е трябвало реално да бъде приета на това класиране, ще си е приета..

Предполагам екипа на СИРМА, вече е видял този пропуск и  го е отстранил..
Не е кой знае какво..ако не е точно твоето дете тази "първа резерва".. Понеже...може изобщо да не се класира повече...при следващите класирания..
Радвам се, че ме разбра

bouquet

# 641
  • София
А на какъв принцип системата ще отсее деца, които реално вече не кандидатстват- приети са в частна градина примерно (или в държавна с връзки, без приемът им да мине през системата, да речем), а продължават да висят по списъците и са прехвърлени автоматично за кампания 2010/2011? Системата ще ги разпознава ли по някакъв начин, за да ги отстрани от списъците?
Колежка на работа казва, че приетото и дете, което от доста време посещава градина, продължава да виси в списъците като чакащо за градина  newsm78.

# 642
Момичета, защо системата сега в момента е заключена?

# 643
  • София
Сигурно заради текущото класиране утре на набор 2006 и по-големи.

# 644
Нали и аз така си помислих, че не касае набор 2007, а по-големите дечица?

Общи условия

Активация на акаунт