Машина за хляб-29 част

  • 47 435
  • 739
  •   1
Отговори
# 360
  • София/Варна
  • Мнения: 2 413
Значи аз влизах в сайта на производителя но и там не намерих какво точно съдържа това брашно и дали няма и брашно тип 500 та затова се въздържах да давам по-нататък всякакви препоръки.
Съдържание: пълнозърнесто ръжено брашно 100%, суха млечно-кисела закваска
Те т'ва пише на пакета.
...

Каква е пък тази закваска сега ? А и къде отиде ръженото брашно ?

# 361
  • София
  • Мнения: 8 502
Значи аз влизах в сайта на производителя но и там не намерих какво точно съдържа това брашно и дали няма и брашно тип 500 та затова се въздържах да давам по-нататък всякакви препоръки.
Съдържание: пълнозърнесто ръжено брашно 100%, суха млечно-кисела закваска
Те т'ва пише на пакета.
...

Каква е пък тази закваска сега ? А и къде отиде ръженото брашно ?


Ахаааааа ... ема това е друга песен бе хора. Това си е чист ръжен хляб. Би трябвало на опаковката да са написали как се приготвя. Дано само закваската да е ръжената закваска, която е необходима за приготвянето на ръжения хляб.

# 362
  • София/Варна
  • Мнения: 2 413
рецептата на пакета не ми вдъхва много доверие, затова мисля да пробвам да го направя с айрян. Дано се получи.

# 363
  • Мнения: 11 607
Продукцията ми от днес:

Хляб

Козунак - Пак

Да поясня....Козунака ми стана супер. С конци, мекичък, пухкав и т.н. Какво установих за себе си - брашното трябва поне малко от малко да е сносно за да стане козунака. Този козунак го правих с брашно на Аро, което дори не го пресях Embarassed, а директно от пакета и в хлебопекарната. Пуснах само един път програма месене. Не смесих мазнина - т.е. масло + олио. Използвах само масло. Само това спазих - мазнината я добавях на порции.

Според мен 2 неща правят козунака успешен - количеството мая и втасването. Увеличавам количеството мая и съм търпелива при първото и второто втасване и нямам проблем. Ако по рецепта трябва да е 1/2 кубче жива мая - аз слагам 1 кубче. Ако трябва 1 кубче - аз слагам 1 1/2 кубче.

Това реших да споделя с вас, не е кой знае какво, току-виж съм била полезна на някой!

# 364
  • София
  • Мнения: 8 502
рецептата на пакета не ми вдъхва много доверие, затова мисля да пробвам да го направя с айрян. Дано се получи.

Много моля да обърнете внимание, че изцяло ръжения хляб не се приготвя по технологията на пшеничения. Затова попитах каква е тази закваска в брашното, защото има вероятност това да си е ръжена закваска от която се правят този тип хляб.

Аз адмирирам настроението ви за експерименти, но трябва да имаме предвид някои специфични особености на ръжения хляб. Ако това е само ръжено брашно и айрян да му турите и мълчана вода се ще е тая.

Изяло ръжения хляб е много плътен и почти не бухва, затова съм любопитен да разбера от къде взехте рецептата и то с мая.

Последна редакция: вт, 16 мар 2010, 22:03 от дядо хаджия

# 365
  • Мнения: 11 607
Да се изкажа и аз......

Едно време експериментирах много...Правех и чисто типови и ръжени хлебчета....Голям провал са, освен ако не обичате да ядете тухли четворки....За мен лично - чисто типов и чисто ръжен хляб - няма! Просто за да бухне, за да има добра консистенция хляба - трябва да има глутен, който е в бялото брашно.

Аз и до ден днешен като правя хляб смесвам една част типово брашно и 1 част бяло брашно. Днешния ми хляб е от 200гр. типово и 400гр. бяло брашно. А и мляко, яйца още повече утежнява ръженото или типовото брашно и вероятността да стане нещо е малка. Това го знам от Пина. Просто ръжения хляб си е ръжения хляб от нашето детство - нисък, набит, леко клисав......Спомняте ли си го? Май струваше 30 ст.......

Това брашно го знам......Никога не го използвам самостоятелно. Използвах го преди време за натурална закваска, но това е друга тема......

# 366
  • София/Варна
  • Мнения: 2 413
Маме, ама нали знаеш какво още освен глутен има в бялото брашно Wink.

Дедо, аз съм тъпо и упорито моме, докато не си потроша главата няколко пъти (в конкретния случай с ръжено павенце Wink), няма да мирясам Simple Smile. Ето я и рецептата за машина на пакета:

500гр пълнозърнесто ръжено брашно
5 гр мая (препоръчва се пресована мая)
8-10 гр сол
2 гр кристална захар
10 мл олио
350мл вода

Инстинкта ми подсказва, че нещо не и е наред на тая рецепта, но нямам идея защо.

# 367
  • София
  • Мнения: 8 502
Маме, ама нали знаеш какво още освен глутен има в бялото брашно Wink.

Дедо, аз съм тъпо и упорито моме, докато не си потроша главата няколко пъти (в конкретния случай с ръжено павенце Wink), няма да мирясам Simple Smile. Ето я и рецептата за машина на пакета:

500гр пълнозърнесто ръжено брашно
5 гр мая (препоръчва се пресована мая)
8-10 гр сол
2 гр кристална захар
10 мл олио
350мл вода

Инстинкта ми подсказва, че нещо не и е наред на тая рецепта, но нямам идея защо.

Ми да ти кажа душа нито им знам технолозите на тия, нито пък техните знания и опит. Тя и мама Цоцолана е писала по-горе, че в ръженото брашно почти няма глутен, който да построи здрава нишка на тестото че да задържи въглеродния двуокис на маята и от там да бухне. Пък и като гледам 5 гр. пресована жива мая (ако е суха е добре, ама пак същото), при това с 2 ч.л. сол просто ми е чудно за кое по-напред и за какво. Сега турили му и някаква млечно-кисела закваска пишете, която така и не разбрах какво е и защо е.

Освен глутен в бялото брашно има и нишисте. Ако говориш за други подобрители и химикали то нямаме никаква гаранция, че и в това няма такива, пък и нали уж по закон били длъжни да обявяват всичко.

Та думата ми е ако ти се яде ръжен хляб си го прави от ръжено брашно, ама не очаквай да бухне и да е мек. От както се помнят хората ръжения хляб е сбит (ако не е - това значи, че е всичко друго но не и чисто ръжен хляб).

# 368
  • София/Варна
  • Мнения: 2 413
Дедо, с мама Цоцоланка се знаем от една друга тема, затова я подкачам Wink. Няма нищо общо с технологиите и добавките в бялото брашно Simple Smile.

Та думата ми е ако ти се яде ръжен хляб си го прави от ръжено брашно, ама не очаквай да бухне и да е мек. От както се помнят хората ръжения хляб е сбит (ако не е - това значи, че е всичко друго но не и чисто ръжен хляб).

С експериментите си точно това мисля да проверя - дали има нещо добавено, което не се обявява на пакета Simple Smile.

# 369
  • София
  • Мнения: 8 502
Дедо, с мама Цоцоланка се знаем от една друга тема, затова я подкачам Wink. Няма нищо общо с технологиите и добавките в бялото брашно Simple Smile.

Та думата ми е ако ти се яде ръжен хляб си го прави от ръжено брашно, ама не очаквай да бухне и да е мек. От както се помнят хората ръжения хляб е сбит (ако не е - това значи, че е всичко друго но не и чисто ръжен хляб).

С експериментите си точно това мисля да проверя - дали има нещо добавено, което не се обявява на пакета Simple Smile.

То и ние с мама Цоцолана не се знаем от вчера и от тази тема, така че няма проблем.

Да споделя, че много често в моето семейство ме врънкат да правя ръжен хляб с накиснати овесени ядки (има и кимион, босилек и малко чесън). После като го изпеча, го оставям хубаво да изстине и след това го режа с една машинка на тънки филии. Умират после да го оставят да изсъхне хубаво и после да им правя брускети  от този хляб (с ким на зърна, домати и шарена сол). Ама пък и той наистина страхотен става да му се не види. По едно време даже скрих машината да им мине малко мерака.

# 370
  • Мнения: 293
Днес съм доволна вече! След почти седмица умуване кое как и защо не ми се получава хляба мисля, че съм стъпила на правата пътека (не без известната помощ  на един почти толкова известен персон тук   Wink  Дадо хаджи , хиляди благодарности за помощтта  newsm51)

Ето хлебчето от вчера



Ето и днешния хубавец



Имах проблем с мокро тесто въпреки , че при първоначалното замесване и на вид и на пипане всичко си беше ок.Проблема идваше след първото втасване.Тестото буквално се кашваше.Отначало реших , че проблема е в лоша партида на Клевер и минах пак на София мел.Същата работа! При все , че използвах една и съща рецепта , която дни преди това ми гарантираше перфектен резултат . След съвет на Дядо хаджи минах на програмата за месене и втасване и замесих твърдо тесто.Измерих си продуктите и после добавах брашно на око.Изтеглих тестото и се оказа, че добавеното брашно е 80 гр. Имам навика да си купувам по няколко пакета брашно на веднъж и го съхранявам в шкаф на остъклена тераса.За влагата в Бургас няма нужда да обяснявам.Проблема е, че не се бях сетила, че брашното ще я поеме , дори когато пакета е затворен.Излезе, че меря едно количество брашно , а всъщност отежняло от влагата , то дефакто е друго...Меси си машинката , тестото ок , но спре ли за втасване , отпусне ли се малко и водата избива (да ви обяснявам ли за осмозата? Wink) , тестото мокро и няма спасяване. Научих си урока за брашното , но при следващия опит се престарах с количеството и замесих малко твърдо тесто.Втасва повече време , но се получи.Полуавтоматизираната програма а Дядо хаджи работи перфектно , ако харесвате хляб с едно втасване  newsm10 Лично на мен ми идва малко тежък и упорито продължавам да търся моята формула за перфектен хляб.За сега се упражнявам на основната програма , като се опитвам да налучкам точната консистенция на тестото.При тази програма има три втасвания и някъсе след второто нещата съвсем се объркват.Тестото се отпуска прекомерно , след което при печене не може да издържи собственото си тегло и се нагърчва , или както казваме тук - разрошва се (казах ли , че освен вкус, гоня и вид....бе то каприз, то чудо бе  smile3555 Wink) След малко обяснение и насоки от Дядо хаджи увеличих малко мазнината с цел да се заздрави глутеновия скелет.Мисля , че сработи.Сега се опитвам да уточня и какво е оптималното и количество. newsm78

Първия хляб е от вчера.Тестото остана по-твърдо.Втория е от днес.Коригирах твърдостта , но не успях да издебна момента преди последното втасванеи да го оформя, за това ми е толкова неугледен на вид.Още не съм достигнала умението да усещам точната консистенция на тестото , която ще му позволи да се оформи   перфрктно само , но practice make perfect  smile3503 .Щом знаем на къде вървим няма начин да не стигнем , нали ?  newsm51

Между другоро намерих страхотна информация за маята и нейните особенности , която скоро ще споделя с вас   newsm53

Последна редакция: ср, 17 мар 2010, 01:21 от kapri_z

# 371
  • София
  • Мнения: 102

Да споделя, че много често в моето семейство ме врънкат да правя ръжен хляб с накиснати овесени ядки (има и кимион, босилек и малко чесън). После като го изпеча, го оставям хубаво да изстине и след това го режа с една машинка на тънки филии. Умират после да го оставят да изсъхне хубаво и после да им правя брускети  от този хляб (с ким на зърна, домати и шарена сол). Ама пък и той наистина страхотен става да му се не види. По едно време даже скрих машината да им мине малко мерака.
А, ти си един истински подстрекател  Mr. Green Веднага сподели тази рецепта, моля Praynig

# 372
  • Мнения: 148
Благодаря за отговора Дядо Хаджи.
Г-жа Стихийно Бедствие чела съм почти всички страници но съм се интересувала предимно за бялия хляб не съм допускала че може да ми притрябва да правя чисто ръжен хляб.Рецептата я взех от тук на първите страници-рецепти.Да си призная ,нямах това време да се поровя в форума пак по обстойно специално за ръжения хляб.
СЪЖАЛЯВАМ И СЕ ИЗВИНЯВАМ ЧЕ СЪМ ВИ ПРИТЕСНИЛА С МОИТЕ ВЪПРОСИ.

# 373
  • Вече в моята си приказка...
  • Мнения: 4 391
Едно време експериментирах много...Правех и чисто типови и ръжени хлебчета....Голям провал са, освен ако не обичате да ядете тухли четворки....За мен лично - чисто типов и чисто ръжен хляб - няма! Просто за да бухне, за да има добра консистенция хляба - трябва да има глутен, който е в бялото брашно.

Да, да, и моят опит показва, че трябва да се добави и бяло брашно...
Иначе, аз "зациклих" на една рецепта за хляб, взета тук - от форума и не ми се иска да експериментирам. Пробвах два пъти козунак и кекс с рецепти от книжката, ама не ми харесаха особено, а Великден наближава. Thinking

# 374
  • Пловдив
  • Мнения: 2 103
Моля мама която има Ларедутска машинка да ми припомни коя беше програмата за месене на тесто, че ползвам друго РС и ми ги няма записките.  Hug

Последна редакция: ср, 17 мар 2010, 10:12 от Linkata

Общи условия

Активация на акаунт