В очакване на пролетта или 110та италианска тема

• 33 681
  • 735
  •   1
Отговори
# 690
мерси и тук:)
ще се ориентираш за интернет-а, като дойдеш. има най-различни оферти и за мобилен интернет, мисля че макдирокова обяснява на предишната страница по такова питане.
гледай да си уредиш документите първо, без тях ще ти е трудно и един момендол да си купиш от аптеката.

за професиите ето тук режима за нас и румънците  Flutter, който важи и за 2010
http://www.pratomigranti.it/?act=i&fid=2046&id=20091222112555710

# 691
А някой сети ли се да отпразнува деня по следния начин:

Цитат
Ние празнуваме. Цял ден слушаме хора на съветската армия. Вечерята е съобразена със случая /водка+пелмени/. В момента мъжо е пуснал празничния концерт по руската ТВ.

# 692
ох..
ами аз отбелязах днес денят, като си помислих за него.
какви сме щастливци да живеем във времена без война.
чак хорът на съветската армия не съм си пуснала, въпреки, че иамм някъде диск .. тоя хор може умрял да вдигне на бой ...
а пелмени могат да ме накарат да ям, само под заплаха от дулото на пистолет:)
http://www.faqs.org/photo-dict/photofiles/list/2443/3188pelmeni.jpg

# 693
ох..
ами аз отбелязах днес денят, като си помислих за него.
какви сме щастливци да живеем във времена без война.
чак хорът на съветската армия не съм си пуснала, въпреки, че иамм някъде диск .. тоя хор може умрял да вдигне на бой ...
а пелмени могат да ме накарат да ям, само под заплаха от дулото на пистолет:)

Аз пък гледам интересен филм горе долу свързан с дискусията която сте подхванали..
http://bnt.bg/bg/movies/details/826/hotel_mejna_igralen_film_koprodukcija_2007g

# 694
За българската история не съм докрай съгласна. Смятам обаче, че реалният проблем е в обезглавяване на историческата ни школа (имена като П. Мутафчиев и И. Божилов са били съзнателно игнорирани, като работите им са оставяни в забвение) и оттам, в осакатеното й преподаване. Като започнем от факта, че няма единно становище за годината на създаване на българската държава (все пак, не говорим за събития от преди новата ера, чието установяване е трудно), аз съм убедена, че това, което фигурира в учебниците, има малко допирни точки с реално случилото се. От друга страна, почти няма разнообразие в трактовката на едни и същи исторически събития. Факт, който се обяснява със закостенялата клика, която е обсебила катедрите, музеите и пубкликациите.
За фолклора не мога да дам мнение, защото не съм се интересувала особено, но за мен интересът или не от страна на чужденците, не е показател за уникалността му или напротив.
Преекспнирането на значимостта на историята ни е като че ли показател за импотентността ни да намерим опора в настоящето. Оттам повтарянето на едни и същи теми в представянето на България в чужбина. За българска дизайнерска школа също не знам, доколко може да се говори, но видях и павилионите на другите държави - както писах вчера: два паралелни свята, като ние сме в някакво измерение, което сякаш отказва да научи, да направи, да се постарае да се промени и да създаде. Не видях друга страна преставена по толкова грозен начин: до такава степен ли не се обичаме, че дори не ни интересува, как ще ни видят и другите?!
Всяка промяна занапред би била само положителна, защото от това по-негативно не може и да бъде и по-добре, наистина, да си стоим в къщи и да не харчим излишни пари.

# 695
Ние днес цял ден бяхме навън: от сутринта, прибрахме се след 19. Първо се сетих за Деня на победата  Peace

# 696
Аз съм се питала на какво се дължат толкова много фолклорни области на толкова малка площ. Учила съм, че това е богатството, съкровищницата.
Но др. гледна точка - това не означава ли доста голяма изолираност, т.е хора, дето не са имали поводи да се смесват...
Нищо ненормално де, ако помисля хората говорят различно романьоло в Римини и Форли...разстоянието е 50ина км.
Странно е обаче - кое ни прави българи, италианци..
националната държава ли?

# 697
  • UK
Цитат
Странно е обаче - кое ни прави българи, италианци..
националната държава ли?

Не вярвам в националната държава, за мен тя е създадена изкуствено, за да се постигне някаква цялост, някаква централизация и тя не винаги отразява разнообразието на култури, етноси, политически цели. Не знам кое мен лично ме прави българка, но със сигурност не се идентифицирам нито с онзи грозен павилион, с мускалите, битовите покривки и с неравноделните музикални ритми и с ракията, нито пък и с Бойко Борисов и Христо Стоичков. Както и не смятам, че италианец е задължително човек, който яде паста, слуша Павароти и наполетански канцонети, гласува за Берлускони и крещи по телефона. Това са клишета и стереотипи, които обаче при представянето си италианците (и не само) умело са избягали, а ние сме повторили за сетен път.

Аз например повече вярвам в регионализма, защото мисля, че той по-добре отразява различията, уникалността на едно място. Например съм твърдо убедена, че Балканите са различни от Балтийските страни, Средиземноморието или страните от бившия СССР.

# 698
Льоли, имаш предвид географския признак като определящ или и още нещо?
Сетих се покрай това за Ламброзо и учението му за престъпниците според техните антропологични белези (извинете ме за грубата асоциация).
Както и да е създадена идеята за "нация", не можем да отречем, че точно историчността, т.е. трупането на години, в които група хора с общ език, на една и съща територия и с единна идея за принадлежност към една общност, създава това й съдържание и обособеност от тези, които остават извън границите, изкустено поставени някога (в повечето случаи, резултат на договорености след войни или подобни събития). Моето индивидуално съзнание е част от общото с тези, които живеят под една юрисдикция, защото ни обединява единно държавно устройство и управление и общите исторически спомени, без дори да сме част от тях. Един вид, дори и да не искаме, живеейки заедно с останалите, биваме обединени от течащото време на общата ни история.

# 699
Между другото - днес аз празнувах и един друг празник: Рождения ден на фронтмена на групата, която създава любимата ми музика. Същият, който създаде тази песен:
http://www.youtube.com/watch?v=lqZYoAVEdC8
(Намек и за идеята за Европейските обединени щати Wink )

# 700
  • UK
Да, Tsugumi, всъщност наистина смятам, че географският признак е доста удачен, за да обособи дадена група или регион. И все пак не е достатъчен- просто ни улеснява в намирането на нещо общо между определена група от индивиди, това, което ги разграничава от друга група, което после би дало основа за заключения за това какво е харкатерното, особеното и уникалното.

При създаването на нация обаче съм напълно съгласна с теб, че историята е тази, която създава чувството за принадлежност. Проблемът е там, че тази история  в един момент е била и нечия друга и според различните интерпретации всяка нация създава своя собствен мит.

Между другото, като каза антропологични белези се сетих пък за нещо друго- препоръчаха ми една много интересна книга за науката човекознание, тази е: http://www.helikon.bg/books/154/127152_chovekoznanie.html . Някой чел ли я е случайно?

# 701
  • UK
Между другото - днес аз празнувах и един друг празник: Рождения ден на фронтмена на групата, която създава любимата ми музика. Същият, който създаде тази песен:
http://www.youtube.com/watch?v=lqZYoAVEdC8
(Намек и за идеята за Европейските обединени щати Wink )

Заклет фен на Depeche Mode съм. Не знаех, че днес е рожденният ден на човека с най-секси ниския и плътен глас.  Heart Eyes

# 702
Преекспнирането на значимостта на историята ни е като че ли показател за импотентността ни да намерим опора в настоящето.
Да, аз с това съм съгласна.

,,
- Разбрахте ли ме - ние имаме култура, но тя не произвежда цивилизация.
- Защо не направите нещо?
- Какво, къде, като няма социален факт...
- И затова всичко се случва вътре в душата... Ние да не сме в Тибет? (...) Защото да живееш като скот, а в същото време да твърдиш че обитаваш
някакви невероятни душевни полета е парадоксално.
''

"Руска баня" - целият текст, който всъщност се отнася за Русия.

# 703
  • UK
Добрутро! Sunglasses Никога не ходете да си вадите задграничен паспорт в понеделник сутрин!

Вчера ми казаха за някаква тибетска гъба, която ферментирала в прясно мляко и се получавала напитка досущ като киселото мляко. Било много полезно. Струва ми се малко гадно. Някой чувал ли е нещо?

# 704
Народееее, кака ви спечели тази сутрин от грата е винчи 200 евро !!! Simple Smile Simple Smile Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт