Отговори
# 405
  • София, в момента в любимото ми село Железница
да не объркам, ама декларация за промянна на обстоятелствата, връщаш се на работа и декл. по чл.54, която декларация сама попълваш

ДО
ДИРЕКТОРА НА РАЙОННОТО/СТОЛИЧНОТО
УПРАВЛЕНИЕ “СОЦИАЛНО ОСИГУРЯВАНЕ”
ГР. …………………………………………………..….

ЗАЯВЛЕНИЕ - ДЕКЛАРАЦИЯ
за
изплащане на парично обезщетениеза отглеждане на малко дете
на основание чл. 54 КСО

От ...….
(име, презиме и фамилия на лицето)
ЕГН/ЛНЧ ....................................................,
адрес за кореспонденция...
...
(град/село, ПК, община, област, улица, №, ж.к., бл., ет., ап.)
телефон, мобилен телефон, електронен адрес в интернет..……………………………………………..
……………………………………………………………………………………………………………….
 осигурен при осигурител/като самоосигуряващо се лице ......................................................................
...
(наименование на осигурителя / посочване на дейността като самоосигуряващо се лице)

ГОСПОДИН (ГОСПОЖО) ДИРЕКТОР,

Моля, в качеството ми на ...
(майка/баща/осиновител/настойник)
да ми бъде отпуснато парично обезщетение за отглеждане на малко дете, считано от .......... 20.... г.

Декларирам следните обстоятелства:
1.   Осигурен/а съм по безсрочно/срочно правоотношение до .................................... 20 ... г.
2.   Осигурен/а съм като самоосигуряващо се лице с безсрочна/срочна регистрация до ........................... 20... г. Към датата, от която искам да ми бъде отпуснато обезщетението - ...............20.....г. съм осигурен/а за общо заболяване и майчинство – да/не (ненужното се зачертава) и имам 6/12 месеца осигурителен стаж като осигурен/а за общо заболяване и майчинство – да/не (ненужното се зачертава).
Към ден .......... месец ........... година ............. придобивам изискуемия се осигурителен стаж.
(данните се попълват, когато осигурителният стаж се придобива през периода, за който се иска отпускане на обезщетение)
3.   Детето ..., родено на
(име, презиме и фамилия на детето)
................... 20... г., е живо и е .............................................................. дете.
(първо, второ, трето, четвърто и т.н.)
4.   Детето не е дадено за осиновяване.
5.   Детето не е настанено в детско заведение на пълна държавна издръжка.
6.   Детето не се отглежда от лице, наето по програмата “В подкрепа на майчинството”.
7.   Детето не е настанено за отглеждане в семейство на роднини или близки или в приемно семейство по реда на чл. 26 от Закона за закрила на детето.
8.   Не съм лишен/а от родителски права и родителските ми права не са ограничени.
9.   Не ползвам отпуск за отглеждане на дете и не съм дал/а съгласие за ползване на този отпуск от някое от лица по чл. 164, ал. 3 КТ (баща, баба или дядо).
10.   През периода на отглеждане на детето продължавам да упражнявам трудова дейност като самоосигуряващо се лице и не съм дал/а съгласие детето ми да се отглежда от някое от лицата по чл. 164, ал. 3 КТ (баща, баба или дядо).

Забележка: Там, където е необходимо, се попълват съответните данни.

Всички тея неща, но счетоводителката ги носи в НОИ

# 406
  • Бургас
ninanb, тези са като се връщаш на работа. И аз ги попълвах тия дни, че ще ми пускат отпуската до октомври. Ще давам Вальо септември на ясла и ми обясни личен състав, че като почне яслата се пуска още някаква декларация, с която ти спират майчинството, защото сега ще взимам заплата + половин майчинство, а и едно заявление в свободен текст се пише, че прекратяваш майчинството и се връщаш на работа.

# 407
  • София, в момента в любимото ми село Железница
... някаква декларация, с която ти спират майчинството, защото сега ще взимам заплата + половин майчинство, а и едно заявление в свободен текст се пише, че прекратяваш майчинството и се връщаш на работа.

Вх. № в ТП на НОИ ......................../....................20.... г.

ДО
ДИРЕКТОРА НА РАЙОННОТО/СТОЛИЧНОТО
УПРАВЛЕНИЕ “СОЦИАЛНО ОСИГУРЯВАНЕ”
ГР. ..................................................................................

ДЕКЛАРАЦИЯ
за
промяна на обстоятелствата за изплащане на парични обезщетения
и/или помощи от държавното обществено осигуряване

От ...
(име, презиме и фамилия на лицето)
ЕГН / ЛНЧ ............................................................,
адрес за кореспонденция ...
...
(град/село, ПК, община, област, улица, №, ж.к., бл., ет., ап.,)
телефон, мобилен телефон, електронен адрес в интернет..............................…………………………..
………………………………………………………………………………………………………………. осигурен при осигурител / като самоосигуряващо се лице ......................................................................
...
(наименование на осигурителя / посочване на дейността като самоосигуряващо се лице)
ЕИК ..........................................................

Във връзка с изплащане на ...
(парично обезщетение за временна неработоспособност, трудоустрояване, бременност и раждане по болничен лист, бременност  и раждане по молба-декларация, отглеждане на малко дете и помощи от ДОО)
С настоящата ДЕКЛАРИРАМ за настъпване на следните обстоятелства:

1. ..., считано от ..........................20... г.
2. ..., считано от ..........................20... г.
3. ..., считано от ..........................20... г.
4. ..., считано от ..........................20... г.
5. ..., считано от ..........................20... г.

ПРИЛАГАМ като доказателства следните документи:
...

ИЗВЕСТНО МИ Е, ЧЕ:
Нося административнонаказателна отговорност по реда на чл. 349 от КСО.
Следва да възстановя неправомерно полученото обезщетение по моя вина заедно с дължимата лихва съгласно чл. 114, ал. 1 от КСО.
За деклариране на неверни данни нося наказателна отговорност по чл. 313 от Наказателния кодекс.

Дата ......................................            Декларатор: .................................................
гр. /с./ ....................................                     (подпис)

Така изглежда декларацията. С нея "Съобщаваш", на НОИ, че се връщаш на работа.

Няма право детето да е на ясла и да не се върне на работа!

# 408
Само малко доуточнение  ninanb . С тази декларация уведомяваш НОИ,  че детенцето посещава ясли, с което автоматично губиш правото за ползване на отпуск за отглеждане на дете на 2 години и трудовият ти договор се активизира така да се каже. Другото положение, когато декларираш, че се връщаш на работа и детето не посещава ясли, тогава можеш да ползваш половин обезщетение за работеща майка.

# 409
Санчес, много странно  Rolling Eyes На мен ми казаха, че когато детето тръгне на ясла, ти се връщаш на работа/може да ползваш платен отпуск, който ти се е натрупал/, тогава 1/2 от майчинството продължава да ти се изплаща, до навършването на 2г.

Добър ден!
Детето ни е класирано в детска градина, като приемът е през новата учебна година. Аз съм в платен отпуск за отглеждане на дете до 2г, до края на календарната година. Когато детето бъде прието в детската градина, и когато реално започне да посещава детското заведение, знаем, че в 3-дневен срок трябва да подадем декларация за промяна на обстоятелствата. Това ще доведе до изплащане на 50% от обезщетението ми до изтичането на 2г, доколкото се запознах.
 Само където новият прием на деца е на етапи и не се знае с точност кога детето и ще тръгне на градина - може да е в началото на октомври, може в края.
Прекъсвайки отпуската за отглеждане на дете, ще си пусна ведната платен отпуск натрупан за изминал период. Но в тези последни месеци от майчинството ми /прекъснато/ ще получавам 50% от обезщетението, нали?

По повод запитването Ви относно изплащането на парично обезщетение за отглеждане на малко дете Ви отговаряме следното:
Паричното обезщетение не се изплаща при смърт на детето, даване за осиновяване или при настаняване на детето в детско заведение, както и при отглеждането му от лице, включено в програмата "В подкрепа на майчинството".- чл. 53, ал. 4 от КСО.
Съгласно горецитираното, когото детето е настанено в детско заведение, майката няма право на парично обезщетение за отглеждане на малко дете за целия период след датата на настаняване, независимо колко редовно се посещава заведението. В тези случаи тя е длъжна да уведоми работодателя си и съответното ТП на НОИ за настъпване на това обстоятелство.
На основание чл. 14 от Наредбата за изчисляване и изплащане на парични обезщетения и помощи от ДОО /НИИПОПДОО/, в срок 3 работни дни от промяна на обстоятелствата, свързани с изплащането на паричните обезщетения, осигурените лица представят на осигурителите декларация по образец съгласно приложение № 12 и съответните доказателства към нея. Осигурителите представят декларацията и приложените към нея документи в съответното ТП на НОИ в срок 3 работни дни от получаването им.
В чл. 54 от КСО е уреден случая в който майката (осиновителката), която е осигурена за общо заболяване и майчинство и е имала право на обезщетение, получава парично обезщетение в размер 50 на сто от обезщетението по чл. 53, ако не ползва допълнителния платен отпуск за отглеждане на малко дете или лицето, което ползва такъв отпуск, прекъсне неговото ползване;
Вашия случай ако се върнете на работа /платения годишен отпуск се счита за връщане на работа/ имате право на обезщетението по чл. 54 от КСО.
За да се възползва от правото си на обезщетение на основани чл. 54 от КСО, е необходимо осигурителя да подаде в съответното ТП на НОИ попълнено от Вас Заявление – декларация приложение № 4 от НИИПОПДОО, както и всички необходими към него документи.

Настаняване в детско заведение, доколкото знам, се счита седмична ДГ или дом за деца, а ние говорим за ясли и ЦДГта

Детето тръгва на ясла, но си пускате платената отпуска. След като ви изтече тя, предполагам, че така или иначе детето ще е над 2г вече/понеже септември-октомври прием, а горе-долу 2 месеца поне платен отпуск имате, та точно до НГ/, тогава може да си пуснете неплатен 6м за майката и после 6 м полагащи се на бащата. След 2г няма никакви обезщетения и т.н., така че правите каквото си искате  - работите, не работите, детето си ходи на ясла/градина и така. Е, ако имате възможност да не работите, разбира се.

Масово все пак се прилага заобикаляне на закона и за един месец-два, никой не подава такива заявления, че е тръгнал на работа,  и че детето е на градина, но аз лично не съм 'за' подобни лъжи, пък и все си мисля, че ще ми е едно такива супер притеснено ако лъжа институциите... Blush

Последна редакция: пт, 04 юни 2010, 09:24 от Чаено момиче

# 410
Здравейте! Като гледам повечето почвате работа и честно казано ви завиждам. И на мене ми се ще ама няма. Аз тия дни се притеснявам , че може би ще се регистрирам в "Януарки 2011". Още не съм проверила ама май на там вървят нещата. Честно казано още не съм готова за друго дете ама каквото стане.

Поздрави на всички!

# 411
 Joy Mi, ами а дано де! Малко ще ти е трудно, но това е двойна радост, какво да ти кажа! Hug

# 412
Цитат
Публикувана от: mi_ivanova1982
Здравейте! Като гледам повечето почвате работа и честно казано ви завиждам. И на мене ми се ще ама няма. Аз тия дни се притеснявам , че може би ще се регистрирам в "Януарки 2011". Още не съм проверила ама май на там вървят нещата. Честно казано още не съм готова за друго дете ама каквото стане.
Чудесна новина!  Hug
Знам как е в чужбина, далеч от всички и без никаква помощ,но само да сте здрави,щастието е неизмеримо. Peace

# 413
mi_ivanova1982 ,направи ли проверка...да честитим ли?  Grinning

# 414
Ехооооо... Flutter

# 415
  • На брега на реката
 Joy Мимка, ти проверяваш редиците ли  Mr. Green
Пак се изгуби народа и сигурно пак скитосва по улиците или се труди.
Похвал - тръгваме на ясла септември. Свитичко ми е, нервно ми е, даже ми се струва ужасно скоро. Дано е лесна адаптацията, или поне бърза... Praynig

# 416
Минавам само да псоделя малко снимки на Дидо.
Предстои ни другата седмица консултация, ще видим какви са новите му мерки, но ще са манекенски при всички случаи, доста е слабичък!
http://www.facebook.com/photo.php?pid=920821&l=394595a455&id=1587915536

Чакам и аз Ми да каже ще черпи ли или няма да черпи:)

# 417
Чаено момиче много е сладък миличкия, той като че ли е прозрачен, като ангелче е .....

Pupinka не се притеснявай, ще свикне и малко може и да преболедувате, но няма да й лошо сред децата.

Ние бързо се адаптирахме, та даже вече се оплакват от нас. "Побийвала се" с децата, а е най-малка, ама е хуна и луда за 3ма.

# 418
Aaa, Санчес, аре да не е ангелче, много се моля! Laughing

# 419
  • София
Здравейте мами,
От месеци не съм се вясвала насам, но в това време не ми се прибира. Като гледам и скоростта, с която се изписват страничките май с повечето е така. При нас всички си е ок, приети сме в яслата (благодарение на предимството на баткото) и наесен с песен...
Нина, благодаря ти за пожеланието   bouquet
Чаено момиче, ще получаваш половината майчинство.
Мимина, много готина прическа!
Хубава вечер на всички  Hug

Общи условия

Активация на акаунт