- Може ли да седи само? Седенето прав е необходимо, за да му позволи да преглъща субстанции по-гъсти от мляко.
- Показва ли признаци на интерес към това, което ядете вие? Да наблюдава как храната изчезва в устата ви и да сграбчва храна от вашата чиния са определени знаци за готовност. Дъщеря ми Ашли (сега на 19) започна да яде твърди храни на осем месеца, кокато допълзя до масата, грабна парче препечен хляб от чинията на брат си, напъха го в устата си и го сдъвка. Брат й беше възмутен, но аз си помислих “Ами предполагам, че вече е готова за твърди храни”. Разбира се, тя беше третото ми дете и аз бях малко по-спокойна вече. С първото си дете покорно започнах да тъпча готови храни Гербер на четири месеца. Той не беше впечатлен.
- Може ли да вдига малки предмети? Повечето бебета го правят на около шест месеца, и това показва, че може да се храни с пръсти и действително да вкара някаква храна в устата си.
- Ако му предложите малко храна, може ли да я преглътне, или я избутва обратно с езика си? Рефлексът за изтикване с език е предпазно средство, което започва да изчезва към шестмесечна възраст. Когато бебетата са наистина готови за твърди храни, мускулите в устата им и езика им са достатъчно развити, за да препратят храна от езика им до задната част на устата им. Това действие трябва да е координирано с преглъщането, а повечето бебета под шест месеца просто не са готови. Опитвали ли сте някога да храните мъничко бебе с твърди храни? В поколението на майките ни (и нашето тук в България) на бебетата се е предлагала каша на шест седмична възраст.Майките слагали храна в устата на бебето, то я изплюва, те пак я набутват обратно, то пак я изплюва и тъй нататък. И между другото, не давайте на никой да ви разправя, че ако давате твърди храни на бебето си, то ще спи през нощта. Проучванията са показали, че нещата не стават така. Познавам кърмени бебета, които спяха през нощта на двуседмична възраст, и изкуствено хранени бебета, които все още се будеха на две години. Моделът за сън на всяко бебе е различен. Вярвайте ми, ако беше толкова просто да накараш едно бебе да спи осем часа, като го натъпчеш с каша преди сън, на пазара нямаше да има толкова много книги за това, как да накараш бебето да спи през нощта.
- Никнат ли му зъби? Обикновено зъбите не се появяват, докато бебето не стане на шест или седем месеца, което е знак, че малкото бебе е създадено предимно да суче, а не да дъвче. Увеличеното киоличество слюнка, което придружава никненето на зъби също помага на храносмилането. На две от шестте ми деца им поникнаха зъби на четири месеца, така че появата на зъби е все пак само един индикатор за готовност за твърди храни.
А и американците далеч не са това, което виждаме по филмите. Повечето от тях са интернационална мешавица, а и там имат чудесен достап до добри био храни както и ГМО боклуците. Тук и ние не знаем какво ядем. Не ме разбирай погрешно, не съм фен на американските схеми. Бих цитирала и руски, шведски или немски източници, но не са преведени

За да не съм съвсем голословна, ще напомня, че и нашето родно Министерство на Здравеопазването не препоръчва да се въвеждат храни различни от кърмата или АМ преди 4, а най добре около 6м.
А за изместването на млякото, ммм малко по различно е. Допълнителната храна се добавя първоначално с идеята детето да се запознае с новите вкусове, консистенции, продукти, за обогатяване на менюто. Млякото остава основната храна доста след старта на захранването. Млечните храни са важни за малкото дете и най добрия вариант поне през първата година, а още по добре и през втората и нататък, това да е кърма. Тъй като кравешкия белтък е труднообработваем от организма и силен алерген, поне през първата година е добре млякото, което детето приема, ако не е кърма поне да е адаптирано за възрастта му. По нататък млякото също присъства в менюто, но вече може да е под формата на кисело мляко, извара, сирене, масло, още по нататък прясно мляко. Ако искаш разгледай различните схеми за захранване и здравословно хранене, млечните продукти присъстват.
Теди, изцеждай само до облекчаване на гърдата и постепенно кърмата ще се регулира според новия ритъм на бебето

Относно памперсите, ползвах на памперс най-малкия размер и съм доволна, сега за по-големия размер ползвам пуфис и също съм доволна! При това голяма наакване дето прави и то рядко при това, са доста издържливи!
),но като цяло мисля сокчетата да ги пусна по към края!

са големи пердета
). То детенце ще си покаже само кога и как. А и поне да излязат пресните плодове и зеленчуци, че ябълките от била не искат да стават на сок, а на пюре