Отговори
# 645
mama_widow, цитирах статията  главно заради това по долу, а то важи за всички деца, не само за американските.

Цитат
Така че, как да познаете кога бебето ви е готово да опита твърда храна за първи път? Помнете да гледате бебето си, а не календара. По някое време между шест и девет месеца бебето ви ще ви покаже някои признаци, че е готово.
-         Може ли да седи само? Седенето прав е необходимо, за да му позволи да преглъща субстанции по-гъсти от мляко.
-         Показва ли признаци на интерес към това, което ядете вие? Да наблюдава как храната изчезва в устата ви и да сграбчва храна от вашата чиния са определени знаци за готовност. Дъщеря ми Ашли (сега на 19) започна да яде твърди храни на осем месеца, кокато допълзя до масата, грабна парче препечен хляб от чинията на брат си, напъха го в устата си и го сдъвка. Брат й беше възмутен, но аз си помислих “Ами предполагам, че вече е готова за твърди храни”. Разбира се, тя беше третото ми дете и аз бях малко по-спокойна вече. С първото си дете покорно започнах да тъпча готови храни Гербер на четири месеца. Той не беше впечатлен.
-          Може ли да вдига малки предмети? Повечето бебета го правят на около шест месеца, и това показва, че може да се храни с пръсти и действително да вкара някаква храна в устата си.
-          Ако му предложите малко храна, може ли да я преглътне, или я избутва обратно с езика си? Рефлексът за изтикване с език е предпазно средство, което започва да изчезва към шестмесечна възраст. Когато бебетата са наистина готови за твърди храни, мускулите в устата им и езика им са достатъчно развити, за да препратят храна от езика им до задната част на устата им. Това действие трябва да е координирано с преглъщането, а повечето бебета под шест месеца просто не са готови. Опитвали ли сте някога да храните мъничко бебе с твърди храни? В поколението на майките ни (и нашето тук в България) на бебетата се е предлагала каша на шест седмична възраст.Майките слагали храна в устата на бебето, то я изплюва, те пак я набутват обратно, то пак я изплюва и тъй нататък. И между другото, не давайте на никой да ви разправя, че ако давате твърди храни на бебето си, то ще спи през нощта. Проучванията са показали, че нещата не стават така. Познавам кърмени бебета, които спяха през нощта на двуседмична възраст, и изкуствено хранени бебета, които все още се будеха на две години. Моделът за сън на всяко бебе е различен. Вярвайте ми, ако беше толкова просто да накараш едно бебе да спи осем часа, като го натъпчеш с каша преди сън, на пазара нямаше да има толкова много книги за това, как да накараш бебето да спи през нощта.
-        Никнат ли му зъби? Обикновено зъбите не се появяват, докато бебето не стане на шест или седем месеца, което е знак, че малкото бебе е създадено предимно да суче, а не да дъвче. Увеличеното киоличество слюнка, което придружава никненето на зъби също помага на храносмилането. На две от шестте ми деца им поникнаха зъби на четири месеца, така че появата на зъби е все пак само един индикатор за готовност за твърди храни.

А и американците далеч не са това, което виждаме по филмите. Повечето от тях са интернационална мешавица, а и там имат чудесен достап до добри био храни както и ГМО боклуците. Тук и ние не знаем какво ядем. Не ме разбирай погрешно, не съм фен на американските схеми. Бих цитирала и руски, шведски или немски източници, но не са преведени  Wink

За да не съм съвсем голословна, ще напомня, че и нашето родно Министерство на Здравеопазването не препоръчва да се въвеждат храни различни от кърмата или АМ преди 4, а най добре около 6м.

А за изместването на млякото, ммм малко по различно е. Допълнителната храна се добавя първоначално с идеята детето да се запознае с новите вкусове, консистенции, продукти, за обогатяване на менюто. Млякото остава основната храна доста след старта на захранването. Млечните храни са важни за малкото дете и най добрия вариант поне през първата година, а още по добре и през втората и нататък, това да е кърма. Тъй като кравешкия белтък е труднообработваем от организма и силен алерген, поне през първата година е добре млякото, което детето приема, ако не е кърма поне да е адаптирано за възрастта му. По нататък млякото също присъства в менюто, но вече може да е под формата на кисело мляко, извара, сирене, масло, още по нататък прясно мляко. Ако искаш разгледай различните схеми за захранване и здравословно хранене, млечните продукти присъстват.

Теди, изцеждай само до облекчаване на гърдата и постепенно кърмата ще се регулира според новия ритъм на бебето  Hug

# 646
Много се ядосах.Звъннах да проверя защо нямам още преведени пари,пък то болничния ми още не бил занесен #2gunfire
А ти стой и чакай някакви пари! #Cussing out

# 647
Пух, същата драма и у наше село  Sad

# 648
Привет мамчета! Най-после заспа моята бръмбъзъчка!
 TiredОтносно памперсите, ползвах на памперс най-малкия размер и съм доволна, сега за по-големия размер ползвам пуфис и също съм доволна! При това голяма наакване дето прави и то рядко при това, са доста издържливи!
Днес мислех да изляза малко да се разтъпча за 20-30 мин., ама не ме оставиха! Поне душ като си взех, доволна съм! Party
Толкова е приятно времето навън, нямам търпение да започнем с разходките!

# 649
Здравейте мами!
Много неща сте обсъждали пък ние вчера цял ден бяхме по улиците та ми беше трудно да ви изчета!
За захранването и аз се чудя,ще чуя днес педиатърката ни какво ще каже(тя пък е дърта и добре информирана Grinning),но като цяло мисля сокчетата да ги пусна по към края!
Някой беше писал назад за Ротарикса и аз мн исках да го сложа ,ама като купя Пентаксима и Синфлорикса пари йок,ама ще мисля.
За памперсите ние ползваме Пуфис и аз пък съм мноого доволна(много рядко ми протичат за разлика от Памперс) пък и да ги похваля попаднах на един пакет дефектни(откъсваха се лепките)-обадих се на фирмата производител и те с мн извинение ми ги смениха даже с транспорт за тяхна сметка Shocked
mama_widow относно прегледа аз съм решила след 40 ден да ида да ме видят,всичко ок ли е,пък и една кръвна ще си пусна(че мен ме кръвопреливаха)
За кърменето ми - грандиозен провал,ама и аз като Ника не си го слагам много на сърце,да ми е живо и здраво детето не сме нито първите,нито последните на АМ.
За хъркащите нослета аз реших проблема-банка физиологичен р-р,аспиратор ,и спринцовка!
Стана малко дълго сори!
Весел, безколиков и ползотворен ден на всички мами  bouquet

# 650
Шаманче, Теа е невероятна, само за гушкане и целувки  Hug

Пух,  Hug Успокои се, ама сега пак нервничи  Mr. Green бебешки му работи  Laughing

Аксиния, ние имаме малибу all in one, еми за парите си е ОК. Дръжката ми е малко висока, а съм с нормален ръст.. иначе всичко друго е добре. За мъжа ми дръжката е перфектна, ми той да я тика  по често тогава Mr. Green Twisted Evil
Това с епилатора и аз ще го пробвам...

Тъй, поне се изкъпах на предната пауза...с очакване да ме повика, ама ми даде 10 минутки...

Много ми се митка по улиците, ама с това хрантутене начесто и задълго...няма да е тия дни..  ще следвам съвета на дамите в оранжево, до 6та седмица трябва да изтикам и после оставям Деа да си прави режим, ако няма признаци за по-рано де...ще ми се  Twisted Evil

# 651
  • France-Bulgaria
Привет.  Simple Smile

Теа е много лъчезарно бебе!Да ви е жива и здрава  Hug
Честити месечинки на всички душички,които днес навършват 1м
Минавам на бързо само да ви почерпя,че днес моята сладка Мел навършва 4г

# 652
Miki, кажи какъв аспиратор ползваш? Аз пробвах и с един с гумена помпичка (май на Нук?), и с един с маркуче, дет трябва да всмукнеш, ама успех никакъв..А спринцовката за какво ти е? Да вкарваш физ. разтвор (понеже нали от банка?)

Да доложа, получих си слинга..но май и аз съм от малко некадърните. струва ми се, че малчо е много сгърчен вътре - а явно и той беше на същото мнение, щото се подра малко...затова го финтирах - съблякох се, пъхнах го вътре (краката останаха да висят отвън обаче, няма начин) и му дадох да си хапне. Та сега замези човекът, кротна се..ще видим. Май позаспа..

Във всички случаи е готино да са ти свободни ръцете Simple Smile Но вероятно ще се пробвам да се разходя до ателието на мацките, за да видим как се слага туй чудо.
Я, ако някой разбира, изглежда ли ви на правилно поставено чаве?
http://picasaweb.google.bg/lh/photo/MRGl5NKuYav1GdFZpQaF_w?authk … p;feat=directlink

# 653
Добър ден, мили дами Hug
Светулче,
Честито!С малко повече практика ще ви се получат нещата Hug
eftelyabouquet Да ти е жива и здрава, много щастлива и весела да расте!
Мама уидоу,
Не се ядосвай Hug Нали си знаеш, че мъжете, а особено нашите Joy са големи пердета Mr. Green Остави го следващия път с две шишета за 6 часа сам и отиди да си свършиш
"някаква работа", пък му гледай сеира Hug
Шаманче,
 bouquet  bouquet Heart Eyes много, много благодаря за вчера! Набързо да се обадя, че всичко е ок, повторение нямаше, така че само остава кашона с милка Mr. Green И да си кажа, Теа е страхотна, дет се вика " Пу за нас си!" Heart Eyes Heart Eyes
За захранването - ще чакам до 6 месец най-малко ( дай, Боже, да имам кърма и всичко да е наред до тогава), пък после ще му мисля.
И сега да и аз почерпя - правим скромни, но много щастливи 6 брачни месеца Heart Eyes Heart Eyes

Отивам да поспретна хралупата, а към 2, 2 и нещо ще сме в Заимов, който желае - да заповяда Hug Mr. Green

# 654
Забравих  Grinning Поздрав от Теа

Миличката тяяяяя! Мноооого е готина, пу-пу! Целувки от нас! Heart Eyes Heart Eyes

# 655
  • София
Здравейте и от нас!
Честито на бебчетата, които изпълват месечинки днес!
Честити рожден ден на Мел на Ефтеля! Да ти е жива малката принцеса и много да те радва и да се гордееш с нея! Да ти е отмяна и помощник за гледането на Есер!
Велв, честита ви полугодишнина! Дай Боже още много полугодия да отбележите заедно!
Шаманче, Теа е страхотна! Нацелувай я по тия сладки бузки!

Виждам за захранване си говорите. Каката я захранихме рано - към 4 месеца, но тя се научи да сяда на 2 м (водих я на ортопед специално заради това, гледа я и каза - щом иска и е готова - оставяй я за по малко), беше си удвоила теглото и определено посягаше по чиниите. Таз дребната мисля да я зачакам малко, че с тия колики искам да се поурегулира и тогава, самата мисъл, че може да се възвърнат (лека полека поотслабват пу пу да не е временно  fingerscrossed ). То детенце ще си покаже само кога и как. А и поне да излязат пресните плодове и зеленчуци, че ябълките от била не искат да стават на сок, а на пюре ooooh!

Хубав ден ви желая и приятни разходки в хубавото слънчице. Ние след малко ядем и палим   bouquet

# 656
  • София
ДУ!
Честит рождане ден на Мел, да ти е жива и здрава, Еф!

За захранването аз мисля да процедирам като първия път, само евентуално може да изчакам още месец.
Значи баткото го захраних в началото на 5-ия месец със зеленчуково пюре. Един месец му въвеждах постепенно различни зеленчуци. След това въведох плодове - пасирани, не сокове. След това кашите, като 2/3 каша + 1/3 пасиран плод му стана чудесна следобедна закуска.
Сокове изобщо не съм му давала, предпочитам да яде целия плод. Започна да пие сок след 1г.6м., че май и по-късно даже.
Водела съм се изцяло по препоръките на една чудесна българска книга /да не повярваш/, която е написана от няколко български педиатри и е изцяло по новите тенденции. Нашата педиатърка също е за подобен тип захранване.
Нарцис, незнам къде има видео на масаж и гимнастика. На нас ни ги показва педиатърката, обаче и в същата тази българска книга ги има, та каквото не запомня си го гледам от там.

# 657
Ника, а коя е тази книга  Confused
velv, аз бих се заповядала, но да видим малечка до кога ще яде  Crazy

# 658
  • София
ДД и от нас! Андреа малко се кротна в едната ми ръка, а аз се опитвам да пиша с другата  Grinning

Честит рожден ден на Мел! Да е жива и здрава, много да радва мама и тати и да бъде добра и грижовна кака на Есер!

Ох, дайте съвет, мойта кукла ака само по веднъж на ден, като преди това е голямо напъване, сумтене и грухтене.... Почти само на АМ е, пробвах номера с крушите, но с малкото кърма, която успява да изсуче и аз да изцедя, явно не действа Sad Сърцето ме боли, като я гледам как се мъчи, за да се изходи..... Има ли начин да и помогна по някакъв начин?

Шаманче, Тея е голяма сладурка! Нагушкай я и от мен!  Heart Eyes Hug

velv, още много по 6 щастливи месеца да направите!  bouquet

Честити месечинки на Гого, Мартин и Янко!   bouquet

# 659
  • offshore & overseas
Ах, каква е медунка Теа! Heart Eyes Люсондъра се очертава и тя повече към темерутите. Joy
Яяяя, Ники си е върнала пича в подписа Wink

Аз качих няколко фотА, като тия с мойта личност на тях, най-вероватно ще ги махна после, да не се излагаме пред чужденците...

Аз ще захранвам възможно най-късно, но не прекалено късно, каквото и да значи това. С Халюша се чудех как да си усложнявам живота, че пусто любопитство ме гонеше, ще иска ли да яде, какво ще й хареса (пък и отстрани нали все ми подвикваха, че горкото било гладно). Сега не бързам, де го тоя рахат да си имаш готова храна за всяка ситуация, м?

Ама да не си помислите, че съм вършила големи бели -- Калина я захраних на 6 месеца и 10 дена и резултатът е печално известен...

Последна редакция: пт, 19 мар 2010, 13:25 от Мяуче

Общи условия

Активация на акаунт