СТРАСТИ - градините в СОФИЯ - кампания 2010/2011

• 36 988
  • 762
  •   1
Отговори
# 105
Разбира се, че за всички трябва да са  правилата. Обаче се съмнявам, че натискът понякога се изразява в дарени пачки към определени чиновници като тази, на която и било втръснало да слуша за ЕСПА. Всъщност нямам нищо против всеки да обучава детето си където си иска, стига общината да не дарява на частни предприемачи места за сметка на чакащите за детска градина деца на данъкоплатците.

# 106
  • Банкя
...Всеки, който се докосне до проблема ЕСПА в началото е силно впечатлен, тръгва смело да го решава и..след това подвива опашка..
До сега СБНМ са първите, които правят сериозни стъпки в решаването.. Желая искрено успех..ама..не съм оптимистка..
...
Знам, че може би звучи банално, но какво ще кажете за "Господари на ефира"? Дали те биха се заели да раздухат малко нещата... Thinking

Или след историята с леля Рени, не биха се занимавали...

Сещам се и за Васил Иванов. Той като журналист не се церемони и мачка наред, когато е за идеята и правдата. Или темата не би била актуална за него? Rolling Eyes

# 107
Аз си признавам, че никога до сега не съм успявала да се включа в протест Embarassed Blush
За конкретна реакция не мога да дам предложение, но имам едно принципно такова:
Всички въпроси/молби/жалби които се внасят в СО да се пишат с копие до медиите - БТВ, БНТ, ако щете БНР и т.н. Гледала съм по новините репортажи за такива писма, изпратени до официална институция с копие до медиите, за да се даде публичност на писмото.
Пример:
До: Г-жа Йорданка Фандъкова - Кмет на СО

Копие до: Г-н Б. Борисов - Министър-председател

Копие до: БНТ - Главна Редакция "Новини"

Копие до: БТВ - Отдел "Новини и актуални предавания" (или както там се нарича)
................

Все някоя от медиите се надявам да обърне внимание на въпросното писмо и ако то получи гласност, управляващите със сигурност ще се постараят малко повече да му отговорят и най-вероятно отговорът също ще бъде адресиран до тези медии, така че и отговорът ще получи публичност.

# 108
Аз си признавам, че никога до сега не съм успявала да се включа в протест Embarassed Blush
За конкретна реакция не мога да дам предложение, но имам едно принципно такова:
Всички въпроси/молби/жалби които се внасят в СО да се пишат с копие до медиите - БТВ, БНТ, ако щете БНР и т.н. Гледала съм по новините репортажи за такива писма, изпратени до официална институция с копие до медиите, за да се даде публичност на писмото.
Пример:
До: Г-жа Йорданка Фандъкова - Кмет на СО

Копие до: Г-н Б. Борисов - Министър-председател

Копие до: БНТ - Главна Редакция "Новини"

Копие до: БТВ - Отдел "Новини и актуални предавания" (или както там се нарича)
................

Все някоя от медиите се надявам да обърне внимание на въпросното писмо и ако то получи гласност, управляващите със сигурност ще се постараят малко повече да му отговорят и най-вероятно отговорът също ще бъде адресиран до тези медии, така че и отговорът ще получи публичност.

newsm10

Чудесна идея..
И за "Господари на Ефира " не звучи зле..
Честно..мисля си,  че бих  се обърнала към всеки, който вземе присърце проблема..

# 109
  • София
Думи нямам за положението.Това ще го мислят и другият път ще кажат ми се струва категоричен отказ.Не мога да разбера какво толкова има да му мислят над това за функционалността с желанията.Да не им бъркаме сметките нещо.

# 110
Думи нямам за положението.Това ще го мислят и другият път ще кажат ми се струва категоричен отказ.Не мога да разбера какво толкова има да му мислят над това за функционалността с желанията.Да не им бъркаме сметките нещо.

Още повече, че тази информация наистина е достъпна за всеки, стига да има време и нерви (а трябват доста!) да се рови в списъците на всички детски заведения в неговия район и околните 3-4 района Rolling Eyes

# 111
  • София
Наглост.
Наистина не знам колко нерви и усилия е струвало на Ели и Сання да спорят на РГ, да поставят въпроси и да им се отвръща безочливо.

Аз съм за протест.
Протест преди класирането, протест след класирането и периодично след това.

# 112
Поисках дата за нова РГ, но не можаха да я определят. Казах че искам последния и предпоследния протокол по мейл и че няма да подпиша докато не си го прегледам на спокойствие. Обещаха да ги пратят. За протоколирането - Саня е писала. Не ми се говори. Аз физически не съм в състояние да си пиша и да говоря едновременно. Дори и моите изказвания. Ще поискам да си водя подкрепление за моите изказвания само или ще им ги пиша и чета (поне тези които мога предварително) и ще ги давам да си ги копират направо в протоколите. Друго не ми идва на ум.

Трябва ми време да си събера акъла и да почнат да ми изплуват нещата които Саня е пропуснала. Ако има въобще такива. Не бих се впускала в отегчителни подробности по нашите предложения за изменение в Правилата, защото на 90% се отказват на първо четене, а най-ожесточено се отказват текстовете свързани с отговорността на директорите. От Сирма се опитаха да ударят едно рамо, но безуспешно. За сега.

Другият бисер е че директорите хем искат за филиали да се кандидатства отделно, хем точките за братче и сестриче да важат повсеместно. Тук Сирма им предложиха да си изберат - или всичко накуп или всичко отделно. Аз естествено реагирах но те тръгнаха да го гласуват. Аз пак оспорих. Каква е тази пародия на гласуване при условие че от 10 присъстващи само един или двама са родители. Отговорът беше да си го внеса писмено защото вече така сме го решили че няма да обсъждаме неща които не са внесени в писмен вид. Въобще пълна дивотия - гласуваме нещо което не е внесено за обсъждане. Новото е че вече аргумента за въвеждане на въпросния критерий не е удобството на родителите, което логично касае точно определена сграда, а "да си приберем нашите деца". За справка - предишни протоколи от РГ където е обсъждан въпросния критерий и бе защитаван именно поради удобството на родителите.

За проверките - 69 ОДЗ било проверявано три пъти и точно там да не повярва човек целият прием е бил само през системата. Питах защо не оповестяват че има проверки и резултатите от тях. Не били длъжни. В общи линии да си гледаме работата. Имам спомен че позицията им по проверките е в противоречие на поет от Фандъкова ангажимент миналата година (преди изборите) че такива проверки ще се правят и че ако трябва тя ще присъства и ако трябва ще се канят и медии. Точната формулировка не помня, но беше в ТВ интервю или репортаж. Ако някой го намери да пусне линк че ще ми трябва за следващата среща.

Като се възстановя психически ще допълвам ако се сетя за нещо важно. След жалбите тръгнаха да четат писмото на Кикимора, но ги възпрях защото половината РГ вече беше напуснала, а ми се ще да бъде прочетено и да му бъде обърнато внимание. Обясних че касае приема и предлагам да се разгледа на следващата РГ. Кики, не се сърди, със сигурност за две минути щеше да бъде претупано. Сега поне ще настоявам да се прочете цялото или да се предостави на всички членове на РГ. И без това следващата РГ би трябвало да бъде посветена на приема.

Мейла на Бланк който е пуснала до Минчева не се появи. Бланк ако можеш да го пуснеш през деловодството защото без входящ номер няма как да искам да се издири и внесе в РГ.

Не не им бърка, но практиката е да се противопоставят на всичко или да го оставят за дообсъждане. Не търси логика. Логиката е че ние го предлагаме и затова не става. Пък и защото те не виждат смисъла. Родителските притеснения явно няма да изпитат и смисълът на някои съвсем простички неща просто им убягва. Но това не е аргумент за отказ все пак.

# 113
  • Sofia
А вижте и отговора на НОИ относно прекъсването на майчинството:

На основане чл.53 от Кодекса за социално осигуряване ал.1 (Изм. - ДВ, бр. 1 от 2002 г.) - След изтичането на срока на обезщетението за бременност и раждане през време на допълнителния платен отпуск за отглеждане на малко дете на майката (осиновителката) се изплаща месечно парично обезщетение в размер, определен със Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване.
          ал.4 -  (Предишна ал. 3, изм. - ДВ, бр. 69 от 2004 г., бр. 68 от 2006 г., бр. 89 от 2008 г.) Паричното обезщетение по ал. 1, 2 и 3 не се изплаща при смърт на детето, даване за осиновяване или при настаняване на детето в детско заведение, както и при отглеждането му от лице, включено в програмата "В подкрепа на майчинството".
          Тук законодателят визира, че след като майката е в отпуск за отглеждане на малко дете до 2 год.възраст,  детето не може да бъде настанявано, давано, да посещава и т.н. каквото и да е детско заведение.

Ако се върнете на работа  , на основание чл.54, ал.1 (Изм. и доп. - ДВ, бр. 1 от 2002 г., бр. 112 от 2003 г., бр. 105 от 2006 г., бр. 109 от 2008 г., в сила от 1.01.2009 г.) Майката (осиновителката), която е осигурена за общо заболяване и майчинство и е имала право на обезщетение по чл. 52а, получава парично обезщетение в размер 50 на сто от обезщетението по чл. 53, ако:
          1. не ползва допълнителния платен отпуск за отглеждане на малко дете или лицето, което ползва такъв отпуск, прекъсне неговото ползване;
          ал.3 -  (Доп. - ДВ, бр. 68 от 2006 г., изм., бр. 89 от 2008 г.) - Обезщетението по ал. 1 и 2 не се изплаща, ако детето е настанено в детско заведение на пълна
държавна издръжка, както и при отглеждането му от лице, включено в програмата "В подкрепа на майчинството".
          Това ще рече , че можете да настаните детето (или да го запишете да посещава и т.н.) в такова заведение, в което да заплащате съответната такса,  т.е да не е на пълна държавна издръжка или да се отглежда от лице , включено в програмата "В подкрепа на майчинството".

В случайте когато се променят обстоятелствата  при изплащане на паричното обезщетение, лицата подават в 3 дневен срок чрез работодателят в ТП на НОИ - Декларация за промяна на обстоятелствата.

А.Карагьозов
            Н-к сектор "Приемна и жалби на граждани"

# 114
допълвам Попитах и дали има лица, понесли отговорност след откриване на нарушения - една директорка била с предложение за уволнение.
                Вероятно жената е на пенсионна възраст,та са си измили ръцете. Laughing

# 115
  • София
Ели, Сання благодаря за усилията и гласа в пустиня.
Явно наистина пак ще трябва протест.

# 116
Ели Х, не се сърдя. Дори съм изненадана, че се е стигнало до четене на жалбата. Всъщност аз очаквам и официален отговор, но явно ще е като "Очакване на Годо". За същото време от НОИ вече ми бяха отговорили на жалба по друг повод.

Това което ме притеснява е, че до датата 22 април, когато ще се заключва системата за класиране има малко над 40 дни и ако искаме да наложим някои от предложенията трябва да се действа бързо, имайки предвид мудната работа и бюрокрацията. Не виждам как ще се прокара на практика идеята да се виждат поредността на желанията ако следващата РГ е след един месец т.е. някъде към 17 април. Още повече, че ще трябва и одобрение от СО.

Ще ми се с оглед актуалността на предложенията да се проведе РГ поне в началото на април, на която за да се изравнят силите да присъстват внушителна група родители.

Разбира се най-много ми се иска протест, но имайки предвид двата миналогодишни съм скептична. За да не се оправдават от СО с липса на време за изпълнение на исканията обаче той също трябва да е скоро.

Просто няма време като гледам по какъв формален и усложнен ред и с каква скорост на костенурка се придвижват предложенията.

# 117
Благодаря на дамите, които се борят непрестанно за правата на нашите деца - Мама Сання и Ели Х! Без вас май няма да знаем и толкова за произвола в институциите!

# 118
Специални благодарности на представителките на РГ, които са поели нелекия път на борбата с несправедливостта, бюрокрацията и закостенелостта в милата ни Родина!
Аз отскоро пиша тук, защото късно открих темата, но съм за протеста, давайте да определим скорошна дата и да се съберем повече.

# 119
За Ели и Саня - едно огромно БЛАГОДАРЯ и от мен!

Ето и моите предложения/въпроси:
1. Дайте да видим решението за създаването на Работната група и КАКВО ТОЧНО ПИШЕ В НЕГО за участниците в нея! Според мен натискът освен с протести, е добре да се направи и с опит за вкарване на повече родители в Работната група!... Ако не се лъжа, aria_82 имаше опит с допир до работната група... Да атакуваме именно там, където с гласуване може да се постигне и реши нещо в подкрепа на родителите.
2. Ако ще с протест да извоюваме допускане на толкова родителски гласа, колкото е броя на ДЗ в София (респ. броя на директорките)
3. Колко човека стоят зад мнението на една директорка и на какво основание нейното мнение ще е с приоритет над мнението на представител на цяла организация със стотици членове, стоящи зад него (СНМБ, "Родители", и т.н ако има и други)?
4. Предлагам на следващата работна група (с натиск тя да се състои преди началото на класациите за септември) зад всяко внесено за разглеждане искане от страна на родителите да има списъци с подписи на родители, подкрепящи тези искания.

Общи условия

Активация на акаунт